Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος-Δηλώσεις Παπαδόπουλου, Κληρίδη.
  • [02] Νέος πρόεδρος ο Τ.Παπαδόπουλος στην Κύπρο.
  • [03] Κύπρος-Πιθανότητες εκλογής Τ.Παπαδόπουλου απο τον πρώτο γύρο
  • [04] Ανάκριση Ελληνα στη Ν.Υόρκη.
  • [05] Κύπρος- Εκλογές-τέλος-exit-polls.
  • [06] Υπάλληλος στην Καβάλα ιδιοποιήθηκε 22 εκ. δρχ.
  • [07] Αντιδράσεις για διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ
  • [08] Επεισόδιο μεταξύ κρατουμένων στην Κέρκυρα.
  • [09] Ποινική δίωξη για τα επεισόδια στη διαδήλωση.
  • [10] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με υπΕξ Αραβικού Συνδέσμου.
  • [11] Αναχώρησε ο τέως βασιλιάς.

  • [01] Κύπρος-Δηλώσεις Παπαδόπουλου, Κληρίδη.

    16/02/2003 20:02:31

    Ο εκλελεγμένος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει λύση μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

    Στην πρώτη δήλωσή μετά την εκλογή του, ο κ. Παπαδόπουλος απέστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους λέγοντας ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς το καλό των δύο κοινοτήτων, με ισότητα και σεβασμό της αυτοτέλειας κάθε μιας.

    Αναμένουμε, είπε, τον κ. Ανάν για να συζητήσουμε και θα αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η δέσμευσή μας για λύση παραμένει σταθερή, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη.

    Επίσης είπε ότι πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει την πείρα του απερχομένου προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα εργασθεί για μια κοινωνία ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις και με αξιοκρατία, λέγοντας ότι θα είναι πρόεδρος όλου του λαού.

    Της δήλωσης του κ. Παπαδόπουλου προηγήθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου Κληρίδη και σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κληρίδη και του είπε:

    «Πρόθεσή μου είναι να μείνεις στο Εθνικό Συμβούλιο. Θέλω να αξιοποιήσω την πείρα, τις γνώσεις και τις επαφές σου.

    Αμέσως μετά το πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο λαός έχει αποφασίσει και η γνώμη του είναι σεβαστή από όλους.

    Εχω συγχαρεί, πρόσθεσε, τον κ. Παπαδόπουλο και μου είπε ότι με θέλει στο πλευρό του. Του είπα ευχαρίστως και όποια βοήθεια χρειασθεί θα τη δώσω. Ερωτηθείς αν θα συναντήσει ο ίδιος τον Κόφι Ανάν κατά την έλευσή του στην Κύπρο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι σωστό να τον συναντήσει ο κ. Παπαδόπουλος. Ομως, είπε, αν θέλει να τον συνοδεύσω, θα το πράξω.

    Τον κ. Παπαδόπουλο συνεχάρη και ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, από τον οποίο ο νέος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν.

    Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, συγχαίροντας το νέο πρόεδρο, είπε ότι συμφωνεί με τη θέλησή του να αξιοποιήσει τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Επίσης κάλεσε τους οπαδούς των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου να πανηγυρίσουν τη νίκη, αλλά να αποφύγουν προκλήσεις και ανοίκεια συμπεριφορά.

    Ο Νίκος Κουτσού συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο για την εκλογή του και εξέφρασε απογοήτευση γιατί δεν πήρε τα ποσοστά που ανέμενε στις εκλογές.

    Είπε επίσης ότι η ευθύνη τώρα για το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στους ώμους εκείνου που εξελέγη, αλλά και αυτών που τον ψήφισαν.

    Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου άρχισαν ξέφρενους πανηγυρισμούς για την εκλογική του νίκη.

    [02] Νέος πρόεδρος ο Τ.Παπαδόπουλος στην Κύπρο.

    16/02/2003 19:34:24

    Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο είναι από τον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με ποσοστό που θα είναι γύρω στο 51%. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος λαμβάνει 51%, ο

    Γλαύκος Κληρίδης 38,85%, ο Αλέκος Μαρκίδης 6,59% και ο Νίκος Κουτσού 2.11%.

