Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βερελής:Επεκτάσεις του Τράμ
  • [02] Πρωτόπαπας για εργασία και κλείσιμο επιχειρήσεων
  • [03] Η ΠΟΥ υιοθέτησε τη συνθήκη κατά του καπνίσματος.
  • [04] Εντός των ημερών η απόφαση για πτώχευση των Υβόννη stores

  • [01] Βερελής:Επεκτάσεις του Τράμ

    21/05/2003 14:22:36

    Το πρόγραμμα επεκτάσεων του Τραμ της Αθήνας, το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Η σημερινή παρουσίαση συμπίπτει και με την άφιξη του πρώτου συρμού του Τράμ, από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της κατασκευάστριας εταιρίας.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βερελής οι επεκτάσεις του δικτύου του Τραμ, συνολικού μήκους 57,1 χιλιομέτρων, χωρίζονται σε δύο φάσεις σε ότι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης των έργων επέκτασης. Έτσι μέχρι το 2008 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξής επεκτάσεις:

    - Σύνταγμα-Άνω Πατήσια, μήκους 5,6 km και προϋπολογισμού 65 εκατ. Ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται η υποδομή και το τροχαίο υλικό.

    - Σταθμός Λαρίσης Λ. Αλεξάνδρας Γουδί Πολυτεχνιούπολη - Πανεπιστημιούπολη, μήκους 6,4 km και προϋπολογισμού 75 εκατ. Ευρώ.

    - Ν. Φάληρο (ΣΕΦ) Κέντρο Πειραιά Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ, μήκους 3,2 km και προϋπολογισμού 35 εκατ. Ευρώ.

    Οι δεύτερες επεκτάσεις που, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2010, είναι οι εξής:

    - Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ ΠειραιάΚερατσίνιΠέραμα, μήκους 7,6 Km και προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ.

    - Σύνταγμα-Βοτανικός, μήκους 3,3 Km και προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

    - Διακλάδωση Ιλίσσια-Ζωγράφου, μήκους 3,4 Km και προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

    - Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ ΠειραιάΠεριστέριΑγία Παρασκευή, μήκους 27,6 Km και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Βερελής οι σχετικές μελέτες θα εκπονηθούν στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος, που συντονίζεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Καθηγητών του ΕΜΠ για το Τραμ. Η χρηματοδότηση των επεκτάσεων θα στηριχθεί σε συνδυασμό κρατικής χρηματοδότησης, δανειακών κεφαλαίων και ένταξης σε προγράμματα ανάπτυξης υποδομών.

    [Φώτο-483519]

    [02] Πρωτόπαπας για εργασία και κλείσιμο επιχειρήσεων

    21/05/2003 14:08:40

    Την τελευταία τριετία είναι θετικό το ισοζύγιο τόσο των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε λειτουργία όσο και της απασχόλησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτοντας σχετικά στοιχεία τετραετίας.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Πρωτόπαπας έδωσε στοιχεία για την απασχόληση κατά τα οποία το 2000 έγιναν 978.266 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ υπήρξαν 534.805 καταγγελίες σύμβασης, το 2001 αναγγελίες πρόσληψης υπήρξαν 1.053.155 και 597.575 καταγγελίες σύμβασης, το 2002 υπήρξαν 1.080.310 αναγγελίες πρόσληψης και 590.777 καταγγελίες σύμβασης, ενώ με τα ως τώρα στοιχεία το 2003 υπήρξαν 200.665 αναγγελίες πρόσληψης και 118.809 καταγγελίες σύμβασης.

    Ως εκ τούτου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ισοζύγιο της απασχόλησης είναι θετικό. Την τελευταία τριετία επίσης προσέθεσε λειτούργησαν 71.100 νέες επιχειρήσεις και άρα αποδεικνύεται συνολικά ''επι τη βάσει στοιχείων και όχι εντυπώσεων'' πως οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν είναι περισσότερες απ'αυτές που χάνονται.

    Σημειώνοντας ακόμη πως τα στοιχεία που παρασχέθηκαν χθες και σήμερα αφορούν μία τετραετία και άρα δηλώνουν μια πορεία και όχι την συγκεκριμένη συγκυρία, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως ''όσο υπάρχει έστω και ένας άνεργος αυτό μας απασχολεί. Αν υπάρξει πρόβλημα μεγάλων απολύσεων θα το αντιμετωπίσουμε με γενναία μέτρα. Κυρίως όμως μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση μιας υγειούς οικονομίας που θα γεννά θέσεις απασχόλησης και προς τούτο λειτουργεί ήδη το Γ' ΚΠΣ, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ο αναπτυξιακός νόμος και τα μέτρα του ΟΑΕΔ".

    Ως προς τις παρατηρήσεις Πολυζωγόπουλου (περί των σκοπιμοτήτων των εργοδοτών) ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ''πως έχει τη δική της αξία η θέση ενός υπεύθυνου παράγοντα, όπως είναι ο κ. Πολυζωγόπουλος''.

    Σχολιάζοντας ακόμη την πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου (για τη συγκρότηση ειδικού ταμείου για απολυμένους) ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για τους ανέργους μεγάλης ηλικίας (θεσπίζοντας χαρακτηριστικά υψηλές επιδοτήσεις για τις προσλήψεις ανέργων απο αυτές τις ομάδες).

