Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.Χρυσοχοϊδης για δίκη της 17 Νοέμβρη
  • [02] Εναρξη δίκης για τη ''17 Νοέμβρη" με ενστάσεις.

  • [01] Μ.Χρυσοχοϊδης για δίκη της 17 Νοέμβρη

    02/03/2003 17:06:08

    Την ανάγκη να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της δίκης επεσήμανε, σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή τη δίκη της ''17 Νοέμβρη'' που αρχίζει αύριο.

    ''Το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη καθιστά κάτι παραπάνω από αυτονόητη την υποχρέωσή μας να επιδείξουμε σύνεση και ευθύνη, να αποφύγουμε τις δηλώσεις, να είμαστε πολύ φειδωλοί, αποφεύγοντας κάθε προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης'' είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως όταν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στο παρελθόν, αποπροσανατόλισε τις έρευνες, καλλιέργησε τη σύγχυση, τη συνωμοσιολογία και την πολιτική καχυποψία.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ''πληγή στο σώμα της ελληνικής δημοκρατίας'' τη 17Ν, η δράση της οποίας, όπως υπογράμμισε, ''εξέθεσε την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα, σκόρπισε πόνο στις οικογένειες των θυμάτων και υπόνοιες για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του''.

    [02] Εναρξη δίκης για τη ''17 Νοέμβρη" με ενστάσεις.

    02/03/2003 16:55:58

    Με ενστάσεις επι δικονομικών αλλά και διαδικαστικών ζητημάτων αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το πρωϊ, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλου, η δίκη για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη", ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων έχουν γνωστοποιήσει οτι σκοπεύουν να υποβάλουν στο δικαστήριο σωρεία ενστάσεων που θα αφορούν αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, ακυρότητα της προδικασίας, περιορισμό της δημοσιότητας, προβλήματα επικοινωνίας με τους εντολείς τους λόγω των αυστηρότατων μέτρων ασφάλειας και άλλα.

    Οπως εκτιμάται, οι πρώτες μέρες της δίκης θα αναλωθούν με την υποβολή και την αιτιολόγηση των ενστάσεων.

    Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι ο πρόεδρος Εφετών κ.Μιχάλης Μαργαρίτης 64 ετών. Ο κ.Μαργαρίτης εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1972 μετά την αποφοίτησή του απο τη Νομική Σχολή Αθήνας και την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Λονδίνο με αντικείμενο θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μέλη του Δικαστηρίου θα είναι οι εφέτες κ. Νικόλαος Ζαϊρης 57 ετών και ο 63χρονος κ.Βασίλης Κουρκάκης. Εισαγγελέας έδρας θα είναι ο εισαγγελέας Εφετών κ.Χρήστος Λάμπρου 64 ετών που υπηρετεί στο Σώμα απο το 1969. Οι αναπληρωματικοί δικαστές θα είναι ο κ.Χρήστος Γεωργαντόπουλος πρόεδρος και οι κκ Ιωάννης Σιδέρης και Χαρ. Παπαηλίου, ενώ αναπληρωτής του εισαγγελέα θα είναι ο εισαγγελέας Εφετών κ.Βασίλης Μαρκής.

    Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου στην υπόθεση ξεπερνούν τους 350 απο τους οποίους περίπου 40 είναι ξένοι υπήκοοι. Οι δικηγόροι που θα παρασταθούν στη δίκη φθάνουν τους 150, ενώ οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση εντός της δικαστικής αίθουσας είναι συνολικά 130.

    Συνολικά τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 19 κατηγορούμενοι αγγίζουν τα 2.000.

    Ειδικότερα:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (Λάμπρος) 59 ετών αντιμετωπίζει κατηγορία για περίπου 1000 αδικήματα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Γιωτόπουλος είναι ο ηθικός αυτουργός σε όλες τις ενέργειες της 17 Νοέμβρη. Οπως αναφέρεται στα στοιχεία της δικογραφίας θεωρείται μέλος της Οργάνωσης απο το 1975 έως τις 18/7/2002.

    Νίκος Παπαναστασίου (Νικήτας) 52 ετών κατηγορείται για οχτώ αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή του σε τρεις ενέργειες της οργάνωσης (απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμερικανού αρχιλοχία Ρομπερτ Τσάντ, ληστεία μετά φόνου στην Εθνική Τράπεζα Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του εκδότη Νίκουν Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη). Θεωρείται μέλος της Οργάνωσης για το διάστημα απο το 1975 έως 26/7/2002.

    Δημήτρης Κουφοντίνας (Λουκάς) 45 ετών. Βαρύνεται με περίπου 253 αδικήματα για τη συμμετοχή του σε 84 ενέργειες της 17 Νοέμβρη. Κατηγορείται μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε σωρεία ανθρωποκτονιών (Χρήστου Μάτη, Νικου Μορφεράτου, Παναγιώτη Ρουσέτη, Δημήτρη Αγγελόπουλου, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Κων. Ανδρουλιδάκη, Παύλου Μπακογιάννη, Ροναλντ Στιούαρτ, Γκιοργκού Τσετίν, Στίβεν Σοντερς κ.α), φέρεται μέλος της Οργάνωσης απο τις αρχές του 1983 έως 31/7/ 2002.

