Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ασφάλεια των Αγώνων
  • [02] Ενωση Ελληνικών Τραπεζών-Ηλεκτρονική τραπεζική.
  • [03] Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πιστή τήρηση της Πράξεως του 1928
  • [04] Κουλούρης: Προσιτό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος
  • [06] Αύριο η απόφαση ΔΟΕ για τη σφαιροβολία στην Αρχαία Ολυμπία
  • [07] UNICEF - Δράσεις κατα της ξενοφοβίας και ρατσισμού - Equal.
  • [08] Σημίτης - Συνέντευξη στους Ξένους ανταποκριτές
  • [09] Διανομή εισιτηρίων Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
  • [10] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών
  • [11] Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι πιστώσεις 2001 απο το Γ' ΚΠΣ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ασφάλεια των Αγώνων

    03/12/2003 22:52:33

    ''Με προγραμματισμένες ασκήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα προχωρήσει το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας'', δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Φλωρίδης, μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, όπως δήλωσε τόσο ο κ. Φλωρίδης, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ρωσία προσετέθη στην ήδη υπάρχουσα ''Ολυμπιακή Συντονιστική Ομάδα'' που απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία. ''Το ζήτημα της Ολυμπιακής ασφάλειας το αντιμετωπίζουμε ως διεθνές πρόβλημα, καθώς διοργανώνουμε ένα διεθνές γεγονός τεραστίων διαστάσεων'', ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη σημερινή σύσκεψη, εκτός των κκ. Φλωρίδη, Βενιζέλου και Παπανδρέου, έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης, ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νάσος Αλευράς, ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Φώτης Νασιάκος, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Μπάμπης Αποστολίδης, ενώ εκ μέρους της ΟΕΟΑ ''ΑΘΗΝΑ 2004'' παρευρέθη ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Σπανουδάκης.

    [02] Ενωση Ελληνικών Τραπεζών-Ηλεκτρονική τραπεζική.

    03/12/2003 19:26:00

    Μόνο ένα μικρό σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδος επωφελείται σήμερα από την γρήγορη, άνετη και οικονομική εξυπηρέτηση που προσφέρει η ηλεκτρονική τραπεζική, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος στο τελευταίο δελτίο της ΕΕΤ που είναι αφιερωμένο στην ανάλυση διαφόρων πτυχών της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

    Μερικοί δεν το έχουν ακούσει ποτέ, ορισμένοι το γνωρίζουν ώς έκφραση, αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει, κάποιοι άλλοι ξέρουν να το ορίσουν, αλλά διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν για τις συναλλαγές τους, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Χρήστος Γκόρτσος και θέτει το θέμα της σωστής ενημέρωσης, αναφερόμενος στην ηλεκτρονική τραπεζική στην χώρα μας.

    Στο αφιέρωμα της ΕΕΤ αναφέρονται αναλυτικά εννέα εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη και νομικοί για τις συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από ένα κατάλογο ιστοσελίδων των τραπεζών που έχουν δημιουργήσει δίκτυα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι τράπεζες αυτές είναι οι ακόλουθες: Εθνική Τράπεζα (www.nbg.gr), Alpha Bank (www.alpha.gr), EFG Eurobank Ergasias (www.eurobank.gr), Emporiki Bank (www.emporiki.gr), Τράπεζα Πειραιώς (www.winbank.gr), Citibank (www.citibank.gr), Τράπεζα Κύπρου (www.bankofcyprus.gr), Εγνατία Τράπεζα (www.egnatia.gr), Λαϊκή Τράπεζα (www.laiki.gr), Novabank (www.novabank.gr), Aspis Bank (www.aspisbank.gr), Vereinsbank (www.hypovereinsbank.gr).

    [03] Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πιστή τήρηση της Πράξεως του 1928

    03/12/2003 19:17:28

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιμένει την «πιστήν τήρησιν της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928 στο σύνολό της, και προειδοποιεί για τις «σοβαρές συνέπειες που θα έχει η «απευκταία και αδιανοήτω περιπτώσει απόπειρα εκλογής στις χηρεύουσες Ιερές Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βόρειο Ελλάδα κατά παράβασιν των όρων της Πράξεως του 1928. Αυτά αναφέρονται στην επιστολή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου που επιδόθηκε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    [04] Κουλούρης: Προσιτό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    03/12/2003 18:55:36

    Την διαβεβαίωση του ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι προσιτό και ότι με το νέο έτος δεν θα υπάρξουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό έδωσε, φθάνοντας, το μεσημέρι, στο Ηράκλειο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης.

