Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ-Αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ του έτους 1998
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στην Πολωνία
  • [03] Γ. Παπανδρέου-Επίσκεψη στο Ισραήλ
  • [04] Συνάντηση εκπροσώπων ΑΔΕΔΥ με Ν. Χριστοδουλάκη
  • [05] Στεφανής:Μέτρα για άτυπη πνευμονία
  • [06] Επίσκεψη Βερελή,Αγγελοπούλου στον Προαστιακό
  • [07] Διαμαρτυρία για Χωματερές
  • [08] Πόρισμα για θάνατο 25χρονου σε Αστυνομικό Τμήμα
  • [09] Κοσμίδης: Προσωπικές απόψεις

  • [01] ΣτΕ-Αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ του έτους 1998

    08/05/2003 21:20:09

    Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ αριθμ. 1236- 1246/2003 αποφάσεις της πενταμελούς σύνθεσης του, παραπέμπει στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος να κριθεί η αντισυνταγματικότητα ή μη των νομοθετικών διατάξεων που καθορίζουν την διεξαγωγή των διαγωνισμών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), όπως και διαγωνισμό του έτους 1998.

    Ειδικότερα, επιλαχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 1998 (προκήρυξη 8/1997) για προσλήψεις στο Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κ.λπ. προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κατά των οριστικών πινάκων διοριστέων στον εν λόγω διαγωνισμό.

    Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων 2190/1994 και 1586/1981 που καθορίζουν τον τρόπο συμμετοχής και διεξαγωγής των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητα και της αξιοκρατίας. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε τον προσβαλλόμενο διαγωνισμό αντισυνταγματικό σε τρία βασικά του σημεία (ποσόστωση, περιορισμό υποψηφίων ως προς τις νομαρχίες, κ.λπ.).

    Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η πενταμελής σύνθεση παρέπεμψε το θέμα στην επταμελή σύνθεση. Εκτιμάται, ότι την οριστική λύση θα την δώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στην Πολωνία

    08/05/2003 21:10:39

    Με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του «γύρου των πρωτευουσών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη."Θέλω να συγχαρώ το λαό της Πολωνίας και την πολιτική ηγεσία για τις πολύ πετυχημένες προσπάθειες για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, είπε ο Κώστας Σημίτης, μετά τις συνομιλίες, και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στην Πολωνία όπου όλοι οι πολίτες της θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν είναι ωφέλιμο ή όχι η Πολωνία να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις εμπειρίες της Ελλάδος και διαβεβαίωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.O πρωθυπουργός της Πολωνίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Πολωνίας με τις ΗΠΑ μετά τη διεύρυνση υπογραμμίζοντας:

    "Η Πολωνία ενδιαφέρεται, ώστε οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Νομίζω ότι η ένταξη των νέων χωρών στην ΕΕ δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα για την υψηλή ποιότητα των σχέσεων αυτών. Ολοι γνωρίζουμε πόσοι ισχυροί δεσμοί ενώνουν την Ευρώπη με τις ΗΠΑ, δεσμοί ιστορικοί, οικονομικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί. Η Πολωνία θα συνεχίσει με συνέπεια, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα που υπάρχει στις διατλαντικές σχέσεις".

    [03] Γ. Παπανδρέου-Επίσκεψη στο Ισραήλ

    08/05/2003 19:54:20

    Επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα πραγματοποιήσει στις 12-13 Μαϊου ο υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γ.Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Π.Μπεγλίτης, προγραμματίζονται συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ (αναμένεται η σχετική επιβεβαίωση), τον υπουργό Εξωτερικών, τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, αλλά και το νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι ο Προεδρεύων κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για τη Μέση Ανατολή επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι αυτό δεν συνδέεται με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η εφαρμογή του Οδικού Χάρτη αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο εκπρόσωπος εκφράζοντας την προσδοκία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ως του μόνου δρόμου για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την υπόθεση της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Πατριάρχη, ο εκπρόσωπος εξέφρασε ανησυχία και σεβασμό στην αυτονομία του Πατριαρχείου, καθώς και την ελπίδα οτι θα επικρατήσει η σύμπνοια για το καλό του Πατριαρχείου και της ευρύτερης περιοχής.

