Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Σουφλιά στο θέμα που προέκυψε με Γ.Βουλγαράκη.
  • [02] Βομβιστική επίθεση εναντίον Νίκου Αναστασιάδη.
  • [03] Κυβερνητική Επιτροπή για άμυμα.
  • [04] Επαφές αντιπροσωπείας Φαναρίου στην Αθήνα.
  • [05] Διακήρυξη ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές
  • [06] Ανοικτά υπέρ της Ελληνικής Εκκλησίας ο Κ.Μητσοτάκης
  • [07] Σύσκεψη στο υπ.Οικονομικών για τον ''κίνδυνο'' απώλειας κοινοτικών
  • [08] Από 23 έως 25 Ιουλίου το συνέδριο της ΝΔ.
  • [09] Διαφωνεί ο Γ.Παπανδρέου με την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.
  • [10] Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16.
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
  • [12] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [13] Ποινή στον πρώην κυβερνήτη του πρωθυπουργικού "Φάλκον".
  • [14] Μειωμένη κίνηση και υψηλές τιμές τα χαρακτηριστικά του ελληνικού
  • [15] Τ.Παπαδόπουλος για την επαφή του με τον Γκ.Φερχόιγκεν.
  • [16] Στις 12 Μαϊου συζητείται στη Βουλή η οικονομία.
  • [17] Εξάμηνη στρατιωτική θητεία στόχος του ΥΠΕΘΑ επανέλαβε ο
  • [18] Ενταση στη δίκη του ΕΛΑ.
  • [19] Την ικανοποίηση των "λαϊκών αναγκών" ζητά το ΚΚΕ στο πλαίσιο της ΕΕ.
  • [20] Στην Ελλάδα την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  • [21] Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση ''εξόδων'' στη χορήγηση δανείων.
  • [22] ΕΕ:Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει ποσό 4,97 εκατ. ευρώ

  • [01] Απάντηση Σουφλιά στο θέμα που προέκυψε με Γ.Βουλγαράκη.

    04/05/2004 13:08:10

    Την αντίδραση του Γιώργου Σουφλιά προκάλεσε η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο κ.Σουφλιάς προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος λέγοντας ''τις διαρροές μέσω κύκλων δεν τις καταλαβαίνω'' και πρόσθεσε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατασκευή και την παράδοσή του και είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρακολουθεί την πορεία του και να το επισκέπτεται. ''Είμαι πιεσμένος'', είπε, ''από την ευθύνη των έργων κι αν δεν παραδοθούν έγκαιρα, εγώ θα έχω την ευθύνη και όχι οι ενδιάμεσες διατυπώσεις''.

    [02] Βομβιστική επίθεση εναντίον Νίκου Αναστασιάδη.

    04/05/2004 08:57:09

    Εκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε νωρίς το πρωί έξω από το σπίτι του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στη Λεμεσό.Από την έκρηξη δεν τραυματίσθηκε κανένας, αλλά στην οικία προξενήθηκαν ζημιές.

    Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του απέδωσε πολιτικά κίνητρα στην τοποθέτηση της βόμβας. Επίσης χαρακτήρισε την έκρηξη νάρκη στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Την έκρηξη καταδίκασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος μετέβη νωρίς το πρωί στην οικία του κ. Αναστασιάδη, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου. Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη θεωρείται ότι έχει πολιτικά ελατήρια, δεν είναι σαφές κατά πόσο σχετίζεται με τη στάση του κ. Αναστασιάδη υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα ή με την πρόθεση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να διαγράψει τέσσερα στελέχη του, που κατηγορούνται ότι κινούνται εκτός των πλαισίων του κόμματος. Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνέρχεται σήμερα σε μια από τις κρισιμότερες συνεδρίες του για να αποφασίσει οριστικά για τη διαγραφή τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Την ποινή της διαγραφής αντιμετωπίζουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Σωτήρης Σαμψών.

    [03] Κυβερνητική Επιτροπή για άμυμα.

    04/05/2004 08:57:02

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πραγματοποιείται στις 11 το πρωί συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα Αμυνας. Στο μεταξύ, στη σταδιακή μείωση της στρατωτικής θητείας από το τέλος του 2005 μέχρι να φθάσει και τους έξι μήνες το λιγότερο, αναφέρθηκε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη F-16 έφθασαν στα όρια του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ το ζεύγος των ελληνικών F-16, σε ένα από τα οποία επέβαινε ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρισκόταν ανατολικά της Λήμνου. Τότε παρενέβησαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία αναχαίτισαν τα τουρκικά. Παραβιάσεις του FIR Αθηνών σημειώθηκαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.

