Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελβετία-Ρουσόπουλος-Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για λύση.
  • [02] Εντονη παρέμβαση Παπανδρέου σε ντε Σότο.
  • [03] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ανάν.
  • [04] ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • [05] Στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα.
  • [06] Απεργία ΓΣΕΕ-Προβλήματα στις μετακινήσεις.
  • [07] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ
  • [08] Σήμερα το τελικό σχέδιο Ανάν.

  • [01] Ελβετία-Ρουσόπουλος-Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για λύση.

    31/03/2004 15:06:56

    Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μέσω του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, ότι ''δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης αυτή τη στιγμή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ''συνάντησε κλίμα συναίνεσης''.

    Πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται και προς την ελληνική πλευρά είναι μεγάλες και ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με τηλεφώνημα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζάκ Στρό προς τον κ. Μολυβιάτη ενώ ανάλογο ήταν και το τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουρογύ Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε και συναντήθηκε στις 10.15 τοπική ώρα με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε 35 λεπτά της ώρας όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος ''η ελληνική πελυρά εξέφρασε και πάλι την επιθυμία να υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης''.

    Πάντως, οι εκτιμήσεις ελληνικών διπλωματικών πηγών για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι ''τα περιθώρια είναι στενά αλλά όπως προσέθεταν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία."

    [02] Εντονη παρέμβαση Παπανδρέου σε ντε Σότο.

    31/03/2004 14:53:40

    Μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο είχε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου.

    Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου χαρακτήριζαν τη συζήτηση ,η οποία κράτησε 30 λεπτά, καθόλου εύκολη και πρόσθεταν ότι έγινε σε συγκρουσιακό κλίμα.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν αλλιώς, με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε από τους Ελληνοκύπριους, αλλά ούτε από την ελληνική πλευρά.

    Σε περίπτωση που δεν γίνουν οι αλλαγές ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την αρνητική απάντηση και η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

    Κατά τους ίδιους πάντα συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του γγ και τόνισε ότι διακυβεύεται το κύρος, η αξιοπιστία του Οργανισμού, σε ό,τι αφορά στις περιφερειακές συγκρούσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου χθες το βράδυ συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα σημεία που έθεσε προς τον γγ του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας.

    [Φώτο-525897]

    [03] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ανάν.

    31/03/2004 14:11:46

    Συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ είχε ο Κώστας Καραμανλής στο Μπούργκενστοκ ενόψει του τελικού σχεδίου που θα παραδώσει ο κ. Ανάν κατά πάσα πιθανότητα το μεσημέρι. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού ύστερα και από τις συνεχείς επαφές των Ηνωμένων Εθνών με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο.

    Πάντως, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος μόλις ολοκληρώθηκαν οι επαφές κορυφαία διπλωματική πηγή ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή οι πιθανότητες για συμφωνημένη λύση ήταν ελάχιστες.

    [04] ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    31/03/2004 10:28:25

    Λόγω της στάσης εργασίας στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ στο πλαίσιο της 24-ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι δεν θα υπάρξει μετάδοση ειδήσεων από το ΑΠΕ.

    [05] Στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα.

    31/03/2004 08:59:02

    Στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας φθάνει το απόγευμα η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία διανυκτέρευσε στη Σαλαμίνα. Η Φλόγα θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Ζάππειο απ΄όπου θα την παραλάβει η πρωταθλήτριά μας Κατερίνα Θάνου για να ανάψει το βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Η τροχαία θα λάβει έκτακτα μέτρα γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Ζάππειο, λόγω της ειδικής τελετής της λαμπαδηδρομίας.

    [06] Απεργία ΓΣΕΕ-Προβλήματα στις μετακινήσεις.