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη νίκη του κ.Παπαδόπουλου και τον συνεγχάρη για την εκλογική του νίκη.

    Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν με βάση της οδηγίες των κομμάτων. Ο κ. Βασιλειου εξέφρασε την ευχή ο κ. Παπαδόπουλος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να διαπραγματευθεί με βάση το σχέδιο Ανάν για να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι η ευθύνη που είχε ο πρόεδρος Κληρίδης να επιτύχει αυτό το στόχο μετατίθεται τώρα στους ώμους του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο κάλεσε να αξιοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει για λύση.

    Ο κ.Παπαδόπουλος αναμένει το συγχαρητήριο τηλεφώνημα απο τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα προβεί σε δήλωση.

    [03] Κύπρος-Πιθανότητες εκλογής Τ.Παπαδόπουλου απο τον πρώτο γύρο

    16/02/2003 19:11:14

    Μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί απο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, έχει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος με καταμετρημένο το 68% των ψήφων, σε παγκύπρια βάση, συγκεντρώνει 51,30%.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης λαμβάνει 39,22%, ο Αλέκος Μαρκίδης 6,59% και ο Νίκος Κουτσού 2,07%.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων αναλυτών, το αποτέλεσμα δεν είναι αναστρέψιμο, ενώ απο το εκλογικό επιτελείο του νικητή των εκλογών Τάσσου Παπαδόπουλου, δίδεται τελικό αποτέλεσμα 50,6%.

    [04] Ανάκριση Ελληνα στη Ν.Υόρκη.

    16/02/2003 17:32:25

    Ανάκριση επί τέσσερις ώρες έκαναν οι αμερικανικές αρχές στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Βένιο Αγγελόπουλο, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, λόγω παλιάς του φιλίας με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Οι αρχές ασφαλείας οδήγησαν τον Έλληνα πανεπιστημιακό σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου και τον ρωτούσαν αν γνωρίζει τον φερόμενο ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη και αν είχε σχέσεις μαζί του. Ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε πως τον γνώρισε τη δεκαετία του '70, στο Παρίσι, και ότι σήμερα δεν έχει καμία επαφή μαζί του. Στη συνέχεια ο καθηγητής του Πολυτεχνείου αφέθηκε ελεύθερος.

    Το συμβάν επιβεβαίωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, διευκρινίζοντας ότι μόλις έγινε γνωστό το γεγονός δόθηκε εντολή στον Ελληνα πρόξενο να παρέμβει αμέσως για να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα του πολίτη και να ξεκαθαριστεί το τί ακριβώς είχε γίνει.

    [05] Κύπρος- Εκλογές-τέλος-exit-polls.

    16/02/2003 17:25:13

    Τρεις επισκοπήσεις εξόδου κάλπης (exit-polls) που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

    Επισκόπηση του Αντέννα Κύπρου δίδει τα εξής αποτελέσματα:

    Τάσσος Παπαδόπουλος 49,1% με στατιστικό λάθος +/-2,6

    Γλαύκος Κληρίδης 38,5% με στατιστικό λάθος +/-2,5

    Αλέκος Μαρκίδης 9,6% με στατιστικό λάθος +/-1,5

    Νίκος Κουτσού 2,5% με στατιστικό λάθος +/-1

    Η επισκόπηση εξόδου κάλπης του Μέγα Κύπρου δίδει:

    Τάσσος Παπαδόπουλος 49,0%

    Γλαύκος Κληρίδης 39,5%

    Αλέκος Μαρκίδης 5%

    Νίκος Κουτσού 2,4%

    Η επισκόπηση εξόδου του Σίγμα δίδει τα εξής αποτελέσματα:

    Τάσσος Παπαδόπουλος 49,4%

    Γλαύκος Κληρίδης 38,0%

    Αλέκος Μαρκίδης 7,5%

    Νίκος Κουτσού 2,8%

    Το ερωτηματικό που αναμένει απάντηση από τις κάλπες είναι κατά πόσο το στατιστικό λάθος θα εργασθεί υπέρ του Τάσσου Παπαδοπούλου, οπότε θ αναδειχθεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, ή κατά πόσο θα ευνοήσει το Γλαύκο Κληρίδη, οπότε θα ελπίζει να καλύψει τη διαφορά και να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    [06] Υπάλληλος στην Καβάλα ιδιοποιήθηκε 22 εκ. δρχ.

