Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ: Κυκλοφορία του φαρμάκου Τ4
  • [02] Αλεξανδρούπολη: Σε ετοιμότητα για την στάθμη ποταμού Εβρου
  • [03] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με Σόλμπες
  • [04] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση μητροπολίτη Ζακύνθου
  • [05] PricewarerhouseCoopers - Ελληνες Επιχειρηματίες - Ερευνα.
  • [06] Νέες έρευνες για τον ΕΛΑ.
  • [07] ΕΛΑ-Θεωρείται ως ενεργή οργάνωση απο τις διωκτικές αρχές
  • [08] Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη για τρομοκρατία
  • [09] Αγωγή Γ. Τράγκα κατά Αλ. Στεφανόπουλου.
  • [10] Αυξήσεις σε οπωροκηπευτικά λόγω κακοκαιρίας.

  • [01] ΣτΕ: Κυκλοφορία του φαρμάκου Τ4

    03/02/2003 20:47:40

    Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 60/2003 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που ζητούσε να ανακληθεί προγενέστερη απόφαση (118/2002) του ίδιου Τμήματος. Με την τελευταία ανεστάλη απόφαση του ΕΟΦ που απαγόρευε την κυκλοφορία των επτά τύπων του φαρμάκου «Τ4 για τις παθήσεις του θυρεοειδή.

    Το ΣτΕ έκρινε ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο ΕΟΦ δεν είναι καινούργια και δεν επιφέρουν καμία μεταβολή των δεδομένων στα οποία είχε στηριχθεί η προγενέστερη απόφασή του (118/2002).

    Το ΣτΕ έλαβε υπόψη του την από 27.12.2002 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ, η οποία ενέμεινε στις απόψεις προγενέστερης γνωμοδότησής της, που ανέφερε ότι τα αποτελέσματα κλινικών πειραματικών μελετών είναι ικανοποιητικά και ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μπορεί να απαγορευθεί η διάθεση του επίμαχου φαρμάκου.

    Ακόμα, στην γνωμοδότηση του ΕΣΕ περιλαμβάνεται και έκθεση του καθηγητή Φαρμακολογίας Δ. Βαρώνου που τάσσεται υπέρ της μη ανάκλησης κυκλοφορίας του φαρμάκου «Τ4.

    [02] Αλεξανδρούπολη: Σε ετοιμότητα για την στάθμη ποταμού Εβρου

    03/02/2003 20:35:48

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Εβρου, καθώς το ύψος της στάθμης του ποταμού Εβρου βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά πριν από το όριο συναγερμού.

    Νωρίς το απόγευμα η στάθμη της κοίτης του ποταμού Εβρου στο σταθμό μέτρησης Πυθίου ήταν στα 5,40 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα και όριο αντοχής των αναχωμάτων τα 6,10 μέτρα.

    Τα αναχώματα του ποταμού Εβρου επιθεωρούν υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας για το ενδεχόμενο που σημειωθεί κάποιο ρήγμα.

    Αιτία της νέας απότομης αύξησης της στάθμης του ποταμού ήταν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Παράλληλα πολύ θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η Βουλγαρία, με φράγματα, προς το παρόν ελέγχει τη ροή των υδάτων του ποταμού Αρδα, αποτρέποντας τις πλημμύρες.

    Σημειώνεται ότι με επείγουσα ανακοίνωση της Νομαρχίας Εβρου, από το απόγευμα την Κυριακή κλήθηκαν όλοι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της περιοχής, να απομακρύνουν τα ζώα τους, τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τις βάρκες τους από τα σημεία που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού Εβρου. Επίσης, ειδοποιήθηκαν οι στρατιωτικοί περίπολοι και οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν στις επικίνδυνες περιοχές.

    Πάντως θετική εξέλιξη θωρείται ότι τις τελευταίες δέκα ώρες, το ύψος της κοίτης του ποταμού Εβρου, είχε σταθεροποιηθεί στα 5,40 μέτρα.