    [04] Επαφές αντιπροσωπείας Φαναρίου στην Αθήνα.

    04/05/2004 08:56:54

    Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις της ελληνικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο για το θέμα των μητροπολιτών των ''Νέων Χωρών''. Ηδη, βρίσκεται στην Αθήνα τετραμελής αντιπροσωπεία του Φαναρίου, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Οι απεσταλμένοι του Φαναρίου, συναντώνται στις 2 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ νωρίτερα θα έχουν διαδοχικά συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, καθώς και με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και το απόγευμα με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνάντηση της αντιπροσωπείας και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου θα ζητήσει από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την καθυστέρηση υπογραφής των Προεδρικών Διαταγμάτων των νέων μητροπολιτών. Ακόμη θα εξηγήσει και στον πρωθυπουργό τους λόγους που υπαγόρευσαν την λήψη της πρόσφατης απόφασης του Φαναρίου με την οποία ετέθη σε εφαρμογή διακοπή κοινωνίας με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει σε κίνδυνο την Ορθοδοξία.

    [05] Διακήρυξη ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές

    04/05/2004 00:12:30

    Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη των αξιών και της δυνατής Ελλάδας μέσα στην ΕΕ, παρουσίασε, υπό τη μορφή διακήρυξης ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ «προοδευτικών και «συντηρητικών. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αυτή η Ευρώπη πρέπει να είναι «Ομοσπονδιακή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ποια Ευρώπη δεν θέλουν οι σοσιαλιστές και δεν τους εκφράζει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

  • δεν μας εκφράζει η ανισότητα και ο αποκλεισμός στην Ευρώπη, η ανεργία και η χαμηλή ανάπτυξη, ο φόβος του ξένου, του διαφορετικού, του μετανάστη ή του νέου μέλους.

  • δεν μας εκφράζει η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, μια Ευρώπη χωρίς φωνή, χωρίς ρόλο, χωρίς δυνατότητες παρέμβασης στο διεθνές στερέωμα υπέρ της ειρήνης.

  • δεν μας εκφράζει μια Ευρώπη γραφειοκρατική που έχει έλλειμμα δημοκρατίας, που είναι μακριά από τον πολίτη, που δεν ακούει.

  • δεν μας εκφράζει μια Ευρώπη της αχαλίνωτης αγοράς, που υπονομεύει κατακτήσεις και το κοινωνικό μοντέλο.

  • δεν μας εκφράζει η Ευρώπη μόνο των κρατών, χωρίς ένα νέο Σύνταγμα, που θα αναδεικνύει την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη των πολιτών.

  • δεν μας εκφράζει μια Ελλάδα βουβή, αμήχανη, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση αναδεικνύει καθημερινά, χωρίς τις πρωτοβουλίες της, χωρίς πράξη, μια αμηχανία σε όλους τους τομείς.

    [06] Ανοικτά υπέρ της Ελληνικής Εκκλησίας ο Κ.Μητσοτάκης

    04/05/2004 00:12:20

    Ανοιχτά υπέρ της Ελληνικής Εκκλησίας στη διένεξη με το Πατριαρχείο τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στoν Αντένα και στην Ελλη Στάη κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στην αντιπροσωπεία του Φαναρίου ότι θα εφαρμόσει το νόμο και θα υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα ενώ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την αντιπολίτευση που ασκεί στο θέμα της Εκκλησίας αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε εκείνο τάσσεται υπέρ της αλλαγής του νόμου. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές με μεγαλύτερη διαφορά, όπως είπε, από ότι τις εθνικές αν και σημείωσε ότι τα ποσοστά των κομμάτων θα είναι χαμηλότερα. Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η κατάστασή της είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν και ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι διορισμοί σε επιτελικές θέσεις των ΔΕΚΟ Τέλος, εξέφρασε αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    [07] Σύσκεψη στο υπ.Οικονομικών για τον ''κίνδυνο'' απώλειας κοινοτικών πόρων.

    03/05/2004 22:00:11

    Ο κίνδυνος, όπως αναφέρεται, απώλειας κοινοτικών πόρων εάν δεν επισπευθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης των έργων τα οποία έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στη σύσκεψη, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας και προήδρευσε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης και επενδύσεων του Υπουργείου Κ. Μουσουρούλης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αναθεώρηση των προγραμμάτων τα οποία έπρεπε να είχαν διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους και να έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους έως το τέλος Μαρτίου.

    [08] Από 23 έως 25 Ιουλίου το συνέδριο της ΝΔ.

