Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΣΠΑ: Απεργία την Πέμπτη
  • [02] Συνάντηση Βενιζέλου με πρεσβευτή Αυστραλίας
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Επέτειος 3η Σεπτέμβρη
  • [04] Αγγελοπούλου: «Μαγικοί Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [05] Τρίπολη: Πυρκαγιά στο Χρυσοβίτσι
  • [06] Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Σημίτη
  • [07] Κοινωνικές παροχές ύψους 1,7 δις ευρώ
  • [08] Τερματίστηκε η κατάληψη στον ΑΗΣ Μελίτης
  • [09] Την Πέμπτη η απολογία Γιωτόπουλου
  • [10] Ανώτατες τιμές στα εμφιαλωμένα νερά
  • [11] Μείωση της ανεργίας
  • [12] Ασθενείς δονήσεις στο Ηράκλειο

  • [01] ΟΣΠΑ: Απεργία την Πέμπτη

    02/09/2003 21:25:15

    Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, αρχίζει αύριο στη βουλή, η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, έναντι 9 κατά, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ψηφίζεται στη βουλή η τροπολογία για την Ολυμπιακή.

    Η ΟΣΠΑ διαμαρτύρεται, γιατί στην τροπολογία δεν περιλαμβάνονται όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς τόσο των εργαζομένων στη νέα εταιρία, όσο και αυτών που θα μείνουν στις εταιρίες της Παλιάς Ολυμπιακής. Αύριο, συνεδριάζει η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ) και η Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

    Πάντως η διοίκηση της Ολυμπιακής θα προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΟΣΠΑ.

    [02] Συνάντηση Βενιζέλου με πρεσβευτή Αυστραλίας

    02/09/2003 21:08:47

    Τα διάφορα δημοσιεύματα στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, το θέμα της συμμετοχής των αυστραλιανών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα ολυμπιακά έργα και τις ολυμπιακές προμήθειες και το θέμα της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση της Αυστραλίας συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Στιούαρτ Χιούμ.

    [03] ΠΑΣΟΚ: Επέτειος 3η Σεπτέμβρη

    02/09/2003 19:42:25

    Πανηγυρικά και μέσα στο ευνοικό κλίμα που δημιούργησαν ο ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το «κοινωνικό πακέτο, θα γιορτάσει αύριο το ΠΑΣΟΚ την 29η επέτειο από την ίδρυσή του.

    Η γιορτή είναι ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και την ανανέωσή του, στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί σε συνθήκες συσπείρωσης των μελών, οπαδών και φίλων του.

    ΄Ετσι στην αυριανή εκδήλωση, που θα γίνει στο γήπεδο του Πανελληνίου, έχουν κληθεί να παραβρεθούν όλα τα ιδρυτικά μέλη και στελέχη του Κινήματος, όλα τα νυν και πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όλοι οι πρώην (εκτός εκείνων που ανήκουν πλέον σε άλλο κόμμα) και νυν βουλευτές, οι Γραμματείες των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, ενώ οι κομματικές οργανώσεις κινητοποιούν τους φίλους τους.

    Η παρουσία των παλαιών και νέων στελεχών, σύμφωνα με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, θα δώσει τον τόνο της «συσπείρωσης, της ενότητας, και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το ενιαίο της διαδρομής του Κινήματος από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας της ΚΕ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Λίγο νωρίτερα οι συγκεντρωθέντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε βίντεο όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Κινήματος από την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, από τον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι σήμερα.

    Σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της 29ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της ΚΕ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αξίες που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, έγιναν κυρίαρχες αξίες της ελληνικής κοινωνίας.

    [04] Αγγελοπούλου: «Μαγικοί Ολυμπιακοί Αγώνες

    02/09/2003 19:33:30

    «Η Αθήνα έχει την δυνατότητα να διοργανώσει ''μαγικούς'' Ολυμπιακούς Αγώνες και δουλεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον σκοπό αυτό, επεσήμανε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, σήμερα, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των επτά δοκιμαστικών διοργανώσεων του Αυγούστου.

    Η ''σιδηρά κυρία'' έκανε ειδική μνεία στην σταθερή στήριξη, όπως είπε, των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών, ενώ πρόσθεσε, πως πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση όλων για την υλοποίηση του κοινού στόχου. Αναφερόμενη στη συνέχεια στις δοκιμαστικές διοργανώσεις του Αυγούστου, υπογράμμισε: «Ηταν επιτυχημένες. Αποκτήσαμε πολύτιμες

    εμπειρίες. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε, ότι ανταποκρίθηκε το ανθρώπινο δυναμικό και οι διάφοροι φορείς. Οι δοκιμαστικές διοργανώσεις ήταν πολύτιμες. Αναδείχθηκαν προβλήματα μέσα από αυτές. Σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξαν ατέλειες. Ούτε εμείς θα είμαστε τέλειοι, είπε ρεαλιστικά η κ. Αγγελοπούλου.

