Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασυμβίβαστο βουλευτών: Για αύριο αναβλήθηκε η ψηφοφορία
  • [02] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [03] ΕΕ: Οι Ελληνες χρησιμοποιούν λίγο το Ιντερνετ
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου: Ενιαία φωνή της Ευρώπης
  • [05] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φεβρουαρίου για Ιράκ.
  • [06] Ο Κρουσταλλάκης διέταξε προκαταρκτική για πτώση ελικοπτέρου
  • [07] Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου
  • [08] ΝΔ:Ευθύνες στην κυβέρνηση για πτώση ελικοπτέρου
  • [09] Δίκη πρώην αστυνομικού για απόπειρα ανθρωποκτονίας

  • [01] Ασυμβίβαστο βουλευτών: Για αύριο αναβλήθηκε η ψηφοφορία

    12/02/2003 19:45:25

    Η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας από 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ αποτέλεσε το αποκορύφωμα των διαφωνιών, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, στο εφαρμοστικό του συντάγματος νομοσχέδιο για το «επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

    Την αίτηση υπέγραψαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Χρονόπουλος, Δ. Κρεμαστινός, Λ. Γρηγοράκος, Ελ. Παπαζώη, Ι. Καψής, Π. Κρητικός και Κ. Σπυριούνης, του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης, Ασημ. Ξηροτύρη και Ι. Στεργίου, του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής, Άγγ. Τζέκης, Δ. Τσιόγκας, Γ. Χουρμουζιάδης και Π. Κοσσιώνης, ο ανεξάρτητος Β. Κεδίκογλου, ενώ οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Διαμαντής και Θ. Κατσανέβας ήταν απόντες κατά την ανάγνωση του σχετικού καταλόγου.

    Κατόπιν αυτού, το προεδρείο της Βουλής ανέβαλε την ψηφοφορία για αύριο το πρωί. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ουδεμία πρόταση ή τροπολογία βουλευτών δεν συμβάδιζε με τη συνταγματική διάταξη περί ασυμβιβάστου (άρθρο 57) ενώ η ΝΔ, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πρ. Παυλόπουλου, ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου.

    [02] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί

    12/02/2003 19:25:46

    Εικοσιτετράωρη Πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Οπως έγινε γνωστό τα εφημερεύοντα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά με προσωπικό ασφαλείας ενώ δεν θα γίνουν προγραμματισμένα ιατρεία. Τα βασικά αιτήματα των γιατρών έχουν να κάνουν με την αύξηση των δαπανών για την υγεία, το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, την κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες, τη μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία και την πρόσληψη νέων γιατρών.

    [03] ΕΕ: Οι Ελληνες χρησιμοποιούν λίγο το Ιντερνετ

    12/02/2003 18:05:02

    Tα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό πρόσβασης στο Ιντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, οι Ελληνες είναι οι κοινοτικοί πολίτες που χρησιμοποιούν λιγότερο το Ιντερνετ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

    Αυτά προκύπτουν από στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη «e-Europe 2002 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2002 μόνο το 14% από τα ελληνικά νοικοκυριά είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ με μέσο κοινοτικό όρο 42,6%. Χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν επίσης η Ισπανία με 31% και η Πορτογαλία με 32%. Προηγούνται η Ολλανδία με 68% και ακολουθούν η Δανία με 67% και η Σουηδία με 66%.

    Εξάλλου, μόνο το 6% των Ελλήνων δηλώνει ότι κάνει «μερικές φορές χρήση του Ιντερνετ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στους «15. Προηγούνται η Μεγάλη Βρετανία με 39% και το Λουξεμβούργο με 28%. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 23%.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Διαδικτύου, το 18% των Ελλήνων χρηστών του Ιντερνετ δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα υιών. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 27%. Περισσότερα κρούσματα υιών στο Ιντερνετ έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των Ολλανδών χρηστών με 46% και των Φινλανδών με 41%.

