Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλεξ/λη:Προκλητική ενέργεια των Τούρκων στα διεθνή ύδατα.
  • [02] Εργατική Πρωτομαγιά:Προβλήματα σε πτήσεις/στάση στο ΜΕΤΡΟ
  • [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Τούρκο πρεσβευτή
  • [04] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς
  • [05] Σήμερα η δέσμη μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων
  • [06] Παράταση διακοπών για τους εκδρομείς
  • [07] Νέα μήνυση Πρωτόπαπα κατά Κουρή

  • [01] Αλεξ/λη:Προκλητική ενέργεια των Τούρκων στα διεθνή ύδατα.

    30/04/2003 14:26:04

    Τουρκική ακταιωρός ρυμούλκησε μηχανότρατα που ψάρευε στα διεθνή ύδατα κοντά στη Σαμοθράκη.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η τουρκική ακταιωρός που απέπλευσε από το λιμάνι της Αίνου πλησίασε τη μηχανότρατα ''Μόραλης Δ'' και συνέλαβε τον καπετάνιο Γιαννακό Μόραλη και το πενταμελές πλήρωμα.

    Παρότι στο σημείο έσπευσαν άλλες ελληνικές μηχανότρατες και δυο καταδιωκτικά σκάφη του Λιμενικού από Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη εντούτοις οι Τούρκοι δεν απελεύθερωσαν το ελληνικό αλιευτικό.

    Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η ελληνική μηχανότρατα δεν ψάρευε στα διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση πέντε μίλια από τις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα ελληνικά ραντάρ έχουν καταγράψει ότι η μηχανότρατα ψάρευε στα διεθνή ύδατα.

    Στη 1 παρά είκοσι η τουρκική ακταιωρός με τη βοήθεια μικρότερου καταδιωκτικού σκάφους των τουρκικών λιμενικών αρχών άρχισαν τη ρυμούλκηση της μηχανότρατας με προορισμό το λιμάνι της Αίνου.

    [02] Εργατική Πρωτομαγιά:Προβλήματα σε πτήσεις/στάση στο ΜΕΤΡΟ

    30/04/2003 14:09:21

    Προβλήματα ενδέχεται να παρατηρηθούν αύριο στις πτήσεις της Ολυμπιακής, καθώς η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην αυριανή απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, με 24ωρη απεργία.

    Ωστόσο η διοίκηση της Ολυμπιακής έχει προσφύγει στο πρωτοδικείο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το απογευμα.

    Στις αυριανές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό με τετράωρη στάση εργασίας. Έτσι οι συρμοί του Μετρό δεν θα κινηθούν από τις πέντε έως τις εννέα το πρωί.

    [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Τούρκο πρεσβευτή

    30/04/2003 13:59:29

    Οι συγκινητικές και ιστορικές στιγμές τις οποίες παρακολουθούμε στην Κύπρο να εξελίσσονται μετά απο δεκαετίες είναι η απόρροια της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και του γεγονότος οτι η ίδια η Ευρώπη δεν ανέχεται διαιρέσεις και τείχη όπως αυτό του Βερολίνου, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ύπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε οτι το ισχυρό μήνυμα οτι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβίωση έχει εισπραχθεί θετικά απο τους Τουρκοκύπριους πολίτες στην Κύπρο και πρόσθεσε οτι οταν οι πολίτες αποφασίζουν να αλλάξουν τα πράγματα αυτό σημαίνει οτι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια απαράδεκτη ιστορία που έχει διχάσει εδώ και δεκαετίες. Οι μύθοι καταρρίπτονται, μεγάλος αριθμός ατόμων με ανθρώπινο τρόπο διακινείται και συμβιώνει, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν αυτη τη δυνατότητα συμβίωσης ενώ κεντρικός και ξεκάθαρος στόχος παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Αναν.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης τα οποία θα συμβάλουν με στόχο στη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους αλλα και την προώθηση μιας λύσης στη βάση των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Κόφι Αναν.