    Πάντως, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για ορισμένα δημοσιεύματα, σχετικά με τις δοκιμαστικές διοργανώσεις και ειδικά για τον Σχοινιά: «Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Θα είναι καλό, όμως, οι επικρίσεις να θεμελιώνονται. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, έλεγε, ότι το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά είναι το τελειότερο στον κόσμο.

    Στο μεταξύ, η δηλητηρίαση των Γερμανών αθλητών από σαλμονέλα ήταν το γεγονός των δοκιμαστικών διοργανώσεων, που ενόχλησε την κ. Αγγελοπούλου: «Για μένα μετράει περισσότερο το θέμα με την σλαμονέλα, γιατί οι αθλητές ήταν φιλοξενούμενοι στην χώρα μας. Τι έφταιξε; Θέλω να μιλήσω για ασύμβατες νοοτροπίες και αναποτελεσματικές δομές πρόληψης και ελέγχου. Απαιτείται εγρήγορση και στάση ευθύνης από όλους μας.

    Οσον αφορά στην επεξεργασία και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων των δοκιμαστικών διοργανώσεων θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως διευκρίνισε η κ. Αγγελοπούλου, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα πάρουμε αποφάσεις. Εχουμε μπροστά μας άλλες 37 δοκιμαστικές διοργανώσεις....

    Οταν η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 ρωτήθηκε εάν πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισε: «Ουδείς αναντικατάστατος. Αξιολογούνται ολοι. Οσοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους θα απομακρυνθούν. Εαν χρειαστούν αλλαγές, θα τις κάνω. Εάν με αλλαγές πρόκειται να καλυτερεύσει κάτι, τότε θα γίνουν....

    [05] Τρίπολη: Πυρκαγιά στο Χρυσοβίτσι

    02/09/2003 19:22:08

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 5 το απόγευμα στη θέση Αρκουδόρεμα Χρυσοβιτσίου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Η φωτιά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Για την κατάσβεσή της παίρνουν μέρος δεκαεννέα οχήματα της Πυροσβεστικής, έξι καναντέρ, τέσσερα ελικόπτερα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής του Νομού Αρκαδίας. Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    [06] Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Σημίτη

    02/09/2003 16:52:20

    Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε τον κ.Σημίτη, ότι πανικόβλητος χωρίς αιδώ υπόσχεται τα ίδια πράγματα για όγδοη φορά και καταφεύγει ξανά σε νέο εμπόριο ελπίδας, ενώ έκανε λόγο για εξαγορά συνειδήσεων και περιφρόνηση προς τους πολίτες. ''Με δανεικά τάζει φιλοδωρήματα'', τόνισε ο κ.Καραμανλής, σημειώνοντας, ότι είναι θλιβερό να εμφανίζεται ως κοινωνική πολιτική η αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα στους συνταξιούχους και τους ανέργους.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ''διακατέχεται πλήρως από σύγχυση και πανικό'' και διευκρίνισε: ''από σύγχυση, διότι ξεχνώντας τα όσα περί αλλεργίας είχε πρόσφατα δηλώσει, χαρακτήρισε φιλοδώρημα τα 800 δισ. δρχ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Από πανικό καθώς προσβάλλει τους Ελληνες, επικαλούμενος δήθεν εξαγορά συνειδήσεων''.

    Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αναγορεύσει τα δικαιώματα του λαού σε δικαιώματα της πενταροδεκάρας, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ''με προεκλογικά ψίχουλα και υποσχέσεις προσπαθεί να ξεγελάσει και πάλι τα θύματα της επτάχρονης αντιλαϊκής πολιτικής''.

    [07] Κοινωνικές παροχές ύψους 1,7 δις ευρώ

    02/09/2003 15:05:17

    Στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο μέτρων κοινωνικών παροχών που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ειδικότερα o κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα χορηγούνται 1000 ευρώ το χρόνο ανά φοιτητή, εφόσον σπουδάζει μακριά απο την κατοικία του. Θα στηριχθούν οι άνεργοι, τα παιδιά των οποίων πάνε σχολείο. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ανύπαντρες μητέρες και στις άνεργες μητέρες με δύο παιδιά. Θα προσληφθούν 25.000 άτομα με μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Μειώνεται ο φόρος αγοράς νέου αυτοκινήτου κατά 20%. Επίσης αυξάνεται από 110 σε 140 ευρώ το ΕΚΑΣ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση αγροτών. Ειδικότερα αυξάνονται όλες οι συντάξεις από 170 εως 200 ευρώ. Μειώνεται η τιμή του πετρελαίου παραγωγής για τους αγρότες από 245 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα στα 21 ευρώ. Ακομα οι αγρότες απαλάσσονται πλήρως από το φόρο μεταβίβασης στην αγροτική γη για αγροτική χρήση. Εξάλλου, απαλάσσονται από τη φορολογία τα καφενεία και τα μικροκαταστήματα στα χωριά κάτω των χιλίων κατοίκων. Ακόμη, αυξάνονται οι ενισχύσεις για τα άτομα με αναπηρία, ενώ τα επιδόματα ανεργίας αυξάνονται κατά 10% και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους ανέργους. Οπως είπε ο πρωθυπουργός το πακέτο των δηλώσεων αυτό είναι σύμφωνο με τον προυπολογισμό του 2004 και εναρμονίζεται με τη χάρτα της σύγκλισης την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    [08] Τερματίστηκε η κατάληψη στον ΑΗΣ Μελίτης

