Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση
  • [02] Πλαστά τιμολόγια αξίας 468 εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ σε ελέγχους που έκανε το 2004
  • [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε την επανάληψη απόρρητου προγράμματος κατασκευής νέων πυρηνικών όπλων
  • [04] Με κρίση δύσπνοιας μεταφέρθηκε τη νύχτα στο νοσοκομείο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ.
  • [05] Το Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στο Θριάσειο νοσοκομείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.
  • [06] Γ. Αλογοσκούφης: Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό

  • [01] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας με το οποίο επεκτείνεται η Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ στο σύνολο των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ειδικότερα, σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, είπε ότι εάν σημειωθεί καθυστέρηση στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία για υπογραφή του πρωτοκόλλου, λόγω πολιτικών αντιστάσεων στην Αγκυρα, τότε η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε, εάν η Τουρκία δεν υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου 2004 ως η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε δεν πρόκειται να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Φιλορί πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να αναμειχθεί απευθείας σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία παραμένει ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φιλορί σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο η Επιτροπή θα έχει ετοιμάσει έγγραφο στο οποίο θα περιγράφεται το πλαίσιο διεξαγωγής των ενταξιακών συνομιλιών αποφεύγοντας όμως να προχωρήσει σε οιαδήποτε πρόβλεψη για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    [02] Πλαστά τιμολόγια αξίας 468 εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ σε ελέγχους που έκανε το 2004

    Πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 468 εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ κατά τους ελέγχους που έκανε το 2004. Τα τιμολόγια αυτά διακινήθηκαν από 434 υπαρκτές ή εικονικές επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τον απολογισμό του 2004, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέχθησαν εντοπίστηκε να έχει υποπέσει σε φορολογική παράβαση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2004 πραγματοποιήθηκαν 34.196 στοχευμένοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. Από αυτούς, 28.346 αφορούσαν ελέγχους σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπισθούν 9.367 επιχειρήσεις με φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 33%).

    Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 5.850 έλεγχοι στην εμπορία συγκεκριμένων προϊόντων από τους οποίους εντοπίστηκαν 394 παραβάτες (ποσοστό παραβατικότητας 7%).

    Χθες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του γενικού γραμματέα πληροφορικών συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των επιχειρήσεων και θα αποτελεί εργαλείο για το φοροελεγκτικό μηχανισμό.

    Επίσης, προωθείται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι εφορίες για τα ακίνητα από το Ε9, που θα υποβάλουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι κάτοχοι ακινήτων. Στις εφορίες θα αποσταλούν ακόμα 9.000 υπολογιστές από το "Αθήνα 2004".

    Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών το 2006 θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής όλων των δηλώσεων των φορολογούμενων μέσω του TAXIS, λόγω αναβάθμισης του συστήματος.

    [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε την επανάληψη απόρρητου προγράμματος κατασκευής νέων πυρηνικών όπλων

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε την επανάληψη ενός απόρρητου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να καταστρέψουν υπόγειους εχθρικούς στόχους και αποθήκες πυρομαχικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πολ Σβίργκοζ.

    Το αίτημα περιλαμβάνεται σε επιστολή που έστειλε ο Ράμσφελντ στις 10 Ιανουαρίου στον υπουργό Ενεργείας Σπένσερ Αμπράαμ, ζητώντας την έγκριση των απαραίτητων πιστώσεων για το ερευνητικό πρόγραμμα αυτών των όπλων.

    "Ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση έρευνας για αυτήν τη βόμβα" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Σβίργκοζ και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές με τα όπλα του Ψυχρού Πολέμου.Πρέπει να προσαρμόσουμε το δυναμικό μας στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών" πρόσθεσε.

    Το Κογκρέσσο είχε απορρίψει πάντως πέρυσι την έγκριση πιστώσεων για την κατασκευή αυτού του είδους των πυρηνικών όπλων λόγω της έντονης κριτικής που είχε διατυπωθεί από το εξωτερικό.

    [04] Με κρίση δύσπνοιας μεταφέρθηκε τη νύχτα στο νοσοκομείο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ.

    Στο νοσοκομείο Τζεμέλι νοσηλεύεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του μετά από κρίση δύσπνοιας που παρουσίασε χθες το βράδυ.

    Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο 84χρονος Ποντίφηκας υποφέρει από λαρυγγοσπασμό που εμποδίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες και χρειάστηκε επειγόντως να νοσηλευτεί.

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο -Βαλς τόνισε, ότι ο Πάπας δεν νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Τζεμέλι αλλά στο ίδιο δωμάτιο που είχε φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν όταν είχε χρειαστεί περίθαλψη.

    "Η γρίππη από την οποία υπέφερε εδώ και τρεις ημέρες ο Ποντίφηκας επιδεινώθηκε απόψε με οξύ λαρυγγοσπασμό" τονίζεται σε ανακοίνωση του Βατικανού, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Πάπας αναπνέει με μηχανική υποστήριξη.

    Προς το παρόν δεν πρόκειται να εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο Τζεμέλι για την κατάσταση της υγείας του, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο πηγές του Βατικανού αναφέροντας ότι ο Πάπας είναι "αρκετά καλά" και πέρασε μια ήρεμη νύχτα στο νοσοκομείο.

    Στο μεταξύ, αρκετοί πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την είσοδο του νοσοκομείου Τζεμέλι για να προσευχηθούν για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, παρά το πολικό ψύχος.

