Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμία-Γ.Παπανδρέου-Β.Παπανδρέου
  • [02] Διεκδικήσεις εκπαιδευτικών
  • [03] Εβερτ για Αγροτική Χρηματιστηριακή.
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανή
  • [05] Ομιλία Τσοχατζόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή
  • [06] Καστανίδης για έργα και μετρό σε Θεσ/κη
  • [07] Βουλή:Χριστοδουλάκης για Πόθεν Έσχες

  • [01] Λαμία-Γ.Παπανδρέου-Β.Παπανδρέου

    25/07/2003 22:25:59

    ''Ο πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλίες και άλλαξε τους ρόλους για κάποια στελέχη. Πρέπει να σταματήσει η εσωστρέφεια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν περισσεύει κανένας. Είναι μια μάχη που πρέπει αν δώσουμε όλοι μαζί'', ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας αργά το μεσημέρι σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας.

    Νωρίτερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου σημείωσε ότι «το ίδιο κλίμα το έχει ξαναδεί το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το καινούργιο στοιχείο είναι ότι κυριαρχεί η ηττοπάθεια στα στελέχη. Η κα Παπανδρέου μιλώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε την ανάγκη ''να σπάσει ο κύκλος της αυτοκαταστροφής και τις μιζέριας και επανέλαβε πολλές φορές ότι οι εκλογές δεν είναι χαμένες ''θα δώσουμε την μάχη και θα κερδίσουμε, είπε η κα Παπανδρέου.

    [02] Διεκδικήσεις εκπαιδευτικών

    25/07/2003 22:25:53

    Ουσιαστικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 25%, ζητούν οι καθηγητές, όπως επισήμαναν σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Αντωνάκος, μάλιστα τόνισε ότι η ΟΛΜΕ απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη. Και πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ προγραμματίζει κύκλο ενημερωτικών συγκεντρώσεων του κλάδου και περιφερειακών συσκέψεων των Διοικητικών Συμβουλίων, των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών, κατά το πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Γενικές συνελεύσεις του κλάδου θα γίνουν σ΄ολόκληρη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

    [03] Εβερτ για Αγροτική Χρηματιστηριακή.

    25/07/2003 16:27:55

    Ερωτήματα και απορίες δημιουργεί η πορεία των οικονομικών καταστάσεων της Αγροτικής Χρηματιστηριακής, υποστηρίζει ο Μιλτιάδης Εβερτ σε σημείωμα που κατέθεσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας στη Βουλή.

    Ο κ.Εβερτ επισημαίνει ότι αυτά τα ερωτήματα πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αρνητική οικονομική πορεία της εταιρίας οφείλεται σε σωρία παρανομιών και σκανδάλων. Η εταιρία κατά τις δυο προηγούμενες χρήσεις εμφάνισε ζημίες: Το 2001 ανήλθαν στα 4,12 εκατ. ευρώ και το 2002 στα 3,65 εκατ. ευρώ.

    Ο κ.Εβερτ κάνει λόγο για μετατροπή της Αγροτικής Τράπεζας σε όργανο κερδοσκοπίας και αντί τα κεφάλαια της να διοχετεύονται για την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, κατασπαταλήθηκαν κατά τρόπο απαράδεκτο και ασυγχώρητο.

    [Φώτο-418567]

    [04] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανή

    25/07/2003 16:27:48

    Εφ' όλης της ύλης ήταν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Το μεγαλύτερο βάρος, τόνισε ο κ. Στεφανής, δόθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων καθώς΄έγινε καταφανές απο τη συζήτηση οτι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών στα νοσοκομεία του Κέντρου είναι ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της δημόσιας υγείας και γίνονται αιτία της μή επαρκούς εξυπηρέτησης του πολίτη.

    Βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στεφανής είπε στους δημοσιογράφους οτι το πρόβλημα φαίνεται να μήν είναι τόσο έντονο στην περιφέρεια και κυρίως όπου υπάρχουν μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμο τις ανάγκες του πληθυσμού.

    Τα προβλήματα εξήγησε, υφίστανται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και διευκρίνησε οτι το υπουργείο εργάζεται συνεχώς προς την επίλυσή τους.

    Ο κ. Στεφανής άφησε να εννοηθεί οτι θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά στο υπουργείο Υγείας και παρομοίασε τη δουλειά των συνεργατών του ως σκυταλοδρομία που θα βρεί τους επόμενους όποιοι και αν είναι αυτοί έτοιμους να συνεχίσουν την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Στη σύσκεψη μετείχαν και οι υφυπουργοί Υγείας, Εκρωρ Νασιώκας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Ελπίδα Τσουρή.

