Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το έργο της Πυροσβεστικής εξήρε ο Π.Φούρλας.
  • [02] Μήνυμα ΠΑΣΟΚ για 21η Απριλίου και Κυπριακό.
  • [03] Συνέντευξη Γ.Αγγελοπούλου στην "Κοριέρε ντε λα Σέρα".
  • [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [05] Απεργούν πανελλαδικώς οι συμβασιούχοι του Δημοσίου.
  • [06] Πλέον αρνητικοί στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οι Ελληνες.
  • [07] "Οχι" του Μ.Θεοδωράκη στο σχέδιο Ανάν.
  • [08] Κυπριακή κυβέρνηση για δηλώσεις Φερχόιγκεν.
  • [09] Διευκρινίσεις Α.Ρεγκούζα για τη φορολογική πολιτική.
  • [10] Συνάντηση Β.Μιχαλολιάκου και Τζ.Γουόλς.
  • [11] Απόδοση ευθυνών για την υπόθεση "Εξπρές-Σάμινα".
  • [12] Οι εξαγωγές και ο τουρισμός στόχοι των "Ελληνικών Οικιών".
  • [13] Εφόλης της ύλης συνέντευξη Τύπου υπ.Μεταφορών.
  • [14] Επίκαιρη ερώτηση στον ΥΠΕΞ για τις εγγυήσεις του Σχεδίου.
  • [15] Πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων στο Μετρό του Συντάγματος.
  • [16] Σύσκεψη για την ασφάλεια των Αγώνων υπό την κ.Φ.Πετραλιά.
  • [17] Συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδότες για Συλλογική Σύμβαση

  • [01] Το έργο της Πυροσβεστικής εξήρε ο Π.Φούρλας.

    21/04/2004 21:21:07

    "Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές και οι ξένοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην Ελλάδα με τη φράση ''ελληνικό μοντέλο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών''. Επιπλέον συχνά αναγνωρίζοντας τη συστηματική δουλειά του πυροσβεστικού σώματος ζητούν την τεχνογνωσία του".

    Αυτά είπε δακρυσμένος ο έως σήμερα αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, παραδίδοντας την ηγεσία στον νέο αρχηγό, αντιστράτηγο, Χρήστο Σμέτη.

    [02] Μήνυμα ΠΑΣΟΚ για 21η Απριλίου και Κυπριακό.

    21/04/2004 20:52:11

    Ειδική αναφορά στο Κυπριακό γίνεται στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 21ης Απριλίου στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "το μήνυμα «δεν ξεχνώ δεν σημαίνει μόνο να μην ξεχνάμε την κατεχόμενη Κύπρο, τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, αλλά πρέπει να σημαίνει ακόμη ότι δεν ξεχνάμε τα ιστορικά λάθη και την προδοσία που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία".

    [03] Συνέντευξη Γ.Αγγελοπούλου στην "Κοριέρε ντε λα Σέρα".

    21/04/2004 19:35:16

    "Η Ελλάδα δεν θα αποτύχει στην Ολυμπιάδα" είναι ο τίτλος του φύλλου της ιταλικής εφημερίδας, "Κοριέρε ντε λα Σέρα", το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη της προέδρου της ΟΕ των Αγώνων της Αθήνας, Γιάννας Αγγελοπούλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια της διοργάνωσης, η κα Αγγελοπούλου, η οποία χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως "έκφραση της αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας", δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

    "Σήμερα ένας κόσμος απολύτως ασφαλής δεν υπάρχει, αλλά εμείς πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά και πέραν αυτού. Η Ελλάδα εξάρθρωσε την τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''. Εχουμε ζητήσει, για το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, τις πολύτιμες συμβουλές επτά χωρών. Η κυβέρνηση ζήτησε και την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Εχουν κινητοποιηθεί η αστυνομία, ο στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία. Πιστεύουμε στην πρόληψη, αλλά και στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, που εμείς εισηγηθήκαμε και την οποία σημαντικοί ηγέτες, σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν προσυπογράψει".

    [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    21/04/2004 19:31:41

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση (''κλείσιμο'') των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά ως προς το προηγούμενο κλείσμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 4.539,90 -29,10 -0,64%

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.026,15 -34,98 -0,86%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.855,46 -23,34 -0,81%

    ΠαρίσιCAC-40 3.743,15 -30,28 -0,80%

    ΖυρίχηSMI 5.795,10 -34,10 -0,59%

    [05] Απεργούν πανελλαδικώς οι συμβασιούχοι του Δημοσίου.

    21/04/2004 19:19:47

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, την Τετάρτη 28 Απριλίου, κήρυξε η Ομοσπονδία των Συμβασιούχων στο Δημόσιο, αιτούμενη τη μονιμοποίηση των μελών της με βάση και την "προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης".

    [06] Πλέον αρνητικοί στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οι Ελληνες.