    02/09/2003 14:54:57

    Έληξε η κατάληψη του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης) από τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Μελίτης. Η κατάληψη ξεκίνησε χθες τα μεσάνυχτα καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ στην περιοχή. Αρχικά είχε αποφασιστεί ο αποκλεισμός να συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη, άλλα ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι κάτοικοι από τους υπευθύνους του εργοστασίου για τη μεταβίβαση των αιτημάτων στη διοίκηση της ΔΕΗ, αποφάσισαν την αναστολή της κατάληψης. Ωστόσο προειδοποιούν ότι εάν εντός ενός δεκαπενθημέρου δεν οριστεί συνάντηση των κατοίκων με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την άμεση επίλυση των αιτημάτων θα προχωρήσουν σε επ αόριστον κατάληψη της μονάδας.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων Νίκο Μπέλη το σημαντικότερο πρόβλημα, δημιουργεί η εναπόθεση της τέφρας σε πολύ κοντινή απόσταση από τα σπίτια του χωριού. Πρόβλημα όμως δημιουργούν και οι γεωτρήσεις της ΔΕΗ, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

    [Φώτο-89851]

    [09] Την Πέμπτη η απολογία Γιωτόπουλου

    02/09/2003 14:31:30

    Την Πέμπτη θα απολογηθεί τελικά ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αφού η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας διακόπηκε το πρωί για μεθαύριο, Πέμπτη, λόγω του θανάτου του αδελφού ενός εκ των μελών του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο εφέτης Νίκος Ζαϊρης έχασε τον αδελφό του και όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι το δεύτερο συγγενικό του πρόσωπο, μετά τη μητέρα του, που φεύγει από τη ζωή μέσα σε τρεις μήνες. Λόγω ψυχικής φόρτισης ο κ. Ζαΐρης δε θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία ούτε αύριο και γιαυτό η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη.

    [10] Ανώτατες τιμές στα εμφιαλωμένα νερά

    02/09/2003 14:31:23

    Ανώτατες τιμές πωλήσεις για τα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Κίμωνας Κουλούρης, σε μια ύστατη προσπάθεια διακράτησης των υπερβολικών ανατιμήσεων που παρατηρούνται σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Το νέο καθεστώς πρόκειται να ισχύσει από μεθαύριο, Πέμπτη, και κάθε παραβάτης θα υφίσταται κυρώσεις που προβλέπει ο αγορανομικός νόμος. Σημειώνεται ότι το καθεστώς των ανώτατων τιμών ίσχυσε και κατά το παρελθόν, όμως, μετά από προσφυγές παραγόντων της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καταργήθηκε.

    [11] Μείωση της ανεργίας

    02/09/2003 14:31:17

    Στο 8,9% μειώθηκε η ανεργία το β' τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002,που ήταν 9,6%. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος,το 8,9% είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας απο τότε που διενεργείται η τριμηνιαία έρευνα για την ανεργία και την απασχόληση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας συναντώνται στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (15,7%), της Ηπείρου (10,6%), της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (10,3%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (9,9%). Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Κρήτη (4,8%), στην Πελοπόννησο (6,8%) και στο Βόρειο Αιγαίο (7,0%). Ο αριθμός των ''νέων ανέργων'',δηλαδή όσων δεν είχαν εργασθεί στο παρελθόν και καταγράφονται τώρα ως άνεργοι,καλύπτει το 41% του συνόλου των ανέργων. Επίσης, ο αριθμός των μακροχρονίως (πάνω απο 12 μήνες) ανέργων ανήλθε στο 58,5% του συνόλου.

    [12] Ασθενείς δονήσεις στο Ηράκλειο

    02/09/2003 14:31:09

    Τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί και είχαν ως επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο 20 χλμ βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η δεύτερη 3 βαθμούς, ενώ η τρίτη ήταν μικρότερη των 3 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χαρακτηρίζοντας τις δονήσεις αυτές επιφανειακές ενώ προσθέτουν ότι τέτοιες δονήσεις σημειώνονται συχνά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 September 2003 - 20:30:16 UTC