Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Νικήτα Κακλαμάνη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
  • [02] Δείπνο με προϊστορικής έμπνευσης εδέσματα στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του KKE
  • [04] Την Κυριακή η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών στο Ιράκ
  • [05] Μέτρα για την κάθαρση στην Εκκλησία θα προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [06] Απονομή βραβείων Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

  • [01] Επίσκεψη Νικήτα Κακλαμάνη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης .

    Ο κ. Κακλαμάνης διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, μία κατάσταση η οποία, όπως είπε, αδικεί το ίδρυμα το οποίο "επιστημονικά βρίσκεται ψηλά" αναφέροντας ως παράδειγμα την μονάδα του τεχνητού νεφρού, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, καλύτερο και από ορισμένα νοσοκομεία της Αττικής.

    Ο κ. Κακλαμάνης υποσχέθηκε ότι θα προσληφθεί άμεσα εποχικό προσωπικό για την κάλυψη των κενών θέσεων και χαρακτήρισε εξαιρετικά επείγον το έργο της βελτίωσης των εγκαταστάσεων των μαγειρείων για το οποίο θα χορηγηθούν 90.000 ευρώ.

    Μαζί με τους εργαζόμενους που εξέθεσαν τα προβλήματα στον υπουργό ήταν και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Νατάσσα Καραμανλή, που κάνει το αγροτικό της στο Κέντρο Υγείας της Νεμέας.

    [02] Δείπνο με προϊστορικής έμπνευσης εδέσματα στη Θεσσαλονίκη

    Δείπνο με προϊστορικής έμπνευσης εδέσματα περιελάμβανε, χθες, το βράδυ, για πρώτη φορά στα 18 χρόνια της διοργάνωσης του- το Αρχαιολογικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, της Θεσσαλονίκης.

    Το δείπνο ακολούθησε της σχετικής εισήγησης της λέκτορος της προϊστορικής αρχαιολογίας - αρχαιοβοτανολογίας κ. Βαλαμώτη με θέμα «Η διατροφή κατά την προϊστορική περίοδο στη βόρειο Ελλάδα». Την εμπειρική ξενάγηση στα συστατικά αλλά και τις συνθέσεις της προϊστορικής κουζίνας ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι κ. Σουλτάνα Βαλαμώτη και Πολυξένη Βελένη.

    Εισηγητές και καλεσμένοι γεύτηκαν ψωμί από σιτάρι «σπέλτα» (είδος σκουρόχρωμου σιταριού που σήμερα καλλιεργείται μόνο στη Γερμανία) φακές, ρεβίθια, ταμπουλέ, ψωμί από κριθάρι με σύκα, κίτρινη φάβα από λαθούρι και πράσινη από μπιζέλια κ.α.

    «Την τελευταία δεκαετία, η προϊστορική έρευνα του βορειοελλαδικού χώρου έχει εντάξει στους κόλπους της την έρευνα της τροφής χρησιμοποιώντας μια πληθώρα αρχαιολογικών καταλοίπων. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται προέρχονται από αναλύσεις αρχαιοβοτανικών και αρχαιοζωολογικών καταλοίπων και χημικές αναλύσεις σε ανθρώπινους σκελετούς και αγγεία», διευκρίνισε εισαγωγικά στην εισήγηση της (που προηγήθηκε του δείπνου) η κ.Βαλαμώτη.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι οι γλυκές τροφές εμφανίστηκαν μάλλον στην εποχή του χαλκού καθώς δείγματα τερηδόνας εμφανίζονται στα ευρήματα (ανθρώπινους σκελετούς) αυτής της περιόδου. Τα φρούτα διατηρούνταν αποξηραμένα, ενώ για το σταφύλι έχουμε τις πρώτες ενδείξεις οινοποίησης από το τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ. από τον οικισμό του Ντικιλί Τας (Φίλιπποι Καβάλας) όπου βρέθηκαν απανθρακωμένα στέμφυλα που είναι οι πιο παλιές μέχρι στιγμής ενδείξεις για την εξαγωγή χυμού από τα σταφύλια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Τα τρόφιμα βράζονταν ή ψήνονταν στα πήλινα φουρνάκια (τα περισσότερα απ΄ όσα βρέθηκαν έχουν τη μορφή μικρού σύγχρονου φούρνου με θολωτό σκέπαστρο και μικρό πλευρικό άνοιγμα) που σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν ανά δύο ή τρία σε κάθε σπίτι (στην ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού στο Αρχοντικό Γιαννιτσών αλλά και στην αρχαία Θέρμη - το σημερινό Καραμπουρνάκι).

