Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους 39 οι νεκροί απο τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαρόκο
  • [02] Κανονικά οι πτήσεις τη Δευτέρα
  • [03] Τουλάχιστον 24 νεκροί απο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μαρόκο

  • [01] Στους 39 οι νεκροί απο τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαρόκο

    17/05/2003 13:36:42

    Οι πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Καζαμπλάνκα προκάλεσαν το θάνατο 39 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν επίσημο ''σχεδόν τελικό'' απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νομαρχία της Καζαμπλάνκα.

    Διπλωματικές πηγές στην πρωτεύουσα Ραμπάτ δήλωσαν πάντως πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 40, ενώ περίπου 100 είναι οι τραυματίες από τις επιθέσεις, για τις οποίες δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη καμιά οργάνωση.

    ''Δεκαπέντε άνθρωποι που επλήγησαν από τις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας σε 39 τον αριθμό των νεκρών'', ανακοίνωσε η νομαρχία σύμφωνα με το επίσημο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP.

    ''Πρόκειται για ένα σχεδόν τελικό απολογισμό, καθώς οι περισσότεροι τραυματίες αναχώρησαν από το νοσομείο αφού δέχθηκαν τις απαραίτητες φροντίδες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό παρατήρηση'', διευκρίνισε η νομαρχία της Καζαμπλάνκα. ''Τα περισσότερα από τα θύματα των επιθέσεων είναι Μαροκινοί'', πρόσθεσε.

    Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως δεν είναι βέβαιο μέχρι στιγμής ότι το γενικό προξενείο του στην Καζαμπλάνκα ήταν πράγματι ο στόχος μιας από τις επιθέσεις. ''Εκ πρώτης όψεως δεν είμαστε σίγουροι ότι το προξενείο ήταν ένας από τους στόχους'', δήλωσε εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξεράγη κοντά στο προξενείο ήταν σταθμευμένο μπροστά σε ένα εστιατόριο απέναντι από το κτίριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο στόχος ''μπορεί να ήταν το εστιατόριο, ο ιδιοκτήτης του οποίου φαίνεται πως ήταν εβραίος''. Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο στόχος της επίθεσης να ήταν η κατοικία ενός αμερικανού διπλωμάτη που βρίσκεται επίσης κοντά στο σημείο της έκρηξης.

    Στη Μαδρίτη, η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Άνα Παλάθιο δήλωσε σήμερα, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στην Αλγερία πως, σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης, δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα μεταξύ των μελών της ισπανικής παροικίας στην Καζαμπλάνκα. ''Μπορεί όμως να υπάρχουν θύματα μεταξύ Ισπανών που περνούσαν'' από την Καζαμπλάνκα, πρόσθεσε η υπουργός. Μία ή δύο βόμβες εξεράγησαν στο Κάσα ντε Εσπάνια, το ισπανικό πολιτιστικό κέντρο στην Καζαμπλάνκα που διαθέτει ένα πολυσύχναστο εστιατόριο.

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας έστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο βασιλιά Μοχάμεντ του Μαρόκου.

    [02] Κανονικά οι πτήσεις τη Δευτέρα

    17/05/2003 09:53:50

    Κανονικά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

    Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανέστειλαν και την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη απο τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    [03] Τουλάχιστον 24 νεκροί απο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μαρόκο

    17/05/2003 07:29:08

    Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί και στους 60 οι τραυματίες από τις πέντε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι 4 με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι δέκα δράστες των επιθέσεων, που ήταν Μαροκινοί.

    Η αστυνομία έχει συλλάβει τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν από τους δράστες που επέζησε και είναι σοβαρά τραυματισμένος.

    Τα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξεράγγησαν κοντά στο προξενείο του Βελγίου, στο ξενοδοχείο Σαφίρ και σε ένα κέντρο της εβραϊκής κοινότητας ενώ μία βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στο πολιτιστικό κέντρο ''Σπίτι της Ισπανίας''.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να είναι έργο της οργάνωσης της Αλ Κάιντα, ενω ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου δήλωσε οτι οι εγκληματικές αυτές πράξεις φέρουν την ''υπογραφή της διεθνούς τρομοκρατίας''

    Σημειώνεται οτι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει αυτήν την εβδομάδα για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, την Κένυα και τη Μαλαισία, το Μαρόκο όμως δεν περιλαμβανόταν στις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο.

    [Φώτο-586983]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 May 2003 - 11:30:09 UTC