    Σημειώνεται τέλος, οτι εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έχουν προσκληθεί να βρίσκονται στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην υπουργική Σύνοδο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που έχει προγραμματισθεί να γίνει 26-27 Μαϊου στην Κρήτη.

    [04] Συνάντηση εκπροσώπων ΑΔΕΔΥ με Ν. Χριστοδουλάκη

    08/05/2003 19:09:58

    Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο προδιαγράφεται μετά τη σημερινή, άκαρπη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.Αν και μένει ανοικτό το παράθυρο συνέχειας της διαπραγμάτευσης στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών που προσδιορίστηκε για τις 22 Μαΐου, η ΑΔΕΔΥ συγκαλεί στις 12 του μηνός το Γενικό της Συμβούλιο για να προσδιορίσει την ημερομηνία 24ωρης γενικής απεργίας στο δημόσιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή ημέρα της απεργιακής κινητοποιήσης τη 19η Μαΐου.Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είχε διαφανεί από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε σήμερα ένα λίγο-πολύ ίδιο μισθολόγιο με το ισχύον, αποκλείοντας την ένταξη στο βασικό μισθό των βασικών επιδομάτων (και ιδίως του κινήτρου απόδοσης) με το επιχείρημα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το κόστος θα εκτιναχθεί. Ενα δεύτερο σημείο ουσιαστικής διαφωνίας είναι η επιχειρούμενη από το υπουργείο Οικονομίας αποσύνδεση της διαδικασίας αυξήσεων στους μισθούς από εκείνη των συντάξεων, θέση η οποία κατά την ΑΔΕΔΥ θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των συντάξεων των 180.000 συνταξιούχων του δημοσίου, αφού θα χάνουν την ετήσια αύξηση που θα κατακτούν οι μισθοί των εν ενεργεία.Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκε ακόμα ξανά το θέμα του ασφαλιστικού με τη μορφή της πρότασης του υπουργού για σύσταση ταμείου δημοσίων υπαλλήλων.Με βάση αυτές τις θέσεις, και όπως είχαν προαναγγείλει, οι συνδικαλιστές στο δημόσιο μπαίνουν πλέον σε τροχιά κινητοποιήσεων αφού όπως είχαν υπογραμμίσει, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια αναστολής μιας συμφωνίας για το μισθολόγιο.

    [Φώτο-584460]

    [05] Στεφανής:Μέτρα για άτυπη πνευμονία

    08/05/2003 16:32:22

    ''Είμαστε μπροστά σε μια απειλή, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αμυνθούμε. Είναι καλό όλοι μας να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία καθώς ευτυχώς προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας, κάτι για το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα συμβεί και στο άμεσο μέλλον''.

    Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής έδωσε την εικόνα του προβλήματος της άτυπης πνευμονίας.

    Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, κυρίως στους ξενοδόχους, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να αποφεύγουν να φιλοξενούν στη χώρα ομάδες τουριστών οι οποίοι προέρχονται από περιοχές που θεωρούνται και σήμερα εστίες της επιδημίας.

    Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όταν έχεις να κάνεις με επιδημίες τέτοιου του είδους δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα να έρθουν στην περιοχή σου και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περιορίσεις την έκτασή τους και κυρίως να τις απομονώσεις σε ένα πολύ στενό πλαίσιο μολυνθέντων.

    Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, εξήγησε ότι κάποιες χώρες ζήτησαν πιο αυστηρά μέτρα και άλλες λιγότερο αυστηρά.

    Στη χώρα μας, είπε, αποφασίσαμε να μην εφαρμόσουμε προς το παρόν το μέτρο της θερμομέτρησης στα αεροδρόμια, αλλά να γίνεται έλεγχος μόνο των επιβατών οι οποίοι κρίνονται ύποπτοι.

