Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη το νέο σχέδιο Αναν
  • [02] Τροχαίο στον Αλιάκμονα: Αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος
  • [03] Δηλώσεις Βενιζέλου για Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [04] Ερντογάν: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως
  • [05] Αναν: Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά μία εβδομάδα
  • [06] Σύσταση Διοίκησης Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας
  • [07] Τ. Παπαδόπουλος: Το ζήτημα της ασφάλειας είναι από τα σημαντικότερα
  • [08] Ντενκτάς: Δυσαρέσκεια για τις διορθώσεις
  • [09] Με επιστολή θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στον Ζάγκ Ρόγκ
  • [10] Μπασιάκος:Καταγγέλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό των αγροτών

  • [01] Την Πέμπτη το νέο σχέδιο Αναν

    24/02/2003 23:02:47

    Το νέο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό αναμένεται να επιδοθεί στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της

    επίσκεψής του στην Κύπρο, ενδεχομένως την προσεχή Πέμπτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θέλει να φύγει με άδεια χέρια από την Κύπρο και επιθυμεί να υπάρξει αποτέλεσμα από τις επαφές του με τις δύο πλευρές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μνημόνιο που έχουν δώσει τα Ηνωμένα Εθνη στις πλευρές θα έχει σχέση με το νέο σχέδιο που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι δεν έχει εξαντληθεί η διαπραγμάτευση επί του πρώτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν και ως εκ τούτου ένα νέο σχέδιο θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης.

    [02] Τροχαίο στον Αλιάκμονα: Αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος

    24/02/2003 21:43:44

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το μοιραίο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και να αγνοείται ένα τρίχρονο αγοράκι.

    Την εκτίμηση έκανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Βιολιντζής.

    «Η έλλειψη προσοχής από την πλευρά του οδηγού του λεωφορείου και η υπερβολική ταχύτητα -101 χιλιόμετρα τη στιγμή που το ανώτατο όριο στο σημείο είναι 90- ήταν οι αιτίες για το τραγικό δυστύχημα σημείωσε ο κ.Βιολιντζής.

    Περιγράφοντας τον τρόπο που το λεωφορείο έπεσε στον Αλιάκμονα, είπε ότι ο οδηγός προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενη νταλίκα, δεν υπολόγισε όμως σωστά την λωρίδα κυκλοφορίας, προσέκρουσε στο στηθαίο όπου «σύρθηκε για περίπου 25 μέτρα και στη συνέχεια έπεσε από την γέφυρα.

    «Το λεωφορείο έπεσε στο ποτάμι από την αριστερή πλευρά με αποτέλεσμα όσοι επιβάτες ήταν από τη πλευρά του οδηγού να βρεθούν στην χειρότερη θέση. Πάνω τους έπεσαν και όσοι κάθονταν στη δεξιά πλευρά, οι περισσότεροι από τους οποίους ανασύρθηκαν τραυματισμένοι.

    Οπως εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, ο 45χρονος οδηγός της νταλίκας, για τον οποίο απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία ταυτότητας, ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο την αστυνομία και συνέχισε το δρομολόγιό του ενώ σήμερα το πρωί εμφανίστηκε στο Τμήμα Τροχαίας Κατερίνης και έδωσε κατάθεση.

    Οσον αφορά τις έρευνες που αφορούν την κατάσταση του λεωφορείου, ο κ.Βιολιντζής διευκρίνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2002 είχε περάσει ΚΤΕΟ και η άδεια κυκλοφορίας εκδόθηκε το 1997 αλλά επειδή δεν ήταν καινούργιο, ερευνάται το παρελθόν του.

    «Πάντως από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης δεν προέκυψε ότι είχε μηχανολογικό πρόβλημα τόνισε ο κ.Βιολιντζής. Πρόσθεσε, τέλος, ότι ο οδηγός Χρήστος Τόλιος ο οποίος έχασε τη ζωή του, δεν ήταν εξοικειωμένος με την οδήγηση του λεωφορείου αφού, όπως προέκυψε από καταθέσεις υπαλλήλων του ΚΤΕΛ, εργαζόταν στα ρεπό των μόνιμων οδηγών.