    03/05/2004 21:14:56

    Στο τριήμερο από 23 έως 25 Ιουλίου, στο Ελληνικό, θα διεξαχθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    Η ημερομηνία ''κλείδωσε'' ύστερα από την αποψινή συνάντηση του γραμματέα του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    [09] Διαφωνεί ο Γ.Παπανδρέου με την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.

    03/05/2004 20:48:19

    Σημαντικές διαφωνίες, για την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφώνησε με την κυβέρνηση αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, αλλά διαφώνησε με το χαρακτήρα της περιοδείας του στη Θράκη.

    Ο κ.Παπανδρέου σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος, όπως τόνισε, ανέφερε ότι ο κ.Ερντογάν θα περιοδεύσει στη Θράκη για να συναντήσει ομοθρήσκους του, δήλωσε ότι ''με αυτή τη λογική όλος ο μουσουλμανικός, αλλά και ο αραβικός κόσμος θα πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα''.

    ''Δεν είναι αυτό που θα ζητούσε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ'', πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [10] Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16.

    03/05/2004 20:12:28

    Νωρίς το πρωί σήμερα, δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16 προσέγγισαν στα 10-15 μέτρα, κατά παράβαση των κανόνων ασφαλούς αεροπλοΐας, δύο ελληνικά μαχητικά A-7 CORSAIR τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική άσκηση στην περιοχή της Μεγίστης.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη τα αναγνώρισαν και τα αναχαίτισαν ελληνικά μαχητικά που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

    Συνολικά σήμερα 7 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή Χίου Λέσβου και Λέσβου- Λήμνου.

    Τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό 5 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

    03/05/2004 19:32:06

    Την πεποίθηση ότι "ελευθερία του λόγου και της έκφρασης χωρίς ελευθερία και πρόσβαση στην πληροφόρηση δεν υπάρχει" εξέφρασε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Παράλληλα, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη στερείται το αυτονόητο αγαθό της ελευθερίας του Τύπου, εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι, επειδή θέλησαν να πληροφορήσουν τους πολίτες, ενώ δεκάδες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη της ενημέρωσης, σε διάφορα σημεία της γης.

    Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της, διατρανώνει για μια ακόμη φορά την πίστη της στην ελευθεροτυπία ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι "το μέλλον της δημοσιογραφίας και των εργαζομένων πλήττεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και τη δημιουργία παγκοσμίων δικτύων ΜΜΕ", ενώ χαρακτηρίζει τις "απολύσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τα φαινόμενα διαπλοκής και εξαρτήσεων και τις παρεμβάσεις στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών" ως την "ωμή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημοσιογράφοι στη χώρας μας καθημερινά".

    [12] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    03/05/2004 19:29:49

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση (''κλείσιμο'') των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά ως προς το προηγούμενο κλείσμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 --Αργία--

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.007,65 +22,44 +0,56%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.806,72 +19,24 +0,68%

    ΠαρίσιCAC-40 3.705,48 +31,20 +0,84%

    ΖυρίχηSMI 5.816,90 +42,50 +0,73%

    [13] Ποινή στον πρώην κυβερνήτη του πρωθυπουργικού "Φάλκον".

    03/05/2004 18:41:00

    Ποινή φυλάκισης 35 μηνών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον Ιωάννη Ανδρουλάκη, κυβερνήτη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους ''Φάλκον'', για το δυστύχημα το οποίο είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 1999 με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κυβερνήτης δεν άναψε έγκαιρα το προειδοποιητικό λαμπάκι για την πρόσδεση των επιβατών.

    [14] Μειωμένη κίνηση και υψηλές τιμές τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού.

    03/05/2004 18:32:18

    Η μειωμένη τουριστική κίνηση και ιδιαίτερα οι αυξημένες τιμές των ξενοδοχείων περιγράφουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Χάρη Κοκκώση.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε στην ηλεκτρονική τουριστική εφημερίδα, ''Travel Daily News'', οι υπηρεσίες του ΕΟΤ, με βάση τις έως τώρα κρατήσεις σε ελληνικά καταλύματα, αναφέρουν μείωση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2004 της τάξης του 18-21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τους εμφανίζονται εν όψει των Αγώνων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυξημένες κατά 50% έως και 100%, με μέση αύξηση της τάξης του 70-80%.

    [15] Τ.Παπαδόπουλος για την επαφή του με τον Γκ.Φερχόιγκεν.