    Σάββας Ξηρός (Μιχάλης) 41 ετών. Αντιμετωπίζει 206 αδικήματα αναφορικά με τη συμμετοχή του σε 78 ενέργειες της Οργάνωσης. Μεταξύ αυτών για τις δολοφονίες Ουϊλιμαντ Νορντίν, Παύλου Μπακογιάννη, Μιχάλη Βρανόπουλου, Ομέρ Σιπαχίογλου, Κώστα Περατικού κ.α. Φερεται να εντάχθηκε στην Οργάνωση το 1986.

    Χριστόδουλος Ξηρός (Μανώλης), 45 ετών. Κατηγορείται οτι έλαβε μέρος σε 78 ενέργειες της Οργάνωσης και αντιμετωπίζει περίπου 190 αδικήματα. Φέρεται μέλος της Οργάνωσης απο τα τέλη του 1983 έως τις 17/7/2002.

    Πάτροκλος Τσελέντης (Αλέκος ή Ταινίας) 43 ετών, βαρύνεται με 41 αδικήματα που σχετίζονται με συμμετοχή σε δέκα ενέργειες. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πέντε ανθρωποκτονίες. Φέρεται να εντάχθηκε στην οργάνωση το 1983.

    Βασίλης Τζωρτζάτος (Σταμάτης) 48 ετών, παραπέμπεται για 175 αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή τους σε 33 ενέργειες. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για εφτά υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Φέρεται να εντάχθηκε στην οργάνωση το 1985.

    Βασίλης Ξηρός (Παναής) 31 ετών. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε 28 ενέργειες της Οργάνωσης. Θα δικαστεί για 39 αδικήματα μεταξύ των οποίων και συνέργεια στις δολοφονίες Κωστή Περατικού και Στίβεν Σοντερς. Φέρεται να έγινε μέλος της Οργάνωσης το 1995.

    Ηρακλής Κωστάρης (Χάρης) 37 ετών. Κατηγορείται οτι συμμετείχε σε εννέα ενέργειες και αντιμετωπίζει περίπου 30 αδικήματα μεταξύ των οποίων συνέργεια στη δολοφονία Κωστή Περατικού και δολοφονία απο κοινού του Παύλου Μπακογιάννη. Φέρεται να ήταν μέλος της Οργάνωσης απο το 1988 έως τις 20/7/2002.

    Κώστας Καρατσώλης (Στέλιος) 37 ετών. Παραπέμπεται για 13 αδικήματα ως συμμετέχων σε έξι ενέργειες που ως επι το πλείστον αφορούν ληστείες. Βαρύνεται και με μία αποπειρα ανθρωποκτονίας. Φέρεται να εντάχθηκε στην Οργάνωση στα τελη του 1987.

    Σωτήρης Κονδύλης (Αρης), 43 ετών. Αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν 18 αδικήματα μεταξύ των οποίων συνέργεια στη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου. Φέρεται να εντάχθηκε στην οργάνωση το 1990.

    Παύλος Σερίφης, 47 ετών. Βαρύνεται με τις τρεις βασικές κατηγορίες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι και αφορούν συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατασκευή προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών. Φέρεται να ήταν μέλος της Οργάνωσης απο το 1975 έως τις 24/7/2002.

    Γιάννης Σερίφης, 65 ετών. Αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον Παύλο Σερίφη. Στη δικογραφία αναφέρεται οτι ήταν μέλος της Οργάνωσης απο τα τέλη του 1975 έως τις 31/7/2002.

    Κώστας Τέλιος (Μάρκος) 38 ετών. Παραπέμπεται για 14 αδικήματα που σχετιζονται με τη συμμετοχή του σε τέσσερις ενέργειες. Φέρεται να εντάχθηκε στην οργάνωση το 1988 και να παρέμεινε μεχρι 23/7/2002.

    Θωμάς Σερίφης (Στάθης) 37 ετών. Δικάζεται για οχτώ αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή του σε τέσσερις ενέργειες. Δεν βαρύνεται με κατηγορίες που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες. Φέρεται να εντάχθηκε στην οργάνωση στα τέλη του 1988.

    Θεολόγος Ψαραδέλλης (Φώτης) 60 ετών. Αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες που σχετίζονται με δυο ενέργειες της Οργάνωσης (ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα Πατήσια και ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω). Αντιμετωπίζει δυο απόπειρες ανθρωποκτονιών. Φέρεται να εντάχθηκε στην Οργάνωση το 1978.

    Διονύσης Γεωργιάδης (Αλέξης) 27 ετών. Κατηγορείται οτι έλαβε μέρος σε τέσσερις ενέργειες της Οργάνωσης και βαρύνεται με εννέα κατηγορίες. Δεν αντιμετωπίζει κατηγορία για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη δικογραφία εντάχθηκε στην Οργάνωση το 1988.

    Αγγελική Σωτηροπούλου 41 ετών. Παραπέμπεται για πέντε αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή της σε δυο ενέργειες (δολοφονία Στίβεν Σοντερς και απόπειρα έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά). Φέρεται να ήταν μέλος της Οργάνωσης απο το 1986 έως 31/7/2002.

    Ανέστης Παπαναστασίου 41 ετών. Δεν κατηγορείται για συμμετοχή σε ενέργεια και βαρύνεται μόνο με το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

    [Φώτο-552879]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 March 2003 - 21:30:09 UTC