Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδονται καταγγελίες κατά υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
  • [02] Συνέντευξη του Κ. Καραμανλή, στον ΑΝΤΕΝΝΑ.
  • [03] Βίαιη προσαγωγή μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ
  • [04] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το κυπριακό.
  • [05] Εξαγγελίες Γ.Παπανδρέου στον Alpha
  • [06] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Καλαμάτα.

  • [01] Διαψεύδονται καταγγελίες κατά υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

    01/03/2004 12:47:02

    Για στοιχειώδεις λόγους ευθιξίας ο υποψήφιος βουλευτής Ηράκλείου Κρήτης Στ. Βρέντζος οφείλει να αποδείξει αμέσως ότι δεν ευσταθούν στο ελάχιστο οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας,αλλιώς οφείλει άμεσα να αποσύρει την υποψηφιότητά του, τονίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή καταγγελίες που διατυπώθηκαν από στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος για δραστηριότητες του κ.Βρέντζου κατά την διάρκεια της χούντας.

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής σε γραπτή δήλωση του

    κάνει λόγο για εντελώς ψεύτικες καταγγελίες και τονίζει ότι φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από τη χούντα.

    Στην εκπομπή 4 προσκεκλημένοι του Μ.Τριανταφυλλόπουλου ισχυρίσθηκαν ότι ο κ.Βρέντζος ήταν βασανιστής κατά την διάρκεια της δικτατορίας,κάτι που είχε δημοσιευθεί στην «Αυγή το 1974 αλλα στη συνέχεια διαψεύστηκε.

    ?μεση ήταν η αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωση του τόνισε :"Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι στην πορεία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης καμμία σκιά δεν είναι ανεκτή.

    Σε θέματα ηθικής τάξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα, η ανοχή είναι μηδενική. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

    Για στοιχειώδεις λόγους ευθιξίας ο υποψήφιος βουλευτής Στ. Βρέντζος οφείλει να αποδείξει αμέσως ότι δεν ευσταθούν στο ελάχιστο οι καταγγελίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, αλλοιώς οφείλει άμεσα να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    Σε κάθε περίπτωση,οι αρχές κι οι αξίες που εκπροσωπεί κι εκφράζει το Κίνημά μας διαχρονικά, είναι αδιαπραγμάτευτες.

    Εφόσον ο κ.Βρέντζος δεν πράξει τα δέοντα, δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτιά και στις τάξεις του Κινήματός μας''.

    Ο κ. Βρέντζος από την πλευρά του σε γραπτή δήλωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απάντηση του είναι μια και ξεκάθαρη. Οι καταγγελίες τους είναι εντελώς ψεύτικες. Ο Σ.Βρέντζος υπέφερε φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από τη χούντα.Την πολέμησε με κάθε μέσο, με κάθε ευκαιρία και δεν υπήρξε ποτέ όργανο της.

    Ο κ.Βρέντζος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται αυτή την ώρα στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    [02] Συνέντευξη του Κ. Καραμανλή, στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

    01/03/2004 12:12:32

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το πρωί εφ`όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Χαρακτήρισε τη ΝΔ ως κομμα του μεσαίου χώρου και είναι όπως είπε, έξω και μακριά από άκρα και ακρότητες και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την εκλογική επικράτηση του κόμματός του και επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου για επιστροφή στο σκληρό ροκ,σημειώνοντας ότι ''τις τελευταίες ημέρες σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια της άλλης πλευράς ξεφεύγει η ρητορική σε απόπειρα οξύτητας και λυπούμαι γι'αυτό".

    Αναφερομενος στις προτεραιότητες της κυβερνητικής του πολιτικής είπε ότι θα στηριχθούν οι πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά είπε ότι θα αποκτήσουν σταδιακά και κλιμακωτά στο διάστημα της τετραετίας τα προνόμια των πολυτέκνων. Ο κ.Καραμανλής μίλησε για κακοδιαχείριση στην οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα αξιοποιήσει και ανθρώπους που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας,αλλά εκπληρώνουν τα κριτήρια της ικανότητας και της εντιμότητας και επισήμανε ότι όχι απλώς είναι ανοιχτός σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά θα το επιδιώξει κιόλας.

    Τόνισε, επίσης, ότι θα κάνει διάλογο ως κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα,ώστε να επιτύχει μίνιμουμ συμφωνία συναίνεσης για να αλλάξουν ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο,κυρίως σε θέματα που δεν επιδέχονται κομματικά κριτήρια,όπως την παιδεία και την εξωτερική πολιτική.

    Σε ό,τι αφορά στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ''ασχέτως του αριθμητικού συσχετισμού στο Κοινοβούλιο,η λαϊκή φωνή έχει σημασία και είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα κόμμα να παίξει με τους θεσμούς και μάλιστα με τον κορυφαίο θεσμό της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας,ελάχιστους μήνες μετά την νωπή και σαφή λαϊκή εντολή.Θεωρώ ότι όποιος το επιχειρήσει αυτό θα τιμωρηθεί βαρύτατα και αυστηρά απο τους πολίτες''.

