Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λήμνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [02] Με αρχηγούς κομμάτων συναντήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Φρατίνι
  • [04] Πνίγηκε πεντάχρονη σε πισίνα.
  • [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με δημάρχους Αττικής.
  • [06] Συνάντηση Κ.Σημίτη με πρόεδρο Ιταλίας
  • [07] Πρώτος κλιματιζόμενος συρμός στον ΗΣΑΠ
  • [08] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Κ.Ζουράρη
  • [09] Τσοχατζόπουλος:Εισαγωγή ΕΤΑ στο ΧΑΑ.
  • [10] ΕΕ-Eurostat - Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ
  • [11] Εξιχνίαση υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας.
  • [12] Αυστηρά μέτρα για τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν

  • [01] Στη Λήμνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    16/07/2003 20:20:50

    Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες στην Ελλάδα ενόψει της πλήρωσης της χηρεύουσας θέσης του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, έστειλε σήμερα, πρώτη μέρα της επίσκεψής του στη Λήμνο, από το Μητροπολιτικό ναό Μύρινας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας ότι οι λεγόμενες «νέες χώρες, οι Μητροπόλεις δηλαδή που παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην αυτοκέφαλη Ελληνική Εκκλησία το 1928, ανετέθησαν «επιτροπικώς δηλαδή όχι μόνιμα.

    Στο μεταξύ, συγκινητικές στιγμές εξελίχθηκαν στη Λήμνο στη διάρκεια της πρώτης στην ιστορία επίσκεψης Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί. Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν το αεροδρόμιο και αργότερα τους δρόμους της Μύρινας και το Μητροπολιτικό ναό, υποδεχόμενοι τον Πατριάρχη που συνέδεσε τη μέχρι τώρα πορεία του με τα νοήματα της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    "Εδώ στη Λήμνο αλλά και στα άλλα νησιά", είπε ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης υποδεχόμενος τον Πατριάρχη, "ο λαός σας καλωσορίζει με ενθουσιασμό και ευλάβεια όχι μόνο αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό σας τη σεπτή μορφή του πρώτου τη τάξει Ποιμένα της Ορθοδοξίας αλλά και μια προσωπικότητα που ενσαρκώνει με τρόπο ουσιαστικό και λόγω θέσης βαθιά συμβολικό τις σημαντικότερες χριστιανικές αρετές.

    Αύριο αναμένεται να φθάσει στο νησί και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και διεκδικητής της χηρεύουσας θέσης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

    [02] Με αρχηγούς κομμάτων συναντήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος

    16/07/2003 20:18:23

    Οι ελληνο-ιταλικές σχέσεις, οι προοπτικές της ΕΕ και το Κυπριακό συζητήθηκαν στη συνάντηση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της ιταλικής Προεδρίας, ενώ υπογράμμισε τη σταθερή θέση του για την ανάγκη επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού με την αξιοποίηση, όπως είπε, της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ιταλίας είχε συναντήσεις με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Φρατίνι

    16/07/2003 20:18:15

    Η ιταλική Προεδρία δεν βλέπει άλλη αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση πέραν του σχεδίου Ανάν, για τη συνέχιση της συζήτησης στο Κυπριακό, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Φράνκο Φρατίνι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς και σε βάθος στις επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τσιάμπι, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας νέας ευρωπαϊκής δυναμικής η οποία δίνει ελπίδες, αλλά για να καταλήξει σε μια κοινή λύση θα πρέπει να υπάρξει πραγματική βούληση από την πλευρά του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Με την πολιτική που ακολουθεί ο Ντενκτάς, από τη μία να απειλεί κι από την άλλη να τείνει χέρι φιλίας, δείχνει ότι δεν έχει πραγματική διάθεση για λύση του προβλήματος, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Φρατίνι μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών υπέγραψε τη Διακήρυξη Προσωπικοτήτων για την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου - ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία - για την στήριξη και την στενή συνεργασία που είχε η Ελληνική Προεδρία με την Ιταλική.

    [04] Πνίγηκε πεντάχρονη σε πισίνα.