    03/05/2004 18:19:56

    "Ο κ.Φερχόιγκεν μου έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για τη δήλωσή του και του επανέλαβα εγώ την εκτίμηση, το σεβασμό που έχουμε, όπως και τις ευχαριστίες μας, για όσα έκανε για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη "μακρά συνάντηση" την οποία, όπως τόνισε, είχε στο Δουβλίνο με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο κ.Φερχόιγκεν του εξήγησε το νόημα της πολυσυζητημένης δήλωσής του, περί εξαπάτησής του από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ένταξη της Κύπρου, επανενωμένης, στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή στηρίχθηκε σε ενημέρωση από την Κύπρο.

    Μάλιστα, ο κ.Παπαδόπουλος μετέφερε ότι ρώτησε τον κοινοτικό επίτροπο σε ποιόν αναφερόταν όταν δήλωσε πως εξαπατήθηκε και ότι έλαβε ως απάντηση πως "σίγουρα δεν εννοούσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο".

    Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου που ο κ.Φερχόιγκεν θεωρεί ότι τον εξαπάτησε.

    [16] Στις 12 Μαϊου συζητείται στη Βουλή η οικονομία.

    03/05/2004 17:40:24

    Την Τετάρτη 12 Μαΐου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την κατάσταση της Οικονομίας, ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν "συστηματικά και μεθοδευμένα μια ωραιοποιημένη εικόνα της οικονομίας" και ότι η χώρα "βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα".

    Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες των βουλευτών (ετών 2001 και 2002) δεν θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.

    [17] Εξάμηνη στρατιωτική θητεία στόχος του ΥΠΕΘΑ επανέλαβε ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος.

    03/05/2004 17:30:06

    Στη σταδιακή μείωση της στρατωτικής θητείας από το τέλος του 2005, με σκοπό να φθάσει και τους έξι μήνες το λιγότερο, αναφέρθηκε και σήμερα από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Οπως ο ίδιος ανέφερε, πρόκειται να επισκεφθεί όλες τις επιχειρησιακές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και επέλεξε και με την ιδιότητά του αεροπόρου να ξεκινήσει τις επισκέψεις του από την 110 Πτέρυγα Μάχης η οποία εδρεύει στη Λάρισα, αλλά και το Αεροπορικό Στρατηγείο στο Κουτσόχερο.

    [18] Ενταση στη δίκη του ΕΛΑ.

    03/05/2004 17:20:58

    Ενταση σημειώθηκε σήμερα στη δίκη του ΕΛΑ μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Σοφίας Κυριακίδου η οποία διήρκεσε συνολικά 14 ημέρες.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας και της Ειρήνης Αθανασάκη, Αρης Κωνσταντάκης, ζήτησαν τη σύλληψη της μάρτυρος με την αυτόφωρη διαδικασία για το αδίκημα της ψευδορκίας.

    Οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν να μη γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα και η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελισάβετ Μπρίλλη, το απέρριψε, αφού όπως τόνισε, δεν γεννήθηκαν υπόνοιες ψευδορκίας για την Κυριακίδου σε αυτό το στάδιο επιφυλασσόμενη για το μέλλον.

    [19] Την ικανοποίηση των "λαϊκών αναγκών" ζητά το ΚΚΕ στο πλαίσιο της ΕΕ.

    03/05/2004 17:14:14

    Ως τα πιο χαρακτηριστικά ''προϊόντα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης'' χαρακτήρισε την ''αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια'' η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο εκδήλωσης στη φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η κ.Παπαρήγα επανέλαβε ότι θέση του ΚΚΕ αποτελεί η επιθυμία για ''μια Ελλάδα, μια Ευρώπη, όπου θα κυριαρχεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των καπιταλιστικών κερδών''.

    [20] Στην Ελλάδα την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    03/05/2004 16:06:40

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη (6 έως 8 Μαΐου 2004) πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά απο πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του κ. Κώστα Καραμανλή.

    Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές διμερείς σχέσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων.

    Ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο καθώς και την πρόεδρο της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του θα συνοδεύεται απο αριθμό επιχειρηματιών και μελών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν θα συγκληθεί στην Αθήνα το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Τέλος, ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή, στις 8 Μαΐου.

    [Φώτο-747395]

    [21] Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση ''εξόδων'' στη χορήγηση δανείων.

