Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο ηθοποιός Τίτος Βανδής.
  • [02] Πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη.
  • [03] Στους 15 οι νεκροί από την πτώση λεωφορείου στον Αλιάκμονα
  • [04] Εννέα νεκροί από την πτώση του λεωφορείου στον Αλιάκμονα
  • [05] Λεωφορείο έπεσε στον Αλιάκμονα: Τουλάχιστον 2 νεκροί
  • [06] Θεσσαλονίκη-λεωφορείο-δυστύχημα (2)

  • [01] Πέθανε ο ηθοποιός Τίτος Βανδής.

    23/02/2003 11:58:17

    Πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τίτος Βανδής, χτυπημένος από καρκίνο. Ο Τίτος Βανδής πέθανε σε κλινική της Αθήνας, στην οποία νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη και είναι από τους λιγοστούς Ελληνες ηθοποιούς που έκαναν διεθνή καριέρα.Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Βαλάσση.

    [02] Πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη.

    23/02/2003 11:58:07

    Πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με προορισμό την Αθήνα έπεσε στα παγωμένα νερά του ποταμού Αλιάκμονα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άτομα και άλλοι οκτώ να τραυματιστούν. Το πρωί έγινε η ανέλκυση του λεωφορείου ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, αγνοείται ένα 3χρονο παιδάκι. Το λεωφορείο για άγνωστους λόγους εξετράπη της πορείας του έσπασε τα κυγκλιδώματα της γέφυρας του ποταμού, και έπεσε στο ποτάμι. Τα αποτελέσματα από τη νεκροψία της σορού του 40χρονου οδηγού, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την εξέταση του λεωφορείου, αλλά και οι μαρτυρίες των επιζώντων επιβατών του μοιραίου λεωφορείου του ΚΤΕΛ,θα ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ από τα πρώτα στοιχεία στον τόπο του δυστυχήματος στο οδόστρωμα δεν υπάρχουν ίχνη από φρενάρισμα. Να σημειωθεί ότι το λεωφορείο μετά την ανέλκυσή του μεταφέρθηκε σε συνεργείο της Κατερίνης, όπου θα το εξετάσουν εμπειρογνώμονες. Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν, από την αστυνομική διεύθυνση Πιερίας, τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ έπεσε στον ποταμό Αλιάκμονα. Νεκροί είναι οι Ευσταθία Μουζάκη, 50 χρόνων, Ιεμπάρ Νασίρ, 29 χρόνων, υπήκοος Πακιστάν, Κωνσταντίνος Τουλούπης, 55 χρόνων, Βασίλης Νάσιουτζικ, 49 χρόνων, Κονδυλία Σκληρού, 22 χρόνων, Ευθυμία Παργάνα, 25 χρόνων, ο οδηγός του λεωφορείου Χρήστος Τόλιος, 41 χρόνων και η 8χρονη Στεργιανή Σεϊνά. Νεκροί είναι άλλοι 6 άνδρες τα στοιχεία των οποίων είναι μέχρι στιγμής άγνωστα ενώ διασωστικά συνεργεία διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό του τρίχρονου γιού της Αφροδίτης Σεϊνά. Τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο οι Ναθαναήλ Τσαρτσάρας, 26 χρόνων, λιμενοφύλακας, Γιώργος Σαβαϊδης, 22 χρόνων, Παντελής Τσολάκης, 21 χρόνων, αστυφύλακας, οι Αλβανοί υπήκοοι Αφροδίτη Σεϊνά, 31 χρόνων και Φρέντι Σάμπα, 31 χρόνων και Ευδοξία Μανικατζή, 35 χρόνων. Στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύεται ο 20χρονος στρατιώτης Παναγιώτης Διαμαντής και στο νοσοκομείο Κατερίνης νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος ο Αναστάσιος Κόλιας, 20 χρόνων.

