Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλήνιες εξετάσεις:Πρόβλημα με ερώτημα στη Φυσική
  • [02] Καραμανλής για δηλώσεις Σημίτη
  • [03] Ομιλία Σημίτη στην συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Δίκη 17Ν:Αναγνώρισε τη Σωτηροπούλου
  • [05] Oμιλία προέδρου της Κύπρου στη Σύνοδο της ΚΕ ΠΑΣΟΚ

  • [01] Πανελλήνιες εξετάσεις:Πρόβλημα με ερώτημα στη Φυσική

    27/05/2003 14:07:45

    Προβλήματα αντιμετώπισαν σημερα οι μαθητές της Β' Λυκείου με ένα θέμα του μαθήματος Φυσικής που εξετάστηκαν.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για το τέταρτο ερώτημα του τρίτου θέματος η λύση του οποίου αντιμετωπίζεται με περισσοτερους απο έναν τρόπους, απο τους οποίους ένας δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποφάσισε:

    Προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής δεν θα βαθμολογηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα και οι μονάδες του θα ισοκατανεμηθούν στα άλλα τρία ερωτήματα του ίδιου θέματος.

    [02] Καραμανλής για δηλώσεις Σημίτη

    27/05/2003 13:33:30

    Αιχμηρή ήταν η άντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στις καταγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ.Καραμανλής κινήθηκε σε ήπιους τόνους αλλά από τις δηλώσεις του δεν έλειψαν οι αιχμηρές αναφορές.

    Ο κ. Σημίτης, είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ,πορεύεται με τον κακό σύμβουλο του πανικού και αρνείται πεισματικά να δει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αποστολή της πολιτικής είναι να αντιμετωπίζει και να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών,των πολλών, και κρίνεται στην πράξη εκ του αποτελέσματος,είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι πολίτες αξιολογούν την πολιτική του κ. Σημίτη ως αντιλαϊκή και αναποτελεσματική,σημειώνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτιστεί με την ανεργία,την ακρίβεια, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις,την ανικανότητα και τη διαφθορά,με την οικονομική καταστροφή ενάμιση εκατομμυρίου επενδυτών στο Χρηματιστήριο και την απόγνωση του αγροτικού κόσμου.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί συνειδητά να σηκώσει διαχωριστικές γραμμές,προκαλώντας πόλωση και διχασμό, μια πολιτική που, όπως είπε, ανήκει στο παρελθόν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «οι κραυγές και οι ύβρεις δεν αλλλάζουν την πραγματικότητα.Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη απέτυχε.

    Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση μέρους του προγράμματος της ΝΔ (σ.σ. για την Παιδεία) προκάλεσε πανικό και αμηχανία στην κυβέρνηση κάτι που, όπως ανέφερε, εδραιώνει την πεποίθηση ότι η ΝΔ βρίσκεται στο σωστό δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσει με συνέπεια και ευθύνη.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει τους Ελληνες,σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει όραμα για ολόκληρη την κοινωνία.-

    [03] Ομιλία Σημίτη στην συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    27/05/2003 12:50:32

    Οξεία κριτική κατά της ΝΔ άσκησε το πρωί ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Σημίτης κατήγγειλε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, πριν ολοκληρώσει ένα έργο που αλλάζει την Ελλάδα, ενω τόνισε χαρακτηριστικά, ότι πίσω από το σενάριο καταστροφής, βρίσκονται οι πραγματικά διαπλεγμένοι με τη συντηρητική παράταξη.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβει ακραία δεξιά στοιχεία προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς χρησιμοποιεί συστηματικά έναν οξύτατο δεξιό και διχαστικό λόγο άλλων εποχών. Πρόσθεσε ότι αυτό το κλίμα το οποίο επικρατεί συμφέρει στη μείζονα αντιπολίτευση.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μένει λιγότερο από ένας χρόνος πριν από τις εκλογές και πρέπει να προετοιμαστεί το πρόγραμμα γιαυτήν την αναμέτρηση με συσπειρώσεις των κοινωνικών δυνάμεων σε ένα προοδευτικό μέτωπο. Τόνισε ότι μετά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, ενώ ο ίδιος θα ηγηθεί όπως είπε σ`αυτή την κινητοποίηση και θα είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν ολοκληρώσαμε είπε το έργο μας και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να το υπηρετεί με αυτή την αντίληψη, γιατί, όπως ανέφερε αυτό συμφέρει την πατρίδα.

