Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OPINION - Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ στην παράσταση νίκης.
  • [02] ΔΗΚΚΙ: "Δεξιές κατευθύνσεις η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".
  • [03] Γ.Λοβέρδος για Παλαιστινιακό.
  • [04] Διαμαρτυρία δικηγόρων για τη διαδικασία στη δίκη του ΕΛΑ.
  • [05] Επετεύχθη συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.
  • [06] Πρωτοβουλίες υποστήριξης του ΣΥΝ.
  • [07] Εκκλησιαστικό...ντιμπέιτ εν όψει.
  • [08] Μεγάλη η προσφορά, μικρή η ζήτηση, των "Ολυμπιακών" οικιών.
  • [09] 208 Ευρωβουλευτές ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων.
  • [10] Αλλαγή αγροτικής πολιτικής ζητά ο ΣΥΝ.
  • [11] Τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ καλεί το ΚΚΕ.
  • [12] ΔΗΚΚΙ-Μηνύει τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες δημοσκοπήσεων.
  • [13] Πέθανε η Ελένη Καζαντζάκη
  • [14] Τραγωδία στο Ιράν
  • [15] «Εφυγε η Δέσπω Διαμαντίδου
  • [16] Αυξήσεις μέχρι 58,7% στις τιμές των σαρακοστιανών
  • [17] Υπουργείο Τύπου για Δημοσκοπήσεις.
  • [18] Εγκαίνια Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης απο τον πρωθυπουργό

  • [01] OPINION - Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ στην παράσταση νίκης.

    18/02/2004 22:10:49

    Το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για τον τρόπο που θα γίνει η τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και το κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τελικά την πρόθεση ψήφου, διερευνά πανελλήνια τηλεφωνική δημοσκόπηση της OPINION, η οποία δίνει προβάδισμα 22,5% στη ΝΔ στην παράσταση νίκης και 2,2% στον Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

    Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1001 ατόμων και παρουσιάστηκε σήμερα από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δίνει στην παράσταση νίκης 50,6% στη ΝΔ έναντι 28,1% του ΠΑΣΟΚ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου με 43,4%, ενώ ο Κ. Καραμανλής λαμβάνει 41,2%.

    Η ίδια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα: «Ενδιαφέρον για ντιμπέιτ ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή και οι απαντήσεις που δίνονται στις επιλογές «πολύ, «αρκετά, «λίγο και «καθόλου ήταν, 47%, 23%, 13% και 16%, αντίστοιχα. Περίπου στα ίδια ποσοστά -με διαφοροποίηση στο «καθόλου- κινούνται οι απαντήσεις και στο ερώτημα «Ενδιαφέρον για ντιμπέιτ ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το «πολύ έλαβε 44%, το «αρκετά 24%, το «λίγο 11% και το «καθόλου 21%.

    Πάντως, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι μάλλον δεν θα επηρεαστούν από το ντιμπέιτ στην απόφαση ψήφου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αυτό «σίγουρα ναι απάντησαν το 9%, «μάλλον ναι το 11%, «μάλλον όχι το 10% και «σίγουρα όχι το 66%.

    [02] ΔΗΚΚΙ: "Δεξιές κατευθύνσεις η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

    18/02/2004 21:48:53

    Εναντίον της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε σήμερα σε συγκέντρωση υποψηφίων βουλευτών του κόμματός του στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι

    "υπερφαλαγγίζει τη Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά, απαιτώντας την ψήφο του ελληνικού λαού για μία πράσινη δεξιά, που χαρακτηρίζεται από τον αμοραλισμό και τον τυχοδιωκτισμό".

    Ο ίδιος επισήμανε ακόμα ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραδίδει το κόμμα στους κυρίους Μάνο, Ανδριανόπουλο- «τους εκπροσώπους του σκληρού νεοφιλελευθερισμού - και στην κ. Δαμανάκη και τον κ. Ανδρουλάκη, «που συμμετείχαν στην σκευωρία του 1989 ανοίγοντας το δρόμο για την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά "κανείς από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν είχε το σθένος να πει όχι πια".