    [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος

    03/12/2003 18:43:54

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, πρόκειται να γίνουν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Η ρύθμιση απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Κηφισού και της Παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος (κόμβος ΣΕΦ). Η διάρκεια των ρυθμίσεων θα είναι έξι μήνες, συνεπώς η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίου μέχρι τέλη Μαίου 2004.

    Με την κυκλοφοριακή ρύθμιση γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας της Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Τζαβέλλα και του Κηφισού. Στην κυκλοφοριακή ρύθμιση περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας στις γέφυρες του Σταδίου Καραϊσκάκη (σύνδεση οδού Πειραιώς με Λ. Ποσειδώνος).

    Η είσοδος-έξοδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιείται μέσω προσωρινού ισόπεδου κόμβου που θα λειτουργεί με φωτεινή σηματοδότηση.

    [06] Αύριο η απόφαση ΔΟΕ για τη σφαιροβολία στην Αρχαία Ολυμπία

    03/12/2003 18:34:02

    Αύριο στη Λωζάνη, θα κριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής για την τέλεση του αγωνίσματος της σφαιροβολίας, στην Αρχαία Ολυμπία, μία πρωτοβουλία της προέδρου της ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου, προκειμένου να συνδεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με την αρχαιότητα, αλλά και να αναδειχθεί η μοναδικότητα των Αγώνων της Αθήνας. Εφόσον η απόφαση θα είναι θετική, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ένα αγώνισμα του στίβου θα διεξαχθεί εκτός Ολυμπιακού Σταδίου.

    Επισημαίνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ θα εκτιμήσει με ιδιαίτερη βαρύτητα ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), πρόσφατα στο Βερολίνο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της σφαιροβολίας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για την τέλεση του αγωνίσματος στην Αρχαία Ολυμπία θα κάνει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ενώ αναμένεται από τους ''αθανάτους'' να ζητήσουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διαμονή των αθλητών και των μελών της ολυμπιακής οικογένειας και πως δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στον αρχαιολογικό χώρο.

    Πάντως, μετά και τις πρόσφατες ενθουσιώδεις δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ όσο και άλλων αξιωματούχων της ΔΟΕ για το συγκεκριμένο θέμα, η απόφαση αναμένεται να είναι θετική.

    [07] UNICEF - Δράσεις κατα της ξενοφοβίας και ρατσισμού - Equal.

    03/12/2003 18:15:30

    Σειρά δράσεων και ενεργειών με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού έχει αναλάβει η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ''Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή'' που έχει συσταθεί για την υλοποίηση του έργου Φόρουμ για την Κοινωνική Συνοχή (κοινοτικό πρόγραμμα Equal).

    Η UNICEF προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού αντιρατσιστικού πακέτου για τα νηπιαγωγεία και για τα δημοτικά σχολεία το οποίο τύπωσε σε 1650 αντίτυπα (808 για προσχολική εκπαίδευση και 842 για πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Ταχυδρομήθηκαν 748 εκπαιδευτικά αντιρατσιστικά πακέτα σε 536 σχολεία στους Δήμους Αθηναίων και Αχαρνών.

    Επίσης η UNICEF συμμετέχει στο υποέργο της δικτύωσης των σχολείων για την εφαρμογή πιλοτικού αντιρατσιστικού προγράμματος. Η δικτύωση των σχολείων ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2002 με σχολεία στους Δήμους Αχαρνών και Αθηναίων. Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε με την οριστικοποίηση 16 σχολείων με αντίστοιχους εκπαιδευτικούς (4 Δημοτικά και 4 Νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων και αντίστοιχα 4 Δημοτικά και 4 Νηπιαγωγεία του Δήμου Αχαρνών) που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο ώστε να συμμετάσχουν στα ειδικά σεμινάρια αντιρατσιστικού περιεχομένου που διοργάνωσε η UNICEF στα γραφεία της τον Μάρτιο του 2003. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν μονοήμερα σεμινάρια ένα για τους νηπιαγωγούς και ένα για τους δασκάλους. Εισηγητές ήταν ο κ. Ηλίας Λυμπέρης Διευθυντής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της UNICEF και η κ. Ράνια Μακρή υπεύθυνη στο Τμήμα Εκπαίδευσης της UNICEF. Το ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Μελετών & Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) και η UNICEF έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο στο Δήμο Αχαρνών όπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και τα σχολεία που συμμετείχαν. Τα σχολεία αυτά που συμμετέχουν στο δίκτυο εργάστηκαν με διάφορους τρόπους πάνω στο θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων είτε στο επίπεδο της τάξης, είτε στο επίπεδο του σχολείου γενικότερα είτε σε συνεργασία μεταξύ τους, όπως συνέβη με τα νηπιαγωγεία του Δήμου Αχαρνών.

