Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Τ. Παπαδόπουλου μετά τα δημοψηφίσματα
  • [02] Κύπρος-Δημοψήφισμα-Τελικά αποτελέσματα
  • [03] Δηλώσεις Ρουσόπουλου για δημοψηφίσματα
  • [04] Δηλώσεις Ντεκτάς για δημοψηφίσματα
  • [05] Τελικά αποτελέσματα δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα
  • [06] Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου για δημοψηφίσματα στην Κύπρο
  • [07] Κύπρος-Κατεχόμενα-Δημοψήφισμα τελικά αποτελέσματα-ΟΗΕ σχέδιο Ανάν.
  • [08] Κύπρος-Δημοψήφισμα-Αποτελέσματα στο 50%-ΟΗΕ σχέδιο Ανάν.
  • [09] ΕΕ-Επιτροπή-Κύπρος-Δημοψηφίσματα-ΟΗΕ σχέδιο Αναν.
  • [10] Κύπρος-Κατεχόμενα-Δημοψήφισμα συγκεντρωτικά αποτελέσματα-ΟΗΕ σχέδιο
  • [11] Ανω του 70% των Ε/Κ ψήφισαν "όχι" σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
  • [12] ΣτΕ για τρόπο καθορισμού ανώτατης τιμής φαρμάκων.
  • [13] Πρώτη συμφωνία σε ορισμένα σημεία για τους συμβασιούχους.
  • [14] Δηλώσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών αρχηγών.
  • [15] Πορεία Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη για την "Ημέρα Μνήμης".

  • [01] Δηλώσεις Τ. Παπαδόπουλου μετά τα δημοψηφίσματα

    24/04/2004 22:29:01

    Το αποτελέσμα του σημερινού δημοψηφίσματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιλώντας μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο λαός δεν είπε όχι στη λύση του Κυπριακού αλλά όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Στην ομιλία του ο κ.Παπαδόπουλος κάλεσε σε συστράτευση Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μαζί θα πορευθούμε στην ΕΕ, σημείωσε, αναφέροντας ως απόδειξη των προθέσεών του νέα μέτρα στήριξης των τουρκοκυπρίων, ενώ επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι τη βοήθεια που θα έπαιρναν από την ΕΕ στην περίπτωση λύσης. Ο κ.Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη την ΕΕ και την Ελλάδα για την συμβολή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Σημείωσε τέλος, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει νέους ορίζοντες ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    [02] Κύπρος-Δημοψήφισμα-Τελικά αποτελέσματα

    24/04/2004 21:32:36

    Τα τελικά αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος στην Ελληνική πλευρά για το σχέδιο Ανάν, όπως ανακοινώθηκαν από τον Εφορο Δημοψηφίσματος Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, έχουν ως ακολούθως:

    Παγκύπρια:

    ΟΧΙ 75,83%

    ΝΑΙ 24,17%

    Συγκεντρωτικά: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 1077/1077 100.00%

    Εγγεγραμμένοι: 480,564

    Ψήφισαν: 428,587

    Αποχή: 10.82%

    Έγκυρα: 96.52%

    Άκυρα: 2.62%

    Λευκά: 0.86%

    OXI 75.83% 313,704

    ΝΑΙ 24.17% 99,976

    [03] Δηλώσεις Ρουσόπουλου για δημοψηφίσματα

    24/04/2004 21:21:32

    Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ανοιχτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι στη νέα περίοδο, για την Κύπρο, που αρχίζει από την 1η Μαΐου, θα συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, προς το συμφέρον όλων.

    Ειδικότερα ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    «Μετά τη Λουκέρνη και ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν επί του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κυπριακός λαός πήρε σήμερα τις αποφάσεις του. Και τις αποφάσεις αυτές ασφαλώς θα τις σεβαστούμε όλοι.

    Σε λίγες ημέρες, αρχίζει μια νέα περίοδος. Η Κύπρος εντάσσεται και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκινά την ευρωπαϊκή της πορεία, ως πλήρες μέλος της. Μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε, θα είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχιστεί η προσπάθεια προσεγγίσεως των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους.