    Να σημειωθεί ότι ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας που διενήργησε τη νεκροψία στον άτυχο οδηγό, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια που να δικαιολογούν την απώλεια ελέγχου του οχήματος.

    [Φώτο-551912]

    [03] Δηλώσεις Βενιζέλου για Μάρμαρα Παρθενώνα

    24/02/2003 20:57:28

    «Το υφος του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δεν εναρμονίζεται με το ύφος των δηλώσεων που έχουν κάνει ή των επιστολών που έχουν στείλει προς την Ελληνική πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, διαμηνύει ο ελληνας υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην προσβλητική δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νήλ Μάκ Γκρέγκορ, ότι τα Μάρμαρα δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα παρά μόνον εικονικά.

    Σε χθεσινή του συνέντευξη στην Βρετανική εφημερίδα «Sunday Telegraph ο διευθυντής του Μουσείου, οπου φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα, από τότε που ο Ελγιν τα απέσπασε από το γλυπτό σύνολο του μνημείου της Δημοκρατίας, δήλωσε ειρωνικά πως το Μουσείο δεν έχει μπεί σε συζητήσεις, γιατι δεν πρόκειται ποτέ τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Σχολίασε μάλιστα ότι «δεν υφίσταται διαφορά ανάμεσα στα έργα τέχνης του ελληνικού πολιτισμού από εκείνα της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που επίσης είναι διάσπαρτα σε ολον τον κόσμο.

    Διευκρίνισε δε, ότι η Βρετανική πλευρά δεν συζητά ούτε την περίπτωση μακρόχρονου δανεισμού.

    Ο Ελληνας υπουργός κάλεσε τον κ. Μάκ Γκρέγκορ να επισκεφθεί την Ακροπολη, και εξήγησε ότι αυτό θα τον βοηθήσει να βρεί το μέτρο των πραγμάτων.

    [Φώτο-147861]

    [04] Ερντογάν: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως

    24/02/2003 19:52:09

    Ο τούρκος ηγέτης, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου εγκαίρως ώστε να επισφραγιστεί με δημοψηφίσματα το Μάρτιο.

    Τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα ώστε να λήξει η διαίρεση του νησιού πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο με ένα αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο, στην προσπάθεια να ωθήσει προς μία συμφωνία.

    "Νομίζω ότι το τρίτο σχέδιο για την Κύπρο θα επιφέρει τη λύση που επιθυμούμε και ότι μπορούμε να κλείσουμε το θέμα το Μάρτιο με δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές (του νησιού)", δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αναν.

    [Φώτο-512859]

    [05] Αναν: Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά μία εβδομάδα

    24/02/2003 19:18:15

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ μπορεί να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που έχει δώσει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς τη τουρκόφωνη υπηρεσία του CNN, ο Αναν δήλωσε πως η κατά μία εβδομάδα παράταση των συνομιλιών είναι η "μέγιστη" καθυστέρηση που ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να δεχθεί.

    [Φώτο-507612]

    [06] Σύσταση Διοίκησης Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

    24/02/2003 18:54:40

    Τη σύσταση Διοίκησης Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα έχει την ευθύνη για τις αερομεταφορές ασθενών αποφάσισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη, σε υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Πτητικών Μέσων Ελληνικού Δημοσίου ο οποίος θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της 359 Μοίρας Αεροπορικών Εφαρμογών Δημοσίων Υπηρεσιών. Στο νέο φορέα που θα εκτελεί τις αποστολές θα υπαχθούν όλα τα πτητικά μέσα. Η έδρα του φορέα δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής.

    Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, θα έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο των αποστολών, δηλαδή θα αποφασίζουν για το ποια είναι τα επείγοντα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπισθούν από τη Διοίκηση Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

    Η Διοίκηση Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και θα έχει την πλήρη ευθύνη για την επάνδρωση, τη στελέχωση και τη συντήρηση των πτητικών μέσων.

