Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για υπόθεση κατασκευής Μουσείου Ακρόπολης
  • [02] Επίσκεψη Π. Τατούλη στο Εθνικό Θέατρο
  • [03] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Ε.Μεϊμαράκη
  • [04] Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη πρόεδρος της Βουλής
  • [05] Συνεχίζονται οι έλεγχοι απο ΣΔΟΕ
  • [06] Διευκρινίσεις για τους φόρους στα ακίνητα
  • [07] Συνάντηση υπουργού Παιδείας με αρχιεπίσκοπο
  • [08] Συνάντηση του Γ.Αλογοσκούφη με Ν.Γκαργκάνα
  • [09] Εμπλοκή στην διαδικασία στην δίκη του ΕΛΑ
  • [10] Πυρκαγιά σε ορθόδοξη εκκλησία στο Κόσοβο
  • [11] Βουλή-Εκλογή προεδρείου.

  • [01] Ποινική δίωξη για υπόθεση κατασκευής Μουσείου Ακρόπολης

    19/03/2004 14:25:07

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας σχετικά με την υπόθεση ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Η δίωξη που ασκήθηκε μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιου Καπόλα αφορά την ανάθεση από την αρμόδια επιτροπή του έργου εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή του Μουσείου, τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου αλλά και την έκδοση άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε αρχαιότητες της περιοχής.

    Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε τον περασμένο Μάρτιο ο νυν υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, βουλευτής, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή.

    [Φώτο-728358]

    [02] Επίσκεψη Π. Τατούλη στο Εθνικό Θέατρο

    19/03/2004 14:24:52

    Σε αυστηρά αξιοκρατικά πλαίσια θα κινηθεί η νέα πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τον νέο υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, που επισκέφθηκε το μεσημέρι την πρώτη Κρατική σκηνή της χώρας , το Εθνικό Θέατρο, στα πλαίσια ενημέρωσης του, για τους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.

    Ο κ. Τατούλης σχολίασε ότι η αξιοκρατία δεν έχει κατακτηθεί στη χώρα μας, και έκανε λόγο για νέες πολιτικές στον Πολιτισμό μέσα στα πλαίσια μιας αντίληψης , οπως τόνισε , που θέλει την πολιτική ηγεσία κοντά σε όσους παράγουν πολιτισμό . «Ο πολιτισμός δεν έχει όρια, δεν λογοκρίνεται δεν κλείνει πόρτες σημείωσε χαρακτηριστικά και

    επισήμανε ότι «ο Πολιτισμό είναι το μεγάλο εργαλείο που θα οδηγήσει στη νέα εποχή του 21ου αιώνα.

    Για το υπουργείο Πολιτισμού, ο υφυπουργός είπε ότι είναι υπουργείο επιστημονικό εργαλείο και όχι χώρος γραφειοκρατικής δομής και ανακοίνωσε "τη δημιουργία σταθερών δομών που δεν θα αλλάζουν, όποτε αλλάζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

    Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Πολιτισμού, απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό , και διέβλεψε «καλό σημάδι για τον πολιτισμό ενω η κ. Αρβελέρ είπε χαρακτηριστικά ότι « τα καλά λόγια είναι δουλειά του υπουργού, αλλά το καλό έργο ανήκει στο δυναμικό και την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

    [03] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Ε.Μεϊμαράκη

    19/03/2004 13:26:26

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία των Ολυμπιακών έργων, απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα, λόγω και των διευρυμένων συνομιλιών, αλλά και στην Ολυμπιακή προετοιμασία, καθώς ορισμένα έργα βρίσκονται σε οριακά περιθώρια.

    Σε ό,τι αφορά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει κάνει συγκεκριμένη εισήγηση για το χρόνο διεξαγωγής του, αλλά θεωρεί πως πρέπει να συγκληθεί έως τις ευρωεκλογές, ενώ προτίθεται να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εγγραφή νέων μελών στην κομματική οργάνωση της ΝΔ.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος απο τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Ρουσόπουλο πήγαν πεζή στη Βουλή για την εκλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου.