    Η UNICEF οργανώνει επίσης μια διαπολιτισμική γιορτή στο πλαίσιο του στόχου για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Ο χώρος που θα υλοποιηθεί η εκδήλωση έχει ορισθεί και είναι το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Αθηναίων στο λόφο του Στρέφη. Η γιορτή θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου του 2003.

    [08] Σημίτης - Συνέντευξη στους Ξένους ανταποκριτές

    03/12/2003 17:33:31

    Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και η σύγκλιση της Ελλάδας με το μέσο ευρωπαϊκό στόχο, είναι οι επόμενοι στόχοι μου επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο κ.Σημίτης δήλωσε βέβαιος για την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στις οποίες, όπως είπε, το κυβερνών κόμμα θα κατέλθει με τον ίδιο επικεφαλής. Τόνισε οτι για τον σκοπό αυτό θα δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενώ ξεκαθάρισε οτι δεν τον ενδιαφέρει το ενδεχόμενο μετακίνησής του στις Βρυξέλλες. Διαβεβαίωσε οτι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει οτι μπορεί για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του πολίτη. Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ.Σημίτης καταλόγισε πολλά αρνητικά στην πολιτική της ΝΔ, αναφέροντας μεταξύ άλλων οτι η ΝΔ συμπεριφέρεται με επιθετικότητα απέναντι στην Τουρκία, τάσσεται υπέρ της αναβολής λύσης του κυπριακού, ενώ δεν θέλει να θίξει το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Σε ότι αφορά τα κοινωνικά θέματα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι η ΝΔ δεν έχει να κομίσει τίποτε νέο και οτι η πολιτική της δεν τείνει σε αναδιανομή του εισοδήματος και στην εξάλειψη των ανισοτήτων. Για τις δημοσκοπήσεις, υποστήριξε οτι αυτό που εκφράζεται σε αυτές δεν είναι η άρνηση του λαού για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά η επιθυμία να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις. Στις εκλογές όμως, πρόσθεσε, οι πολίτες καλούνται να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4% και είναι ο υψηλότερος της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η ανεργία που μειώθηκε κατά 3%, παραμένει το υπ'αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα και ανέφερε οτι οι συντάξεις και τα εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν και άλλο, ενώ επισήμανε οτι το νόμισμά μας είναι πλέον το πιό ισχυρό και δεν υπάρχει κίνδυνος υποτίμησης. Για το κυπριακό, ο κ.Σημίτης επανέλαβε οτι η συζήτηση για τη λύση του θα πρέπει να βασισθεί στο σχέδιο Αναν, ενώ για την υπόθεση Λοϊζίδου διευκρίνησε οτι η Ελλάδα και η Κύπρος διαφώνησαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είπε οτι το κριτήριο είναι να γίνει ο,τι είναι δυνατόν, για να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Απάντηση της ΝΔ«Ο κ. Σημίτης με τα όσα είπε επισφράγισε το τέλος της διακυβέρνησής του. Ο λαός θα τον κρίνει. Οι Ελληνες πολίτες θα φέρουν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα ενώσει όλους τους Ελληνες για μια καλύτερη Ελλάδα, ήταν απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλου στη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

    [09] Διανομή εισιτηρίων Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

    03/12/2003 15:31:35

    Αρχισε απο σήμερα η δωρεάν διανομή δελτίων θεάματος (εισιτηρίων θεάτρου) χειμερινής θεατρικής περιόδου, στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας νομού Αττικής, που θα κάνουν χρήση το 2004 του μεικτού προγράμματος παροχών, με εξαίρεση τις παιδικές σκηνές, τα εισιτήρια των οποίων θα διατεθούν στα παιδιά και στο συνοδό τους, ανεξάρτητα της παροχής που θα επιλέξουν (μεικτό πρόγραμμα ή θερινό εκδρομικό πρόγραμμα ή κοινωνικό τουρισμό).