    Την πορεία υλοποίησης της σημερινής απόφασης θα εξετάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα επιτροπή εμπειρογνωμόνων των συναρμοδίων υπουργείων υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Λουκά Αποστολίδη, και τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή ΕΠΕΥΘΑ, Κώστα Καραγιαννάκου.

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, σε πρώτη φάση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς νέων ελικοπτέρων, καθώς η υπάρχουσα δύναμη μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    [Φώτο-552462]

    [07] Τ. Παπαδόπουλος: Το ζήτημα της ασφάλειας είναι από τα σημαντικότερα

    24/02/2003 18:33:11

    «Είναι αδύνατον να τεθεί σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε σχέδιο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, εάν δεν έχει προηγουμένως διευθετηθεί το ζήτημα της ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    «Θεωρώ το ζήτημα της ασφάλειας ένα από τα σημαντικότερα σημεία οποιασδήποτε λύσης, διότι επηρεάζει ακόμη και εκείνους οι οποίοι ούτε πρόσφυγες είναι, αλλά ούτε έχουν χάσει περιουσίες. Απογοητεύτηκα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για αυτό το ζήτημα και ανησυχώ για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ζητεί ρυθμίσεις που δεν προβλέπονται από το σχέδιο Αναν, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει για αυτό το θέμα δικές του προτάσεις ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Το ζήτημα αυτό καλύπτεται από διεθνείς συνθήκες και δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα ο κ. Αναν, χωρίς την έγκριση ή έστω τη συμφωνία της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισήμανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά την εκλογή του.

    Αναφερόμενος στις πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ως τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη που θέλει καταστροφική για τις προοπτικές της επίλυσης ενδεχόμενη αδυναμία συμφωνίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    «Τα προβλήματα - είπε - δεν λύνονται με χρονοδιαγράμματα, αλλά με την εξεύρεση λύσεων ή τη μετακίνηση των δύο πλευρών. Δεν γνωρίζω πόσο προτίθεται να μετακινηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά για αυτό δεν μπορώ να προβλέψω. Το σχέδιο Αναν, άλλωστε, πρέπει να εξετασθεί ως σύνολο και όχι αναλύοντας κάθε πρόνοια ξεχωριστά, αφού πολλές πτυχές είτε έχουν ήδη διευθετηθεί είτε καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κανείς όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο είναι «sui generis, δεν εντάσσεται σε κανένα πρότυπο λύσης κρίσεων και δεν μπορεί κανείς παρά να το αντιμετωπίσει ως σύνολο. Πάντως, αν δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα εντός του δεδομένου χρονοδιαγράμματος, ή με παράταση λίγων ημερών, δεν πιστεύω ότι χάθηκαν όλα. Έχω ήδη συζητήσει με τον κ. Άλβαρο Ντε Σότο κάποιες ιδέες που έχω για αυτό, αλλά είναι πρόωρο να τις δημοσιοποιήσω.

    {Φώτο-552390]

    [08] Ντενκτάς: Δυσαρέσκεια για τις διορθώσεις

    24/02/2003 18:03:48

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του σήμερα όσον αφορά τις διορθώσεις που έγιναν στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει την "τούρτα στους Ελληνοκύπριους και φυστίκια" στους Τούρκους.

    "Έλαβα πληροφορίες για τις προβλεπόμενες αλλαγές... Προσφέρουν μια τούρτα στους Ελληνοκύπριους και φυστίκια σε μας", δήλωσε ο Ντενκτάς προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν από μια έκτακτη σύνοδο της διοίκησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους αφιερωμένης στο σχέδιο του ΟΗΕ.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε επίσης σήμερα ότι η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου πιθανόν να μην τηρηθεί.