    [Φώτο-616795]

    [05] Ομιλία Τσοχατζόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή

    25/07/2003 16:05:52

    Τη συστράτευση του καταναλωτικού κινήματος και τη συναίνεση του επιχειρηματικού κόσμου, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ''καμία αγορά δεν μπορεί να έχει ασυλία απο τη δικαιοδοσία του κράτους διότι η αγορά είναι υπηρέτης και όχι εξουσιαστής'' και ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία αγορών που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα θωρακίζεται ο καταναλωτής σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την προστασία του απο τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Ο συνεχής διάλογος με επιχειρήσεις και καταναλωτές για την δημιουργία εποπτικών φορέων ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων αποτελούν παράλληλες δράσεις στην προσπάθεια διαμόρφωσης πλήρως απελευθερωμένων αγορών.

    ''Οι αγορές που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε δεν αποδέχονται συνεργασίας και συνεννοήσεις και αυτό επιτυγχάνεται με υπερδραστηριοποίηση των υπηρεσιών ελέγχου, οι οποίες έδειξαν ένα πρώτο δείγμα της δράσης τους πρόσφατα με τα αποτελέσματα των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και με τις παραπομπές στον Εισαγγελέα''.

    Η πολιτική των ελέγχων στην αγορά είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την ΕΕ που βρίσκεται σε διάλογο για τη διαμόρφωση νέας νομοθεσίας σχετικά με τη διοικητική διαδικασία και τις αθέμιτες πρακτικές. Επίσης οι στρεβλώσεις στην καταναλωτική πίστη, τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή δημοσίων οργανισμών και οι έμμεσες δεσμεύσεις σε ότι αφορά τα ''ψιλά γράμματα'' αποτελούν αντικείμενο διαλόγου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι η χώρα μας κατά την προεδρία της στην ΕΕ έδωσε έμφαση στην ισχυροποίηση του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων και την αναγκαία συστράτευσή τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας των συμφερόντων τους.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου φορέα του ''συνηγόρου του καταναλωτή'' για την βοήθεια των καταναλωτικών οργανώσεων στις διαφορές τους, με τους φορείς του δημοσίου ή των ιδιωτών, επανέλαβε ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών και η χρηματοδότηση του καταναλωτικού κινήματος μαζί με την αύξηση των ελέγχων είναι οι δράσεις που σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση του κινήματος και εξαρτάται η επιτυχία τους απο τη συμβολή του.

    ''Θέλουμε μια πολιτική που θα υποστηρίξει την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και προς την κατεύθυνση της στήριξης των οργανώσεων και την κατοχύρωση του καταναλωτή με θεσμικά μέτρα τόνισε ο υπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής ζήτησε την αυστηροποίηση και αύξηση των ελέγχων στην αγορά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων εκπροσώπων στο συμβούλιο.

    [Φώτο-616696]

    [06] Καστανίδης για έργα και μετρό σε Θεσ/κη

    25/07/2003 15:54:56

    Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της αναδόχου εταιρίας που θα κατασκευάσει το μετρό της Θεσσαλονίκης με τις δανείστριες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη.

    Όπως τόνισε ο υπουργός υπήρξε μια μακρά περίοδος νομικών αμφισβητήσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μη μπορεί να προχωρήσει το έργο. Τώρα, είπε, που όλες οι δικαστικές διαμάχες έχουν τελειώσει, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της αναδόχου με τις τράπεζες, για τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού σχήματος, ώστε να ξεκινήσει το έργο.

    Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε ότι η πόλη θα πρέπει να πιστέψει στις δυνατότητές της και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι δεν γίνονται έργα στην περιοχή, καθώς όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εκτελούνται έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ (1,5 τρισ. δραχμών).

    Συγκεκριμένα ανάφερε ότι ολοκληρώνεται το έργο της Δυτικής Εισόδου, για το οποίο θα υπάρξει τμηματική παράδοση το φθινόπωρο και ολοκληρωμένη παράδοση το πρώτο τρίμηνο του 2004. Επίσης, οι κόμβοι της περιφερειακής οδού θα είναι έτοιμοι σε ό,τι αφορά στο κέντρο της πόλης και στο ύψος της Τούμπας μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί ο κόμβος από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ προς το νοσοκομείο Παπαγεωργίου το πρώτο τρίμηνο του 2004.

    Επιπλέον, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου έπειτα από τη δοκιμαστική περίοδο στα διυλιστήρια, ενεργοποιείται η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα, ενώ με γοργούς ρυθμούς εκτελούνται τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία.