    Ο Κ.Σημίτης έκανε επίσης εκτενείς αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία είπε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει επιφέρει ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η υποψηφιότητα είπε της Τουρκίας στην ΕΕ αποτέλεσε το αποφασιστικό βήμα και είναι εφεξής ο μοχλός της ομαλοποίησης των σχέσεων. Για την ένταξη της Κύπρου είπε ότι αυτή εμπεδώνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, πρόσθεσε όμως ότι είναι η τελευταία χώρα, της οποίας η πρωτεύουσα ακόμα χωρίζεται από ένα τοίχος. Επισήμανε ότι η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σημείωσε ότι το 2002 η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ

    [Φώτο-593041]

    [04] Δίκη 17Ν:Αναγνώρισε τη Σωτηροπούλου

    27/05/2003 11:53:58

    Την Αγγελική Σωτηροπούλου αναγνώρισε με βεβαιότητα ως τη γυναίκα που καθόταν με τον Σάββα Ξηρό σε καφετέρια, στο λιμάνι του Πειραιά, δύο 24ωρα πριν την έκρηξη, στην κατάθεσή της η μάρτυρας κυρία Ευαγγελία Σάγρη.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι λίγο μετά τις 12 το βράδυ της 27ης προς την 28η Ιουνίου του 2002, είχε δει τους δύο κατηγορουμένους να κάθονται μαζί και να συζητούν. Οπως είπε η κυρία Σάγρη την επόμενη μέρα επρόκειτο να ταξιδέψει για Σαντορίνη και κάθησε στην καφετέρια όπου της έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Σάββας Ξηρός κρατούσε στα γόνατά του μια τσάντα.

    ''Αυτό που με ώθησε να καταθέσω ήταν η επιμονή της κυρίας Σωτηροπούλου, η οποία έλεγε ότι δεν έχει καμία σχέση, ενώ κατηγορούσε την αστυνομία ότι παρακαλούσε όποιον ήξερε κάτι να καταθέσει'', ανέφερε η μάρτυρας.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου αντέδρασε έντονα στην κατάθεση της μάρτυρος.

    Νωρίτερα, ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι το σχέδιο καταστατικού της οργάνωσης που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, το είχε αντιγράψει ο ίδιος από ένα προχειρογραμμένο κείμενο που του είχε δώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή του. ''Δεν γνωρίζω τον συγγραφέα. Δεν ρώτησα τον Κουφοντίνα πού το βρήκε. Τέτοιες ερωτήσεις δεν έπρεπε να γίνονται'', είπε ο Πάτροκλος Τσελέντης ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία πρόταση που αφορούσε τη δομή της 17 Νοέμβρη, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι πρόκειται για ιστορικό κείμενο, του οποίου το πνεύμα και οι βασικές αρχές ίσχυαν στην οργάνωση.

    Στο δικαστήριο εξετάστηκε για την έκρηξη στο ξενοδοχείο

    ''Πεντελικόν'' ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Χαράλαμπος Βάρδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είχαν ενημερωθεί από το αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς πως είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες και γι αυτό θα έπρεπε να εκκενωθεί το κτίριο, κάτι που έγινε.

    [05] Oμιλία προέδρου της Κύπρου στη Σύνοδο της ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    27/05/2003 11:26:35

    Καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπαδόπουλος υπογράμμισε οτι στην Κύπρο υπάρχει ταύτιση αποψεων όλων των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει απο εδώ και στο εξής για την επίλυση του Κυπριακού και ευχήθηκε αυτό το κλίμα να επικρατήσει και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και εντός του κυβερνητικού κόμματος.

    ''Εύχομαι ενωμένοι να βαδίσουμε μέχρι τη δικαίωση του Κυπριακού,που είμαι βέβαιος οτι θα έρθει'',δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην ΕΕ ως ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της και ως την πιο σημαντική - αν όχι τη μόνη - διπλωματική επιτυχία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Ανέφερε ακόμα οτι με την ένταξή της στην ΕΕ διασφαλίζεται η ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της και ανοίγει η δυνατότητα ευημερίας των πολιτών του νησιού και τόνισε οτι ''αποτελεί σωστή πολιτική θέση η προσπάθεια να μετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτή την ευημερία''.

    Υπογράμμισε οτι ολες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου,ο πρώην πρόεδρος Κληρίδης και ο κυπριακός λαός υπήρξαν συνεπείς στις προσπάθειες και τις θυσίες που κατέβαλαν για να καταστούμε άξιοι της ένταξης,προσθέτοντας οτι ο δρόμος για την ένταξη ξεκίνησε απο την Ελλάδα,με τους οραματισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου και του Γιάννου Κρανιδιώτη και την σημαντική συμβολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Στο σημείο αυτό επεσήμανε οτι ο λαός της Κύπρου είναι ευγνώμων προς όσους τον στήριξαν και αυτό φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο,οπου αναδείχθηκε στον πιο δημοφιλή Ελληνα πολιτικό,ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

    Οσον αφορά το σχέδιο Ανάν,ο κ.Παπαδόπουλος είπε οτι η κυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο σαν βάση διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε τυχόν νέα πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων,έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό και να ευρεθεί μια λύση συμβατή με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Μάλιστα υπογράμμισε οτι ''οι σχεδιασμοί του Ραούφ Ντενκτάς δεν θα περάσουν, καθήκον μας είναι να πείσουμε τόσο τους Τουρκοκύπριους,όσο κυρίως και την Τουρκία οτι είναι προς το συμφέρον τους η επίλυση του Κυπριακού''.

    [Φώτο-592618]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2003 - 11:30:10 UTC