    [03] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με Σόλμπες

    03/02/2003 18:37:04

    Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει μονίμως να προσπαθούν να έχουν το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πέδρο Σόλπες σε ερώτηση σχετική με το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό της σύστημα. Ο κοινοτικός επίτροπος συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόλμπες ανέφερε ότι το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ έχει αυξήσει τους κινδύνους σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο ίδιος δήλωσε όμως αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2003.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ελληνική οικονομία, ο κοινοτικός Επίτροπος είπε ότι η πορεία της είναι σχετικά καλή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία έχει ορισμένα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ανέφερε ειδικότερα τον πληθωρισμό ως βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπισθεί αλλά και - σε μακροπρόθεσμη βάση - το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μέλη και το οποίο προκαλεί πιέσεις στο ασφαλιστικό.

    [Φώτο-542685]

    [04] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση μητροπολίτη Ζακύνθου

    03/02/2003 17:53:46

    Τετράωρη κατάθεση από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο, έλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέτασε τον κ. Χρυσόστομο σε χώρο εκτός του εισαγγελικού γραφείου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση εκβιασμών.

    Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος φέρεται να είχε υποστεί εκβίαση από δύο ή τρία άτομα του δημοσιογραφικού χώρου κατά την περίοδο που ήταν υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας κατονόμασε τα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τότε.

    [Φώτο-267991]

    [05] PricewarerhouseCoopers - Ελληνες Επιχειρηματίες - Ερευνα.

    03/02/2003 16:45:36

    Ο Σπύρος Λάτσης (όμιλος EFG Eurobank Ergasias), ο Νίκος Στασινόπουλος (Ομιλος Βιοχάλκο) και ο Σωκράτης Κόκκαλης (όμιλος Ιντρακομ) είναι κατα σειρά οι τρεις πιο επιτυχημένοι Ελληνες επιχειρηματίες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας PricewaterhouseCoopers στην οποία συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων ελληνικων εταιριών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο πιο αξιόλογος νέος επιχειρηματίας είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου (όμιλος EasyJet) και ακολουθούν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (όμιλος ΔΕΛΤΑ) και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Όμιλος Chipita).

    Στην έρευνα της PricewaterhouseCoopers η εταιρία Τιτάν αναδείχθηκε ως η πιο επιτυχημένη ελληνική επιχειρήση και ακολούθησαν η Coca Cola-3E και ο ΟΤΕ. Στο ερώτημα ποιες τρεις εταιρίες στη Ελλάδα χαρακτηρίζονται κατα την γνώμη σας από την μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια πρώτη έρχεται η βιομηχανία Τιταν και ακολουθούν η Coca Cola 3E και η Βιοχάλκο.

    Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα είναι οι τρεις εταιρίες που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένετε να επηρεάσουν περισσότερο την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου τα επόμενα 5-10 χρόνια.

    [06] Νέες έρευνες για τον ΕΛΑ.

    03/02/2003 16:26:36

    Με τη θέση ότι η τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ θεωρείται από τις διωκτικές αρχές ως εν ενεργεία και άρα τα αδικήματα που βαραίνουν τα μέλη της είναι διαρκή συνεχίζονται οι έρευνες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και υποστηρίζεται ότι αναμένονται ακόμη δύο συλλήψεις.

    Πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές, για το θεωρητικό του ΕΛΑ γνωστό με το ψευδώνυμο ''Άντριου'' που σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο σύνδεσμος της οργάνωσης με τον ''Κάρλος'' και τον ''Νίκολας'' που μεταξύ των άλλων φέρεται ότι οργάνωσε και το κτύπημα με τηλεχειριστήριο εναντίον του Σαουδάραβα Πρέσβη στο Ψυχικό το 1983 και το κτύπημα της Αμερικάνικης Βάσης στην Αθήνα το 1970.