    Η ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει σήμερα ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα. Στο πλευρό της Κύπρου, προσφέροντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή της. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Θα επιδιώξουμε να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [04] Δηλώσεις Ντεκτάς για δημοψηφίσματα

    24/04/2004 20:49:04

    Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να πιέζει την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα να ζήσουν μαζί, μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Δεν πρέπει πλέον να υπάρξουν προσπάθειες για να αναγκαστούν δύο ασύμβατες πλευρές να ενωθούν'', τόνισε ο Ντενκτάς μιλώντας στους δημοσιογράφους, στους οποίους επισήμανε πως δεν θα παραιτηθεί παρά το ''ναι'' των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Αναν, στο οποίο ήταν αντίθετος.

    [05] Τελικά αποτελέσματα δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα

    24/04/2004 20:48:57

    Στα κατεχόμενα, μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων, το 64,91% ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν και το 35,09% ψήφισε εναντίον.

    Κατά ''επαρχία'' τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

    ''Επαρχία'' Λευκωσίας Σύνολο 167 κάλπες

    ΝΑΙ 70,74%

    ΟΧΙ 29,26%

    ''Επαρχία'' Αμμοχώστου Σύνολο 146 κάλπες

    ΝΑΙ 63,23%

    ΟΧΙ 36,77%

    ''Επαρχία'' Κερύνειας Σύνολο 109 κάλπες

    ΝΑΙ 63%

    ΟΧΙ 37%

    ''Επαρχία'' Μόρφου Σύνολο 76 κάλπες

    ΝΑΙ 64,21%

    ΟΧΙ 35,79%

    ''Επαρχία'' Τρικώμου Σύνολο 65 κάλπες

    ΝΑΙ 55,14%

    ΟΧΙ 44,86%

    [06] Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου για δημοψηφίσματα στην Κύπρο

    24/04/2004 20:23:08

    Ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά από τη Δευτέρα, ζητεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο τονίζοντας παράλληλα ότι ''αρχίζει μια νέα περίοδος στο Κυπριακό πρόβλημα''.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει επίσης ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η δυναμική για λύση του προβλήματος, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ως ενιαίο κράτος.

    Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ έχει ως εξής:

    ''Είναι σεβαστή η θέληση του Κυπριακού λαού και η ετυμηγορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ανοίγει μια νέα περίοδος για το Κυπριακό πρόβλημα.

    Στη νέα αυτή περίοδο πρέπει να μην ανακοπεί η δυναμική για λύση και να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης του προβλήματος, στη σημερινή κατάσταση διαιώνισης της κατοχής.

    Γι αυτό το λόγο, ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση από τη Δευτέρα αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών σε όλα τα διεθνή πεδία, για τη λύση του Κυπριακού, για την οποία όλοι οφείλουμε να πούμε τι θέλουμε και πώς την επιδιώκουμε, με σαφήνεια.

    Για τον ΣΥΝ, στόχος είναι η επανένωση του νησιού και η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, ώστε η λύση να γίνει βιώσιμη με το σύνολο του λαού της Κύπρου και να είναι λειτουργική με δομές διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως ενιαίο κράτος, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρώπης. Θα στηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, στην οποία έχει να συμβάλλει αποφασιστικά η κυπριακή Αριστερά στο σύνολό της, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο ΣΥΝ εμμένει στην ανάγκη αναζήτησης συστηματικών πρωτοβουλιών και εναλλακτικής στρατηγικής για τη επόμενη μέρα, χωρίς διχοστασίες και αντιπαραθέσεις, με πολιτική συνεννόηση και χωρίς δυσαρμονίες εκτιμήσεων και χειρισμών, με την απόκρουση ακραίων φανατισμών, ώστε η Κύπρος να είναι κοινή πατρίδα των κατοίκων της, με ανοιχτή κοινωνία και ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση''.

    [07] Κύπρος-Κατεχόμενα-Δημοψήφισμα τελικά αποτελέσματα-ΟΗΕ σχέδιο Ανάν.

    24/04/2004 20:00:28

    Στα κατεχόμενα, μετά την καταμέτρηση 563 καλπών από τις 563, (τελικό αποτέλεσμα) ψήφισαν ''Ναι'' ή 64,9% και 35,1% ψήφισαν ''Οχι''.|

    [08] Κύπρος-Δημοψήφισμα-Αποτελέσματα στο 50%-ΟΗΕ σχέδιο Ανάν.