    16/02/2003 17:03:40

    Υπάλληλος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας ιδιοποιήθηκε 22.000.000 δραχμές που προέρχονταν απο συνδρομές μαθητών τις οποίες κατέβαλαν οι γονείς τους. Η κομπίνα κρατήσε περίπου τέσσερα χρόνια, διαστημα κατά το οποίο οι υπάλληλος φέρεται οτι παρακρατούσε τα χρήματα, χωρίς να εκδίδει τα προβλεπόμενα παρασταστικα είσπραξης.

    Η δράση του αποκαλύφθηκε τυχαία απο συνάδελφό του, ο οποίος διαπίστωσε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τα οικονομικά του Ωδείου. Ενημέρωσε τον δήμαρχο Καβάλας Στάθη Εριφυλλίδη, ο οποίος εδωσε εντολή σε τρείς δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν «εφοδο στο Ωδείο και να κατασχέσουν τα βιβλία του, τα οποία μετέφεραν στο δημαρχείο. Απο τον ελεγχο, που εγινε διαπιστώθηκε οτι υπήρχε ελλειμμα, περίπου 11 εκατομυρίων δραχμών. Ο υπάλληλος κλήθηκε σε απολογία και παραδέχτηκε την κατάχρηση, ενώ σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του επέστρεψε στα ταμεία του Ωδείου περίπου 13.000.000 δραχμές. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας εδωσε εντολή στον πρόεδρο του Ωδείου κ.Αχιλλέα Μέγα να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες σε βάρος του υπαλλήλου.

    Ο κ.Ερυφιλλίδης τόνισε πως οι γονείς και οι μαθητές του Ωδείου, δεν θα πρέπει να ανησυχουν αφού η υπόθεση ειναι εσωτερική, δηλαδή της διοίκησης του δήμου και δεν θα εχει καμία επίπτωση στη λειτουργία του δημοτικού αυτού οργανισμού, ούτε πρόκειται να κληθούν οι γονείς να πληρώσουν ξανά δίδακτρα, ατα οποία ήδη κατέβαλαν για τα παιδιά τους. Ο δήμαρχος δεν ανακοίνωσε τα στοιχεία του υπαλλήλου και η υπόθεση εχει πάρει την δικαστική οδό.

    [07] Αντιδράσεις για διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ

    16/02/2003 16:42:08

    Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα δήλωσε απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ερωτηθείς για τα σενάρια διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε οτι το Κίνημα προχωρεί μπροστά και θα «κριθούμε με βάση το έργο μας και όχι τις φιλοδοξίες οποιωνδήποτε στελεχών μας. Ο κ.Σκανδαλίδης, ανέφερε επίσης οτι κάθε φορά που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή βαραίνει η ατμόσφαιρα είτε για εξωτερικούς λόγους είτε για εσωτερικούς, έρχεται και επανέρχεται το θέμα της διαδοχολογίας και των ατέρμονων αναλύσεων.

    «Δεν κουραστήκαμε να ακούμε, να βλέπουμε και να επαναλαμβάνουμε το ίδιο έργο; Η Ελλάδα είναι στο μέσον της Ελληνικής Προεδρίας, βρίσκεται μπροστά η υπόθεση του Ιράκ, έχουμε τεράστια

    θέματα να ασχοληθούμε. Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα έργο το οποίο έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, οι εκλογές θα γίνουν το 2004, γιατί ασχολούμαστε συνεχώς με θέματα εσωστρέφειας και μιζέριας; Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, κατέξηξε ο κ.Σκανδαλίδης.

    Εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι ο Κώστας Σημίτης θα είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί διαδοχής που φιλοξενούνται στο Κυριακάτικο Τύπο.

    Ο κ. Μαγκριώτης, στήριξε τη βεβαιότητά του αυτή στις κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη (ΟΝΕ, ένταξη Κύπρου, κ.α.). Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείμματα και προβλήματα, όπως σε θέματα ανεργίας και κοινωνικών υποδομών, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι με την ολοκλήρωση της τετραετίας τα ελλείμματα αυτά θα έχουν καλυφθεί.

    [08] Επεισόδιο μεταξύ κρατουμένων στην Κέρκυρα.

    16/02/2003 16:25:39

    Νέο επεισόδιο μεταξύ κρατουμένων σημειώθηκε το μεσημέρι στις φυλακές της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο νεαρούς Αλβανούς κρατούμενους, που κατά τη συμπλοκή τους χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιο μαχαίρι. Εχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς ο ένας φέρει τραύματα στο πόδι και ο άλλος στο πρόσωπο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες από τις αρχές των φυλακών.

    Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ Αλβανών κρατουμένων, όπου ένας νεαρός ο Νικόλας Σαμπάνις τραυματίστηκε από ομοεθνή του, επίσης κρατούμενο, με αυτοσχέδιο μαχαίρι στο στήθος.

    [09] Ποινική δίωξη για τα επεισόδια στη διαδήλωση.

    16/02/2003 16:10:49

    Ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τρεις σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος δεκατριών νεαρών, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

    Οι δεκατρείς νεαροί κατηγορούνται για κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών, εμπρησμό, εξύβριση, απειλή και αντίσταση κατά της αρχής.

    Η υπόθεση ανατέθηκε στον 19ο τακτικό ανακριτή.

    [10] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με υπΕξ Αραβικού Συνδέσμου.

    16/02/2003 16:02:58

    Την ανάγκη συνεργασίας του αραβικού κόσμου με την ΕΕ, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράκ για την πλήρη συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στην υπουργική συνάντηση με τους ομολόγους του των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο.

    «Η Ιρακινή κρίση δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών, είπε ο κ.Παπανδρέου και τόνισε οτι αν ζητούμε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών.

    Στο μεταξύ, ο κ.Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε απο τον Ιρακινό ομόλογό του την πλήρη συμμόρφωση της Βαγδάτης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [11] Αναχώρησε ο τέως βασιλιάς.

    16/02/2003 16:01:40

    Με ιδιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από την Αθήνα, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και τα μέλη της οικογένείας του, που τον συνόδευαν στην επίσκεψη «αστραπή, που πραγματοποίησε. Ο τέως βασιλιάς αναχωρώντας είπε ότι θα ξαναέρθει στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αποκαλύψει το χρόνο και δήλωσε ότι θα είναι παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Κωνσταντίνος απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική, στοχεύοντας στο να επισκέπτεται όποτε θέλει την Ελλάδα, χωρίς να δημιουργούνται πολιτικές αντιπαραθέσεις ή συγκρούσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, παρέπεμψε στις αρμόδιες επιτροπές του ελληνικού κράτους τον έκπτωτο βασιλιά, στην περίπτωση που ο Κωνσταντίνος θα ήθελε να λάβει ελληνική ιθαγένεια. Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε οτι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον τέως. Ερωτηθείς για το γεγονός οτι ο έκπτωτος βασιλιάς άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού στο Τατόι με δικό του κλειδί, ο κ.Μαγκριώτης είπε ότι τα κλειδιά αυτά, τα οποία δεν φρόντισε ο τέως να τα παραδώσει, δείχνουν ότι έχει «κάποιες δεύτερες σκέψεις. Είμαι βέβαιος, είπε ο υφυπουργός, πως θα ζούμε διάφορες οπερέτες από τις συχνές-πυκνές επισκέψεις του τέως στην Ελλάδα, με το διαβατήρια της μιας ή της άλλης χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 February 2003 - 21:30:18 UTC