    31/03/2004 08:45:09

    Με κύρια αιτήματα αυξήσεις 8% στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια, καθώς και μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, πραγματοποιεί σήμερα η ΓΣΕΕ 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    Λόγω της απεργίας ακινητοποιούνται όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των πλοίων, των τρένων και των αεροπλάνων. Στην απεργία μετέχουν και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

    Ειδικότερα, σήμερα, δεν κινούνται τα μπλέ λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, τα πράσινα λεωφορεία και το Μετρό, αλλά ούτε και τα φερι-μπόουτ στο Ρίο-Αντίρριο. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, από πλοία ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ΟΣΕ, όπως ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό θα συμμετάσχουν στην απεργία αλλά θα κινηθούν μόνο ορισμένα τρένα που θα εκτελέσουν μέρος των δρομολογίων, των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών. Συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες 500, 501, στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 604, 613 στον άξονα Θεσσαλονίκης - Δικαίων 730, 755 στον άξονα Εδέσσης - Θεσσαλονίκης - Εδέσσης, 302, 301, 1356, 1351 στον άξονα Πειραιώς - Κυπαρισσίας - Πειραιώς και 420, 421 στον άξονα Πειραιώς - Τριπόλεως - Καλαμάτας - Πειραιώς. Επίσης θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 6602 Πειραιά - Αθηνών - Δικαίων και Πειραιά - Θεσσαλονίκης με αναχώρηση από Άγιο Ιωάννη.

    Στο μεταξύ, από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώθηκε ότι το αυριανό πρόγραμμα των πτήσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο, η ΟΣΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία. Για το λόγο αυτό καλό είναι το επιβατικό κοινό να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρίας, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη ταλαιπωρία.

    [07] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

    31/03/2004 08:31:39

    Στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης προχωρεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

    Η απόφαση ελήφθη χθες σε σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και ανακοινώθηκε από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, τα μέλη του οποίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας του οργάνου (χωρίς την παρουσία του κ. Παπανδρέου) εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό τους από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την πορεία του κόμματος μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Χρυσοχοίδης, στις δηλώσεις του, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, δεν θέλησε να πει περισσότερα πράγματα, ούτε να ξεκαθαρίσει, παρότι ρωτήθηκε, αν στο Συμβούλιο Ανασυγκρότησης θα μετέχουν και στελέχη που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο γραμματέας της ΚΕ περιορίσθηκε να αναφέρει ότι στη διαδικασία ανασυγκρότησης θα πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες οι οποίοι μετείχαν στη διαδικασία εκλογής του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος.

    Ο κ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε και στην ανασυγκρότηση των Τομέων Δράσης του ΠΑΣΟΚ, θέμα το οποίο επίσης θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση, αλλά και στη συγκρότηση και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας.

    Στόχος της όλης προσπάθειας, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοίδης, είναι το ΠΑΣΟΚ να αποδεικνύει καθημερινά, ασκώντας υπεύθυνη αλλά και χωρίς εκπτώσεις αντιπολίτευση, την ετοιμότητα και τη δυνατότητά του «να αναλάβει ανά πάσα στιγμή και πάλι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

    [08] Σήμερα το τελικό σχέδιο Ανάν.

    31/03/2004 08:02:18

    Λήγει το βράδυ η προθεσμία για την επίδοση του τελικού σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, απο τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, στα εμπλεκόμενα μέρη. Ο κ. Αναν αμέσως μετά την επίδοση του σχεδίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα το καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσει την έγκρισή του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα προβληματικά σημεία του σχεδίου Αναν και σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, επανέλαβαν τη βούλησή τους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ευχή για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε από την Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Χθες, επίσης, οι δύο πλευρές της Κύπρου επέδωσαν στον κ.Ανάν τις προτάσεις τους στο 4-ο κατά σειρά αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα. Στο κείμενο της ελληνοκυπριακής πλευράς ζητείται η αύξηση του ποσοστού των προσφύγων που θα επιστρέψουν, η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η μείωση των εποίκων που θα παραμείνουν στα κατεχόμενα, καθώς και η απάλειψη των μόνιμων αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο. Τα ακριβώς αντίθετα ζητάει από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ιδιαίτερη αναφορά στα προβληματικά σημεία του σχεδίου Αναν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Ο κ.Μολυβιάτης είχε επίσης συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι διαδικασίες των συνομιλιών.

    [Φώτο-709181]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 March 2004 - 12:30:17 UTC