Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Χρ. Πάχτα
  • [02] Σημίτης: Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες
  • [03] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [04] Καραμανλής στα μέλη της ΚΕ της ΝΔ
  • [05] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για την παιδεία
  • [06] Ενημέρωση Καραμανλή σε Αναν
  • [07] Απολογήθηκε ο Χρ.Τσιγαρίδας-προθεσμία ο Μ.Κασίμης

  • [01] Παραίτηση Χρ. Πάχτα

    23/01/2004 22:33:06

    Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας υπέβαλε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, απόψε το βράδυ, ο Χρήστος Πάχτας. Ο κ. Σημίτης έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Στην εξέλιξη αυτή οδηγήθηκε ο κ. Πάχτας μετά από την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την προώθηση τροπολογίας που αφορούσε το «Πόρτο Καρράς. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε άστοχη από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, ενώ εξέφρασε επίσης, την έντονη ενόχλησή του και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του, τελικώς όμως υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία και έγινε αποδεκτή. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα αν θα παραμείνει ο κ. Χρήστος Πάχτας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογα ερωτήματα γεννώνται και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν την επίμαχη τροπολογία - η οποία, πάντως, πρόκειται άμεσα να αποσυρθεί.

    [02] Σημίτης: Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες

    23/01/2004 20:00:31

    Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ηγεσία της χώρας που θα πραγματοποιήσει ένα μεγαλύτερο άλμα μπροστά, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε ομιλία του, σήμερα, στη Λάρισα, καλώντας παράλληλα τους προοδευτικούς πολίτες να αγωνιστούν όλοι μαζί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.Η Ελλάδα του 2004 βρίσκεται σ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα πραγματοποιήσει ένα άλμα προς τα εμπρός ή θα υποκύψει στο λαϊκισμό και την προχειρότητα και θα γυρίσει πιο πίσω από εκεί απ όπου ξεκίνησε, σημείωσε, καλώντας «όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που δεν θέλουν το λαϊκισμό, που δεν θέλουν την προχειρότητα, που έχουν όραμα για τη χώρα, να στηρίξουν τον αγώνα. Τον αγώνα για την Ελλάδα που πετυχαίνει τους στόχους της. Την Ελλάδα που θέλουμε. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί: Για να προχωρήσουμε πιο μπροστά και πιο ψηλά. Για μια κοινωνία με περισσότερη ευημερία. Με περισσότερη ανθρωπιά. Με περισσότερες δυνατότητες για όλους.Οπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ από το 1996 ως το 2000 ολοκλήρωσε μια καθοριστική αλλαγή στην οικονομία. «Εργαστήκαμε σκληρά και συστηματικά για να εμπεδωθεί και να γίνει κυρίαρχη η ιδέα της οικονομικής σταθερότητας. Για να πετύχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια και διαρκώς μειωμένα ελλείμματα. «Η ένταξη στην ΟΝΕ έγινε η ισχυρή ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Στοχεύσαμε την ένταξη στην ΟΝΕ, γιατί μια Ελλάδα στο περιθώριο της διεθνούς και της ευρωπαϊκής οικονομικής εξέλιξης θα ήταν μια Ελλάδα με πρώτα θύματα τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

    [03] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    23/01/2004 19:19:37

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 4.460,80 -16,00 -0,36%

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.151,83 +11,97 +0,29%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.892,54 +0,70 +0,05

    ΠαρίσιCAC-40 3.693,36 -2,24 -0,10%

    ΖυρίχηSMI 5.762,70 +41,30 +0,72%

    [04] Καραμανλής στα μέλη της ΚΕ της ΝΔ

    23/01/2004 16:33:52

    Για ξεκάθαρα μηνύματα νίκης από όλες τις περιοχές της χώρας έκανε λόγο ο Κ.Καρανανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος σε επαγρύπνηση "για να αποτραπεί κάθε σκέψη και απόπειρα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του κράτους ΠΑΣΟΚ''