    Λίγο νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Γιγκίτ Αλπογκάν με τον οποίον συζήτησαν για τη συνάντηση που θα έχουν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο άτυπο συμβούλιο στο Καστελόριζο, καθώς και για τις τακτικές διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες συνεχίζονται.

    Απο την πλευρά του ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σχολιάσε θετικά τις εξελίξεις στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα οτι οι αμοιβαίες επισκέψεις θα συνεχιστούν ομαλά. Δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο σχέδιο Αναν όταν ερωτήθηκε και περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα οτι το φαινόμενο της ελεύθερης διακίνησης θα μετατραπεί σε μια συνήθη διαδικασία.

    [04] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

    30/04/2003 12:40:29

    Με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, πορείες και συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι της χώρας θα τιμήσουν αύριο την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος με οργανωτές την ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στο Πεδίον του Αρεως το ΠΑΜΕ. Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κινηθούν αύριο, απο τις 5.30 έως τις 7.30 το πρωί και απο τις 10.00 έως τις 12.00 το βράδυ.

    Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας ''εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε και συσσώρευσε η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να κάνει τη φετινή Πρωτομαγιά νέα αφετηρία για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

    [Φώτο-441753]

    [05] Σήμερα η δέσμη μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων

    30/04/2003 12:40:22

    Νέα δυναμική στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, που θέτει ως ενδεχόμενο να δρομολογηθούν εξελίξεις, έχει δημιουργηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση απο και προς τα κατεχόμενα και το κλίμα συμφιλίωσης που επέδειξαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Σε διάστημα μίας εβδομάδας, περισσότερα απο 100.000 άτομα μετακινήθηκαν απο τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και τουλάχιστον 25.000 Τουρκοκύπριοι έκαναν την αντίθετη διαδρομή. Τις εξελίξεις στην Κύπρο χαιρέτισαν ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και θα εξαγγείλει τη δέσμη μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε οτι με τα μέτρα θα καταδειχθεί πως η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρίσκεται στο κατοχικό καθεστώς. Το θέμα απασχολησε τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι οποίοι επισήμαναν οτι είναι κοινή η θέση να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται απο χθες στην Αγκυρα, επιμένει στην αδιέξοδη τακτική και του και δηλώνει οτι δεν επιθυμεί την επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [Φώτο-580528]

    [06] Παράταση διακοπών για τους εκδρομείς

    30/04/2003 12:40:16

    Παράταση διακοπών φαίνεται οτι αποφάσισαν οι μισοί τουλάχιστον απο όσους ταξίδευσαν για τις εορτές του Πάσχα.

    Λιγότερα απο τα μισά αυτοκίνητα που είχαν μετακινηθεί στην ύπαιθρο δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στην Αθήνα, ενώ στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας επέστρεψε περίπου το ένα τρίτο όσων είχαν ταξιδεύσει με πλοίο. Πάντως, η Τροχαία εξακολουθεί να είναι και σήμερα σε επιφυλακή, λόγω της νέας εξόδου απο τα αστικά κέντρα για την αυριανή Πρωτομαγιά.

    Στο μεταξύ, πυκνή ομίχλη κάλυψε απο τις 5.30 το πρωί την περιοχή του δήμου Ρίου, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια των φέρι μποτ Ρίου- Αντιρρίου και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και απο τις δύο πλευρές του πορθμείου.

    [Φώτο-579006]

    [07] Νέα μήνυση Πρωτόπαπα κατά Κουρή

    30/04/2003 12:39:49

    Νέα μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Αυριανή" Γιώργου Κουρή κατέθεσε το πρωί ο δικηγόρος της οικογένειας του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    Χθες συνεχίστηκε η αντιπαράθεση καθώς ο κ.Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ψευδές δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρεται στην εξοχική κατοικία του στο Λαύριο και επανέλαβε οτι το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

    [Φώτο-14283]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 April 2003 - 11:30:12 UTC