    Στο μεταξύ έχουν αφεθεί ήδη ελεύθερα τα τέσσερα άτομα που είχαν προσαχθεί το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής,ενώ οι τρεις ήδη συλληφθέντες που φέρονται ως μέλη του ΕΛΑ, ο κοινοτάρχης Κιμώλου, Αγγελέτος Κανάς, 52 ετών, Κώστας Αγαπίου, 56 ετών και Ειρήνη Αθανασάκη, 49 ετών, κάτω από ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στο Εφετείο, στο γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να καταθέσουν σε ειδικό ανακριτή την Τετάρτη. Αρνούνται κάθε είδους συμμετοχής στον ΕΛΑ, ενώ αντίθετα οι αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία ''φωτιά'' σε βάρος τους. Πρόκειται κατά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για δακτυλικά αποτύπωματα που βρέθηκαν σε προκηρύξεις και υπολείμματα εκκρηκτικών μηχανισμών τα οποία στο μεταξύ ταυτοποιήθηκαν.

    Πυκνό μυστήριο καλύπτει τις έρευνες σχετικά με διαμέρισμα στην οδό Πάτμου 51, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γιάφκα του ΕΛΑ και βρίσκεται απέναντι από τη γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου 84. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανάλογες έρευνες γίνονται και στον Κολωνό και στο Παγκράτι.

    Σχετικά με τις έρευνες αυτές ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται από τις διωκτικές αρχές σε κατάθεση ιδιοκτήτη διαμερίσματος ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές αναγνώρισε έναν εκ των τριών συλληφθέντων ως ενοικιαστή.

    Στο μεταξύ στοιχεία κατά την αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υπάρχουν και για άλλα δύο άτομα που φέρονται αναμεμιγμένα στον ΕΛΑ.

    Μία γυναίκα γνωστή με τον κωδικό ''Λένα'' πού φέρεται ότι είχε δεσμό με μέλος του ΕΛΑ, ενώ συμμετείχε και στις βομβιστικές επιθέσεις και έναν άνδρα με το κωδικό όνομα ''Μιχάλης'', που δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

    [Φώτο-542573]

    [07] ΕΛΑ-Θεωρείται ως ενεργή οργάνωση απο τις διωκτικές αρχές

    03/02/2003 15:38:04

    Ως ενεργή οργάνωση θεωρούν οι διωκτικές αρχές τον ΕΛΑ, τα φερόμενα ως μέλη του οποίου διώκονται με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2000 για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Σύμφωναμε δικαστικές πηγές το γεγονός ότι η οργάνωση δεν εξέδωσε ποτέ προκήρυξη που να γνωστοποιεί τη διάλυσή της επιτρέπει στον εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος όπως ήταν πριν το 2000.

    Πληροφορίες από δικαστικούς λειτουργούς αναφέρουν ότι τα στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΕΛΑ αλλά και όσων συλληφθούν δεν στηρίζονται τόσο στα αρχεία της ''Στάζι'', που δεν έχουν κριθεί ιδιαίτερα επαρκή αλλά κυρίως σε μαρτυρικές καταθέσεις -τουλάχιστον δέκα- που κρίνονται ιδιαίτερα αξιόπιστες καθώς έχουν διασταυρωθεί και σε εργαστηριακά ιδρύματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των καταθέσεων περιλαμβάνεται αυτή της πρώην συζύγου του κοινοτάρχη της Κιμώλου κ. Αγγελέτου Κανά, οι ισχυρισμοί της οποίας έχουν διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί και από άλλες καταθέσεις προσώπων που γνώριζαν πολύ καλά τους εμπλεκόμενους.

    Στη δικογραφία επίσης φέρεται να υπάρχει και μαρτυρική κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο κ. Κανάς είχε νοικιάσει με άλλο ονοματεπώνυμο διαμέρισμα στην Αθήνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως γιάφκα της οργάνωσης.