    Τέλος, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων στη διάδοση του Ιντερνετ στα ιατρεία: Mόνο το 24% των ιατρείων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ προηγούνται η Σουηδία με 98% και η Μεγάλη Βρετανία με 97%.

    [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου: Ενιαία φωνή της Ευρώπης

    12/02/2003 17:55:48

    "Η Ελληνική Προεδρία καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρχει μια ενιαία φωνή της Ευρώπης που θα της δίνει τη δυνατότητα να παίζει το ρόλο της διεθνώς", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Τα δύο καίρια θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν η προετοιμασία της επικείμενης άτυπης συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [Φώτο-532222]

    [05] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φεβρουαρίου για Ιράκ.

    12/02/2003 16:22:10

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν από κοινού η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, κινήσεις ειρήνης και άλλες οργανώσεις και φορείς, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003, με στόχο να υψωθεί φωνή διαμαρτυρίας για τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Όπως τονίστηκε το μεσημέρι στη ΓΣΕΕ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων και γενικά του ελληνικού λαού, είναι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η μη προσυπογραφή καμίας απόφασης της ΕΕ που θα συντάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ, καθώς και η κινητοποίηση του πολιτικού κόσμου για την αποφυγή του πολέμου.

    Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρηγόρης Φελώνης όσο και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των καλλιτεχνών και των φιλειρηνικών οργανώσεων και κινημάτων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, επεσήμαναν ότι αν πραγματοποιηθεί αυτός ο πόλεμος, δεν θα αφανίσει μόνο το λαό και τη χώρα του Ιράκ, αλλά θα αποδυναμώσει οικονομικά την Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα ισχυροποιήσει την ιμπεριαλιστική τακτική των ΗΠΑ.

    Παράλληλα με το συλλαλητήριο της Αθήνας, αντιπολεμική κινητοποίηση θα υπάρξει και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Καβάλα, την Κέρκυρα, τη Βέροια, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Βόλο. ''Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την προετοιμασία και εξαπόλυση ενός ακόμα πολέμου'', δηλώνουν τα μέλη των φιλειρηνικών οργανώσεων και καλούν την κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητές της στην κατεύθυνση να αποσοβηθεί ο πόλεμος.

    [Φώτο-544046]

    [06] Ο Κρουσταλλάκης διέταξε προκαταρκτική για πτώση ελικοπτέρου

    12/02/2003 15:58:15

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης έδωσε παραγγελία στον αντεισαγγελέα Α.Π. Χαρ. Μαγκλάρα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες και τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 10.2.2003 κοντά στην Ικαρία.

    Ο κ. Κρουσταλλάκης ζητά με την έρευνά του να κριθεί αν υπάρχει περίπτωση ποινικής δίωξης και κατά ποίων. Επίσης ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να αναζητηθούν στοιχεία για τους φακέλους των δυο προηγουμένων ατυχημάτων που σημειώθηκαν σε ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, ερευνώντας αν υπάρχει ταυτότητα αιτίων.

    Τέλος κ. Κρουσταλλάκης παραγγέλνει στον κ. Μαγκλάρα να ζητήσει τα πρακτικά των επιτροπών προμήθειας και παραλαβής των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

    [07] Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου

    12/02/2003 14:40:30

    Στην περιοχή Δαιμονόπετρα ενάμιση ναυτικό μίλι από τα παράλια της Ικαρίας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που έπεσε προχθές το βράδυ στην Ικαρία με 4 επιβαίνοντες.

    Να σημειωθεί ότι βρέθηκαν τρεις πετρελαιοκηλίδες που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο και γίνονται έρευνες με τα μηχανήματα των πλοίων για τον εντοπισμό στο βυθό της ατράκτου του ελικοπτέρου.

    Μέχρι στιγμής στις έρευνες παίρνουν μέρος ένα σκάφος του Πολεμικου Ναυτικού, δυο ναυαγοσωστικά και σκάφη ιδιωτών ψαράδων.

