Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: `Το να μήν συζητούμε δεν προφυλάσσει απο κάτι την ΕΕ`
  • [02] Ο Ανάν σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία
  • [03] Αύξηση στις κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες
  • [04] Κλειστά αύριο τα σχολεία στην επαρχία Θεσσαλονίκης
  • [05] Εβρος: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [06] Στεφανής: Ενιαίος Φορέας διαχείρισης πτητικών μέσων
  • [07] Τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για τις λακούβες στους δρόμους.
  • [08] Την παρέμβαση της ΕΕ για διόδια σε Αττική Οδό ζητεί ο Αλαβάνος

  • [01] Σημίτης: `Το να μήν συζητούμε δεν προφυλάσσει απο κάτι την ΕΕ`

    13/02/2003 21:20:20

    ''Δεν μπορεί οι 15 ηγέτες να συζητούμε για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να μήν συζητούμε για τον πόλεμο'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του σήμερα προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη συνάντηση των 15 ηγετών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. ''Το να μήν συζητούμε δεν προφυλάσσει απο κάτι την ΕΕ, αντίθετα την αφήνει έκθετη στην κατακραυγή των λαών''.

    Οπως ανέφερε σχετικά στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργος επισήμανε πως ακόμη και αν δεν προκύψει κοινή θέση ''επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προκύψει κοινή θέση, και πάλι κέρδος θα είναι η συζήτηση''. Κατά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπας ο πρωθυπουργός σημείωσε επισης πως η Ελληνική Προεδρία έχει επεξεργαστεί ορισμένες προτάσεις συμβιβαστικών λύσεων τις οποίες θα παρουσιάσει στην πορεία της συζήτησης. Στο σημείο αυτό, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης επισήμανε πως η πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για τη συνάντηση της Δευτέρας ''επικροτήθηκε ομόθυμα απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως ο κ. Σημίτης επικοινώνησε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και πρόκειται να επικοινωνήσει εντός του απογεύματος με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολία ως προς το αν θα υποβληθεί αίτηση για τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επ αυτού ο πρωθυπουργός παρατήρησε προς το Υπουργικό Συμβούλιο οτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναπτυχθεί μια ''μάχη τακτικής'' καθώς οι ΗΠΑ θέλουν την επιβεβαίωση του Σ.Α. πως το Ιράκ δεν συμμορφώνεται ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα θέλουν περισσότερο χρόνο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης ή μή του Ιράκ. ''Σ' αυτή τη συγκυρία φαίνεται οτι όλοι διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη προβολής βέτο'' παρατήρησε ο κ. Σημίτης.

    Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υπογράμμισε πως ''η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα επηρεάσει όλους. Και οι λαοί κρίνουν. Οι ηγέτες συνεπώς δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζουν την άποψη των πολιτών''. Συμπληρωματικά ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως η Ελληνική Προεδρία έχει πολύ προσεκτικά κινηθεί ώστε να μήν δώσει την εντύπωση οτι στην άσκηση των καθηκόντων της στηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά.

    [Φώτο-451445]

    [02] Ο Ανάν σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία

    13/02/2003 20:42:54

    Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο Κόφι Ανάν σκοπεύει να επισκεφθεί και τη Λευκωσία προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τις επισκέψεις του σε Αγκυρα και Αθήνα.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ Αλβαρο Ντε Σότο επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τους οποίους ενημέρωσε για τις προθέσεις του κ. Ανάν.

    Ο κ. Εκχαρντ δεν αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης του γ.γ. στην Κύπρο, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα βρίσκεται στην Αγκυρα στις 24 Φεβρουαρίου, την επομένη στην Αθήνα και τις 26 του τρέχοντος μήνα στη Λευκωσία. Οπως ανέφερε ο κ. Εκχαρντ, ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών σύσκεψη για το Κυπριακό, η οποία κράτησε μία ώρα και εκτός από το γ.γ. του ΟΗΕ συμμετείχαν ο Αλβαρο ντε Σότο, άλλοι αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο βρετανός απεσταλμένος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Μετά τη σύσκεψη δεν έγινε καμία δήλωση, αλλά όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι μελετήθηκαν τα επόμενα βήματα με στόχο να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του γ.γ. για συνολική λύση του προβλήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    [Φώτο-507612]

    [03] Αύξηση στις κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες

    13/02/2003 19:58:12

    Tη σημαντικότερη αύξηση στις κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες εμφανίζει η Ελλάδα μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων την περίοδο 1995-2000, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, την περίοδο 1995-2000 οι κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 42,6% με μέσο κοινοτικό όρο 8,7%.

    Την Ελλάδα ακολουθούν η Πορτογαλία (27,1%) και η Ιρλανδία (21,4%), ενώ στη Φινλανδία έχει σημειωθεί μείωση στις δαπάνες αυτές

    (-0,1%).

    Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα να αυξηθούν από 22,9% του ΑΕΠ το 1996 σε 26,4% το 2000. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 27,3%. Προηγείται η Σουηδία με 32,3% και ακολουθεί η Γαλλία με 29,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία με 14,1% και την Ισπανία με 20,1%.

    Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκύπτει ότι οι κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα εκφρασμένες σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης δεν ξεπερνούν το 66% του μέσου κοινοτικού όρου με την Ισπανία και την Πορτογαλία (60%) να κατέχουν τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ''15''.