    Ο Ποντίφηκας έχει νοσηλευθεί έξι φορές στο νοσοκομείο Τζεμέλι στη διάρκεια των 26 ετών που ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκήσίας και έχει τη δική του σουίτα στον 10ο όροφο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι ο οξύς λαρυγγοσπασμός σπανίως επιφέρει τον θάνατο, αλλά η εύθραστη υγεία και ηλικία του Πάπα Ιωάννη Παύλου περιπλέκει τα πράγματα. Η εξέλιξη αυτή έχει θέσει σε επιφυλακή τον μηχανισμό του Βατικανού."Είναι ένας ηλικιωμένος και αυτό συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα για έναν ηλικιωμένο ασθενή" τόνισε ο καθηγητής Τζέραλντ Μπερκ του Ιατρικού Κέντρου του Λος Αντζελες.

    Ο Ποντίφηκας αντιμετώπιζε περιστασιακά αναπνευστικά προβλήματα εδώ και μια δεκαετία που πάσχει από Πάρκινσον. Στις 13 Μαίου 1981 ο Πάπας επέζησε από απόπειρα δολοφονίας του από τον τούρκο Μεχμεύ Αλί Αγκτσά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.Το 1992 υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το έντερο και το 1994 έσπασε το δεξί του χέρι όταν έπεσε στο μπάνιο.

    [05] Το Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στο Θριάσειο νοσοκομείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Το πλέον υπερσύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στην ανατολική Ευρώπη εγκαινίασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και πρώην υπουργών.

    Το Κέντρο αποτελεί δωρεά της οικογένειας Λάτση και στεγάζεται στο Θριάσειο Νοσοκομείο.

    Μετά το τραγικό δυστύχημα στην "Πετρόλα", η οικογένεια Λάτση ευαισθητοποιημένη θέλησε να προσφέρει στο κράτος αυτή τη μονάδα, η οποία εγκαταστάθηκε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή,γύρω από την οποία υπάρχουν πολλές βαριές βιομηχανίες και ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος και κυρίως εγκαυμάτων είναι αυξημένος.

    Στη Μονάδα ξενάγησε τον πρωθυπουργό και την κα Μαριάννα Λάτση (η οποία συνοδευόταν από το σύζυγό της Νίκο Κούρκουλο), η κα Μαρία Καρρά, διοικητής του Θριάσειου Νοσοκομείου.

    Όπως εξήγησε η κα Καρρά, πρόκειται για την τελευταίας τεχνολογίας Μονάδα αντιμετώπισης σοβαρών εγκαυμάτων,η οποία περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα αλλά και κλίνες νοσηλείας.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του ευχαρίστησε την οικογένεια Λάτση και εξήγησε ότι στο χώρο της Υγείας τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει το κράτος, όμως επειδή είναι ένας ευαίσθητος τομέας,η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά και να συμβάλλει στην ίδρυση τέτοιων μονάδων μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, βοηθώντας έτσι σημαντικά το έργο τους.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πολιτεία έχει τον πρώτο ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες. Στον ευαίσθητο αυτό τομέα όμως, υπάρχει πάντα χώρος για την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία, για δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν στην πράξη την έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της βασικής στελέχωσής του το Κέντρο Εγκαυμάτων σε περίπου ένα μήνα θα είναι σε θέση να δεχθεί και να περιθάλψει ασθενείς που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε πως στο ίδιο χρονικό διάστημα ξεκινά η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Εμφραγμάτων,όπως είχε δεσμευθεί τον Ιούνιο.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

    "Όραμά μας είναι η οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που υπηρετεί τον πολίτη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Με όρους και συνθήκες που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Αυτό το όραμα υπηρετούμε καθημερινά στην πράξη. Αυτή είναι η δέσμευση του κυβερνητικού μας προγράμματος, η προτεραιότητα της κυβερνητικής μας πολιτικής: Σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, επιλογές για όλους".

    [06] Γ. Αλογοσκούφης: Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό πρέπει να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά. Θα ζητήσουμε να υπάρξει πρωτοβουλία απο τους κοινωνικούς εταίρους και θα προχωρήσουμε με συναίνεση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας το πρωϊ σε εκδήλωση για το Ετος Ανταγωνιστικότητας.

    Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο το ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά είναι θέματα που δεν είναι ώριμα να ανοίξουν, ωστόσο δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και κανείς δεν μπορεί να αρνείται να τα συζητά.

    Πρόσθεσε ότι δεν θα πάρουμε πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ενώ με δηλώσεις του διευκρίνησε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στα όρια ηλικίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό είναι διαρκής, σημασία, ωστόσο έχουν οι στόχοι και το περιεχόμενο του διαλόγου.

    Είπε ότι το ισχύον σύστημα πρέπει να υποστηριχθεί, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού για τα επόμενα είκοσι χρόνια και επ' αυτού δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση, όμως πρέπει να γίνει διάλογος για ορισμένες περιμετρικές εκκρεμότητες και για να καλυφθούν οι προσδοκίες της επόμενης γενιάς.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε την κυβέρνηση να διατυπώσει με σαφήνεια τους στόχους και τον προσανατολισμό της ενώ οι πρόεδροι και των δύο οργανώσεων τάχθηκαν κατά της συγκρότησης "Επιτροπής Σοφών" για το Ασφαλιστικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2005 - 14:58:08 UTC