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως τα πρόβληματα που εκδηλώνονται στο χώρο εργασίας καταβάλλεται προσπάθεια να υπερκαλύπτονται απο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό της θέσης των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία.

    [03] Η ΠΟΥ υιοθέτησε τη συνθήκη κατά του καπνίσματος.

    21/05/2003 14:04:47

    Τα 192 κράτη μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησαν επίσημα σήμερα την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά του καπνίσματος, στην ετήσια γενική συνέλευση της στη Γενεύη.

    Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία η οποία προβλέπει την πιθανή απαγόρευση του διαφήμισης των τσιγάρων με σκοπό να ''πάψει'' μια συνήθεια που σκοτώνει περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καμιά χώρα δεν αντιτίθεται στη συνθήκη αυτή, το κείμενο της οποίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Η συνθήκη αυτή είναι προς υπογραφή και επικύρωση από τα κράτη-μέλη και θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 40 κράτη.

    ''Είναι μια νίκη της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Σήμερα ενεργούμε για να σώσουμε δισεκατομμύρια ζωές και να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου για τις γενιές που ακολουθούν. Είναι μια ιστορική στιγμή'', δήλωσε η απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ''μένει δουλειά για να γίνει: τα κράτη μέλη πρέπει να επικυρώσουν το κείμενο το ταχύτερο και να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους εθνική νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Ο στόχος αυτής της συνθήκης-πλαίσιου της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνίσματος είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος: 4,9 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από καρκίνο, καρδιοαγγειακές νόσους και άλλες ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ ο θλιβερός απολογισμός θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2020 με το 70% των θυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

    Η σύμβαση περιορίζει ή και απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλει την αναγραφή πάνω στα πακέτα των τσιγάρων την προειδοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος. Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού στους ανήλικους, τη συμπεριφορά της εξάρτησης και την υιοθέτηση μέτρων κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι προσπάθειες της ΠΟΥ συντάντησαν τις πολύ ισχυρές αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών, σε τέτοιο βαθμό που ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ είχαν καταγγείλει τα ''χτυπήματα κάτω από τη ζώνη'' των καπνοβιομηχανιών, ώστε ν'ανατραπεί η πρωτοβουλία αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία ήραν την τελευταία στιγμή τις επιφυλάξεις που διατηρούσαν όσον αφορά το κείμενο της συνθήκης.

    [Φώτο-502591]

    [04] Εντός των ημερών η απόφαση για πτώχευση των Υβόννη stores

    21/05/2003 12:07:07

    Η αίτηση πτώχευσης των καταστημάτων καλλυντικών Υβόννη, συζητήθηκε σήμερα στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σύζυγος της ιδιοκτήτριας ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ότι αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποσχέθηκε να εκδώσει την απόφαση του εντός των ημερών λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την τύχη των 120 εργαζόμενων στην επιχείρηση οι οποίοι επιθυμούν σε περίπτωση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

    Στο μεταξύ άκαρπη απέβη χθές η συνάντηση των εκπροσώπων της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ (Palco) με τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ΥΒΟΝΗ Stores και Σούπερ-μάρκετ «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ.

    Η συνάντηση για το μέλλον της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΑΣ έγινε σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας πρότεινε την ένταξη της επιχείρησης σε προγράμματα του Γ' ΚΠΣ που θα επέτρεπαν να παραμείνει σε λειτουργία, να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και να προχωρήσει σε εξειδικευμένη παραγωγή ποιότητας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όμως, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επέμεναν στην προοπτική μετανάστευσης της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους αποβλέπουν σε μια οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το χαμηλό εργατικό κόστος.

    Σε αυτή την προοπτική, ο υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν θα υπογράψει προς το παρόν τις απολύσεις μέχρι να κριθεί η νομιμότητά τους και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εργαζομένους.

    Στο μεταξύ σε σύσκεψη εργαζομένων στην αλυσίδα Μπιούτι εντ Ντάιετ, όπου κυκλοφόρησαν φήμες για πτώχευση της επιχείρησης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ομαδικής επίσχεσης εργασίας αλλά και άλλων μέτρων παρέμβασης των εργαζομένων.

    Με ανακοίνωσή τους ο Ομιλος ΞΥΝΗ και ο Ομιλος ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, για τους οποίους δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οδηγούνται σε πτώχευση διαψεύδουν τις φήμες και δηλώνουν ότι λειτουργούν κανονικά και χωρίς προβλήματα.

    Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας παρεμβαίνοντας στο θέμα του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της κλιμάκωσης της ανεργίας οργανώνει αύριο, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο για να απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων και στήριξης των ανέργων.

    Χ. Πολυζωγόπουλος

    Με οξεία δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΕΒ κάνοντας λόγο για σχέδιο που αποβλέπει στην απορύθμιση και ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Προβληματίζει το γεγονός, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι παθογενή προβλήματα σε κάποιες επιχειρήσεις εκδηλώθηκαν υπό μορφή αλυσίδας ή ντόμινο, λίγο μετά την πρόβλεψη του ΣΕΒ για κλιμάκωση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε κυβέρνηση, εργοδότες και κόμματα για συνεργασία και μέσα από διαβουλεύσεις να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων αφενός, αλλά και των εργαζομένων και των ανέργων αφετέρου.

    [Φώτο-589071]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 2003 - 11:30:23 UTC