    Στο χθεσινοβραδινό δείπνο πάντως δεν συμπεριλαμβάνονταν βρασμένα ή ψημένα κρέατα αν κι αυτά αποτελούσαν βασικό στοιχείο των αρχαίων τροφών (αρχικά πρόβατα, αγελάδες , κατσίκια κ.α και από την εποχή του χαλκού άγρια ζώα από κυνήγι ) ούτε ψάρια αν και οι θαλάσσιες πηγές για τη διατροφή εντοπίζονται από τη νεολιθική ακόμη περίοδο.

    Το αρχαιολογικό συμπόσιο ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του KKE

    Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και επανεξέλεξε, στην πρώτη συνεδρίασή της, ως γενική γραμματέα την Αλέκα Παπαρήγα.

    [04] Την Κυριακή η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών στο Ιράκ

    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ θα ανακοινωθούν την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της ιρακινής εκλογικής επιτροπής, Φαρίντ Αγιάρ.

    "Θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα την Κυριακή. Και αν δεν υπάρχουν ενστάσεις μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, θα τα επικυρώσουμε", επισήμανε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, το ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει ο σιίτης ηγέτης Αλί Σιστάνι προηγείται και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η συμμαχία των κουρδικών κομμάτων.

    Δεκαεπτά νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 16 τραυματίστηκαν το Σάββατο από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Μουσαϊέμπ, 55 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

    Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίλα, μιας πόλης που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Οπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, τρεις από τους νεκρούς και τρεις από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί.

    "Τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι που πήγαιναν στο νοσοκομείο ή στην έδρα του τοπικού συμβουλίου", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Μουσαϊέμπ.

    Η πόλη αυτή, που κατοικείται από Σιίτες και Σουνίτες, βρίσκεται κοντά στο "τρίγωνο του θανάτου", που λέγεται έτσι λόγω των πολλαπλών επιθέσεων από αντάρτες εναντίον των δυνάμεων της τάξης και αμάχων.

    [05] Μέτρα για την κάθαρση στην Εκκλησία θα προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας της εκκλησίας έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να ζητήσει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με μητροπολίτες με αντικείμενο τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι: θα προτείνει σημαντικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας και τη θωράκισή της από φαινόμενα διαφθοράς.

    Το Σάββατο, ο κ. Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον πνευματικό του πατέρα μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Σε δηλώσεις τους, οι δυο Μητροπολίτες, προσέφεραν στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο, υποστηρίζοντας τη γραμμή της ενότητας και της συναίνεσης.

    Ο κ. Καλλίνικος μάλιστα, επεσήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει συναίνεση και δεν χρειάζεται τις συμβουλές των μητροπολιτών.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και το απόγευμα θα συνεχιστούν οι επαφές του Αρχιεπισκόπου και με άλλους ιεράρχες.

    [06] Απονομή βραβείων Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Η ταινία "The Aviator" κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο.

    Όμως, ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάρτιν Σκορτσέζε έφυγε με άδεια χέρια από την απονομή, αφού το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη κέρδισε ο βρετανός Μάικ Λι για την ταινία "Βέρα Ντρέικ".

    Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ιμέλντα Στόντον τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού και το αντίστοιχο βραβείο για τους άντρες κέρδισε ο Τζέιμι Φοξ για την ερμηνεία του στην ταινία "Ρέι", με θέμα τη ζωή του Ρέι Τσαρλς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 February 2005 - 23:02:19 UTC