    [03] Στους 15 οι νεκροί από την πτώση λεωφορείου στον Αλιάκμονα

    23/02/2003 06:12:56

    Στις πέντε το πρωί, ο μακάβριος κατάλογος του μοιραίου λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αριθμούσε 15 νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών είναι και τα δύο παιδιά μιας επιβάτιδάς του, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό, ενώ το δεύτερο υπέκυψε λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο. Το μοιραίο λεωφορείο ξεκίνησε στις 23:05, από τον σταθμό «Μακεδονία, στην περιοχή σφαγείων της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕλ Παντελή Τόλιο, 23 άτομα, περιλαμβανομένου του οδηγού. Φθάνοντας στην γέφυρα του Αλιάκμονα, ο οδηγός έχασε τον ελεγχο του οχήματος, το οποίο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βγήκε στο αριστευρό ρεύμα και αφού διήνυσε χωρίς να φρενάρει απόσταση 40 μέτρων χτύπησε στο κιγκλίδωμα της γέφυρας και έπεσε στο ποτάμι. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα δεν έχουν εξακριβωθεί. Αυτό θα προκύψει ενδεχομένως από την έρευνα των εμπειρογνωμώνων. Εκείνη την ώρα, πάντως, ούτε έβρεχε, ούτε χιόνιζε, ούτε, όμως, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, κος Γιάννης Μαρνάς, το οδόστρωμα είχε πιάσει πάγο --κάτι που συμβαίνει στις γέφυρες ποταμών όταν η θερμοκρασία πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.

    Υπήρξε κάποιο εμπόδιο που επιχείρησε να παρακάμψει ο οδηγός --ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, ήταν από τους πλέον πεπειραμένους-- και έχασε τον έλεγχο; Υπέστη ο οδηγός καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο; Μήπως για κάποιο λόγο αποσπάσθηκε η προσοχή του; Ή υπέστη μηχανική βλάβη το λεωφορείο; Δύο άτομα που υποστήριξαν ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν ότι είδαν μια νταλίκα να πραγματοποιεί ανορθόδοξη προσπέραση στο προπορευόμενο λεωφορείο, και ακολούθησε σε δευτερόλεπτα η εκτροπή από την πορεία του και η πτώση του. Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση θα δόσουν οι αρμόδιες αρχές.

    Οδηγοί διερχόμενων αυτοκινήτων, που αντελήφθησαν την πτώση, ειδοποίησαν την αστυνομία και σε λίγα λεπτά έφθασαν στο χώρο του δυστυχήματος δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛΑΣ καθώς επίσης και ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ. Το έργο της ανάσυρσης δεν ήταν καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι η γέφυρα έχει ύψος 15 μέτρων, ενώ ο Αλιάκμονας ήταν «φουσκωμένος, λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

    Άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβηκαν με ανεμόσκαλες και προσέγγισαν το μισοβυθισμένο λεωφορείο, από το οποίο ακούγονταν κραυγές πόνου και οι απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια των εγκλωβισμένων επιβατών. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι πυροσβέστες έβγαλαν από το λεωφορείο νεκρούς και τραυματίες, τους οποίους αφού τοποθέτησαν σε φορεία ανέσυρε γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο οδόστρωμα της γέφυρας και στην συνέχεια διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της πόλης. Επί πέντε ώρες, τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την ανάσυρση των εγκλωβισμένων επιβατών. Η θερμοκρασία ήταν στους -5 βαθμούς, τα νερά παγωμένα και το λεωφορείο μισοβυθισμένο στην κοίτη του ποταμού, πλησίον της μιας όχθης του. Η αγωνία των μελών των σωστικών συνεργείων και όσων έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση κορυφώθηκε γύρω στις 4 το πρωί, όταν εντοπίσθηκαν οι τέσσερις τελευταίοι επιβάτες ανάμεσα σε συντρίμμια καθισμάτων της αριστερής πλευράς του οχήματος. Προς στιγμήν δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι ίσως κάποιοι εξ αυτών ήταν ζωντανοί --όμως γρήγορα οι ελπίδες έσβησαν καθώς οι πυροσβέστες διαπίστωσαν αυτό που όλοι απεύχονταν. Κατόπιν, άρχισε η επιχείρηση ανάσυρσης και του κουφαριού του μοιραίου λεωφορείου, από 2 γερανοφόρα οχήματα. Μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία, με εντολή των διοικητών των δύο Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠΕΣΥ), κ.κ. Παπακυριαζή και Καλλέργη, τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ το σύνολο σχεδόν των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ εντάχθηκε στην επιχείρηση ανάσυρσης και μεταφοράς των επιβατών του λεωφορείου. Επτά από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που εφημέρευε, ένας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και δύο στο νοσοκομείο Κατερίνης. Δύο από τους τραυματίες υπέκυψαν.