    [Φώτο-239018]

    [04] Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη πρόεδρος της Βουλής

    19/03/2004 13:06:58

    Η βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη εξελέγη, μετά από μυστική ψηφοφορία, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Η κ. Μπενάκη είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

    Από τα 300 ψηφοδέλτια, τα 163 περιείχαν το όνομα της κ. Μπενάκη, 136 ήταν λευκά ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο. Σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων της παρούσας Βουλής (ΝΔ 165 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 117 βουλευτές, ΚΚΕ 12, ΣΥΝ 6) εκτιμάται ότι η κ. Μπενάκη υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του κόμματός της (πλην δύο), ενώ αντιστοίχως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι ψήφισαν «λευκό.

    Η κ. Μπενάκη είναι καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1978 και δικηγόρος Αθηνών από το 1962. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (1989), υπουργός Πολιτισμού (1990-92) και υπουργός Δικαιοσύνης (1993) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 2000 εξελέγη Δ αντιπρόεδρος της Βουλής (στη θέση που διατίθεται για την αξιωματική αντιπολίτευση) και Α αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    [05] Συνεχίζονται οι έλεγχοι απο ΣΔΟΕ

    19/03/2004 12:56:38

    Το ΣΔΟΕ συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους στον τομέα της διακίνησης αγαθών και υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής. Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος στην αγορά δεν καταργείται και η εναλλαγή κυβέρνησης δεν διακοπτεί τη λειτουργία του κράτους και προσθέτει ότι η λειτουργία της αγοράς δεν απομονωνεται απο την ελεγκτική διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών.

    Με τη σχετική ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι οι έλεγχοι διακίνησης των αγαθών αλλά και σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής δεν πρόκειται να σταματήσουν, παρά την πρόθεση της να προχωρήσει σε αλλαγές της λετιουργίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    [06] Διευκρινίσεις για τους φόρους στα ακίνητα

    19/03/2004 12:56:30

    Δεν υπάρχει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα απο την 1/1/2005. Αυτό τονίζουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα απο το επόμενο έτος και του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος στα παλαιά ακίνητα.

    Οπως επισημαίνουν οι κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σε κάθε περίπτωση η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

    [07] Συνάντηση υπουργού Παιδείας με αρχιεπίσκοπο

    19/03/2004 11:52:02

    Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση της νέας υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Οταν ολοκληρώθηκε η υπουργός δήλωσε ότι είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα ''και για λόγους σεβασμού'', τόνισε ''έπρεπε να δω τον αρχιεπίσκοπο ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα ανταποδώσει. Κάναμε μια γενικότερη συζήτηση για τον κοινωνικό χώρο , για το ρόλο της εκκλησίας ,το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση που έχει μείνει ως εκκρεμότητα . Εχουμε όλο το χρόνο να το συζητήσουμε.Θα υπάρχει ευθεία γραμμή συνεννόησης . Η στάση του υπουργείου είναι θετική και για το ρόλο της εκκλησίας και γνωρίζουμε και οι μεν και οι δε ότι οι ρόλοι μας είναι διακριτοί''.

    Η κυρία Γιαννάκου απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ιδιαίτερα ότι το κλίμα ήταν θετικό ενώ ερωτήθηκε σχετικά με την τοποθέτηση γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων που ως γνωστον ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος είχε πει οτι ήταν παράκληση της εκκλησίας κατά το παρελθόν να μην τοποθετηθεί. Η υπουργός απάντησε ''ούτε ετέθη ούτε υπάρχει. Θα δούμε την τοποθέτηση ανάλογα με τη λειτουργία''.

    Και κατέληξε ''μπορεί να υπάρξουν θέματα που θα διαφωνήσουμε αλλά αυτό θα το πούμε ευθέως''.