    16/07/2003 17:00:43

    Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τη Γερμανία που βρισκόταν για διακοπές με τους γονείς στη Χερσόνησο Ηρακλείου βρήκε σήμερα το μεσημέρι τραγικό θάνατο από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου.

    Η πεντάχρονη βρισκόταν με τη μητέρα της στο ξενοδοχείο και μετά που έκαναν μπάνιο και είχαν απομακρυνθεί από την πισίνα όπως είπε η ίδια πήγε στην τουαλέτα για 5 λεπτά αλλά γυρνώντας πίσω το κοριτσάκι της δεν βρισκόταν στο σημείο που το είχε αφήσει.

    Λίγο αργότερα η πεντάχρονη εντοπίσθηκε μέσα στην πισίνα του ξενοδοχείου.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε το κοριτσάκι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο χωρίς όμως καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία όπου εισήχθη στη Μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί δεν κατόρθωσε να ανανήψει.

    [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με δημάρχους Αττικής.

    16/07/2003 17:00:22

    Με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη συναντήθηκαν δήμαρχοι και κοινοτάρχες του νομού Αττικής, μετά από πορεία που πραγματοποίησαν από τα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη, έως το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι αιρετοί της Αττικής διαμαρτύρονται για το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται οι Δήμοι όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά και της Περιφέρειας, πολλοί από τους οποίους, όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης λόγω της παρακράτησης μέρους των θεσμοθετημένων πόρων από την πολιτεία και της ανάληψης αρμοδιοτήτων χωρίς αυτή η ευθύνη να συνοδεύεται από επιπλέον κονδύλια.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαθέσει νέα κονδύλια πέρα από αυτά που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Ομως - όπως είπε και ο κ. Σκανδαλίδης- θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους Δήμους και τις Κοινότητες που έχουν παλαιά δάνεια ή χρέη ώστε να μπορούν να τα εξοφλήσουν συνάπτοντας νέα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλό επιτόκιο 5,5%. Η δε αποπληρωμή του δανείου θα έχει περίοδο χάριτος ενάμιση χρόνο και περίοδο εξόφλησης μια 15ετία.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει θέμα αλλαγής του νόμου που αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης που δεν θα οδηγήσει όμως σε μείωση των πόρων προς τους Δήμους, ενώ για το σύνολο των διεκδικήσεων των Δήμων ο υπουργός είπε πως αυτές θα εξεταστούν και στη συνάντηση που θα έχει το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τον προωθυπουργό στις 30 Ιουλίου.

    Ενα σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές σήμερα, ήταν η απόδοση του 50% από τις εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας, έναντι του 28,8% που αποδίδεται σήμερα στην Αυτοδιοίκηση.

    [Φώτο-613131]

    [06] Συνάντηση Κ.Σημίτη με πρόεδρο Ιταλίας

    16/07/2003 16:36:14

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη είχε ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Ο κ. Τσιάμπι, συνοδευόμενος από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι και την ιταλική αντιπροσωπεία, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο πρωθυπουργός.

    Η συζήτηση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα και εστιάστηκε, εκτός από τα διμερή θέματα, κυρίως στα ευρωπαϊκά και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του μελλοντικού Συντάγματος της Ευρώπης. Ακολούθησε γεύμα εργασίας το οποίο ολοκληρώθηκε στις 14.45.

    Στη συνάντηση στο Μαξίμου συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Φράνκο Φρατίνι, οι οποίοι αναχώρησαν μαζί. Στις 15.30 εξάλλου οι δύο υπουργοί είχαν την προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μεταξύ άλλων ο κ. Φρατίνι επρόκειτο να υπογράψει τη διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [Φώτο-613069]

    [07] Πρώτος κλιματιζόμενος συρμός στον ΗΣΑΠ

    16/07/2003 16:33:42

    Τον πρώτο κλιματιζόμενο συρμό των ΗΣΑΠ, παρέδωσαν σήμερα στο επιβατικό κοινό η διοίκηση του Οργανισμού και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για εκσυγχρονισμό του τροχαίου Υλικού των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων. Πρόκειται για συρμό, κατασκευής 1984, στον οποίο εγκαταστάθηκε πιλοτικά το σύστημα κλιματισμού, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν και οι μελέτες για την εγκατάσταση κλιματισμού και στους νεώτερους τύπους συρμών.

