Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προθεσμία πήρε ο οδηγός της νταλίκας
  • [02] Ειδικά μέτρα για τους μαθητές του Μακροχωρίου
  • [03] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Αθήνα
  • [04] Προεδρία 2003:Συνάντηση Μπλέρ με Αναν
  • [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:Δηλώσεις προέδρου Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] KΚΕ-Παπαρήγα για διεύρυνση ΕΕ.
  • [07] Σημίτης:Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
  • [08] Κ. Καραμανλής για διεύρυνση ΕΕ

  • [01] Νέα προθεσμία πήρε ο οδηγός της νταλίκας

    16/04/2003 14:06:03

    Νέα προθεσμία για να απολογηθεί, ζήτησε και πήρε ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας των Τεμπών, Δημήτρης Ντόλας, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι οδηγήθηκε στον ανακριτή.

    Ο Ντόλας, στον οποίο προ διημέρου ο εισαγγελέας είχε απαγγείλει κατηγορία για ανθρωποκτονία απο πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, είχε ήδη λάβει δύο ημέρες προθεσμία για να απολογηθεί, αλλά σήμερα το μεσημέρι ζήτησε και νέα προθεσμία.

    Η απολογία του αναμένεται να γίνει το Σάββατο.

    Εξάλλου, αύριο οδηγούνται στον ανακριτή οι οκτώ εργαζόμενοι της εταιρίας «ΑΚΡΙΤΑΣ, στην οποία ανήκε η φονική νταλίκα και στους οποίους χθες απήγγειλε την ίδια κατηγορία με τον οδηγό, ο εισαγγελέας, αλλά με την ιδιότητα της συνενοχής.

    [02] Ειδικά μέτρα για τους μαθητές του Μακροχωρίου

    16/04/2003 13:50:17

    Ειδικά μέτρα μόνον για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Μακροχωρίου, λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

    Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, προωθείται άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία :

    Οσοι μαθητές φοιτούν στην α΄τάξη του Λυκείου και η φοίτηση τους ήταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι την ημέρα του δυστυχήματος, προάγονται στην επόμενη τάξη. Ως τελική βαθμολογία, λογίζεται ο μέσος όρος των τετραμήνων. Μαθητές οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη συνήθη διαδικασία (συμμετοχή στις γραπτές τελικές εξετάσεις).

    Για τους μαθητές της β΄και γ΄τάξης λυκείου, θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους, στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιλέγοντας να εξεταστούν και στις δύο περιόδους. Η β΄λυκείου τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο και η Γ΄λυκείου στις δύο περιόδους του Ιουνίου σε όσα μαθήματα επιθυμούν κάθε φορά. Οσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στους μαθητές της πρώτης τάξης λυκείου. Δηλαδή οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα προαγωγής ή απόλυσής τους, είτε με βάση τον προφορικό τους βαθμό είτε, εναλλακτικά, με βάση τις κείμενες διατάξεις, (συμμετοχή στις τελικές γραπτές εξετάσεις ).

    Για το γυμνάσιο, προτείνεται η ακώλυτη προαγωγή των μαθητών των τάξεων Α΄και Β΄. Ως βαθμός προαγωγής λογίζεται ο προφορικός βαθμός των τριμήνων. Μαθητές οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη συνήθη διαδικασία (συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις). Οσον αφορά τις γραπτές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης, θα αξιοποιηθούν και οι δύο εξεταστικές περίοδοι (Ιουνίου και Σεπτεμβρίου), οι δε μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν σε κάθε περίοδο. Είναι ευνόητο οτι οι μαθητές, θα εξεταστούν, τελικά, σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα.

    [03] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Αθήνα

    16/04/2003 13:48:47

    Την αντίθεσή τους στην φρίκη του πολέμου κατά του Ιράκ με τη συνεργασία των «Ανεπιθύμητων,όπως τους χαρακτήριζαν με συνθήματα και ετικέτες «Μπλερ - Αθνάρ,διαδήλωσαν το μεσημέρι εκατοντάδες νεολαίοι υπό την διοργάνωση της κίνησης «Δράση-Θεσσαλονίκη 2003.

    Με συγκέντρωση στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη,στο Σύνταγμα και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία,οι διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες, πανό, πλακάτ και συνθήματα,διαδήλωσαν την αντίθεσή τους σε αρκετούς εκ των ηγετών που συμμετέχουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη συνεργασία ή στήριξή τους προς τις ΗΠΑ και των «βρώμικο πόλεμο που άνοιξαν στο Ιράκ.