    Οσον αφορά τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στις εισόδους και τις εξόδους της χώρας, ο υπουργός εξήγησε ότι έχουν ενημερωθεί οι πάντες ώστε να ελέγχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυρίως τις πύλες εισόδου συμπεριλαμβανομένου και του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

    Το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται ακόμη και μέσω τη διακίνησης προϊόντων από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι πιθανό, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν το ελληνικό υπουργείο Υγείας, οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί.

    Η εκτίμηση ότι ο ιός μπορεί να ζήσει και σε αντικείμενα για αρκετές ημέρες, είναι ένα ενδεχόμενο που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, αλλά δεν φαίνεται στη φάση αυτή να αποτελεί απειλή με την εισαγωγή προϊόντων από χώρες που η επιδημία έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα έχουμε κάποιο κρούσμα στη χώρα μας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο στο επίπεδο άμεσης απομόνωσής του, αλλά και νοσηλείας του χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την περίγυρό του.

    Οπως ανέφερε, υπάρχουν ήδη θάλαμοι απομόνωσης οι οποίοι μετατρέπονται σε θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ώστε να μη διασπαρεί ο ιός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ως αύριο θα είναι έτοιμοι δυο τέτοιοι θάλαμοι με τέσσερα κρεβάτια στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός'', μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί άλλοι δυο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας και στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'' και άλλος ένας θάλαμος στο νοσοκομείο παίδων ''Αγία Σοφία''.

    Εξάλλου, ήδη λειτουργούν δυο θάλαμοι με τέσσερα κρεβάτια στο Σισμανόγλειο, ενώ αντίστοιχοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας.

    Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε, σύμφωνα με τη διεθνή ενημέρωση, ότι θεραπεία και εμβόλιο δεν υπάρχουν και ίσως αργήσουν να βρεθούν, ενώ αναφερόμενος στο τέστ μοριακής ανίχνευσης του ιού είπε ότι τα αποτελέσματά του δεν είναι πάντα απολύτως αξιόπιστα.

    Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή τη στιγμή η επιδημία ελέγχεται, καθώς η κατάσταση είναι τρομακτική κυρίως στην Κίνα. Μάλιστα, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της διευθύντριας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κας Μπρούκλαντ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ανάλογοι ιοί θα γεννιώνται και θα διασπείρονται στο περιβάλλον με μεγαλύτερη συχνότητα απ΄'ό,τι

    παλαιότερα.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι μπροστά σ'αυτές τις διαπιστώσεις θα πρέπει χωρίς υπερβολές αλλά με ουσιαστική δουλειά να θωρακίσουμε τη χώρα όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς ακόμη και αν το SARS δεν αποτελέσει παγκόσμια απειλή, κάτι αντίστοιχο ή και χειρότερο μπορεί να μας προβληματίσει στο μέλλον.

    [Φώτο-547185]

    [06] Επίσκεψη Βερελή,Αγγελοπούλου στον Προαστιακό

    08/05/2003 15:28:15

    Την πορεία των έργων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για την κατασκευή του Προαστιακού σιδηροδρόμου, επισκέφθηκαν το πρωί ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, συνοδευόμενοι από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστο Τσίτουρα, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου και τη νέα διοίκηση της «Προαστιακός Α.Ε., υπό τον πρόεδρό της Κώστα Γιαννακό.

    Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο σταθμό του Προαστιακού στο Αεροδρόμιο, στο Κορωπί και το εργοτάξιο τοποθέτησης σιδηροτροχιών.

    Η κυρία Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών και συνεχάρη τόσο τον υπουργό, όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ για τη συνέπεια των λόγων τους με τα έργα που εκτελούνται, καθώς όπως τόνισε επανειλημμένα είχαν διαβεβαιώσει ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

    Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 σημείωσε ότι ο Προαστιακός είναι ένα έργο που θα αποτελέσει τον κορμό για ένα νέο σύστημα αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς ενώνει την Αθήνα και τις περιοχές έξω από αυτήν, με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη πόλη. Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας γιατί προσφέρει εναλλακτικές λύσεις πρόσβασης σε πάρα πολλά Ολυμπιακά έργα, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους θεατές και στους επισκέπτες, κατ αρχήν να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις τους μέσα στην Αθήνα και να επισκέπτονται με άνεση και ταχύτητα τους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει το Μάιο του 2004 και θα αλλάξει ριζικά τα συγκοινωνιακά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Ο κ. Βερελής είπε ότι με τον Προαστιακό θα φθάνουμε από την Αθήνα στην Κόρινθο σε 48 λεπτά και στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 35 λεπτά. Τις γραμμές του Προαστιακού θα χρησιμοποιεί και το Μετρό, με 7 ειδικά τραίνα τα οποία έχουν παραγγελθεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, με τον Προαστιακό θα μετακινούνται σε πρώτη φάση, 120.000 επιβάτες την ημέρα, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση .Θα υπάρχουν 3 τύποι δρομολογίων. Τα δρομολόγια εξπρές από το κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό Λαρίσης, με ελάχιστες στάσεις, αυτά που θα κάνουν περισσότερες στάσεις, καθώς και τα δρομολόγια του Μετρό που θα συνδέονται με το συνολικό δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.

    Ο κ, Βερελής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ώρα του, ενώ έχουν αρχίσει ήδη να κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα ηλεκτροκινούμενα υπερσύγχρονα τρένα, που θα καλύψουν τις ανάγκες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

    [Φώτο-584330]

    [07] Διαμαρτυρία για Χωματερές

    08/05/2003 15:18:41

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον οδό Αμαλιάδος έκαναν το μεσημέρι κάτοικοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη δυτική Αττική σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες χωματερές.

    Οι εκπρόσωποι των 50-60 συγκεντρωθέντων χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν με το γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καμπέλη καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μην δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή τους(έχει ήδη προκριθεί η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο δήμο Φυλής).

    Οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής οι οποίοι σημειωτέον είχαν αποκλείσει την περασμένη Κυριακή την εθνική οδό στα διόδια Ελευσίνας αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων.

    [Φώτο-584361]

    [08] Πόρισμα για θάνατο 25χρονου σε Αστυνομικό Τμήμα

    08/05/2003 15:01:22

    Ασφυκτικό θάνατο που προέρχεται από μεγάλη συγκέντρωση αίματος στον πνεύμονα διέγνωσαν οι ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν την νεκροτομή στο πτώμα του 25χρονου Αριστείδη Νεοφώτιστου από τη Χαλκίδα ο οποίος έπαθε κρίση προχθές το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας και πέθανε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο Αγία Ολγα.

    Τη νεκροτομή πραγματοποίησαν οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης, Χρήστος Λευκίδης και Σουλτάνα Μαριανού παρουσία των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας ιατροδικαστών Εμμανουήλ Νόνα και κ. Γιαμαρέλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και οι πέντε συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν ίχνη κακοποίησης εκτός από μια γροθιά που έχει δεχθεί στη μύτη ο 25χρονος και για την οποία ο φίλος του Χρήστος Μαυρογιώργος 37 χρόνων λέει στην κατάθεσή του ότι του την έδωσε αυτός επειδή του το ζήτησε ο Νεοφώτιστος τη στιγμή που έπαθε κρίση για να ματώσει και να του πέσει η πίεση όπως του είπε.

    Εκείνο που ερευνάται είναι η προέλευση του αίματος στον πνεύμονα αν δηλαδή προέρχεται από τη γροθιά στη μύτη ή από άλλη αιτία. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες βρέθηκαν στο στομάχι του θύματος δυο μικρά σακουλάκια με άγνωστη ουσία, που εξετάζεται αν είναι ναρκωτικά.

    Το ένα από τα δυο σακουλάκια είχε τρυπήσει, γεγονός που σημαίνει ότι ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας είχε περάσει στον οργανισμό του 25χρονου.

    Οπως λένε οι ειδικοί αν η ουσία είναι κοκαΐνη ή ηρωΐνη μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα που εμφάνισε ο 25χρονος στο αστυνομικό τμήμα καθώς και αιμορραγία στον πνεύμονα.