    [08] Συνάντηση του Γ.Αλογοσκούφη με Ν.Γκαργκάνα

    19/03/2004 11:27:02

    Η πορεία της οικονομίας συζητήθηκε το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μεταξύ του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα.Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, από τη σκοπιά της τράπεζας.

    Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας και λήψης αποφάσεων που συζητείται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τέλος,ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ''Credit Lyonnais'', δεδομένου ότι η γαλλική τράπεζα συμμετέχει στην Εμπορική τράπεζα και ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τις αλλαγές στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    [09] Εμπλοκή στην διαδικασία στην δίκη του ΕΛΑ

    19/03/2004 10:57:39

    Εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παρουσιάστηκε με την άρνηση του ενός εκ των δύο διορισθέντων από το δικαστήριο συνηγόρων της Ειρήνης Αθανασάκη να αναλάβει καθήκοντα και επιπλέον την άρνηση της κατηγορουμένης να δεχθεί ως συνήγορό της τον δεύτερο.

    Με την έναρξη της διαδικασίας και παρά τις επισημάνσεις των δύο εισαγγελέων έδρας οτι η άρνηση δικηγόρου να αποδεχθεί το διορισμό του συνιστά ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα, ο διορισθείς Κωνσταντίνος Αγγελής αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση της Αθανασάκη.

    Ο κ. Αγγελής επικαλέσθηκε προσωπικούς λόγους, αλλά και λόγους ηθικής τάξης, καθώς, όπως ανέφερε ο συνήγορος, πρέπει να απολάβει της εμπιστοσύνης του κατηγορουμένου ειδικά σε υποθέσεις σοβαρές, όπως η εκδικαζόμενη.

    Οσον αφορά τον δεύτερο διορισθέντα συνήγορο, Θεοφάνη Δάλλα, η ίδια η κατηγορουμένη δήλωσε πως δεν επιθυμεί να την εκπροσωπήσει και ζήτησε να διοριστούν από το δικαστήριο οι συνήγοροι, που είχε επιλέξει από την αρχή η ίδια, οι οποίοι αποχώρησαν χθες.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Ευαγγελάτος, που εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιώργο Ραφτόπουλο, αναφερόμενος στην τοποθέτηση των δύο εισαγγελέων, ζήτησε από το δικαστήριο να μην προχωρήσει σε δίωξη δικηγόρου.

    Η διαδικασία έχει διακοπεί.

    [10] Πυρκαγιά σε ορθόδοξη εκκλησία στο Κόσοβο

    19/03/2004 08:59:06

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη διάρκεια της νύχτας Αλβανοί διαδηλωτές έκαψαν ορθόδοξο εκκλησάκι στο Σόφτοβιτς στα περίχωρα του Ουρόσεβατς. Οι 20 Ελληνες στρατιωτικοί που προστάτευαν το εκκλησάκι εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια το εκκλησάκι μετά από ενημέρωσή τους από τον Αμερικανό διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας στο Ουρόσεβατς για τις επιθετικές διαθέσεις των Αλβανών διαδηλωτών και επέστρεψαν στην έδρα του 525 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού. Αυτή την ώρα Ελληνες στρατιωτικοί προστατεύουν μόνο ένα εκκλησάκι στην Μπάμπλιανγκ στα περίχωρα του Ουρόσεβατς.

    [11] Βουλή-Εκλογή προεδρείου.

    19/03/2004 08:10:17

    Στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής παρουσία του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Κοινοβουλίου δηλαδή του προέδρου, πέντε αντιπροέδρων, τριων κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Η κυρία Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη έχει προταθεί από τη ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της νέας Βουλής. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Από τα μέλη του προεδρείου ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση , ενώ ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας ακόμα γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης. Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα αρχίσει το μεσημέρι του Σαββάτου και θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα οπότε και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 March 2004 - 12:30:20 UTC