Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρον Ανάλυσις - Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ.
  • [02] Ανοίγουν και τα τελευταία σχολεία.
  • [03] Οι "Αθάνατοι" στην Αθήνα.
  • [04] Θερμή υποδοχή Γ.Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης.
  • [05] ΣΥΝ: "Ισχυρή αντιπολίτευση στον νεοφιλελευθερισμό".
  • [06] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Απελευθέρωση ναυτικών στο Πακιστάν.
  • [07] Τις προτάσεις των επιχειρηματιών ζητούν οι Φιλελεύθεροι.
  • [08] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

  • [01] Μέτρον Ανάλυσις - Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ.

    16/02/2004 22:21:16

    Σε 2,7 ποσοστιαίες μονάδες μεταφράζεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών, μέσα από νέα έρευνα της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις.

    Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε πανελλαδικώς, σε δείγμα 1300 ατόμων με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα, αφορά στην περίοδο από την επομένη της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου έως σήμερα, έχει δηλαδή συμπεριλάβει τόσο τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ όσο και μικρό τμήμα από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

    Στο ερώτημα, λοιπόν, της πρόθεσης ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 39%, ΠΑΣΟΚ 36,3%, ΚΚΕ 5,5%, ΣΥΝ 3,3%, ΔΗΚΚΙ 1,1%, ΛΑΟΣ 1,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 13%.

    Η διαφορά στις προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου 3,7% υπέρ της ΝΔ και στις 20 Ιανουαρίου 2,2% υπέρ του ίδιου κόμματος.

    Ο Γιώργος Παπανδψρέου προηγείται στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 45,2% έναντι 42,8% του Κώστα Καραμανλή.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα 18,7%, το οποίο πριν από 15 ημέρες ήταν 21,2%.

    [02] Ανοίγουν και τα τελευταία σχολεία.

    16/02/2004 19:52:54

    Ανοιχτά θα είναι από αύριο ξανά, ύστερα από τα ακραία φαινόμενα κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία τα οποία υπάγονται στη Νομαρχία Αθηνών.

    [03] Οι "Αθάνατοι" στην Αθήνα.

    16/02/2004 19:26:59

    Ανήσυχοι, για την πορεία ορισμένων έργων, καταφθάνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι 130 ''Αθάνατοι'' της ΔΟΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζακ Ρογκ και τον Ντένις Οσβαλντ, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Αύριο, θα συνεδριάσει, για τελευταία φορά πριν τις εκλογές, η Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την άφιξη των ''Αθανάτων'', καθώς και τη συνοπτική ανακεφαλαίωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας, έξι μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Αγώνων.

    Η ''ναυαρχίδα'' των προβλημάτων, για τους αξιωματούχους της ΔΟΕ, ακούει στο όνομα Καλατράβα και στο πολυσυζητημένο σκέπαστρό του στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο γειτονικό σταθμό του προαστιακού στη Νερατζιώτισσα και τη Μαραθώνια διαδρομή. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

    Αν και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η πορεία του σκεπάστρου Καλατράβα, βάση της μελέτης του ιδίου του Ισπανού αρχιτέκτονα, είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και πως τα προβλήματα με το έδαφος είναι προς αποκατάσταση και δεν δημιουργούν προβλήματα, η ΔΟΕ και ειδικά ο Ντένις Οσβαλντ δείχνουν ανήσυχοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

    Χθες, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, δήλωσε ότι η πρόοδος του έργου ανέρχεται στο 72%, ''γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι'' και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου ''αβασάνιστη προσέγγιση η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα''.

    [04] Θερμή υποδοχή Γ.Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης.

    16/02/2004 19:11:38

    Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε σήμερα, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στο Ηράκλειο για την αποψινή ομιλία του στην πρώτη ανοικτή, εκτός Αθηνών, συγκέντρωση μετά την εκλογή του.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο στελέχη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την πίστα, με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με συνθήματα όπως «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός, «Γιώργο μαζί στη νέα εποχή, «Σήκω Γέρο για να δεις το παιδί της Αλλαγής και "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό" υποδέχθηκαν τον κ. Παπανδρέου τη στιγμή που από τη σκάλα του αεροσκάφους χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους.

    Αμέσως μετά την κάθοδό του από το αεροσκάφος όλοι ήθελαν να τον χαιρετήσουν και έκανε περίπου 10 λεπτά για να διασχίσει απόσταση μόλις 30 μέτρων και να κατευθυνθεί στο λεωφορείο που τον περίμενε προκειμένου να επιβιβασθεί και να αναχωρήσει για το Ηράκλειο.

    [05] ΣΥΝ: "Ισχυρή αντιπολίτευση στον νεοφιλελευθερισμό".

    16/02/2004 18:58:11

    "Από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου πρέπει να προκύψει ισχυρή αντιπολίτευση στον νεοφιλελευθερισμό και αυτή η αντιπολίτευση μπορεί να προέλθει μόνο από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέπτυξε τη συλλογιστική του λέγοντας ότι "ούτε η Νέα Δημοκρατία θα φέρει την αλλαγή -την οποία επικαλείται- ούτε η Δημοκρατική Παράταξη του κ.Παπανδρέου θα φέρει την πρόοδο -στην οποία αναφέρεται. Και οι δύο εκπροσωπούν σήμερα στην Ελλάδα τον νεοφιλελευθερισμό".

    Ο ίδιος τόνισε ότι Ο ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς "απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και ζητάει την ψήφο των πολιτών για να είναι δύναμη αποφασιστικής αντίστασης στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, δύναμη αποτελεσματικής αμφισβήτησης του δικομματικού μονοπωλίου εξουσίας. Δύναμη ενωτικών παρεμβάσεων στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να καταπιούν εύκολα όλα αυτά που συντελούνται: μεταλλαγμένες απόψεις, ιδέες, και πρακτικές που δεν καταπίνονται εύκολα από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων".