    "Όλοι λένε πως ο χρόνος περνά. Αλλά αυτό το ζήτημα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε σε τρία ή πέντε λεπτά. Μπορεί πολύ καλά να μην έχουν τελειώσει όλα ως τις 28 Φεβρουαρίου", δήλωσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους τούρκους υπευθύνους για να συζητήσει το κυπριακό ζήτημα πριν μεταβεί αύριο στην Αθήνα και την Τετάρτη στη Λευκωσία.

    [Φώτο-194293]

    [09] Με επιστολή θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στον Ζάγκ Ρόγκ

    24/02/2003 16:37:06

    Ο δραματικός τόνος των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, για καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα και στο πρόγραμμα ασφαλείας, ενόχλησε, κυρίως, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον κ.Ρογκ με επιστολή, στην οποία θα τονίζεται ότι ''δεν υπάρχουν τα προβλήματα που επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που να δημιουργούν την ανάγκη, περίπου, δραματικών δηλώσεων, όπως αυτές τουλάχιστον εμφανίστηκαν''.

    Στην ίδια επιστολή, θα αναφέρεται ότι η προετοιμασία προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ότι τα αποφασισθέντα χρονοδιαγράμματα τελούν υπό πλήρη έλεγχο. Θα υπογραμμίζεται, επίσης, η συνεχής εγρήγορση όλων των αρμοδίων παραγόντων όσον αφορά την έγκαιρη παράδοση των έργων και την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Για τη θέση της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' στο ζήτημα των δηλώσεων Ρογκ, ο κ.Χυτήρης, ανέφερε ότι ''η κα Αγγελοπούλου ανέφερε, ακριβώς, επειδή ήταν στη Λωζάνη, τις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ.Ρογκ. Η απάντηση προς τον κ.Ρογκ θα δοθεί με επιστολή του ίδιου του πρωθυπουργού'', αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να απαντούν στη ΔΟΕ και στον κ.Ρογκ όταν πρόκειται για έργα που χειρίζεται η κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, για το ίδιο θέμα, είπε ότι τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ''υπεραπίστηκαν'' τις ελληνικές θέσεις και επανέλαβε, ότι τα θέματα που χειρίζεται η κυβέρνηση τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

    Ενα άλλο σημαντικό θέμα, που έθιξε και ο Ρογκ με τις δηλώσεις του, η ασφάλεια των Αγώνων, προχωρεί ικανοποιητικά, είπε ο κ.Χυτήρης.

    Πρόσθεσε δε ότι θα πραγματοποιηθεί ''μίνι'' σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Βαγγέλη Μαλέσιου, του γγ Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και του διευθύνοντος συμβούλου του ''Αθήνα 2004'' Γιάννη Σπανουδάκη προκειμένου να εξεταστούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τις δύο κοινοπραξίες.

    Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βρεθεί λύση σύντομα με το πρόγραμμα της Ασφάλειας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος και να μπει στην τελική ευθεία ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη ΔΟΕ, καθώς έχει επιτευχθεί η μεταολυμπιακή χρήση των συστημάτων ασφαλείας για ικανοποιητικό χρόνο.

    Ωστόσο, το θέμα με τα test events παρέμεινε σε εκκρεμότητα, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του κ.Χυτήρη. Ο υφυπουργός Τύπου είπε ότι η Ομάδα Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ) με τη συμμετοχή της ΔΟΕ θα εξετάσει όλα τα test events, που και πότε μπορούν να γίνουν. ''Υπάρχει περίπτωση πολλά απ΄αυτά να μη γίνουν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Στο Σίδνεϊ, το 50% των test events έγιναν εκτός Ολυμπιακών κατασκευών'', υπογράμμισε ο κ.Χυτήρης.

    Ο κ.Χυτήρης, ανακοίνωσε, επίσης, ότι στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε η πρόοδος των έργων στο Ελληνικό, στο Στάδιο Καραϊσκάκη

    στον Κηφισό, στα χωριά Τύπου σε Μαρούσι, Αγ.Ανδρέα και Πανεπιστημιούπολη, στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Τραμ και στην κατασκευή ΚΙΤ στην Αργυρούπολη.