    Μιλώντας για το χρηματιστήριο είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι να μοιράσουμε ποινικές ευθύνες,αλλά να υπάρξει πλήρης έρευνα για να ξέρουμε όλοι τι συνέβη.Το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αγρίνιο.

    [03] Βίαιη προσαγωγή μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ

    01/03/2004 11:31:00

    Τη βίαιη προσαγωγή του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση διέταξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ, καθώς ο μάρτυρας δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αν και είχε κληθεί.

    Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του και θα επανέλθει στις 10 του μήνα, καθώς αύριο δε θα συνεδρίαζε λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης των μελών της έδρας, ενώ απο 3-10 του μήνα τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά λόγω των εκλογών.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, η πρόεδρος ζήτησε να προσέλθει στο βήμα του μάρτυρα ο κ. Ζήσης, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεσή του, που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα.

    Ωστόσο, ο μάρτυρας απουσίαζε αναιτιολόγητα με αποτέλεσμα να προκληθεί η εντονότατη αντίδραση της υπεράσπισης, που έκανε λόγο για μεθόδευση εκ μέρους του κ. Ζήση.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να εφαρμοστεί η δικονομία και να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, οτι ''ο κ. Ζήσης ευτέλισε τα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη''.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για βίαιη προσαγωγή του δημοσιογράφου.

    Παράλληλα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Ευαγγελάτος, που εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιώργο Ραφτόπουλο, υπέβαλε αίτημα, προκειμένου να κληθούν σε κατάθεση οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και Αθανάσιος Τσούρας, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

    [04] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το κυπριακό.

    01/03/2004 10:48:58

    Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες Παπαδοπούλου- Ντενκτάς για το Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα επιδιώξει επιτάχυνσή τους, με την ολοκλήρωση, αυτή την εβδομάδα, της κατάθεσης αναλυτικών εγγράφων των δύο πλευρών για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Η συζήτηση σήμερα θα επικεντρωθεί στο δεύτερο κεφάλαιο της θεματολογίας, που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις.

    Στις μεταβατικές ρυθμίσεις εντάσσονται θέματα που αφορούν τον έλεγχο των περιοχών που θα επιστραφούν, τη συμπροεδρία, τα μεταβατικά ομοσπονδιακά όργανα και τη διαδικασία απόσυρσης των στρατευμάτων.

    Θέση του προέδρου Παπαδοπούλου είναι ότι τα εδάφη που θα επιστρέφονται πρέπει να τίθενται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στη συνομιλίες από την προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς να επαναφέρει, με επικαλύμματα, τις παλιές γνωστές θέσεις του.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι υποσκάπτεται η διαπραγματευτική θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου από τη στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων αλλά καί από άτομα κομμάτων τα οποία τον στηρίζουν. Ορισμένοι προσπαθούν να εμφανιστούν ως εθνοσωτήρες και επιχειρούν απόρριψη του σχεδίου με παραπληροφόρηση του λαού,ανέφερε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εξέφρασε ανησυχία για τις διαρροές που γίνονται για τις συνομιλίες και την προβολή που τους δίδεται, «γεγονός το οποίο δεν υποβοηθά τον διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου.

    [05] Εξαγγελίες Γ.Παπανδρέου στον Alpha

    01/03/2004 09:33:33

    Την επέκταση του ΕΚΑΣ στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμη οτι η σύνταξη του ΟΓΑ για κάθε ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών θα αυξηθεί μηνιαίως στα 800 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ακόμη οτι όχι μόνο δεν πρόκειται να περικοπούν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά αντίθετα οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα καταβάλουν και κανένα ποσοστό για αγορά φαρμάκων.

    [06] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Καλαμάτα.

    01/03/2004 07:37:11

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 02.35 τα ξημερώμτα στην πόλη της Καλαμάτας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε απόσταση 165 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρρεύσει ένα μπαλκόνι εγκαταλελειμμένης κατοικίας στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο 12ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Καλαμάτας -Σπάρτης και ήδη συνεργεία του δήμου έχουν σπεύσει στην περιοχή για να απομακρύνουν τις πέτρες και να ελευθερώσουν το δρόμο. Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ καρδιακό επεισόδιο υπέστη μια 65χρονη γυναίκα στο χωριό Ασπρόχωμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, η κατάσταση της οποίας μέχρι λίγο πριν τις 7 ήταν σοβαρή. Αλλα θύματα ή σημαντικές ζημιές δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί. Ο σεισμολόγος Νικόλαος Μέλης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δήλωσε τα ξημερώματα ότι ο σεισμός προέρχεται από το γνωστό εστιακό χώρο της Καλαμάτας ο οποίος έχει δώσει τέτοιους και μεγαλύτερους σεισμούς προσθέτοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2004 - 12:30:15 UTC