    Η αντίθεση εκφράστηκε και προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς την διεύρυνση της ΕΕ,αφού,όπως ειπώθηκε,αυτή την επιθυμούν οι «πλουτοκράτες,ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο,χωρίς να ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για το δημοκρατικό και ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ.

    Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 για να ολοκληρωθεί σε απόλυτη τάξη, μία ώρα αργότερα,προς την Αμερικανική Πρεσβεία και με την παρότρυνση των διοργανωτών να συμμετέχουν και στην πορεία του ΠΑΜΕ στις 5μμ στο Σύνταγμα.

    Επεισόδια στη λήξη του συλλαλητήριου στην πλατεία Συντάγματος όταν ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων έριξαν δεκάδες μολότοφ στην Ερμού, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στη Φιλελλήνων και τη Σταδίου, με αποτέλεσμα φθορές σε τράπεζες, καταστήματα και δίκυκλα.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα με ρίψη χημικών, δακρυγόνων και οβίδες κρότου με στόχο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Παρά τις προσπάθειες των ομάδων περιφρούρησης του συλλαλητήριου οι δρόμοι Αμαλίας, Σταδίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου μπλοκαρίστηκαν αρκετή ώρα απο πολυάριθμους διαδηλωτές.

    [04] Προεδρία 2003:Συνάντηση Μπλέρ με Αναν

    16/04/2003 13:26:50

    Οχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα αλλά και για πολιτικά και θέματα ανοικοδόμησης του Ιράκ πρέπει να έχει ρόλο ο ΟΗΕ,συμφώνησαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,όπως δήλωσε ο τελευταίος,μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα.

    Ο κ. Ανάν απο την πλευρά του είπε ότι είχε μία πολύ καλή συζήτηση με τον Τόνι Μπλερ για το Ιράκ και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ και περιμένει ότι ο ρόλος αυτός θα γίνει σαφέστερος στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο κ. Μπλερ ρωτήθηκε για το ότι η παρουσία του στην Αθήνα έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις και τί απαντά στο μεγάλο ποσοστό της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που θεωρεί παράνομη την εισβολή και κατοχή μιας κυρίαρχης χώρας.Στην ερώτηση αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν άποψη και να διαδηλώνουν,είπε ότι ο πόλεμος είναι ένα τρομερό πράγμα, αλλά στα 30 χρόνια της κυριαρχίας του Σαντάμ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν.

    Ο κ. Μπλερ είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ δεν θα έχει μικρό ρόλο στην υπόθεση του μεταπολεμικού Ιράκ και συμπλήρωσε ότι πρωταρχικό διεθνές συμφέρον συνίσταται στο να έχει αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών του Ιράκ.-

    [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:Δηλώσεις προέδρου Ευρωκοινοβουλίου

    16/04/2003 13:08:21

    Με την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ κορυφώνονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες του ιστορικού ευρωπαϊκού συμβουλίου.

    Η τελετή της υπογραφής υπολογίζεται να αρχίσει λίγο μετά τις 2.30 στη Στοά του Αττάλου, όπου θα φθάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, και των δέκα υπό ένταξη χωρών.

    Το πρωί, έγιναν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό τον προεδρεύοντα Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με συνάντηση των μελών του προεδρείου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και τη συμμετοχή του προέδρου της συνέλευσης για ''Το μέλλον της Ευρώπης'' Βαλερί Ζισκάρ ντ`Εστέν.

    Μιλώντας στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ο κ.Κοξ χαιρέτησε την ολοκλήρωση της διεύρυνσης και υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεφάνθη με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ένταξης όλων των υποψήφιων χωρών.

    Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στο βαθμό που δεν έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα απάντησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έκρινε ποτέ πως η μη επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αποτελέσει λόγω εξαίρεσης της Κύπρου απο τη διεύρυνση. Ανέφερε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί και εύχεται τη συνέχιση του διαλόγου των δύο πλευρών για την επίλυση του προβλήματος σε σύντομο διάστημα.Αναφορικά με το κύριο θέμα του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Κοξ τόνισε οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ της δημιουργίας ενός μονίμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό τον όρο ότι ο ρόλος του θα είναι μόνο συντονιστικός - προκειμενου να λειτουργεί καλύτερα το Συμβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά, τη δημιουργία ενός ''υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ'' το Ευρωκοινοβούλιο είναι υπέρ με τη συγχώνευση των θέσεων του Υπατου Εκπροσώπου του Συμβουλίου για θέματα ΚΕΠΠΑ και του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    Ο κ. Κοξ υπογράμμισε ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου (όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής στην οποία θα εντάσσεται), αλλά υπογράμμισε ότι η δημιουργία ''ύπαρξης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας για την ΕΕ''. ''Πιο πολύ απο υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ χρειάζεται να αποκτήσουμε ΚΕΠΠΑ στην ΕΕ'', είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας δε σε ερώτημα για το αν υποστηρίζει γρήγορα στην επέκταση ενός κοινού συστήματος Αμυνας και Ασφάλειας ανέφερε ότι όλοι οι δρόμοι είναι αποδεκτοί, υπό τον όρο να μην κλείνουν την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για όλους.

    Ακόμη, ως το μέγεθος και τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωκοινοβούλιο έχει την άποψη ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εκπροσωπούνται σε όλα τα θεσμικά όργανα. Ο κ. Κοξ τόνισε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να εκλέγεται απο το Ευρωκοινοβούλιο, οι δε Επίτροποι να εγκρίνονται απο αυτό.

    Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να τηρηθεί το αρχικό (δηλαδή ολοκλήρωση έως τα τέλη Ιουνίου) προκειμένου να μην χαλαρώσει η αρχική ορμή και τα γεγονότα στο Ιράκ να επενεργήσουν ως πίεση και θετική δυναμική αντί για έναρξη ενός νέου κύκλου διχογνωμιών.

    Τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τη θλίψη όλου του Σώματος για το τραγικό οδικό ατύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, αναφέροντας πως κατανοεί ιδιαίτερα το δράμα τους μια και ο ίδιος έχει χάσει ένα παιδί του σε οδικό ατύχημα πριν λίγα χρόνια.

    [Φώτο-567194]

    [06] KΚΕ-Παπαρήγα για διεύρυνση ΕΕ.

    16/04/2003 12:36:07

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερομένη στη διεύρυνση της ΕΕ δήλωσε ότι "σήμερα υπογράφεται μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στους πολεμοκάπηλους και ειρηνοκάπηλους ευρωπαίους".

    "Δυστυχώς",είπε,"έτσι έχουν τα πράγματα.Αυτή η συμφωνία δεν θα ενισχύσει την ενότητα μεταξύ τους,θα ενισχύσει μόνο τη δύναμή τους να εκμεταλλεύονται τους λαούς.Η ΕΕ είναι καταδικασμένη να ενώνεται σε βάρος των λαών και να διαχωρίζεται στη διανομή της λείας",συμπλήρωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    [07] Σημίτης:Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

    16/04/2003 12:25:16

    Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Επισημαίνει εξάλλου, ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί ένα μοχλό πίεσης στους αδιάλλακτους της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Εξάλλου σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα Λε Μοντ, ο κ.Σημίτης αναφερόμενος στην Ευρώπη, τονίζει ότι θα πρέπει όχι μόνο να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις αλλά να διαφυλαχθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, και να ενισχυθούν οι πολιτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των λαών. Τονίζει επίσης, ότι τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να αποκατασταθούν ως η εστία της νομιμότητας, και νομιμοποίησης στη διεθνή κοινότητα. Αν δεν υπήρχαν τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης θα έπρεπε σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να τα εφεύρουμε.

    [Φώτο-575425]

    [08] Κ. Καραμανλής για διεύρυνση ΕΕ

    16/04/2003 11:54:25

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του για την διεύρυνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική μέρα για την Ευρώπη , την Κυπρο και τον ελληνισμό σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση και ειρηνική συνένωση δημοκρατικών κρατών στην ιστορία.

    Σ ΄αυτή τη θέση πριν 22 χρόνια ήταν η Ελλάδα με τη διορατικότητα και τις πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι η υπογραφή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία διδαγμένη από το παρελθον οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε βαθύτερη πολιτική ενοποίηση , οικοδόμηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας σημειώνοντας ότι έφτασε για τις κυβερνήσεις της ΕΕ η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και πως πρέπει να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2003 - 11:30:14 UTC