    Αναφορά έκανε ο κ.Τσοβόλας και στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «ασκούν εξουσία μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο, τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις και όπως πάνε τα πράγματα θα ορίζουν και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [03] Γ.Λοβέρδος για Παλαιστινιακό.

    18/02/2004 21:34:10

    ''Αδράχνω την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας για να στείλω ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Ελλάδα και η Νοτιοανατολική Ευρώπη υποφέρουμε από το Παλαιστινιακό ζήτημα και υφιστάμεθα αρνητικές συνέπειες, πέραν της ανθρώπινης τραγωδίας'', τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ημερίδα ''Μέση Ανατολή: Προβλήματα και Προοπτικές στη μετα-Σαντάμ εποχή'', την οποία διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    ''Η Ελλάδα έχει έξοχες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ωστόσο δεν μπορεί όπως και μια σειρά άλλες χώρες να συμμετάσχει, για παράδειγμα, στη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης με τη Β. Αφρική (συνεργασία των 5+5) διότι θα μεταφερθεί στη συνεργασία το πρόβλημα της περιοχής και το Μεσανατολικό είναι ένα πρόβλημα της περιοχής μας'', επισήμανε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι ''η περιοχή δεν αντέχει δεύτερη ανοιχτή εστία, πέραν του Ιράκ, η οποία θα επιφέρει δραματικά αποτελέσματα''.

    [04] Διαμαρτυρία δικηγόρων για τη διαδικασία στη δίκη του ΕΛΑ.

    18/02/2004 20:36:03

    Ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημ. Χατζημιχάλης, με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, έθεσε υπόψη του "ζητήματα που ανεφύησαν κατά την διάρκεια της δίκης του Ε.Λ.Α.", στην οποία συμμετέχει ως συνήγορος πολιτικής αγωγής.

    Ο κ. Χατζημιχάλης ενημέρωσε το Δ.Σ. για το "ζήτημα του εξονυχιστικού ελέγχου στον οποίο καθημερινώς υποβάλλονται οι δικηγόροι και ο οποίος απάδει της προσωπικότητας και του θεσμικού ρόλου τους".

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο εισαγγελέας της έδρας, Ελ. Πατσής, στην αγόρευσή του ανέφερε: «Οι δίκες πρέπει να διεξάγονται σε κλίμα ηρεμίας. Να πάω πολύ πίσω χρονικά, όπου στην Αίγυπτο οι δίκες διεξάγονταν και χωρίς την παρουσία δικηγόρων για να μη διασαλεύεται η ηρεμία της δίκης.

    [05] Επετεύχθη συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

    18/02/2004 19:11:20

    Σε συνδυασμό των προτάσεών τους, που αφορούν τη δομή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή, κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στη δεύτερη συνάντησή τους στο εντευκτήριο της Βουλής.

    Οι κ.κ. Νίκος Αθανασάκης και Παύλος Γερουλάνος από το κυβερνών κόμμα και οι κ.κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Αδριανός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι ο τηλεοπτικός διάλογος των δύο αρχηγών θα περιλαμβάνει τόσο ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όσο και ερωτήσεις «εφ όλης της ύλης.

    Παραμένει, ωστόσο, προς επίλυση το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων.

    Όσον αφορά στις θεματικές ενότητες, φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν α) στην οικονομία και στην ανάπτυξη, β) στην παιδεία και στην απασχόληση γ) στην υγεία και στην πρόνοια, δ) στην εξωτερική πολιτική και ε)στη δημόσια διοίκηση. Δεν υπήρξε συμφωνία επί της θεματικής ενότητας «νέοι και νέες τεχνολογίες, η οποία προτάθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί μέσω διαδικτύου. Υπέρ της χρήσης του διαδικτύου, αλλά για την αναμετάδοση των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων τάχθηκε ο κ.Ρουσσόπουλος.

    [06] Πρωτοβουλίες υποστήριξης του ΣΥΝ.