    24/04/2004 19:53:42

    Με μεταμετρημένο το μισό των ψήφων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το όχι είναι 76,26% και το ναι στο 23,74%. Ακυρα και λευκά 3,86%

    Στην τουρκική πλευρά, με καταμετρημένο το 25%, το ναι είναι 67% και το όχι 33%.

    [09] ΕΕ-Επιτροπή-Κύπρος-Δημοψηφίσματα-ΟΗΕ σχέδιο Αναν.

    24/04/2004 19:53:32

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, ''εκφράζει τη βαθιά της θλίψη που η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα δεν ενέκρινε τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος'', αλλά τονίζει ότι ''σέβεται την δημοκρατική απόφαση του λαού''.

    Σημειώνει ωστόσο ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    Εκφράζει επίσης τα θερμά της συγχαρητήρια προς τους Τουρκοκυπρίους για τη θετική τους ψήφο, προσθέτοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την ξεκάθαρη επιθυμία τους για την επίλυση του προβλήματος του νησιού, ενώ δηλώνει ''έτοιμη να εξετάσει τρόπους περαιτέρω προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης του Βορείου τμήματος της Κύπρου''.

    Η Επιτροπή στην ανακοίνωση της αναφέρει ακόμη ότι ''θα μελετήσει τη νέα κατάσταση στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα και θα παρουσιάσει τις απόψεις της στο Συμβούλιο υπουργών την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο''.

    Τέλος, ευχαριστεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του ''που εργάστηκαν σκληρά για μια συνολική λύση και για τη στενή συνεργασία τος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη σύνταξη του σχεδίου''.

    [10] Κύπρος-Κατεχόμενα-Δημοψήφισμα συγκεντρωτικά αποτελέσματα-ΟΗΕ σχέδιο Ανάν.

    24/04/2004 19:52:19

    Στα κατεχόμενα, μετά την καταμέτρηση 458 καλπών από τις 563, συνολικά 63.730 άτομα ψήφισαν "Ναι" ή 65,35% και 33.790 ή 34,65% ψήφισαν "Οχι".|

    [11] Ανω του 70% των Ε/Κ ψήφισαν "όχι" σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

    24/04/2004 18:17:21

    Ποσοστά άνω του 70% για το όχι στην ελληνική πλευρά δίδουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου που μεταδόθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών.

    Στην τουρκική πλευρά 57%-61% ψήφισε ναι και 39%-35% όχι.

    [12] ΣτΕ για τρόπο καθορισμού ανώτατης τιμής φαρμάκων.

    24/04/2004 18:01:35

    Αντισυνταγματικός κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο τρόπος καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων, διότι όπως γίνεται "είναι κάτω του κόστους παραγωγής ή εμπορίας αυτών".

    Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

    Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο Μαίο του 2004.

    [13] Πρώτη συμφωνία σε ορισμένα σημεία για τους συμβασιούχους.

    24/04/2004 17:41:50

    Μια πρώτη συμφωνία σε ορισμένα σημεία, μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και της ΑΔΕΔΥ αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου του επαγγελματικού σωματείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, Σπύρου Παπασπύρου και του υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου.

    Μεταξύ άλλων, οαρίστηκε η 18η Μαίου ως η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο και αφορούν μισθολογικά, διεκδικήσεις και αιτήματα των εργαζομένων.

    [14] Δηλώσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών αρχηγών.

    24/04/2004 16:37:35

    Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιστορική για την Κύπρο, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά από την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στην κατεχόμενη Κερύνεια, δήλωσε ότι "με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, θα ξέρουμε τι μας περιμένει η αυριανή ημέρα".

    Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Ερογλου, χαρακτήρισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος παράνομη, εκφράζοντας παράπονα για την "παρέμβαση από το εξωτερικό μέσω των ΜΜΕ στην απόφαση του λαού να πει ναι".

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "αν και οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν με καλή θέληση, δεν θα μπορέσουν να φθάσουν στη λύση, αφού αναμένεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να πει όχι στο σχέδιο Ανάν".

    [15] Πορεία Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη για την "Ημέρα Μνήμης".

    24/04/2004 14:55:58

    Εκατοντάδες Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στις 11.30 σήμερα το πρωί πορεία προς το τουρκικό προξενείο της πόλης, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων της ''Ημέρας Μνήμης'' για τη γενοκτονία του αρμενικού στοιχείου από τους Τούρκους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 April 2004 - 20:30:21 UTC