    [04] Εννέα νεκροί από την πτώση του λεωφορείου στον Αλιάκμονα

    23/02/2003 03:33:05

    Σε εννέα ανέρχονται μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον συντονιστή της επιχείρησης διάσωσης, Αρχιπύραρχο Αναστάσιο Μουρβάκη, οι νεκροί από την πτώση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στον ποταμό Αλιάκμονα, ενώ άλλοι έντεκα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Αγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι άλλα τρια άτομα που παραμένουν εγκλωβισμένα στο λεωφορεία και καταβάλλονται προσπάθειες να ανασυρθούν, «είναι πιθανότατα νεκρά. Μεταξύ των νεκρών έιναι και ένα κοριτσάκι.

    Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα ονόματα εξι επιβατών που σώθηκαν και νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο: πρόκειται για τους Ναθαναήλ Τσατσάρα, 26 χρόνων, Γεώργιο Σαβαϊδη, 21 χρόνων, Παντελή Τσολάκη,21 χρόνων, και Αφροδίτη Σέτη, 31 χρόνων, Παναγιώτης Διαμαντής, 20 χρόνων και Σαβάι Σρέντι, 31 χρόνων

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανάσυρση των τριών εγκλωβισμένων ενώ με εντολή των διευθυντών των δυο ΠΕΣΥ της θεσσαλονίκης τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Τόλιο οι επιβάτες του λεωφορείου ήταν είκοσι τρεις μαζί με τον οδηγό, ο οποίος φέρεται να έιναι νεκρός.

    Κάποιοι από τους τραυματισμένους επιβάτες δήλωσαν ότι όλα έγιναν ακαριαία και δεν αντελήφθησαν τίποτα.

    [05] Λεωφορείο έπεσε στον Αλιάκμονα: Τουλάχιστον 2 νεκροί

    23/02/2003 02:21:24

    Τουλάχιστον δυο επιβάτες έχουν ανασυρθεί νεκροί, μεχρι στιγμής, από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που ανατράπηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη γέφυρα του Αλιάκμονα ενώ εκτελούσε δρομολόγιο προς την Αθήνα, σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης κ. Μουρβάκη που συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης.

    Σύμφωνα με κάποιες άλλες ανεπίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε εξι.

    Δυο ώρες μετά την πτώση του λεωφορείου τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει δεκα οχτώ επιβάτες από τους οποίους οι δεκατρείς είναι τραυματισμένοι και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Αγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης.

    Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενας γερανός που χρησιμοποιείται για την ανάσυρση των φορείων με τους τραυματίες καθώς το ύψος της γέφυρας ξεπερνάει τα δεκαπέντε μέτρα.

    Ανδρες της ΕΜΑΚ που κατέβηκαν στο μισοβυθισμένο λεωφορείο προσπαθούν να απεγκλωβίσουν και τους τελευταίους επιβάτες κόβοντας με σιδηροπρίονα τις λαμαρίνες του οχήματος.

    Το λεωφορείο ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στις 23.05΄ με είκοσι δύο επιβάτες-σύμφωνα με τον προεδρο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ.Τόλιο- και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα έφτασε στη γέφυρα του Αλιάκμονα, λίγο μετά τα διόδια των Νεων Μαλγάρων.

    Ο διοικητής της τροχαίας Θεσσαλονίκης κ.Ιωάννης Μαρνάς, που βρίσκεται επιτόπου, είπε ότι για άγνωστο λόγο ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίος αφού «περιπλανήθηκε επι σαράντα μέτρα πάνω στη γέφυρα προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα και έπεσε στο ποτάμι.

    [06] Θεσσαλονίκη-λεωφορείο-δυστύχημα (2)

    23/02/2003 01:52:15

    Απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 18 απο τους 25 επιβάτες του λεωφορείου των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης-Αθήνας, που εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, γύρω στις 11.40 χθες το βράδυ, κατέπεσε στον ποταμό Αλιάκμονα, λίγο μετά τα διόδια των Μαλγάρων. Το λεωφορείο εξετράπη της πορείας του περίπου 40 λεπτά αφού αναχώρησε απο τον σταθμό των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα της γέφυρας, το έσπασε και κατέπεσε στα νερά του ποταμού. Στο σημείο αυτό η στάθμη των νερών δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή και το λεωφορείο μισοβυθίστηκε. Συνεργεία της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας βοηθούν τους διασωθέντες.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 February 2003 - 12:30:13 UTC