Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με την υπουργό Παιδείας
  • [02] Στις τράπεζες θα πληρώνονται τα τέλη μεταβίβασης ΙΧ.
  • [03] Συνάντηση Μ.Λιάπη με Τ. Μίλερ
  • [04] Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ.
  • [05] Συνάντηση του Κ.Καραμανλή με τον Χ.Σολάνα.
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή - Φερχόιγκεν
  • [07] Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό.
  • [08] Σύνοδος Κορυφης ΕΕ για τρομοκρατία

  • [01] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με την υπουργό Παιδείας

    26/03/2004 14:13:39

    Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος με την υπουργό Παιδείας στο υπουργείο σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε κάνει πριν λίγες μερες η κα Μαριέτα Γιαννάκου στην Αρχιεπισκοπή.

    Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Χριστόδουλος τόνισε οτι το κλίμα ήταν πολυ θερμό και φιλικό, επανέλαβε οτι νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας και επισήμανε οτι συζήτησαν θέματα που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

    Ο κ. Χριστόδουλος, όμως, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη φράση "οι καταστάσεις αλλάζουν, δόξα τω Θεώ" την οποία είχε πει στον Κώστα Καραμανλή όταν τον επισκέφθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχει η φράση αυτή, είπε, πολιτική χροιά όπως της αποδίδεται. Προσωπικά χρησιμοποιώ το "δόξα τω Θεώ" πενήντα φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για ''τη δεξιά του Κυρίου'' που είχα πεί. Ο κ. Χριστόδουλος επεσήμανε οτι οι φράσεις αυτές αρμόζουν σε κληρικούς οι οποίοι τις συνηθίζουν. ''Οι όροι αυτοί είναι καθημερινότητα για μας'' και πρόσθεσε. Και το 2000 τα ίδια είχα πεί και στον κ. Σημίτη.

    Απο τον κ. Χριστόδουλο ζητήθηκε να σχολιάσει αυτά που είπε η κα Γιαννάκου στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, ότι δηλαδή το σύνολο του ελληνικού λαού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητο να γράφεται. "Αυτά τα θέματα δεν τα συζητήσαμε. Είναι μια διαφορετική άποψη, σεβαστή", είπε ο κ. Χριστόδουλος.

    Απαντώντας η κα Μαριέτα Γιαννάκου τόνισε οτι ήταν πολύ καλή η συνάντηση , οι ρόλοι, επισήμανε, είναι διακριτοί, αλλού μπορούμε να συμφωνούμε και αλλού όχι, όμως, ο διάλογος θα είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός.

    [Φώτο-734160]

    [02] Στις τράπεζες θα πληρώνονται τα τέλη μεταβίβασης ΙΧ.

    26/03/2004 13:44:22

    Από τη Νομαρχία Αθηνών, ανακοινώνεται ότι από 1η Απριλίου 2004, τα τέλη μεταβίβασης και τα τέλη αδείας των αυτοκινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών θα καταβάλλονται στις τράπεζες με τις οποίες η Νομαρχία έχει συμβληθεί και συγκεκριμένα στην Εθνική, Εμπορική, Alpha και Eurobank.

    Οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους από την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει πρώτα να προμηθευτούν το ειδικό σημείωμα από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας για το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού που απαιτείται για κάθε μεταβίβαση.

    [03] Συνάντηση Μ.Λιάπη με Τ. Μίλερ

    26/03/2004 12:37:41

    Καθαρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα ήταν η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μίλερ, ο οποίος άρχισε κύκλο επαφών με τους νέους υπουργούς, και ο κ. Λιάπης , συζήτησαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ζητήματα που έχουν σχέση με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως η ασφάλεια των πτήσεων, οι αερομεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, ενόψει της Ολυμπιάδας.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Μίλερ είπε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναμιγνύεται ενεργά, αφού την πρωτοβουλία έχει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο βοηθάει σε ό,τι της ζητηθεί. Σε ότι αφορά τα σχόλια που κάνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την προετοιμασία της Ολυμπιάδας, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι υπάρχουν 290 εκατ. Αμερικανοί και ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τη δική του άποψη.

    [04] Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ.

    26/03/2004 12:17:47

    Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ. Οι δύο εισαγγελείς της έδρας μετά την απόφαση σύσσωμης της υπεράσπισης να απόσχει από τη σημερινή διαδικασία κάλεσαν τους δικαστές σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων όλων των κατηγορουμένων.Με γραπτό κείμενό τους που ανέγνωσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης, δήλωσαν ότι με την αποχή τους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τον "παράνομο εξ επαγγέλματος διορισμό δικηγόρου σε κατηγορουμένη που είχε συνήγορο της επιλογής της αλλά και για τη δίωξη ενός εκ των εξ επαγγέλματος διορισθέντων δικηγόρων ο οποίος νομίμως αρνήθηκε τον διορισμό του". Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου στην κατηγορούμενη Ειρήνη Αθανασάκη. Οι συνήγοροι αναφέρουν ότι το δικαστήριο προχώρησε σε διαδικασία "παραβιάζοντας το σύνταγμα", ενώ χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την πρόταση του εισαγγελέα έδρας να συνεχιστεί η δίκη συνηγόρους υπεράσπισης. Αναφέρουν ότι προτίθενται να επανέλθουν στις θέσεις τους στη συνεδρίαση της ερχόμενη Δευτέρας.