    Αυτό πάντως, θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή εξέταση στην ουσία που είχε καταπιεί ο νεαρός και την τοξικολογική εξέταση των σπλάχνων που αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε δέκα μέρες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αριστείδης Νεοφώτιστος μαζί με τον 37χρονο Χρήστος Μαυρογιώργο είχαν θεωρηθεί προχθές το βράδυ ύποπτοι από ασυτνομικούς της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας της Ασφάλειας Αττικής έξω από την Ρενώ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τους έκαναν έλεγχο.

    Ο Μαυρογιώργος δεν είχε πάνω του ταυτότητα γι'αυτό τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ο Νεοφώτιστος που είχε ταυτότητα δεν προσήχθη αλλά ακολούθησε με το δικό του αυτοκίνητο τους αστυνομικούς για να περιμένει όπως είπε το φίλο του μέχρι να τελειώσει η εξακρίβωση.

    Στο αστυνομικό τμήμα όμως ξαφνικά περιήλθε σε κρίση και έξαλλη κατάσταση και σύμφωνα με το Μαυρογιώργο του ζήτησε να τον χτυπήσει στη μύτη για να του πέσει η πίεση. Μετά τη γροθιά συνήλθε προσωρινά αλλα ύστερα από λίγα λεπτά έπαθε δεύτερη κρίση γι'αυτό μεταφέρθηκε εσπευσμένα με περιπολικό στο νοσοκομείο Αγία Ολγα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Οπως λένε πάντως οι συγγενείς του 25χρονου δεν γνώριζαν να είναι χρήστης ναρκωτικών.

    Οι γονείς από την αρχή εξέφρασαν υπόνοιες ότι το παιδί τους κακοποιήθηκε γι'αυτό ζήτησαν να παρίστανται τεχνικοί σύμβουλοι στη νεκροτομία από την οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται ότι απομακρύνεται η εκδοχή της κακοποίησης αλλά οριστικές απαντήσεις θα δοθούν από το πόρισμα και των υπολοίπων εξετάσεων.

    [09] Κοσμίδης: Προσωπικές απόψεις

    08/05/2003 15:00:43

    Σε σημερινή δήλωση του ο Σωκράτης Κοσμίδης επαναφέρει τη χθεσινή διευκρίνιση πως οι απόψεις που κατέθεσε στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ «είναι αυστηρά προσωπικές. Ο γγ γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου υπενθυμίζοντας οτι υποστηρίζει τις ίδιες θέσεις από το 1995 τονίζει στην δήλωσή του πως αυτές «αποτελούν τη συνεισφορά του στον προβληματισμό για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και φυσικά αναφέρονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους που χρονικά προσδιορίζεται για την επόμενη τετραετία μετά δηλαδή την ανανέωση της λαικής εντολής. Ο κ. Κοσμίδης τέλος υπογραμμίζει πως οι απόψεις αυτές «ασφαλώς δεν έχουν σχέση με τις όποιες επικείμενες αποφάσεις του πρωθυπουργου.

    Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε για το θέμα: «Ο κ. Κοσμίδης απο χθες είχε ξεκαθαρίσει ότι οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν προσωπικές. Η εκδήλωση στην οποία μίλησε είχε σχεδιαστεί απο πολλούς μήνες πριν και τέλος η παρέμβαση του στην εκδήλωση αφορούσε την κατάθεση ενός προβληματισμού τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διευκρινίζοντας, ακόμη πως οι όποιες απόψεις και προτάσεις στελεχών «δεν προδιαγράφουν πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, συνέστησε να μην παρερμηνεύουμε τις απόψεις των στελεχών και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις του κ. Κοσμίδη η προαναγγελία πρωθυπουργικών αποφάσεων.

    Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά την ομιλία του στην Συνάντηση Εργασίας που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία και η Ευρωπαική Επιτροπή με θέμα «οι διαστάσεις Ασφάλειας και Αμυνας του Διαστήματος. « Οι προτάσεις του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν πολύ θετική συμβολή στη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος τόνισε ο Υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2003 - 20:30:15 UTC