    18/02/2004 18:53:57

    Την απόφασή τους, να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να εξασφαλίσει ισχυρή παρουσία στη βουλή, διακηρύσσουν με δήλωσή τους τετρακόσια είκοσι μέλη και στελέχη της προδικτατορικής Νεολαίας της Αριστεράς.

    Στη διακήρυξη των 420 τονίζεται ότι «αυτούς τους δύσκολους για τους πολίτες της χώρας καιρούς προβάλλει, ακόμα μια φορά, η ανάγκη της σθεναρής αντίστασης της δημοκρατικής Ελλάδας. Προβάλλει, ακόμα μια φορά, η ανάγκη της συσπείρωσης των αριστερών που θα αποτελέσουν, πάλι, την προφυλακή και την έμπνευση στην κινητοποίηση των ενεργών πολιτών.

    Οι υπογράφοντες διακηρύσσουν την απόφασή τους "να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την αντίσταση των αριστερών πολιτών" και να βοηθήσουν την Αριστερά να είναι παρούσα στη βουλή.

    Η αλληλεγγύη προς τον ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκφράζεται και με μία ακόμη δήλωση, η οποία φέρει την υπογραφή «γυναικών από τα γερμανικά στρατόπεδα.

    [07] Εκκλησιαστικό...ντιμπέιτ εν όψει.

    18/02/2004 18:48:41

    Θετική ήταν η απάντηση όλων των πολιτικών κομμάτων στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5, για να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους σε συζητήσεις για θέματα εκκλησιαστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

    Κατόπιν αυτού θα πραγματοποιηθούν δύο εκπομπές. Η πρώτη θα γίνει την Τετάρτη 25/2 και ώρα 10.00-11.30 με θεματολογία: Ναρκωτικά, δημογραφικό πρόβλημα, στήριξη πολύτεκνης οικογένειας.

    Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/2 και ώρα 10.00-11.30 με θέμα: Ευρύτερο πλαίσιο σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας.

    Τις εκπομπές θα συνονίσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, Εκπρόσωπος Τύπου του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστοδούλου.

    [08] Μεγάλη η προσφορά, μικρή η ζήτηση, των "Ολυμπιακών" οικιών.

    18/02/2004 18:10:17

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν, πλέον, το πρόγραμμα ενοικίασης σπιτιών στους θεατές-επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων, τα στελέχη της κοινοπραξίας, ''Φιλοξενία 04'', η οποία έχει αναλάβει το έργο μετά από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004".

    Ήδη, οι αρχικές εκτιμήσεις της κοινοπραξίας και των αρμοδίων παραγόντων ότι θα χρειαστούν 6 έως 7.000 σπίτια για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις από το εξωτερικό, έχουν μειωθεί στις 3.000. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας Κ.Πάλλης, ο διευθυντής Φιλοξενίας της Οργανωτικής Επιτροπής Β.Νειάδας και ο γενικός διευθυντής Τύπου και ΜΜΕ του "Αθήνα 2004" Σ.Κοτρώτσος, έχουν κλειστεί μόνο 300 συμβόλαια με πελάτες από το εξωτερικό, παρόλο που στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο να προγραμματίζουν τις διακοπές τους και τα ταξίδια τους έξι μήνες ή κι ένα χρόνο πριν, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

    Πάντως, τεράστιο παραμένει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων για το πρόγραμμα, καθώς περισσότεροι από 30.000 ιδιοκτήτες έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί γύρω στα 3.500 σπίτια από τους μηχανικούς της κοινοπραξίας και έχουν γίνει 600 συμβόλαια.

    [09] 208 Ευρωβουλευτές ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων.

    18/02/2004 17:37:42

    Διακόσιοι οκτώ ευρωβουλευτές απ΄όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, συνυπογράφουν επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    "Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ του Ηνωμένου Βασιλείου,

    Υψηλά ποσοστά της Βρετανικής κοινής γνώμης - 81% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, και 90% των εργαζομένων στα Μουσεία της Μεγάλης Βρετανίας σύμφωνα με δημοσκόπηση του Συνδέσμου τους - αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην Αθήνα εντός του 2004.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28.01.1999 (O.J.C128/07.05.1999) σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα '' η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια καίρια ενέργεια για την προώθηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς''.