    Επίσης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία συμπαρατάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε το ΚΚΕ να σταματήσει "αυτή τη λογική διαιώνισης της διαμάχης".

    [06] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Απελευθέρωση ναυτικών στο Πακιστάν.

    16/02/2004 18:28:59

    Υιοθετήθηκε από την Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πρόταση ψηφίσματος με την οποία ζητείται η απελευθέρωση των Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών που κρατούνται από τις πακιστανικές αρχές, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Τάσμαν Σπίριτ στο Καράτσι του Πακιστάν.

    Το ψήφισμα προωθήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου το οποίο στήριξαν οι ευρωβουλευτές Γ. Κατηφόρης (ΠΑΣΟΚ), Χ. Ζαχαράκις (ΝΔ), Σ.Κόρακας (ΚΚΕ) και Ε. Μπακόπουλος (ΔΗΚΚΙ).

    Στο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τις ευθύνες των πακιστανικών αρχών όσον αφορά στην εξέλιξη της προσάραξης και του ναυάγιου του «Τάσμαν Σπίριτ, λαμβάνει υπόψη ότι το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση σχετικά με την αστική ευθύνη και επίσης λαμβάνει υπόψη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη του πληρώματος που άδικα κρατούνται στο Πακιστάν.

    [07] Τις προτάσεις των επιχειρηματιών ζητούν οι Φιλελεύθεροι.

    16/02/2004 18:09:03

    Nα καταθέσουν τις πρακτικές τους προτάσεις, στην ιστοσελίδα των Φιλελευθέρων (www.bulls.gr), προτρέπει όλους τους επιχειρηματίες ο Στέφανος Μάνος με στόχο "τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην εμπειρία των μαχομένων επιχειρηματιών και στην πραγματικότητα όπως την βιώνουν όσοι επιχειρούν".

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο, το οποίο έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα, η απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, είναι "ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δουλειές, δουλειές, δουλειές".

    Οι Φιλελεύθεροι καλούν όλους όσους έχουν να συνεισφέρουν με πρακτικές προτάσεις, να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο. ''Ας μην μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις, σε καταλογισμό ευθυνών για το παρελθόν, σε κομματικές και ιδεολογικές παρωπίδες'', αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    [08] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    16/02/2004 15:31:05

    Τους στόχους και τις δεσμεύσεις μιας νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων απέναντι στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, επισκόπησε ο Γ. Παπανδρέου σε σημερινή ομιλία του στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, υπογράμμισε ότι αποτελεί βούληση του ΠΑΣΟΚ να μη δημιουργηθούν νέοι μη προνομιούχοι από την παγκοσμιοποίηση, αναφέροντας πως ''είμαστε παρόντες στην προσπάθεια εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν μπορούμε να περιμενουμε τη μέρα, όπου το δίκαιο και η αλληλεγγύη θα επικρατήσουν σε όλες τις γωνιές της γης - γιατί υπάρχουν προβλήματα''.

    ''Είναι εύκολο να καταγγείλουμε το νέο που έρχεται. Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από την κα ταγγελία και τη μιζέρια, και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα εποχή'', τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προστατεύσει τους αδυνάτους, θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ως απαραίτητες συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης, θα πραγματοποιήσει τομές στη Δημόσια Διοίκηση απελευθερώνοντας και πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα για τον πολίτη και να απελευθερωθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος, να έρθουν νέες επενδύσεις.

    Επίσης δεσμεύτηκε για στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας και κάλεσε το ακροατήριό του ''να δημιουργήσουμε την κοινωνία που νοιάζεται, που αισθάνεται το διπλανό, το γείτονα''.

    Στόχοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν:

    -Αύξηση των μισθών και της παραγωγικότητας στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    -Αύξηση της απασχόλησης στο 62% του ενεργού πληθυσμού, μείωση της συνολικής ανεργίας στο 6% και ειδικότερα για τις γυναίκες στο 8%.

    -Διπλασιασμό των δαπανών που αφιερώνονται στην απασχόληση.

    -Μείωση της διαφοράς αμοιβής ανδρών και γυναικών

    -Περιορισμός των εργατικών ατυχημάτων κατά 20% μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων των συνθηκών ασφάλειας - και ιδιαίτερα για τα επαγγέλματα ιδιαίτερης επικινδυνότητας κατά 25%.

    -Αύξηση της μέσης ηλικίας εθελοντικής συνταξιοδότησης κατά τέσσερα χρόνια, χωρίς αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

    -Κάθε ευρώ που εξοικονομείται από τη μείωση των αρνητικών δαπανών, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής να αξιοποιείται στην παιδεία, την ασφάλιση και την υγεία αντίστοιχα.

    -Συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα σε ποσοστό 20%.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου εξήρε το υπόδειγμα ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων της Ελευσίνας, υπογραμμίζοντας πως η ιδιωτικοποίηση αυτή ''έγινε με κοινωνική ευαισθησία και οικονομική προοπτική'', συμπληρώνοντας ότι όποιες συνεργασίες που θα υπάρξουν με τον ιδιωτικό τομέα θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, της εξασφάλισης κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: ''ξεπερνάμε μηχανισμούς και παραδοσιακές λογικές κομμάτων και δημιουργούμε ένα κίνημα πολιτών, μια κοινωνία πολιτών και θα είστε εσείς κυρίαρχοι σε μια συμμετοχική δημοκρατία''.

    [Φώτο-712141]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2004 - 21:30:14 UTC