    [Φώτο-609667]

    [07] Βουλή:Χριστοδουλάκης για Πόθεν Έσχες

    25/07/2003 15:50:21

    «Ανοιχτές θύρες παραβιάζει η ΝΔ με την νομοθετική πρόταση της για άρση του χρηματιστηριακού απορρήτου των δημοσίων λειτουργών (διοικητές τραπεζών, ΔΕΚΟ κλπ), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης απευθυνόμενος προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Τα παραπάνω πρόσωπα εντάσσονται στο νόμο για το πόθεν έσχες όπως και οι βουλευτές, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας των δηλωθέντων στοιχείων τους «δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το χρηματιστηριακό, φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο.

    Σημείωσε ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά είναι εμπιστευτικά και ότι κοινοποιούνται μόνο στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των προσώπων αυτών. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι με τη ρύθμιση του κόμματός του «καθιερώνεται η υποχρέωση κοινολόγησης όλων των στοιχείων, ανεξάρτητα εάν προκύπτει ποινικό αδίκημα".

    Αναφερόμενος στο αίτημα του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ να δοθούν στη Βουλή τα πινακίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μ. Νεονάκη και Στ. Μανίκα, και μάλιστα μετά από εντολή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μείζονα κατάχρηση εξουσίας. Ούτε ζήτησα, ούτε ζητώ ούτε θα ζητήσω τα πινακίδια διότι όλες οι συναλλαγές διέπονται από το απόρρητο και μια τέτοια πράξη μου θα ήταν καταχρηστική είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και συνέχισε: «δεν υπάρχει ομφάλιος λώρος μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν υπάρχει νομική ή πολιτική βάση για να επιβάλει ο υπουργός τη μεταβίβαση των πινακιδίων, τα οποία ο υπουργός θα διαβίβαζε κάπου αλλού. Αυτό θα διαμόρφωνε μια κατάσταση αναξιοπιστίας, όταν η αξιοπιστία στο Χρηματιστήριο, όσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, είναι το ζητούμενο.

    Για χρηματιστηριακά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται διοικητές δημοσίων τραπεζών έκαναν λόγο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Έβερτ και Δ. Κωστόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Έβερτ είπε ότι η Αγροτική Χρηματιστηριακή είχε ζημιές 7,9 εκ. ευρώ και ότι ο διοικητής της ΑΤΕ έκανε προσωπικό παιχνίδι με μετοχές της Βιομηχανίας Ζάχαρης με τζίρο 145 εκ. δρχ. Απαντώντας, ο κ. Χριστοδουλάκης παρατήρησε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας πήγαν στο εισαγγελέα και ότι έπειτα από πολύμηνη διερεύνηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα και η υπόθεση πήγε στο αρχείο.

    Κατά τη συζήτηση, σχολιάστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδη και της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη η φιλολογία που θέλει τα μέλη του κοινοβουλίου να ενοχοποιούνται για τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο. Οι κκ Ιωαννίδης και Αλογοσκούφης είπαν ότι οι βουλευτές δεν ασκούν διοίκηση και δεν έχουν δυνατότητες εσωτερικής πληροφόρησης ώστε να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να απολογηθούν. Την ανησυχία του για «το γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας σε βάρος των πολιτικών εξέφρασε και ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ - ΑΛΤΕΚ

    Για την πορεία του ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου στην εταιρεία ΑΛΤΕΚ ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ο ειδικός γραμματέας του σώματος Δ. Μπατζελής. Όπως σημείωσε, η σχετική έκθεση του ΣΔΟΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται το πόρισμα του ελέγχου των βελγικών αρχών σε εταιρεία, στην οποία η ΑΛΤΕΚ ισχυρίζεται ότι έχει εξάγει μηχανήματα αξίας 1,5 δις δρχ. Όπως είπε ο κ. Μπατζελής, το ΣΔΟΕ έχει κηρύξει εικονικά και τα τιμολόγια της ΑΛΤΕΚ που περιέγραφαν εξαγωγές υπηρεσιών προς τη Ρουμανία ύψους 5 δις δρχ.

    Σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΝ (Φ. Κουβέλης) για τους λόγους που οδήγησαν την ΑΛΤΕΚ να εκδώσει εικονικά τιμολόγια ο κ. Μπατζελής είπε ότι «δια της εις άτοπον απαγωγή η εταιρεία δεν το έκανε για φορολογικούς λόγους, ότι «δεν προκύπτει ξέπλυμα χρήματος αλλά πιθανόν το έκανε ώστε να παρουσιάσει έσοδα στο Χρηματιστήριο. Ζήτησε όμως «να μην είμαστε εύκολοι στην απάντηση που θα δώσουμε.

    Τέλος, με αφορμή το θέμα της ΑΛΤΕΚ οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να προσκληθεί εκ νέου στη Βουλή για εξηγήσεις ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης.-

    [Φώτο-526717]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 July 2003 - 20:30:12 UTC