    Όπως δήλωσε ο κ. Βερελής μέχρι το καλοκαίρι του 2004 πάνω από το 50% των συρμών των ΗΣΑΠ θα έχει κλιματισμό, ενώ μέχρι το ίδιο διάστημα θα εγκατασταθεί κλιματισμός και στους δύο υπόγειους σταθμούς του δικτύου των ΗΣΑΠ, στην Ομόνοια και την Βικτώρια.

    Οι μονάδες κλιματισμού, που λειτουργούν με οικολογικό ψυκτικό μέσο και θα εγκατασταθούν σταδιακά στο σύνολο των συρμών των ΗΣΑΠ, είναι για ψύξη και για θέρμανση, καθώς και για κυκλοφορία αέρα περιβάλλοντος μέσα στο βαγόνι. Η απόδοση ψύξης ανά βαγόνι έχει υπολογισθεί, ώστε σε πλήρη φόρτο να μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 42 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ένα από τα συστήματα κλιματισμού ελέγχεται από ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή και ρυθμίζει τη λειτουργία ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

    [Φώτο-613154]

    [08] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Κ.Ζουράρη

    16/07/2003 16:15:33

    ''Ευπατρίδη με εσωτερική ευγένεια και ευλάβεια σε όλα αυτά που ονομάζονται ελεύθερες προσωπικότητες'', χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο Κώστας Ζουράρης, στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε το επαχθές προνόμιο να είναι γιος ενός λαμπρού πατέρα, γεγονός που τον γαλούχησε στο να μην μπορεί να προσφύγει σε καταστάσεις ατομικής βίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζουράρι, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι το 1967, γαλουχήθηκε με μία αντίληψη που θέλει την αλλαγή ως αποτέλεσμα συλλογικής και παλλαϊκής κίνησης και όχι ατομικής βίας.

    Αναφερόμενος στις ληστείες που διέπραξε η ''17 Νοέμβρη'', ο Κώστας Ζουράρης είπε: ''Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο Καραϊσκάκης, πώς έβρισκαν χρήματα; Οι ενέργειες αυτές ανήκουν μέσα στη μεγάλη πορεία των επαναστατικών διαδικασιών''.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η ''17 Νοέμβρη'' είναι μία επαναστατική οργάνωση αριστερής προέλευσης και ως τέτοια δεν χαρακτηρίζεται απο αρχηγικά φαινόμενα, αλλά εντός της υπάρχουν προεξέχουσες προσωπικότητες.

    Τέλος, για τις προκηρύξεις της οργάνωσης ο κ. Ζουράρης υποστήριξε ότι είναι σοβαρά πολιτικά κείμενα, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν την ''ξύλινη'' γλώσσα της Αριστεράς. Οπως είπε, οι άνθρωποι που τα συγγράφουν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα κείμενα αυτά είναι συνήθως συλλογικά, με έναν τελικό επεξεργαστή.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έναρξη της κατάθεσης του δημοσιογράφου Αντώνη Σκορδίλη, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Ο κ. Σκορδίλης διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τον Γιωτόπουλο και πρόσθεσε ότι απο τη μελέτη που έκανε στην υπόθεση θεωρεί ότι εναντίον του Γιωτόπουλου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες σκευωρίας.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    [Φώτο-613174]

    [09] Τσοχατζόπουλος:Εισαγωγή ΕΤΑ στο ΧΑΑ.

    16/07/2003 15:59:50

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εισαγωγή της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) στο Χρηματιστήριο, μετά και την ολοκλήρωση των νομικών και φορολογικών ελέγχων, καθώς αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου και το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ΕΤΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, μέχρι το τέλος του έτους το κράτος απεμπλέκεται οριστικά από την άσκηση οιασδήποτε επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας.