    03/05/2004 16:05:38

    Δικαιώθηκαν από το Ειρηνοδικείο Αθηνών τέσσερις καταναλωτές, οι οποίοι είχαν πληρώσει σε τράπεζα χρήματα που τους είχαν ζητηθεί ως διαχειριστικά έξοδα προκειμένου να τους χορηγηθεί δάνειο. Οι επιβαρύνσεις θεωρήθηκαν αδιαφανείς - στο βαθμό που δεν συναρτώνται με αποδεδειγμένα έξοδα της τράπεζας και αντιμετωπίζονται ως απαγορευμένες προμήθειες - και το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι οι καταναλωτές πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

    Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) που επισημαίνει ότι η παρακράτηση των ποσών αυτών από τις τράπεζες, προκειμένου να χορηγηθεί το δάνειο, οδηγεί σε μια πολλαπλή εκμετάλλευση των καταναλωτών. Οι τράπεζες κατ'αυτόν τον τρόπο μειώνουν το ποσό που τελικά χορηγούν ως δάνειο στον καταναλωτή, τον υποχρεώνουν όμως να πληρώνει ουσιαστικά τόκους μέχρι τη λήξη του δανείου και για το ποσό που τελικά δεν έλαβε. Συγχρόνως, αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες εκμεταλλεύονται το ποσό αυτό χορηγώντας το ως πίστωση προς τρίτους.

    Η φιλοσοφία της απόφασης του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι ότι τα λειτουργικά έξοδα στην παροχή του δανείου δεν εξατομικεύονται και εμπεριέχονται στην αμοιβή που καταβάλλει κανείς για την παροχή της υπηρεσίας, δηλαδή στους τόκους που δεν δικαιολογούνται να εισπράττονται χωριστά.

    Η καταναλωτική οργάνωση καλεί τους καταναλωτές που έχουν υποστεί αυθαίρετες επιβαρύνσεις, να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην ΕΚΠΟΙΖΩ προκειμένου να κατατεθούν ομαδικές αγωγές. Επίσης καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος ''να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της διαφάνειας, την νομιμότητας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά''.

    Παράλληλα η ΕΚΠΟΙΖΩ ετοιμάζει ομαδικές αγωγές για την επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί σε τράπεζες εξαιτίας πρόωρης εξόφλησης δανείου.[Φώτο-497600]

    [22] ΕΕ:Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει ποσό 4,97 εκατ. ευρώ

    03/05/2004 15:19:29

    Ποσό συνολικού ύψους 4,97 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (FEOGA) για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Συνολικά, εννέα κράτη μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία 119,46 εκατ. ευρώ για παρατυπίες σε γεωργικές δαπάνες.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών, προκειμένου να ελέγχονται οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκύπτει ότι για τις ενισχύσεις που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, δεν έχει δικαιολογήσει 4,97 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιστραφούν 2,51 εκατ. ευρώ για ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στον τομέα του ρυζιού, 1,14 εκατ. ευρώ για τον αποκλεισμό από το τριετές πρόγραμμα στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, 670.000 ευρώ για ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου «σχετικά με τις ενισχύσεις προς τα πιο στερημένα άτομα και 650.000 ευρώ για την αδυναμία να καταβληθεί η ελάχιστη τιμή στους παραγωγούς στον τομέα των φρούτων και λαχανικών.

    Τη μεγαλύτερη επιστροφή θα καταβάλει η Γαλλία με 58,17 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ιταλία με 21,82 εκατ. ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία με 20,78 εκατ. ευρώ. Επιστροφές δεν οφείλουν η Δανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η η Φιλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν έχουν δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και ότι δεν συμβαδίζουν με τους κοινοτικούς κανόνες που εφαρμόζονται στις γεωργικές δαπάνες.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά τους δαπανούνται σωστά. Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να ζητά την επιστροφή πόρων που δεν έχουν δαπανηθεί σωστά. Αυτό πράξαμε σήμερα.

    Από τα 119,46 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν παράτυπα από τις εννέα χώρες, τα 46,79 εκατ. ευρώ αφορούν τις επιδοτήσεις για τις αροτραίες καλλιέργειες, τα 32,40 εκατ. ευρώ για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα 19,06 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, τα 16,44 εκατ. ευρώ για τη δημόσια και ιδιωτική αποθήκευση, τα 4,70 εκατ. ευρώ για τις πριμοδοτήσεις και 0,07 εκατ. ευρώ για τον οικονομικό έλεγχο.

    Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση για εκκαθάριση των λογαριασμών στις γεωργικές ενισχύσεις είναι η δεύτερη για το 2004, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μέσα στη χρονιά. Στις αρχές του χρόνου η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ποσό ύψους 30.000 ευρώ θα πρέπει να επιστραφεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε περίπου 45 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2004 - 11:30:43 UTC