    "Καθιστώ προσωπικά ύπεύθυνο το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τις συμπεριφορές των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών γιατί απαιτούμε απόλυτη ουδετερότητα του κράτους", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής απάντησε στις δηλώσεις του κ. Παπανδρεου για τη μείωση των εξοπλισμών, την προσέλκυση των επενδύσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας σημειώνοντας οτι οι προτάσεις για ανασφάλιστη εργασία δοκιμάστηκαν στο εξωτερικό, απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν. Προφανώς, ειπε, ουτε τις είχαν μελετήσει, ούτε τις ήξεραν καλά αφού το πρωϊ τις παρουσίαζε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ του Γραφείο Τυπου του κόμματός του τον διόρθωνε. τέλος, υπογράμμισε οτι τα λάθη που έκανε το κυβερνών κόμμα δεν σβήνονται με μονοκονδυλιά και δεν ξεχνιούνται μπροστά στην κάλπη ούτε το παλιό μπορεί να εμφανίζεται σαν καινούργιο.

    [05] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για την παιδεία

    23/01/2004 16:33:44

    Τις προτάσεις του ΣΥΝ για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόριο ελπίδας. Ο ΣΥΝ προτείνει 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοιχτό ακαδημαϊκό και δημόσιο πανεπιστήμιο και αύξηση στο 5% του ΑΕΠ των δαπανών για την Παιδεία. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ανεύθυνες τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα ο κ. Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για την κοινωνία μας είναι η αποκατάσταση του μορφωτικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του Λυκείου και αυτό μπορεί να γίνει με τον πλήρη απεγκλωβισμό του από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων στη Β' και Γ' Λυκείου. Αναφερόμενος στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι επιβεβαιώνεται η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και διαπιστώνεται ότι ο ΣΥΝ έχει δυναμική και διακριτή παρουσία, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τα νούμερα.

    [06] Ενημέρωση Καραμανλή σε Αναν

    23/01/2004 16:33:38

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κοφι 'Αναν και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Κύπρο καθώς και για τις έως τώρα επαφές του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε απο τον κ. 'Αναν να ασκήσει την επιρροή του ώστε η άλλη πλευρά να επανέλθει στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ.'Αναν οτι η ΝΔ απο τις 8 Μαρτίου και μετά θα συνεργαστεί μαζί του στην προσπάθεια να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση στο Κυπριακό ενόψει της τυπικής ολοκλήρωσης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    [07] Απολογήθηκε ο Χρ.Τσιγαρίδας-προθεσμία ο Μ.Κασίμης

    23/01/2004 16:33:31

    Απολογήθηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Χρήστος Τσιγαρίδας κατηγορούμενος στην υπόθεση του ΕΛΑ που κλήθηκε στο ανακριτικό γραφείο για την υπόθεση των οχτώ εκρήξεων σε δημόσιες υπηρεσίες την περίοδο 1986 - 1987 .

    Η δικογραφία ανατέθηκε ξανά στον κ. Ζερβομπεάκο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο έκρινε οτι επειδή οι συγκεκριμένες βομβιστικές επιθέσεις προξένησαν ζημιές σε οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων δεν έληξε στην 15ετία αλλά στην 20ετία. Ετσι η συγκεκριμένη υπόθεση διαχωρίστηκε απο την κύρια υπόθεση του ΕΛΑ που θα εκδικαστεί στις 9 Φεβρουαρίου. Για την υπόθεση των οχτώ εκρήξεων ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στον εφέτη-ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή και ο Μιχάλης Κασίμης ο οποίος οπως και ο Χρήστος Τσιγαρίδας, είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Το πρωϊ ο κ. Ζερβομπεάκος είχε μεταβεί στις Φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να λάβει απολογίες και απο τους Αγγελέτο Κανά, Ειρήνη Αθανασάκη και Κώστα Αγαπίου. Οι δυο πρώτοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη ενώ ο Κώστας Αγαπίου αρνήθηκε να απολογηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2004 - 21:30:13 UTC