    Οι βατραχάνθρωποι δεν μπόρεσαν να κάνουν επιτόπιες έρευνες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ και το ελικόπτερο που έκανε έρευνες στην περιοχή έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ικαρίας.

    Πάντως οι έρευνες τουλάχιστον επιφανειακά θα συνεχιστούν όσο θα το επιτρέπουν οι άνεμοι στην περιοχή.

    [Φώτο-534535]

    [08] ΝΔ:Ευθύνες στην κυβέρνηση για πτώση ελικοπτέρου

    12/02/2003 14:40:08

    Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε ο Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση για την πτώση του τρίτου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ευθιξίας και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια και νέων ανθρώπινων ζωών.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς εάν η πολιτική ευθιξία σημαίνει και παραίτηση του υπουργού Υγείας, είπε ότι μία κυβέρνηση που θέλει να βρίσκεται δίπλα στον Ελληνα πολίτη, θα πρέπει να δώσει ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας αυτό που περιμένει ο κάθε πολίτης.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το θέμα, ενώ άφησε υπαινιγμούς με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Φραγκλίνου Παπαδέλη, ότι ο ίδιος είχε προτείνει ως υφυπουργός να αναλάβουν τις αεροκομιδές ελικόπτερα του Στρατού ή της Αεροπορίας.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ επισήμανε οτι ''η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην θρηνούνται ζωές'' και αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Υγείας με την απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων.

    Σημείωσε επίσης ότι όταν λήξει (εντός του έτους) η σύμβαση του ΕΚΑΒ με τις Ελιτάλια, η οποία ασκεί τον τεχνικό έλεγχο θα επανεξεταστεί το θέμα συνεργασίας.Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι η Ελιτάλια είχε επιλεγεί με τη διαδικασία δημοσίου και διεθνούς διαγωνισμού.

    Αναφορικά με τον τύπο του ελικοπτέρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως ο συγκεκριμένος χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για παρόμοιες αποστολές, όμως σημείωσε πως υπάρχουν γεωφυσικές ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα.

    Ως εκ τούτου ''πρέπει να δούμε τις συνθήκες της συγκεκριμένης πτήσης'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και υπογράμμισε πως πάντως στο συγκεκριμένο δυστύχημα υπήρξε και ολοκληρωμένος έλεγχος του ελικοπτέρου και ο κανονισμός ασφάλειας είχε τηρηθεί.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες που μιλούν για προηγούμενες βλάβες στη λειτουργία του ελικοπτέρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως αυτό θα εξεταστεί.

    Για το θέμα της αεροδιακομιδής ασθενών, ο κ.Πρωτόπαπας δήλωσε οτι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    [Φώτο-540147]

    [09] Δίκη πρώην αστυνομικού για απόπειρα ανθρωποκτονίας

    12/02/2003 14:39:51

    Την ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό του πρώην αστυνομικού Αθανάσιου Χαρουλάκου, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος.

    Ο Χαρουλάκος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για το σοβαρό τραυματισμό που προξένησε τον Φεβρουάριο του 2000 στον 20χρονο φοιτητή Σωτήρη Κατσιώτη, τον οποίο είχε πυροβολήσει στη σπονδυλική στήλη.

    Ο φοιτητής επέβαινε με φίλους του σε αυτοκίνητο και δεν είχαν ανταποκριθεί στο σήμα για έλεγχο που τους έκανε ο αστυνομικός.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Χαρουλάκος που έχει αποπεμφθεί απο το Σώμα μετά το περιστατικό, είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση όταν πυροβόλησε, γιατί ''ετρώθη ο εγωισμός του όταν τα παιδιά δεν σταμάτησαν στο σήμα του''.

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε σκοπό να πυροβολήσει τη ρόδα του αυτοκινήτου και όχι κάποιον απο τους επιβαίνοντες.

    Σε πρώτο βαθμό ο Χαρουλάκος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και 3 μηνών. Η δίκη συνεχίζεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 February 2003 - 21:31:05 UTC