    Καλούμε την κυβέρνησή σας να εξετάσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών και να συμβάλλει έτσι στην αποκατάσταση της ενότητας του Μνημείου της Ακρόπολης".

    [10] Αλλαγή αγροτικής πολιτικής ζητά ο ΣΥΝ.

    18/02/2004 17:31:51

    Να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, "ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση και ανασφάλεια, από την κυβερνητική διγλωσσία", ζήτησε σήμερα από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για εξ ολοκλήρου αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, ζητώντας παράλληλα αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, όπου ο ΕΛΓΑ από εργαλείο εμπαιγμού των αγροτών, όπως είπε, να γίνει στήριγμά τους.

    Από τον οικισμό των ομογενών της Φαρκαδόνας Τρικάλων, ο ίδιος, κατά τη συνάντησή του με κατοίκους και φορείς του οικισμού, τόνισε πως είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτεται τον οικισμό, στον οποίο "οι κάτοικοί του, εδώ και 13 χρόνια ζουν στα κοντέινερ που εστάλησαν από τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας".

    "Τα προβλήματα αυτά έπρεπε να είχαν λυθεί", υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    [11] Τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ καλεί το ΚΚΕ.

    18/02/2004 17:28:52

    Τους αριστερούς που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ, να συμπραραταχθούν με το ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, κάλεσε σήμερα κατά την περιοδεία της στο Πέραμα η γγ του Κινήματος, Αλέκα Παπαρήγα, γιατί, όπως η ίδια τόνισε, «είναι ριζοσπαστικό να φεύγεις σημερα από το ΠΑΣΟΚ.

    Η κ.Παπαρήγα δήλωσε ότι «το ΚΚΕ απευθύνει ειδικό κάλεσμα στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν αποφασίσει να το εγκαταλείψουν ακόμα, ή, ταλαντεύονται για το τι θα κάνουν στις εκλογές. Και ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δεν έχουν μεταλλαχθεί, που ξέρουν τα προβλήματά τους και μάλιστα ιδιαίτερα σε κείνους οι οποίοι μάλιστα τώρα τελευταία έχουν αυξηθεί και λένε «σκέφτομαι να πάω να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, κρατώντας, όμως, τη μύτη μου για να μην εισπνεύσω τη μπόχα από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τις πρόσφατες.

    [12] ΔΗΚΚΙ-Μηνύει τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες δημοσκοπήσεων.

    18/02/2004 17:02:19

    "Διαπράττεται παράβαση καθήκοντος, από Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων Τηλεοπτικών Καναλιών και από κάποιους δημοσιογράφους, που κάνουν πολιτικές εκπομπές και που δεν καλούν εκπροσώπους του ΔΗΚΚΙ εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και αυτές τις μέρες", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, ύστερα από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στις Σχολές Ευελπίδων, κατά Δ.Σ. τηλεοπτικών σταθμών και εταιρειών που διεξάγουν δημοσκοπήσεις.

    Ο κ.Τσοβόλας τόνισε ότι όλα τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση εκ του νόμου και από το Σύνταγμα, να καλούν πέραν της δημοκρατικής τάξης, εκπροσώπους όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ κατονόμασε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΜEGA, ΑΝΤ1 και ΕΤ3 ως περιπτώσεις στις οποίες το ΔΗΚΚΙ έχει μηδέν παρουσία στην προεκλογική περίοδο.

    "Ένα δεύτερο αδίκημα που καταγγέλλουμε είναι οι πληρωμένες και στημένες δημοσκοπήσεις, που γίνονται από κάποιες εταιρείες, που μάλιστα αυτές έχουν εισπράξει πάρα πολλά χρήματα για κρατικές διαφημίσεις, από μέλη Κυβέρνησης και από το ΠΑΣΟΚ και που αυτές, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν πολιτικά τους Έλληνες πολίτες", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι "αυτό που δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης, ότι δηλαδή, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είτε το θέλουν οι πολίτες, είτε όχι, δύο είναι οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί, είναι μια αντιδημοκρατική σφόδρα αντίληψη και θεωρεί, υποτιμώντας την αντίληψη του Έλληνα πολίτη, ως δεδομένη την ψήφο τους υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος".

