Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: διαφορετικές εκτιμήσεις στην ΕΕ
  • [02] Ναυάγιο των «25 στην ΕΕ για Ευρωσύνταγμα
  • [03] Αναστολή κινητοποιήσεων δικηγόρων
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία
  • [05] Στα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • [01] Σημίτης: διαφορετικές εκτιμήσεις στην ΕΕ

    13/12/2003 19:39:50

    Στις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τη μορφή και το περιεχόμενο της ενωμένης Ευρώπης απέδωσε ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης την αδυναμία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών να συμφωνήσει επί του ''Συντάγματος της Ευρώπης''. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πολιτική βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς ομοσπονδιακού χαρακτήρα κατευθύνσεις, επισημαίνοντας όμως ότι από τη σημερινή συζήτηση κατέστη σαφές πως δεν είναι όλες οι χώρες μέλη σύμφωνες με αυτή την κατεύθυνση. Αναλυτικότερα ο Κ Σημίτης ανέφερε ότι η βασική αφορμή του σημερινού ναυαγίου είναι η εμμονή ορισμένων χωρών να διατηρήσουν τα ''κεκτημένα'' της Συνθήκης της Νίκαιας σε σχέση με το ειδικό βάρος της κάθε χώρας στις διαδικασίες λήψης των κοινοτικών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις χώρες αυτές σημειώνοντας ότι οι εθνοκεντρικές τάσεις οδηγούν σε συγκρούσεις και αναβολές των σημαντικών αποφάσεων. Τέλος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν από δω και στο εξής οι τάσεις προς την λεγόμενη Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, υπογραμμίζοντας όμως ότι η διαδικασία της διεύρυνσης δεν διακυβεύεται και θα ολοκληρωθεί.

    [02] Ναυάγιο των «25 στην ΕΕ για Ευρωσύνταγμα

    13/12/2003 16:30:54

    Σε ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Οι 25 ηγέτες της διευρυμένης ΕΕ αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα στην ιρλανδική προεδρία που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2004. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, η Ιταλική Προεδρία ζήτησε από τη Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα και Ουγγαρία τη διαμεσολάβησή τους στη βάση μιας συμβιβαστικής πρότασης - που προέβλεπε, ότι μέχρι το 2009 θα εφαρμοσθεί το σύστημα της Νίκαιας και το 2009 θα αποφασισθεί με ειδική πλειοψηφία η συγκεκριμένη πρόταση της «διττής πλειοψηφίας που είχε εισηγηθεί η Συνέλευση (50%+1 με συνυπολογισμό του 60% του λαού). Στην ακραία περίπτωση που κι αυτή η απόφαση δεν καταστεί δυνατή το 2009, το 2014 θα ισχύσει αυτόματα η πρόταση της Συνέλευσης. Ωστόσο, κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρόταση της Προεδρίας απερρίφθη κατηγορηματικά από την Πολωνία και τη Γαλλία και άρα, το σχέδιο της διαμεσολάβησης εγκαταλείφθηκε. Σήμερα το πρωί τέλος, ο Ιταλός Προεδρεύων είχε αλλεπάλληλες διμερείς επαφές, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου με τον Ιταλό ομόλογό του Φρ.Φρατίνι και τους συναδέλφους του από την Πολωνία, τη Σλοβενία, Βουλγαρία και Δανία.

    [03] Αναστολή κινητοποιήσεων δικηγόρων

    13/12/2003 15:37:26

    Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα του Ταμείου Νομικών, με σημερινή απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, ενώ παράλληλα παρέχεται χρονικό περιθώριο στους συναρμόδιους υπουργού, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2004, για την επίλυση του εν λόγω θέματος.

    Επίσης, η Ολομέλεια ζητάει την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος για το θέμα των αναβολών των δικών, ενώ χαρακτηρίζει «αρνητική την συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου προς το δικηγορικό σώμα.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία

    13/12/2003 15:28:24

    Τα ανοίγματα προς άλλους πολιτικούς χώρους δεν είναι κινήσεις τακτικής, αλλά συνειδητή επιλογή - ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας - στο πλαίσιο της ανάγκης οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες όλου του πολιτικού φάσματος και το κόμμα του.

    ''Ακούω καμιά φορά να λένε: Ο Καραμανλής έκανε πάλι άνοιγμα εδώ ή εκεί, ή παρακεί. Δεν είναι κινήσεις τακτικής. Θεωρώ ότι δεν θα ήμουν άξιος της αποστολής την οποία διακονώ, εάν με οποιοδήποτε κίνητρο, συμμετείχα και εγώ στο να κρατήσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες στη δεκαετία του 40 ή στη δεκαετία του 50'' σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Αντιθέτως οι κυβερνώντες, σύμωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, επενδύουν στην οξύτητα και όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, θα επιδιώξουν να οξύνουν το πολιτικό κλίμα όσο το δυνατό περισσότερο. Η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της αυτή, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

    [05] Στα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    13/12/2003 15:23:34

    Με την ανάμνηση, αλλά και την ανάπτυξη αισθημάτων που θα είναι αντίθετα στον πόλεμο και τη βαρβαρότητα, πρέπει να αντιδρούν οι επιζώντες μετά από έναν πόλεμο. Αυτό τόνισε σήμερα στα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από την ομαδική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού της μαρτυρικής πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε προσφώνηση του δημάρχου Καλαβρύτων επεσήμανε ότι η Ελλάδα βαδίζει σήμερα σε δρόμους πολιτισμού και μπορεί να τους αναπτύξει ακόμη περισσότερο με τα έργα πολιτισμού και υπεραμύνθηκε τους κύρους των ελλήνων πολιτικών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προοδεύει με επικεφαλής τον πολιτικό κόσμο. Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικης Αμυνας Θεόδωρος Κοτσώνης και τη ΝΔ ο βουλευτής Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 December 2003 - 21:30:12 UTC