    Συνολικά, θα διατεθούν 350.000 δελτία θεάματος, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 4.200.000 ευρώ για τα θέατρα που υπέγραψαν ή πρόκειται να υπογράψουν σχετική σύμβαση, παιδικές σκηνές, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

    Τα εισιτήρια θα χορηγούνται απο τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική, Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 8.30 πμ-14.00 μμ.

    Γραφεία διανομής-Διευθύνσεις

    Πατησίων-Πατησίων 125, Αγ. Μάρκου-Αγ. Μάρκου 11, Περιστερίου-Θίσβης 7, Πειραιά-Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Ταύρου-Τιμοθέου Ευγενικού 5, Ελευσίνας-Χαριλάου 30, Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδελφείας-Αγ. Βασιλείου 57, Αργυρούπολης-Αργυρουπόλεως 94-96, Χολαργού-Αγαμέμνωνος 18 και Αιγάλεω-Πλαστήρα 105 και Κολοκοτρώνη 10.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 8108010 ή στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oee.gr

    [10] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

    03/12/2003 14:51:49

    Θετικός είναι ο απολογισμός της 9μηνης λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, το οποίο συνήλθε σε συνεδρίαση στο Ζάππειο Μέγαρο. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, διαπίστωσε μικρή βελτίωση εξαγωγών για το 2003 και καθόρισε ως στόχο του την περαιτέρω αύξηση για τα επόμενα χρόνια.

    Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η αύξηση των εισαγωγών το 2003 ''τρέχει'' με μικρότερο ρυθμό απ'αυτόν των εξαγωγών. Το ΕΣΕ κατά τη διάρκεια της 9μηνης λειτουργίας του αποφάσισε και προώθησε 15 μέτρα διευκόλυνσης και προώθησης των εξαγωγών, καθώς και 7 στρατηγικές μελέτες και προγράμματα ανάπτυξης των εξαγωγών.

    Στα μέτρα διευκόλυνσης των εξαγωγών περιλαμβάνεται και η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, στο οποίο συμμετέχουν εκτός του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και εκπρόσωποι των εξαγωγέων του Ελληνικού Κέντρου Προσέλκυσης Επενδύσεων, τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών κλπ.

    Παράλληλα, με στόχο τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών απλουστεύονται οι διαδικασίες επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς και οι διαδικασίες εγγραφής στο ειδικό μητρώο εξαγωγέων, καταργήθηκε η εγγυητική επιστολή για την άσκηση εξαγωγικού εμπορίου νωπών αγροτικών προϊόντων, εκσυγχρονίστηκε και συνεχίζεται η απλούστευση των συναλλαγών μέσω των τελωνείων, αναδιοργανώθηκε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), προωθήθηκαν μέτρα συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων των εξαγωγέων, ενώ παράλληλα προωθείται μέσω της αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

    Στις στρατηγικές ανάπτυξης των εξαγωγών περιλαμβάνεται η στρατηγική για την προώθησή τους στις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία, ενώ προωθούνται και τα προγράμματα συνδυασμένης προβολής του ελληνικού τουρισμού και των ελληνικών προϊόντων και ειδικότερα της προβολής ελαιολάδου στο εξωτερικό.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής αύξησης της εξωστρέφειας αποτελεί φιλόδοξο και ρεαλιστικό στόχο. Η νέα πολιτική αποβλέπει στην αύξηση συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία. Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται, θα επιτευχθεί η σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η μετατροπή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε θετικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ.

    Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα (επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς, απλοποίηση διαδικασιών εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, εκσυγχρονισμός και απλούστευση τελωνειακών υπηρεσιών κλπ) έχουν γίνει μετά απο σχετικές εισηγήσεις των ενδιαφερομένων εξαγωγικών φορέων.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελωνεία σημειώνεται η λειτουργία του νέου μηχανογραφικού ολοκληρωμένου τελωνειακού συστήματος πληροφοριών, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε 63 τελωνεία και τελωνειακές αρχές. Το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σε όλα τα τελωνεία της χώρας και έτσι θα ολοκληρωθεί η απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη όλες οι τελωνειακές αρχές των συνοριακών σημείων εισόδου-εξόδου της χώρας λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του έτους.