    Επίσης, συζητήθηκαν ακόμη το πρόγραμμα προμηθειών και το θέμα της προσωρινής άδειας εργασίας για το προσωπικό που θα χρειαστεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σημειώνεται ότι η επόμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, για τον καθιερωμένο έλεγχο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

    [10] Μπασιάκος:Καταγγέλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό των αγροτών

    24/02/2003 15:51:41

    Για εμπαιγμό των αγροτών απο την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος με αφορμή κυβερνητικές δηλώσεις σε σχέση με τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

    "Η κυβέρνηση", επισημαίνει, "εμπαίζει και πάλι δυστυχώς τους αγρότες διαβεβαιώνοντάς τους, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, ότι θα ζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κάλυψη των ζημιών και θα επισπευσθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια ότι εκκρεμούν ακόμη αποζημιώσεις από το έτος 1999 και εξής, ότι υποεκτιμώνται οι ζημιές και δεν καταβάλλονται οι αναλογούσες αποζημιώσεις".

    Ο κ.Μπασιάκος καλεί την κυβέρνηση "να σταματήσει να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στους αγρότες, όσο τα φώτα της δημοσιότητας αναδεικνύουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα και ας αποφασίσει σε συνεργασία με αρμόδια όργανα της ΕΕ να καλύψει γρήγορα το σύνολο των ζημιών".

    Α.Τσιπλάκος-Κονδύλια Γ'ΚΠΣ

    Την επέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προκειμένου να λάβει τα αναγκαία επείγοντα μέτρα, όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ'ΚΠΣ, ζητεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων, Βουλευτής της ΝΔ Αριστείδης Τσιπλάκος, με αφορμή νεώτερες επιστολές τόσο του Επιτρόπου Μ.Μπαρνιέ, όσο και του γενικού Διευθυντού της 16ης Διευθύνσεως Κράουζερ.

    Σε ανακοίνωση του ο κ.Τσιπλάκος τονίζει ότι από τη μια η απάντηση, στις 17.2.2003 στην Ευρωβουλή, του κ.Μπαρνιέ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ.Μαρίνου, ότι μέχρι το τέλος του 2002 η συνολική απορρόφηση στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο είναι 8,7% αντί του 10,9% που παραδέχθηκε τελικά το υπουργείο και, από την άλλη, οι τελευταίες επιστολές τόσο του κ. Μπαρνιέ όσο και του Γενικού Διευθυντού κ. Κράουζερ, "αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης".

    "Ύστερα από αυτά στενεύουν τα περιθώρια του αρμοδίου υπουργού κ. Πάχτα να παραπλανά τον ελληνικό λαό", όπως αναφέρει, "αποκρύπτοντας την τραγική κατάσταση με ωραιοποιημένα στοιχεία, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα".

    Ο κ.Τσιπλάκος καλεί τον κ.Πάχτα να απαντήσει αν με τις επιστολές αυτές γνωστοποιείται στην ελληνική κυβέρνηση:

  • Περικοπή των συνολικών πιστώσεων της περιόδου 2000-2006 του Γ ΚΠΣ κατά 25% στα περιφερειακά προγράμματα Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με βάση την έκταση των παρατυπιών που αποκάλυψαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα έργα των περιφερειών αυτών.

  • Οριστική απώλεια των υπολειπομένων 500 δισ. δρχ. του Β ΚΠΣ, αν στο διάστημα μέχρι 31.3.2003 δεν αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αιτηθέντα στοιχεία, που είναι αναγκαία για το κλείσιμο του Β ΚΠΣ.

  • Πέραν των ως άνω 500 δισ. δρχ., αν οι τελικοί έλεγχοι των προγραμμάτων του Β ΚΠΣ αναδείξουν νέες παρατυπίες, οι σχετικές περικοπές θα παρακρατηθούν από τις πιστώσεις του ΓΚΠΣ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 February 2003 - 21:30:18 UTC