    Όσον αφορά το ποσό που θα αντλήσει η ΕΤΑ ΑΕ απο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αν και δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, εκτιμάται, ότι αυτό θα ανέλθει περίπου στα 150 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της ΕΤΑ ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, ότι μετά από 30 χρόνια για πρώτη φορά οι γηρασμένες τουριστικές υποδομές γίνονται αντικείμενο αξιοποίησης και ανασυγκρότησης, γεγονός που το οφείλει στις πρωτοβουλίες της ΕΤΑ.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις περί ''ξεπουλήματος της ελληνικής περιουσίας'', όπως ανάφερε ο υπουργός, οι περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους όχι μόνο δεν εκποιούνται αλλά παραχωρούνται στον ελληνικό λαό, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την υποχρέωση της ΕΤΑ να τους συντηρεί.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπεραμύνθηκε την επιλογή για συνεργασία με όρους με τον ιδιωτικό τομέα επισημαίνοντας, ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει καλύτερη εκμετάλλευση των τουριστικών υποδομών.

    Στα τρία μόλις χρόνια της λειτουργίας της η εταιρία, όπως τονίστηκε, κατάφερε να παράγει σημαντικές υπεραξίες και πόρους από τις υποδομές του ΕΟΤ οι οποίες είχαν περιέλθει σε απαξίωση και συσσώρευαν ζημίες.

    Έτσι κύκλος εργασιών καθώς και η κερδοφορία της εταιρίας, από 76,2 εκατ. ευρώ και 23,3 εκατ. ευρώ, το 2000, ανήλθαν σε 139,2 εκατ. ευρώ και 43,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κατά την φετινή χρήση. Αφού κατέγραψε για πρώτη φορά πλήρως την Δημόσια Τουριστική Περιουσία θέτοντας τέρμα στις καταπατήσεις, η ΕΤΑ ΑΕ συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση νομικού και Θεσμικού πλαισίου διαχείρισης ακινήτων στην χώρα μας έτσι ώστε να διευκολύνει τις τουριστικές επενδύσεις στο σύγχρονο περιβάλλον.

    Σημειώθηκε, ότι συνέβαλλε στη δημιουργία νέων σημαντικών επενδυτικών θεσμών όπως οι «Τουριστικές Κατοικίες που καθιστούν το Τουριστικό Προϊόν, σύγχρονο και ανταγωνιστικό. Συνεργάστηκε στενά με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ΟΤΑ για τον καθορισμό χρήσεων γης ώστε να εξασφαλισθεί ισόρροπη ανάπτυξη συγχρόνων τουριστικών υποδομών και κοινοχρήστων χώρων σε όλη την ελληνική περιφέρεια παράλληλα με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Από το σύνολο των πρωτοβουλιών της ΕΤΑ, υπογραμμίστηκε, ότι προέκυψε το μεγαλύτερο μεταπολεμικά Πρόγραμμα Ιδιωτικών Επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκές επιπτώσεις, εκτός όλων των άλλων, στην αγορά εργασίας όπου δημιουργούνται τουλάχιστον 6.000 νέες θέσεις.

    Τέλος με την ολοκλήρωση του προγράμματος Αξιοποιήσεων (Λυκαβηττός, Πάρνηθα, Μαρίνες, Οργανωμένες Ακτές, Συνεδριακό Ελληνικού, Θεματικό, Πάρκο Αναβύσσου κλπ) η Αττική καθίσταται πολυδιάστατος Ολυμπιακός και Μεταολυμπιακός Τουριστικός Προορισμός ενώ παράλληλα διαμορφώνεται η Νέα Τουριστική Εικόνα της χώρας.

    Οι στόχοι της ΕΤΑ μέχρι το 2010 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον δεκαπλασιασμό των κονδυλίων που προσελκύστηκαν απο ιδιωτικές επενδύσεις, όπου σήμερα ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.

    [Φώτο-613133]

    [10] ΕΕ-Eurostat - Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ

    16/07/2003 15:44:43

    O πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε από 3,5% το Μαϊο σε 3,6% τον Ιούνιο και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Τον Ιούνιο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους «15 σημειώθηκε στην Ιρλανδία (3,8%) και ακολουθούν η Ελλάδα (3,6%) και η Πορτογαλία (3,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,9%), την Αυστρία (1%) και τη Μεγάλη Βρετανία (1,1%).

    Στο επίπεδο των «12 της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,9% το Μαϊο σε 2% τον Ιούνιο. Πριν από ένα χρόνο ήταν 1,9%. Για τους «15 ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,8%, ενώ πέρυσι ήταν 1,7%.