    [13] Πέθανε η Ελένη Καζαντζάκη

    18/02/2004 16:00:12

    Πλήρης ημερών σε βαθύ γήρας, (πλέον των 100 ετών) έφυγε το μεσημέρι απο τη ζωή η χήρα του Νίκου Καζαντζάκη, Ελένη, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Toν Απρίλιο του 2003 είχε συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η Ελένη Καζαντζάκη, το γένος Σαμίου, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1903 έμεινε σε πολύ μικρή ηλικία ορφανή απο πατέρα, και γνωρίστηκε με τον Κρητικό συγγραφέα όταν εκείνη ήταν 21 ετών και αυτός 41, τον Μαϊο του 1924. Παντρεύτηκαν το 1945 και ένα χρόνο μετά αυτοεξορίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αντίμπ, της Νότιας Γαλλίας. Ηταν συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το σπουδαιότερο βιβλίο της θεωρείται η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενα του με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης-ο Ασυμβίβαστος. Μετά τον θάνατο του συγγραφέα εκείνη εγκαταστάθηκε στη Γενεύη και το διαμέρισμά της έγινε ''τόπος προσκυνήματος'' απο πνευματικούς ανθρώπους απ΄ολον τον κόσμο, καθώς και κέντρο διωκομένων Ελλήνων και εστία αντιδικτατορικής δράσης. Με τον Καζαντζάκη δεν απέκτησε παιδιά, αλλά υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου.

    [14] Τραγωδία στο Ιράν

    18/02/2004 15:24:50

    Τραγωδία το πρωί στο βορειανατολικό Ιράν, όταν τρένο που μετέφερε βενζίνη και θειάφι, εξερράγη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 182 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 350 να τραυματιστούν.

    Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, οτι το τρένο πήρε φωτιά όταν εκτροχιάστηκε εξαιτίας σεισμικής δόνησης.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φωτιά ενω είχε περιοριστεί σημαντικά απο τους πυροσβέστες, προκλήθηκε έκρηξη από τα αέρια.

    Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται πυροσβέστες και διασώστες, που είχαν σπεύσει στον τόπο της τραγωδίας.

    Το πρακτορείο ΙRNA μετέδωσε πως πέντε χωριά που βρίσκονταν κοντά στις γραμμές του τρένου υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

    Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Νεϊχαμπούρ, 75 χιλιόμετρα από την πόλη Μασχάντ

    [15] «Εφυγε η Δέσπω Διαμαντίδου

    18/02/2004 15:08:49

    Μια ακόμα θρυλική προσωπικότητα του Κινηματογράφου και θεάτρου, η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου έφυγε σήμερα απο τη ζωή, στα ογδόντα οκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με το συγγενικό περιβάλλον της ηθοποιού, ο θάνατος της οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

    Η Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά, ενώ η καταγωγή της ήταν απο τη Ρωσία. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε στο Χορό της Μήδειας, του Ευριπίδη, το 1942. Ο πρώτος σημαντικός της ρόλος ήταν ως Λαίδης Καρολίνας, στο έργο του Τζέϊμς Μπάρυ «Δε φταίει το αστέρι μας και στην καριέρα της συνεργάστηκε με πολλούς θιασους, οπως του Μουσούρη, της Ανδρεάδη, της Μανωλίδου-Αρώνη και του Δημήτρη Χόρν. Στις διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου με τη στενή της φίλη Μελίνα Μερκούρη εμφανίστηκε στο θέατρο Μάρκ Χέλιντζερ, στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης με το έργο «Ιλια Ντάρλινγκ¨του Ζύλ Ντασσέν, ( θεατρική διασκευή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή). Ο ρόλος αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, οπως κι ο ρόλος της στο Καμπαρέ, όταν αντικαθιστώντας τη Λότε Λένια, μεταμορφώνεται σε Φράου Φρέντερ. Την ίδια περίοδο γίνεται η «κινηματογραφική μητέρα του Γούντι Αλλεν, στον «Ειρηνοποιό. Η Διαμαντίδου είχε παντρευτεί τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη και είχε ένα γιό που ζεί στην Αμερική. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    [16] Αυξήσεις μέχρι 58,7% στις τιμές των σαρακοστιανών