    Για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών απορροφάται από τις συντάξεις 49,4% (46,4% για τους 15), και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 26,6% (27,3% για τους 15), ενώ ακολουθούν η πολιτική για την οικογένεια και το παιδί 7,4% (8,2% για τους 15), η στήριξη των ανέργων 6,2% (6,3% για τους 15) και οι πολιτικές στέγασης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού 5,4% (3,7% για τους 15) και η πολιτική στήριξης των ατόμων με αναπηρίες 5,1% (8,1% για τους 15).

    [04] Κλειστά αύριο τα σχολεία στην επαρχία Θεσσαλονίκης

    13/02/2003 19:52:11

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στην επαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν μετά από εκτίμηση και απόφαση των διευθυντών και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων.

    Στο μεταξύ, η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει αλλά σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες λόγω παγετού.

    Αλυσίδες χρειάζονται και τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους που οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Πιερίας και της Ημαθίας, στα ορεινά των νομών Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και στη βόρεια και κεντρική Χαλκιδική.

    Στη δυτική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα αυτοκίνητα που κινούνται στο οδικό δίκτυο των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του νομού Κοζάνης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας.

    [05] Εβρος: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    13/02/2003 19:21:20

    Το πολικό κρύο και οι ασθενείς χιονοπτώσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν σήμερα στον Εβρο. Από χθες το βράδυ που άρχισε να χιονίζει ξεκίνησαν τα προβλήματα, αφού οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες «πάγωσαν σε πολλά σημεία το οδόστρωμα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, μετατρέποντας τους δρόμους σε παγίδες.

    Τα σοβαρότερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Σαμοθράκη. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει καλυφθεί απο παχύ στρώμα χιονιού και η συγκοινωνία της Χώρας με την Καμαριώτισσα και τους οικισμούς Παλαιάπολη, Λουτρά, Μακρυλιές, Αλώνια και Προφήτης Ηλίας, έχει διακοπεί από νωρίς το απόγευμα. Η χιονοθύελλα είχε ως συνέπεια να προκληθεί βλάβη και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα ο οικισμός Αλώνια να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεργεία του δήμου Σαμοθράκης συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης των δρόμων, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης στο ηλεκτρικό δίκτυο.

    Στα ορεινά του κεντρικού και βόρειου Εβρου το χιόνι φθάνει τα 10-20 εκατοστά, χωρίς όμως να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, αφού η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Ορμένιο όπου ο υδράργυρος έπεσε στους μείον 7 βαθμούς Κελσίου.

    [06] Στεφανής: Ενιαίος Φορέας διαχείρισης πτητικών μέσων

    13/02/2003 18:24:02

    Στο έδαφος καθηλώνονται στο εξής τα τρία ελικόπτερα που κάνουν τις αεροδιακομηδές του ΕΚΑΒ καθώς αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξυπηρετεί με δικά του πτητικά μέσα τη μεταφορά ασθενών από ακριτικά νησιά σε οργανωμένα νοσοκομεία.

    Αυτό θα ισχύσει έως ότου συσταθεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης όλων των πτητικών μέσων που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων υγείας συζητήθηκε και το θέμα των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.

    Σημειώνεται ότι το συντονισμό του νέου ενιαίου φορέα θα έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όταν ο κ. Στεφανής ρωτήθηκε αν θα εξακολουθήσει να ισχύει η σύμβαση με την ''Ελιτάλια'' είπε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά κωλύμματα για να διακοπεί πρόωρα, αλλά είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί άμεσα. Η τύχη των ελικοπτέρων, εξήγησε, θα αξιολογηθεί από την ανεξάρτητη επιτρόπη διερεύνησης των ατυχημάτων, η οποία έχει συσταθεί.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ασκήθηκαν πιέσεις για να αγοραστούν τα εν λόγω ελικόπτερα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αν κάποιοι δέχθηκαν πιέσεις θα λογοδοτήσουν. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είναι υποδοχέας πιέσεων γι αυτό και ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαλευκάνει πλήρως αυτό και τα προηγούμενα περιστατικά ώστε να αποδοθούν άμεσα όπου υπάρχουν ευθύνες.

    [Φώτο-547185]

    [07] Τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για τις λακούβες στους δρόμους.

    13/02/2003 16:42:00

    Τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό καθιερώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση των βλαβών στους δρόμους (λακούβες κλπ).

    Από την ερχόμενη Δευτέρα ανακοίνωσε σήμερα ο γγ Δημοσίων Εργων Παναγιώτης Βασιλείου, οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 1521 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ προκειμένου να ενημερώνουν το υπουργείο.

    [08] Την παρέμβαση της ΕΕ για διόδια σε Αττική Οδό ζητεί ο Αλαβάνος

    13/02/2003 15:38:31

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον τρόπο καθορισμού διοδίων, στην Αττική Οδό, ζητά με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

    Η ερώτηση αναφέρεται στις ''δίκαιες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους πολίτες χρήστες του έργου, τόσο το ύψος των διοδίων όσο και η ενιαία τιμή διοδίων'', ανεξάρτητα, απο το μήκος της διαδρομής που διανύουν τα αυτοκίνητα. ''Αυτού του είδους η τιμολόγηση'' τονίζει ο Αλ. Αλαβάνος, ''ουσιαστικά αποκλείει τους κατοίκους απο την χρήση της Αττικής Οδού, για διαδρομές τοπικής εμβέλειας''.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος καλεί την Επιτροπή, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο με σκοπό ''την εξυπηρέτηση των χρηστών'' να παρέμβει προς τις αρμόδιες κρατικές Αρχές και τον Ανάδοχο για την εφαρμογή φθηνότερου και ελαστικότερου συστήματος τιμολόγησης των διοδίων.

    [Φώτο-172629]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 February 2003 - 21:30:35 UTC