    [05] Συνάντηση του Κ.Καραμανλή με τον Χ.Σολάνα.

    26/03/2004 12:09:50

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια και στο Κόσοβο συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Υπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι τέτοιες πράξεις βίας - όπως τα πρόσφατα επεισόδια στο Κόσοβο - δεν συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής και καταδίκασαν κάθε πράξη που δεν σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή - Φερχόιγκεν

    26/03/2004 10:02:53

    Συνάντηση 45 λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν. Αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα της Κύπρου και οι αποκλίσεις από το κοινοτικό δίκαιο,που ζητά να υπάρχουν η τουρκική πλευρά.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι κκ Μολυβιάτης, Βαληνάκης και Ρουσόπουλος, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Φερχόιγκεν περιορίστηκε να πει ότι ήταν μια παραγωγική συζήτηση, αλλά απέφυγε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Φερχόιγκεν είχε δηλώσει πρόσφατα στον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη ότι είναι αδιανόητες για την ΕΕ μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Ο πρωθυπουργός σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον κ. Χαβιέ Σολάνα.

    [07] Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    26/03/2004 08:23:23

    Με πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό που δεν θα περιέχει ούτε σημαντικές ούτε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με συνέντευξη Τύπου χθες στη βελγική πρωτεύουσα. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ότι η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο επιδιώκουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, που όπως σημείωσε έχει προκαθορισθεί και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Στο μεταξύ

    έγγραφο με το οποίο ζητεί από τις εμπλεκόμενες για το Κυπριακό πλευρές να υπογράψουν το σχέδιο επίλυσης, που θα προκύψει από τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ της Ελβετίας- είτε κατόπιν συμφωνίας, είτε έπειτα από την επιδιαιτησία του γγ των Ηνωμένων Εθνών- παρέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και στις εγγυήτριες δυνάμεις ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις δύο πλευρές στις 31 Μαρτίου, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία και το οποίο θα τεθεί στα δημοψηφίσματα, ''θα είναι ένα καινούργιο σχέδιο, με αρκετές διαφοροποιήσεις απο το υφιστάμενο''. Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται στο Μπούργκενστοκ τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τον ντε Σότο θα παραμείνει, ''εάν χρειαστεί'', ως την 31η Μαρτίου. Οι πρωθυπουργοί Ελλάδα και Τουρκίας κύριοι Καραμανλής και Ερντογάν, αναμένεται να μεταβούν στην ελβετική πόλη την Κυριακή.

    [08] Σύνοδος Κορυφης ΕΕ για τρομοκρατία

    25/03/2004 23:37:35

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στην έκδοση μιας δήλωσης περί αμοιβαίας συνδρομής των κρατών-μελών σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης καθώς και σε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετωπίση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Σε ότι αφορά την αμοιβαία συνδρομή οι 15 δηλώνουν ότι παραμένουν πιστοί στο πνεύμα της ρήτρας αλληλεγγύςης που περιέχει το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος και δηλώνουν ότι αν κριθεί αναγκαίο θα συμπαρασταθούν απο κοινού σε οποιοδήποτε κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση.

    Συγκεκριμένα δηλώνουν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεση τους συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών για να προστατεύσουν, αν υπάρξει ανάγκη το έδαφος τον πληθυσμό και τους δημοκρατικούς θεσμούς κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

    Σημειώνεται οτι προβλέπεται ότι κάθε κράτος μέλος θα κρίνει το ίδιο ποιά είναι τα κατάλληλα μέσα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

    Σε οτι αφορά το σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν σε γενικές γραμμές τα εξής:

    - Στο διορισμό του Ολλανδού τέως υφυπουργού Εσωτερικών Γκις Ντε Φρις

    στη θέση του συντονιστή της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας. Ο συντονιστής θα υπόκειται στον Χαβιέ Σολάνα ο οποίος θα λάβει παράλληλα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ για την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας καθώς και για την αναβάθμιση του ρόλου της EUROPOL .

    - Στην ταχεία προώθηση των μέτρων που είχαν αποφασίσει τον Σεπτέμβριο του 2001 μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ και ειδικότερα στην προώθηση του Ευρωεντάλματος σύλληψης καθώς και στην προώθηση της οδηγίας για την αποζημίωση των θυμάτων της τρομοκρατίας.

    - Καλούν την επιτροπή να καταθέσει προτάσεις σχετικά με την διατήρηση των δεδομένων από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών και Ιντερνετ καθώς και για την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές πράξεις.

    - Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια των κρατών μελών και ενίσχυση του δικτύου πληροφόρησης που υφίσταται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σέγκεν.

    - Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού παγώματος των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και των προσώπων που εμπλέκονται σ`αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2004 - 12:30:41 UTC