    18/02/2004 14:58:36

    Αυξήσεις μέχρι και 58,70% στις τιμές των σαρακοστιανών παρατηρούνται φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ 15 ειδών που πωλούνται ιδιαίτερα τη Σαρακοστή τα οκτώ είδη σημείωσαν αύξηση μέχρι 58,70% (πιπεριές) και μειώσεις έξι είδη, μέχρι 37,93% (μαρούλι) ενώ ένα είδος έμεινε μόνο σταθερό, ο κόκκινος ταραμάς. Στο μεταξύ η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων συνιστά στα μέλη της η τιμή της λαγάνας να μήν υπερβεί τα περσινά επίπεδα.

    [17] Υπουργείο Τύπου για Δημοσκοπήσεις.

    18/02/2004 14:54:51

    Απαγορεύεται δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και έως την 19.00 ώρα της ημέρας ψηφοφορίας, η διενέργεια δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, η δημοσίευση και η καθ' οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ'οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοσή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Παράλληλα από το υπουργείο Τύπου υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ' οιονδήποτε τρόπο δημοσίευση, μετάδοση ή αναμετάδοση αυτών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έως και τα μεσάνυχτα της 20ης Φεβρουαρίου 2004.

    Επιτρέπεται, επίσης, η διενέργεια δημοσκοπήσεων (ΕΧΙΤ POLLS) κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα της οποίας απαγορεύεται να δημοσιοποιηθούν ή να μεταδοθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο πριν την 19.00 ώρα της 7ης Μαρτίου 2004.

    [18] Εγκαίνια Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης απο τον πρωθυπουργό

    18/02/2004 14:52:34

    Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια τελετής που έγινε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο νομό Φλώρινας, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα στην ελληνική περιφέρεια.

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με το πρόγραμμά της, θα οδηγήσει την Ελλάδα στο παρελθόν τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται αλλαγή προς τα εμπρός. ''Χρειάζονται να έρθουν νέες δυνάμεις, νέες ιδέες παντού'', τόνισε και πρόσθεσε ότι ''ένας τόπος προχωρά με νέες ιδέες, με νέα πρόσωπα γι αυτό κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ αποφασίσαμε ότι χρειάζεται ένας νέος ηγέτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ''.

    Στη συνέχεια άσκησε κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε ανέφικτο και κάλεσε τους πολίτες να είναι κριτικοί προς αυτές τις εξαγγελίες, τονίζοντας ότι ''αυτά τα τελευταία 8 χρόνια κατακτήσαμε ένα επίπεδο σοβαρότητας και έχω την απαίτηση απ όλους που συμμετέχουν στην πολιτική διαμάχη να υπερασπίζονται αυτό το επίπεδο σοβαρότητας και να μη λένε τέτοιες ανοησίες''.

    Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης είπε ότι είναι κατάλληλη η εποχή για την επίλυσή του, και όπως σημείωσε, πρέπει να λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, τόνισε, ότι χάρη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Σημίτης κλείνοντας την ομιλία του παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει όλα, καθώς, όπως είπε, συνεχώς εμφανίζονται νέες ανάγκες, επισημαίνοντας ότι όλα υλοποιούνται σταδιακά και βήμα-βήμα.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κατά το χαιρετισμό εξήγγειλε τη δημιουργία μιας ακόμη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή η οποία θα καταστήσει τη Δυτική Μακεδονία μια ολοκληρωμένη παραγωγική δύναμη της χώρας.

    [Φώτο-713115]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2004 - 21:30:23 UTC