    21/04/2004 19:11:34

    Στην ομάδα των δέκα περισσότερο αρνητικών χωρών (δεύτερη θέση μετά τη Ρωσία), αναφορικά με την άποψη που έχουν οι πολίτες τους για τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα τους, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, ύστερα από σχετική έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρία "TNS ICAP", σε συνεργασία με τη "Gallup International Associatiοn", σε 52 χώρες.

    Η έρευνα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας έρευνας "Voice of the People".

    Οι πολίτες των 52 χωρών κλήθηκαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: "Θεωρείτε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει θετική, αρνητική ή καμία επίδραση στη χώρα σας;".

    Από τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει ότι ο ένας στους δύο ερωτώμενους (47%) πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα του.

    [07] "Οχι" του Μ.Θεοδωράκη στο σχέδιο Ανάν.

    21/04/2004 19:01:29

    Την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο κ.Θεοδωράκης, με γραπτή του δήλωση, χαιρετίζει "το βέβαιο και βροντερό ΟΧΙ των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων", το οποίο, όπως τονίζει, θεωρεί "ισότιμο με τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων και επιπλέον σαν απαρχή αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας".

    Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

    "Είχα αποφασίσει να μην τοποθετηθώ σε σχέση με το προσεχές δημοψήφισμα στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι ο ελληνοκυπριακός λαός θα αφηνόταν απερίσπαστος να εκπληρώσει το κυριαρχικό του δικαίωμα.

    Ομως δύο παράγοντες ήρθαν να μεταβάλουν αυτή την απόφαση:

    Πρώτον, η σε βάθος μελέτη του σχεδίου Ανάν που μου αποκάλυψε τον απολύτως αρνητικό του χαρακτήρα, και δεύτερον, οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες πιέσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση ''ΝΑΙ''.

    [08] Κυπριακή κυβέρνηση για δηλώσεις Φερχόιγκεν.

    21/04/2004 18:29:13

    "Δεν νομίζω ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις είτε στο Γκίντερ Φερχόιγκεν, είτε σε κάποιον άλλο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χροσοστομίδης, για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι ο ίδιος έχει εξαπατηθεί από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κ.Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης, προσθέτωντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι ανησυχητικές "γιατί ενώ η δημοκρατική αρχή επιβάλλει απόλυτη ελευθερία, φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια επηρεασμού των πολιτών ότι το Σχέδιο είναι τέλειο".

    [09] Διευκρινίσεις Α.Ρεγκούζα για τη φορολογική πολιτική.

    21/04/2004 18:09:19

    "Εγώ δεν είπα ότι θα βάλουμε νέους φόρους, ούτε ότι θα αυξήσουμε τους άμεσους ή έμμεσους φόρους. Είπα ότι η δική μας πολιτική στηρίζεται στην πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας και βέβαια η όποια διεύρυνση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σημαίνει αύξηση και φόρων, όχι όμως αριθμητική αύξηση των υφιστάμενων φόρων αλλά πολλαπλασιαστική", δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έφερναν το υπουργείο Οικονομικών να μελετά τον περιορισμό σειράς φοροαπαλλαγών και την αύξηση των άμεσων φόρων, βασιζόμενα σε χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού επί του θέματος.

    [10] Συνάντηση Β.Μιχαλολιάκου και Τζ.Γουόλς.

    21/04/2004 18:02:59

    Θέματα τα οποία αφορούν στην 11η Σύνοδο της Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον από 3 έως 7 Μαϊου, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης του αναπληρωτή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέικομπ Γουόλς, στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Βασίλη Μιχαλολιάκο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη Σύνοδο θα τεθούν θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και έρευνας και τεχνολογίας.

    [11] Απόδοση ευθυνών για την υπόθεση "Εξπρές-Σάμινα".

    21/04/2004 17:51:45

    Την πειθαρχική ποινή της οριστικής στέρησης άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος και της οριστικής αφαίρεσης των πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας, υπέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού στους 3 αξιωματικούς που είχαν την κύρια ευθύνη διακυβέρνησης του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ''Εξπρές Σάμινα'', το οποίο βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 ανοιχτά της Πάρου, παρασύροντας στο βυθό και 81 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

    [12] Οι εξαγωγές και ο τουρισμός στόχοι των "Ελληνικών Οικιών".

    21/04/2004 17:43:12

    Την ίδρυση και λειτουργία ''ελληνικών οικιών'' στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Κίνα προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Τα ''σπίτια'' αυτά θα λειτουργήσουν με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και του τουρισμού και θα δίνουν μια ενιαία εικόνα των προϊόντων μας και των τουριστικών προορισμών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα προβάλλουν την Ελλάδα και τα προϊόντα της και θα διοργανώνουν σχετικές εκθέσεις.

    [13] Εφόλης της ύλης συνέντευξη Τύπου υπ.Μεταφορών.