    ΟΠΕ Σημαντικές διευκολύνσεις προς τους εξαγωγείς εφαρμόζονται απο τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ο οποίος αναδιοργανώθηκε σύμφωνα με τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύει στη βελτίωση παροχής υποστήριξης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.

    Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η βελτίωση της επικοινωνίας με τις ξένες αγορές, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν, η δημιουργία καταλόγου πιστοποιημένων συμβούλων για την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία ομάδων εργασίας εξειδικευμένων στελεχών με σκοπό τον σχεδιασμό της εξαγωγικής προσπάθειας.

    Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 41 δίκτυα επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών που ενδιαφέρουν άμεσα τους εξαγωγείς. Εξάλλου, στον ΟΠΕ έχει συσταθεί και λειτουργεί, απο τον Απρίλιο του 2003, το εξαγωγικό φόρουμ, μέλη του οποίου είναι 38 εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της χώρας με κύρια ενασχόληση τις εξαγωγές.

    Το φόρουμ αυτό εξετάζει τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και προτείνει λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό και μετά απο πρόταση του φόρουμ, απλουστεύτηκαν διαδικασίες επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

    Τέλος, ο ΟΠΕ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕ προχωρά στην σταδική υλοποίηση του προγράμματος ίδρυσης γραφείων προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων με την πιλοτική εφαρμογή επιμέρους προγραμμάτων στην Κίνα. Σύντομα θα ιδρυθεί και γραφείο προώθησης εξαγωγών και επενδύσεων και στην Ιαπωνία.

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών κατάρτισε και υλοποιεί το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το Πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους που απορρέει απο τη διεξαγωγή των Αγώνων για την Ελλάδα. Τα μέσα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η προβολή της επιχειρηματικής διάστασης και των δυνατοτήτων της χώρας μας, των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει. Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα ''χώρα προορισμού'' για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και να επιτευχθεί η σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με ξένους επιχειρηματίες όχι μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων αλλά και μετά τη λήξη τους.

    Το Πρόγραμμα αυτό βασίστηκε στη στρατηγική επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και κατέθεσε στη δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΞ το Μάϊο του 2003, όπου έγινε και εκτενής αναφορά στην εμπειρία της Αυστραλίας με αντίστοιχα προγράμματα.

    Η συνεργασία με την ΑΘΗΝΑ 2004 στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ΑΘΗΝΑ 2004 είναι ο φορέας διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει διεθνές κύρος, διαθέτει εκτενές δίκτυο επιχειρηματικών επαφών, έχει βάσεις δεδομένων και πρόσβαση σε πληροφόρηση, διαθέτει τεχνογνωσία και δύναται να συμβάλλει ουσιαστικά στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν στην Ελλάδα απο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 25 Αυγούστου υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΕ.

    Για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και οι λοιποί φορείς υλοποίησης θα συνεργαστούν με Επιμελητήρια, Περιφέρειες, εξαγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς σε όλη τη χώρα.

    Το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 περιλαμβάνει 5 επί μέρους προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και προώθηση στο ξένο επιχειρηματικό κοινό των ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε απο την ΑΘΗΝΑ 2004 και τον επιχειρηματικό κόσμο κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [Φώτο-673398]

    [11] Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι πιστώσεις 2001 απο το Γ' ΚΠΣ

    03/12/2003 14:51:39

    Οι πιστώσεις του έτους 2001 που έχουν δεσμευτεί απο τα ελληνικά προγράμματα στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, υπενθυμίζει με επιστολή του προς όλους τους γενικούς γραμματείς των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας.

    Με βάση την αρχή αυτή (της χρησιμοποίησης των πιστώσεων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να υποβληθούν οι τελευταίες αιτήσεις πληρωμής προκειμένου να δεσμευτούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, διαφορετικά οι πιστώσεις αυτές θα αποδεσμευτούν.

    Ο κ. Πάχτας καλεί τους επικεφαλής των επιχειρησιακών προγραμμάτων να αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν όλες τις αιτήσεις πληρωμής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2003 - 21:30:19 UTC