    [Φώτο-542351]

    [08] Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη για τρομοκρατία

    03/02/2003 15:37:50

    Στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου ''Εγώ ο Ιάκωβος'' απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις νέες συλλήψεις για το θέμα της τρομοκρατίας η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε:

    ''Μέχρι εδώ η Ελληνική Αστυνομία έκανε μια πολύ σωστή δουλειά. Θέλω να ελπίζω οτι δεν θα παρασυρθούμε σε φημολογίες, διαρροές και θα μείνουμε στην ουσία του προβλήματος της τρομοκρατίας''. Σχετικά με τον κ. Α.Καννά είπε: ''Νομίζω οτι οποιαδήποτε προσπάθεια να δοθούν άλλου είδους πολιτικές ερμηνείες με βρήκε εμένα αντίθετη. Οταν υπήρχαν πολλοί άλλοι λόγοι να τοποθετηθώ. Ελπίζω να μήν αρχίσουμε σήμερα και να κρατήσουμε αυτή τη σοβαρότητα, που ο πολιτικός κόσμος κρατησε τον τελευταίο καιρό''.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης Σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις του ΕΛΑ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Καρατζαφέρης είπε: ''Είναι μια καλοστημένη παράσταση της κυβερνήσεως για να μπορέσει να αποσυντονίσει τα πραγματικά περιστατικά που τη βαραίνουν. Οι συλλήψεις είναι παλιό παγωμένο φαγητό , ξυνά παλιά σταφύλια''. Σχετικά με τον κ. Καννά είπε οτι ''πρέπει να προσέχουν ποιές επιλογές κάνουν''.

    [Φώτο-534656]

    [09] Αγωγή Γ. Τράγκα κατά Αλ. Στεφανόπουλου.

    03/02/2003 14:54:18

    Ποσό αποζημίωσης τριών εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί ο εκδότης Γιώργος Τράγκας από το δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο με αγωγή που κατέθεσε στο πολυμελές Πρωτοδικείο.

    Ο κ. Τράγκας διεκδικεί την αποζημίωση για ηθική βλάβη που υποστηρίζει ότι υπέστη από συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Αλέξανδρου Στεφανόπουλου.

    Αφορμή για την προσφυγή Τράγκα στάθηκαν καταγγελίες του δημοσιογράφου σύμφωνα με τις οποίες το 1998 που εργαζόταν ως εκκλησιαστικός συντάκτης στην εφημερίδα ''Βραδυνή'', ο κ. Τράγκας τον πίεσε να πάρει χρήματα από το μητροπολίτη Ιερώνυμο ενόψει της εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τράγκας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων περίεργες τις καταγγελίες του δημοσιογράφου και υποστήριξε ότι κέντρα εξουσίας επιδιώκουν τη φυσική, ηθική και οικονομική εξόντωσή του. Γνωστοποίησε επίσης ότι σκοπεύει να κοινοποιήσει το όλο ζήτημα σε φορείς στην Ευρώπη.

    [10] Αυξήσεις σε οπωροκηπευτικά λόγω κακοκαιρίας.

    03/02/2003 14:44:58

    Αυξήσεις μέχρι 39,04% σημειώνονται σε ορισμένα οπωροκηπευτικά από τις αρχές του έτους. Η κακοκαιρία διατηρεί ψηλά τις τιμές σε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε πιπεριές (39,04%), μελιτζάνες φλάσκες (24,57%), κρεμμύδια ξερά (22,69%), ραδίκια ιταλικά (32,67%), σπανάκι (21,09%) και μανταρίνια (30,67%).

    Σε εννέα προϊόντα πάντως σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα μειώσεις από το σύνολο 26 οπωροκηπευτικών στη λίστα ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα μειώσεις υπάρχουν σε πιπεριές μακριές γλυκές (-27,70%), λεμόνια (-14,86%), μήλα (-2%), λάχανα (-5,80%), κουνουπίδια (-2,76%), καρότα (-1,90%) και αγγουράκια (-7,08%).

    [Φώτο-396707]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 February 2003 - 21:30:17 UTC