    21/04/2004 17:38:02

    Η προώθηση της διαδικασίας απόσυρσης για τα δίκυκλα προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, η εμπορική λειτουργία του Προαστιακού σιδηρόδρομου από τον Πειραιά μέχρι το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' εντός του Ιουλίου, η αντικειμενικοποίηση των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα διαφθοράς, καθώς και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών που φτάνει στο τέλος της, είναι ορισμένα από τα θέματα που έθιξε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, στη διάρκεια της δεύτερης συνέντευξης εφόλης της ύλης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

    [14] Επίκαιρη ερώτηση στον ΥΠΕΞ για τις εγγυήσεις του Σχεδίου.

    21/04/2004 17:32:37

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, αναφορικά με τις διεθνείς εγγυήσεις της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Ειδικότερα, η κα Διαμαντοπούλου ρωτά για ποιό λόγο κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιρλανδία, στις 16 και 17 Απριλίου, στην οποία είχε προσκληθεί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη.

    Επιπλέον, ερωτάται γιατί ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν έθεσε προς συζήτηση το θέμα της Κύπρου και ιδιαίτερα εκείνο των εγγυήσεων της ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης.

    [15] Πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων στο Μετρό του Συντάγματος.

    21/04/2004 17:13:20

    Την ευκαιρία να ενημερωθούν για Ολυμπιακά αθλήματα, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό (όπως σόφτμπολ, τραμπολίνο και μπάντμιντον), θα έχουν όσοι πολίτες βρεθούν στον πολυχώρο του Μετρό, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 27 Απριλίου έως τις 3 Μαϊου.

    Το Πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της τράπεζας ALPHA BANK (Αλφα Μπανκ).

    [16] Σύσκεψη για την ασφάλεια των Αγώνων υπό την κ.Φ.Πετραλιά.

    21/04/2004 16:57:34

    "Μιλάμε και ετοιμάζουμε το νομοθέτημα για την άδεια λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα έχουν και άδεια λειτουργίας και πυρασφάλεια και πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Προχωρούμε όπως βλέπετε με γοργούς ρυθμούς", δήλωσε σήμερα μετά από τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της, με θέμα την ασφάλεια των Αγώνων της Αθήνας, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    [17] Συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδότες για Συλλογική Σύμβαση

    21/04/2004 15:05:16

    Βήμα, αλλά μή ικανοποιητικό, για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τη σημερινή τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση με τους εργοδότες, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις έκαναν λόγο για ''φως στο τούνελ''.

    Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε οτι η ΓΣΕΕ έθεσε όρια κάτω απο τα οποία δεν πρόκειται να υπογράψει. Αυτά είναι: α) ενίσχυση κατώτερου ημερομισθίου κατά 8%, β) ενίσχυση όλων των μισθών κατά 6% γ)Συζήτηση για το 39ωρο, ως προϋπόθεση για υπογραφή διετούς σύμβασης. Η ΓΣΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί μείωση του κόστους υπερωριών και των κινήτρων-αντικινητήρων για το 39ωρο που ζητούν οι εργοδότες.

    Η επομενη συνάντηση ορίστηκε για την 13η Μαΐου, στα γραφεία του ΣΕΒ. Θα είναι η τελική συνάντηση, υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, αφού τα συνδικάτα ''δεν θέλουν να διολισθήσουν σε μια διαρκή διαπραγμάτευση''. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος, συνόψισε την πρόταση των εργοδοτών ως εξής: α) Διετής σύμβαση. β) Αυξήσεις μισθών στο άθροισμα: πληθωρισμός + μέρισμα παραγωγικότητας + ενίσχυση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σε δύο δόσεις. γ)Συζήτηση για το 39ωρο μόνο με προϋπόθεση κινήτρων, που θα διασφαλίζει η κυβέρνηση, όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά πληροφορίες, απο συνδικαλιστές, η πρόταση αυτή σημαίνει: αύξηση 3-3,5% απο την 1.1.2004, αύξηση 2-2,5% απο την 1.7.2004 αύξηση κατά 8 ευρώ στον κατώτερο μηνιαίο μισθό (των 519 ευρώ μηνιαίως).

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, κάνοντας λόγο για αναζήτηση χρυσής τομής σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, αλλά και για ''προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου''.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), Δημ. Αρμενάκης, υπογράμμισε οτι μια μεγάλη αύξηση μισθών θα μπορούσε να τροδοτοδήτσει ένα νέο κύμα ακρίβειας μέσα απο την ενίσχυση του πληθωρισμού.

    Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν σκληρές δηλώσεις των εκπροσώπων της αριστερής συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ) δήλωσε οτι πρόκειται για ''παραλλαγή'' των προηγούμενων απόψεων του ΣΕΒ, που οδηγούν σε μέσο όρο αυξήσεων 4,5%. Ο κ. Καλύβης κάλεσε τη ΓΣΕΕ να απορρίψει την πρόταση.

    Ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ) έκανε λόγο για ''απαράδεκτη πρόταση'' που θα έπρεπε να απαντηθεί με άμεση προκήρυξη απεργίας.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, υπογραμμίζοντας οτι φέτος το κεντρικό αίτημα θα είναι οι αυξήσεις και η υπογραφή Σύμβασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2004 - 20:30:24 UTC