    Σε σχέση με τον περασμένο Μαϊο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, αυξήθηκε σε επτά και παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία και τη Σουηδία.

    Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2002, σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία (από 3,9% σε 2,5%), στην Αυστρία (από 1,5% σε 1%) και στη Φινλανδία (από 1,5% σε 1,2%), ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (από 0,8% σε 1,5%), στη Μεγάλη Βρετανία (από 0,6% σε 1,1%) και στο Λουξεμβούργο (από 1,3% σε 2%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,1%), το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,3%) ενώ τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,5%), την Πορτογαλία (3,8%) και την Ελλάδα ( 3,7%). Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,4% σε 0,5% στην Ελβετία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

    [11] Εξιχνίαση υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας.

    16/07/2003 15:01:14

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών της αστυνομίας για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο ανδρών οι οποίοι μέσω της ιστοσελίδας που είχαν δημιουργήσει στο Ιντερνέτ διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, η ιστοσελίδα είχε δημιουργηθεί στις 3/8/2001 και την είχαν επισκεφθέί 600.000 άτομα.

    Η ιστοσελίδα απεικόνιζε ανήλικα ιδίως κορίτσια αλλά και ενήλικα πρόσωπα σε άσεμνες στάσεις και σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρουσιάζονταν φωτογραφίες ανυποψίαστων πολιτών σε ιδιωτικές τους στιγμές τις οποίες ισχυρίζονταν οτι είχαν αναπαράγει χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες και τηλεφακούς.

    Ακόμη, οι δύο άνδρες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία δημοσίευαν αγγελίες για ερωτική συνεύρεση ατόμων.

    Απο την έρευνα της αστυνομίας προέκυψαν τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα των δραστών. Ετσι, αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής πήγε στο Βόλο, όπου σε έρευνα που έκανε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής και ανδρών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου σε διάφορες διευθύνσεις της πόλης κατέσχεσε τα εξής είδη: Τρεις επεξεργαστές ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενα σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστού, ένα σκάνερ, δυο βιντεοκάμερες και μια φορητή βάση, τρεις φωτογραφικές μηχανές, 129 δισκέτες και 229 CD-Rom.

    Στην ιστοσελίδα περιείχοντο 25.000 φωτογραφίες παιδοπορνογραφικού περιεχομένου, ενώ αριθμούσε 4.273 εγγεγραμμένα μέλη. Ο ένας εκ των δραστών συνελήφθη και χθες το απόγευμα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βολου, ενώ ο άλλος καταζητείται.

    [12] Αυστηρά μέτρα για τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν

    16/07/2003 14:42:03

    Με ανακλήσεις αδειών προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν.

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους διευθυντές των νομαρχιών ολης της χώρας για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία ελέγχων αλλά και να επισημάνει την ανάγκη εντατικοποίησής τους, επισημάνθηκε η ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στις τουριστικές περιοχές.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε οτι στις νομαρχίες και ιδιαίτερα στη διεύθυνση εμπορίου πέφτει η ευθύνη για να αισθάνεται ασφαλής ο καταναλωτής.

    Ο υφυπουργος Κίμων Κουλούρης τόνισε οτι οι ελεγκτές δεν είναι ούτε αστυνομικοί ούτε τιμωροί. Σκοπός τους ειναι να λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και πρέπει να γίνονται οι αναγκαίες συστάσεις αν ομως δεν υπάρχει συμμόρφωση οι διέξοδοι ειναι συγκεκριμένες: Παραπομπή στη δικαιοσύνη και ανάκληση αδειών.

    Ο υφυπουργός ζήτησε ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στον έλεγχο εμφιαλωμένων νερών και άλλων προϊόντων με ιδιαίτερη ζήτηση οπως είναι ο καφές και τόνισε οτι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς διαφορετικά ''οπου δεν πέφτει λόγος πίπτει ράβδος''.

    Ανέφερε δε οτι το στίγμα της κατάστασης που επιδιώκει για την αγορά η πολιτική ηγεσία θα το δώσει ο ίδιος σε λίγες μέρες.

    [Φώτο-612747]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2003 - 20:30:19 UTC