Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Χρυσοχοϊδη.
  • [02] T.Παπαδόπουλος: Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις
  • [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Γουέστον
  • [04] Σύσκεψη για το Γ' ΚΠΣ
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με Τ.Παπαδόπουλο
  • [06] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Γουέστον
  • [07] Δάσκαλοι: Απεργία στις 6 Οκτωβρίου.

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Χρυσοχοϊδη.

    16/09/2003 22:03:25

    Ο προγραμματισμός του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του έτους, συζητήθηκε και οριστικοποιήθηκε στην αποψινή συνάντηση των Κώστα Σημίτη και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε διάρκεια ενενήντα, περίπου, λεπτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν λεπτομέρειες του προγραμματισμού ο οποίος είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ε.Γ. του Κινήματος και επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η πορεία κυβέρνησης και κόμματος θα είναι κοινή και θα κινηθεί στη βάση όσων έχουν αποφασιστεί σχετικά.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, η διοργάνωση διεθνούς Συνεδρίου για το μέλλον του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η προβολή της Χάρτας Σύγκλισης στην περιφέρεια και η κατάρτιση Περιφερειακών Χαρτών, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Σημίτης.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσαν βελτίωση του κλίματος για το κυβερνών κόμμα, το οποίο χαρακτηρίσθηκε «ελπιδοφόρο και «σημαντικά διαφορετικό από το δύσκολο κλίμα της περιόδου που προηγήθηκε των εξαγγελιών Σημίτη.

    Στο κυβερνών κόμμα περιμένουν και τις δημοσκοπήσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Και εκτιμάται ότι από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση η «ψαλίδα θα μικραίνει.

    [02] T.Παπαδόπουλος: Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις

    16/09/2003 21:49:51

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαπραγματευθεί λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο όμως θα πρέπει να τροποποιηθεί.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, δήλωσε ότι οι εισηγήσεις της Ελληνικής πλευράς για τροποποιήσεις έχουν σκοπό να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίαζε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό εκτός αν τα μέρη αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση για λύση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή είναι η πάγια θέση του Γενικού Γραμματέα και έχει διατυπωθεί επανειλημμένα, από την εποχή της Χάγης.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας έχει υποδείξει στα μέρη πώς να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό έχει γίνει με την υπόδειξη αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως έχει και καθορισμού ημερομηνίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Κατά τις συνομιλίες του κ. Παπαδοπούλου με τον Πρωθυπουργό κ.Σημίτη στην Αθήνα επαναβεβαιώθηκε η θέση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Γουέστον

    16/09/2003 21:32:59

    Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα, όπως και την δική του επίσκεψη πριν μια εβδομάδα στην Λευκωσία.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι ο κ. Γουέστον του εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου και στην αναζήτηση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν. Κατά την 45λεπτη συνάντηση στο ξενοδοχείο του κ. Παπανδρέου έγινε «αξιολόγηση των εξελίξεων και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εν όψει και της ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Συζητήθηκε τέλος, η πρόθεση του ΓΓ των Ην. Εθνών Κόφι Ανάν να δραστηριοποιηθεί και πάλι εφ όσον όμως προηγουμένως η τουρκική πλευρά επιδείξει την πολιτική βούληση να συμμετάσχει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του υφιστάμενου σχεδίου του ΓΓ.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε εν συνεχεία με την ηγεσία της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής με την οποία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξήγησε τη θέση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στο ζήτημα της εκφρασθείσας πρόθεσης του Ισραήλ να «απομακρύνει τον Γιάσερ Αραφάτ και τόνισε την ανάγκη «διάσωσης του οδικού χάρτη.

    [04] Σύσκεψη για το Γ' ΚΠΣ

    16/09/2003 20:55:29

    Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών Ν. Χριστοδουλάκη, Δ. Ρέππα, Βάσως Παπανδρέου, Ακη Τσοχατζόπουλου, Κ. Στεφανή και Γ. Δρύ, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία και την αναθεώρηση του 3ου ΚΠΣ.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να περικόψει τις δαπάνες για τα έργα, τις ενέργειες και τις δράσεις που δεν υλοποιούνται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Τα ποσά που θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών θα διατεθούν για άλλα έργα, τα οποία υλοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό ή και πιο γρήγορα.

    Η αναθεώρηση του 3ου ΚΠΣ συζητήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Πάχτας με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκτέλεσης των προγραμμάτων και να προβούν σε αναθεώρηση των περιφερειακών έργων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

    Οι περιφερειάρχες θα υποβάλουν σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με Τ.Παπαδόπουλο

    16/09/2003 18:45:39

    Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό, αλλά και οι ενδεχόμενες εξελίξεις στα κατεχόμενα ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το σχέδιο Αναν πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις νέες πραγματικότητες που υπάρχουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επισήμανε ότι υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του κ. Παπαδόπουλου για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο φυσικό της χώρο, την ΕΕ και αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας στη νέα σελίδα και στη νέα εποχή. Σημείωσε ακόμη ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον το σχέδιο Αναν προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη νέα εποχή που ''ευχόμαστε να αφορά όλους'', αναφέροντας ακόμη ότι κάθε πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτό είπε ο κ. Καραμανλής αφορά κυρίως την ΕΕ που έχει και τον αποφασιστικό ρόλο, γιατί η Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να ανέχεται έδαφός της να είναι υπό ξένη κατοχή, ενώ οι πολίτες της Κύπρου πρέπει να αισθάνονται την ίδια ασφάλεια όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    [06] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Γουέστον

    16/09/2003 18:35:54

    «Μεγάλη σύμπτωση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, διαπίστωσε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Γουέστον, μετά από από 45λεπτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, στην Ουάσιγκτον.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, μίλησε για «εποικοδομητική παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά όλες τις πτυχές του προβλήματος και τις προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης.

    Ο Γουέστον επανέλαβε την αμερικανική θέση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση η προσπάθεια επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα έως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.

    Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι εάν οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν άμεσα ή μετά τις εκλογές της τουρκοκυπριακής κοινότητας το Δεκέμβριο, αλλά να έχουν τον απαραίτητο χρόνο που θα επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους και τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στις δυο κοινότητες πριν την 1η Μαΐου.

    [07] Δάσκαλοι: Απεργία στις 6 Οκτωβρίου.

    16/09/2003 17:46:03

    Μετά τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές των ΤΕΙ και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Μετά από έκτακτη συνέλευση η Διδασκαλική Ομοσπονδία αποφάσισε κατ αρχήν να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 6 Οκτωβρίου με διάθεση να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δασκάλων από την κυβέρνηση.

    Οι αυξήσεις της τάξης των 120-170 ευρώ που ανήγγειλε χθές ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν τους δασκάλους οι οποίοι τονίζουν ότι «στην ουσία στους εκπαιδευτικούς δίνεται αύξηση κατά 103 ευρώ λιγότερη από όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

    Πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διπλοβάρδιας, τονίζοντας πως μόνο το 10,7% του μαθητικού δυναμικού λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

    Οσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις διευκρίνισε πως η κυβέρνηση τήρησε όσα είχε δηλώσει σε διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ και μετά από πιέσεις του υπουργείου Παιδείας η κυβέρνηση επεφύλαξε για τους δασκάλους και τους καθηγητές ειδικότερη μέριμνα σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά τις μισθολογικές τους προσαρμογές. Κάλεσε πάντως τους εκπαιδευτικούς να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία και να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Οσον αφορά την πενθήμερη απεργία των πανεπιστημιακών ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τόνισε πως πρόκειται να τους καλέσει αύριο σε συνάντηση στο γραφείο του ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν διεξοδικά το σχέδιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2003 - 20:30:13 UTC