Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίκαλα: Καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλαζόπτωση.
  • [02] Απάντηση Βενιζέλου σε δημοσίευμα των ''Sunday Times'' για μάρμαρα

  • [01] Τρίκαλα: Καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλαζόπτωση.

    11/08/2003 16:45:45

    Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του αγροκτήματος Ζάρκου του νομού Τρικάλων οι οποίοι για τρίτη φορά μέσα σε μια πενταετία είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από ισχυρή χαλαζόπτωση... Τρεις χιλιάδες περίπου στρέμματα με κύρια καλλιέργεια το βαμβάκι και το καλαμπόκι γνώρισαν ολική καταστροφή.

    [02] Απάντηση Βενιζέλου σε δημοσίευμα των ''Sunday Times'' για μάρμαρα Παρθενώνα

    11/08/2003 14:33:00

    Την ελληνική θέση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού είτε με το μορφή παραρτήματος του Βρετανικού μουσείου μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης επανέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε επιστολή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας ''Sunday Times''.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι αναγνωρίζει τους νόμιμους τίτλους του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ρεαλιστική, έχει πολιτιστικό οικουμενικό χαρακτήρα και σέβεται τις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς, αλλά πρωτίστως σέβεται το ίδιο το μνημείο του Παρθενώνα.

    Ειδικότερα, ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ σε επιστολή του στην εφημερίδα ''Sunday Times'', με αφορμή το άρθρο της περασμένης εβδομάδας για τις συνομιλίες που έχει το Μουσείο για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα τονίζει ότι ''το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ''μυστικές συνομιλίες'' με τις ελληνικές αρχές για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Μακ Γκρέγκορ έχει αναγνωρίσει ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει τους νομικούς τίτλους των Μαρμάρων και δεν διαφωνεί πλέον για το θέμα της ιδιοκτησίας τους. Ωστόσο, προσθέτει, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει δύο φορές τη μεταφορά των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο που χτίζεται στην Ακρόπολη για να τα στεγάσει.

    Η πρώτη φορά ήταν κατά την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου στο Λονδίνο, το Νοέμβριο του 2002 και η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της UNESCO τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο κ. Μακ Γκρέγκορ σημειώνει ότι οι έφοροι του Μουσείου, έχουν κάνει σαφές ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν στη βάση αυτών των αιτημάτων, αφού πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να δει και να καταλάβει καλύτερα τα Μάρμαρα βλέποντας τα σε δύο διαφορετικά πλαίσια: στο πλαίσιο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στην Αθήνα και στο πλαίσιο του παγκόσμιου πολιτισμού στο Λονδίνο.

    Απαντώντας στον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ο εκδότης της εφημερίδας σημειώνει ότι ο Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Guido Carducci δήλωσε στους ''Sunday Times'' ότι ο ''διάλογος επικεντρώνεται στο εάν τα Μάρμαρα μπορούν να εκτεθούν στην Αθήνα, ίσως με την μορφή δανεισμού'', ενώ προσθέτει πως μετά το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε πως έχει υπάρξει πρόταση για έναν μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 August 2003 - 20:30:06 UTC