Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροχαία Ατυχήματα: Αλκοτέστ σε όλους
  • [02] Οργάνωση `ΕΛΑ`: Αναμένονται προσαγωγές και συλλήψεις
  • [03] Πάτρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [04] Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Λαμίας: Διακοπή κυκλοφορίας
  • [05] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση Μητροπολίτη Ιερώνυμου
  • [06] Συνάντηση Γ.Αγγελοπούλου με Φ.Γεννηματά.
  • [07] Σημίτης:Πιθανή σύγκληση ΕΕ για Ιράκ
  • [08] Επετράπη ο απόπλους των πλοίων.

  • [01] Τροχαία Ατυχήματα: Αλκοτέστ σε όλους

    31/01/2003 21:30:15

    Αλκοτέστ σε όλους τους οδηγούς που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα έστω και με μικρές υλικές ζημιές, φταίνε δεν φταίνε, θα γίνεται από αύριο.

    Συγκεκριμένα, αλλάζει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα για την καταγραφή και τον έλεγχο των τροχαίων ατυχημάτων από την Αστυνομία.

    Συγκεκριμένα δεν θα πηγαίνουν στα σημεία των ατυχημάτων περιπολικά της Αμεσης Δράσης, η οποία πλέον αποδεσμεύεται από αυτή την ευθύνη, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στον τομέα της αστυνόμευσης και της αντιμετώπισης της εγκηματικότητας.

    Οταν γίνεται τροχαίο ατύχημα οι οδηγοί θα ειδοποιούν βέβαια την Αμεση Δράση στο 100, η οποία θα ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα Τροχαίας που θα επιλαμβάνεται στο ατύχημα. Στο σημείο του ατυχήματος θα πηγαίνουν υπάλληλοι των Τμημάτων Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (ΤΟΤΑ) με ανακριτικό υπάλληλο, για να επιλαμβάνονται άμεσα, είτε υπάρχει τραυματισμός, είτε όχι. Το ΤΟΤΑ για αυτό το σκοπό ενισχύεται με προσωπικό και μεταφορικά μέσα κυρίως μοτοσικλέτες για τη γρήγορη μετακίνηση.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι γρηγορότερη η άφιξη της αστυνομίας στον τόπο οποιουδήποτε ατυχήματος, αφού μέχρι τώρα τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης καθυστερούσαν πολλές φορές, λόγω πολλών ταυτόχρονων υποχρεώσεων. Οταν οι αστυνομικοί πηγαίνουν στον τόπο του ατυχήματος, σύμφωνα με τα νέα δεδομενα, θα κάνουν αλκοτέστ και στους δύο οδηγούς.

    Σε περίπτωση που υπαίτιος οδηγός διαπιστωθεί ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το προβλεπόμενο όριο, θα πληρώνει από την τσέπη του τις ζημιές, γιατί η ασφαλιστική του εταιρία θα καταβάλει την αποζημίωση στον παθόντα, αλλά θα απαιτεί στη συνέχεια το ποσό από τον πελάτη της.

    Πρόβλημα όμως πιθανόν να δημιουργείται και στον οδηγό που δεν φταίει, αν βρεθεί ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός, η ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οδηγού ενδέχεται να μην δεχθεί να αποζημιώσει τον παθόντα με το αιτιολογικό ότι η μέθη του συνετέλεσε στο να μην αποφύγει το ατύχημα. Ο παθών βέβαια θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί αν οι ισχυρισμοί της ασφαλιστικής εταιρίας είναι βάσιμοι ή όχι, οπότε θα πρέπει να αποζημιώσει τον οδηγό.

    Αυτή η διαδικασία ωστόσο είναι χρονοβόρα. Ολα αυτά, πρέπει να σημειωθεί, θα ισχύουν στην περίπτωση που κάποιος από τους εμπλεκόμενους οδηγούς σε ατύχημα ζητήσει την παρέμβαση της Τροχαίας και όχι φυσικά αν υπάρξει φιλικός διακανονισμός.

    [02] Οργάνωση `ΕΛΑ`: Αναμένονται προσαγωγές και συλλήψεις

    31/01/2003 21:17:04

    Η ώρα των συλλήψεων για τον ''Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα'' που φημολογούνται εδώ και αρκετές ημέρες, φαίνεται πως έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και τις επόμενες ώρες, πιθανότατα και αύριο, θα αρχίσουν οι συλλήψεις για τον ΕΛΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ότι θα συλληφθούν άμεσα τουλάχιστον δύο ή τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, τα δακτυλικά αποτυπώματα των οποίων έχουν βρεθεί σε προκηρύξεις που έχει στείλει στο παρελθόν η οργάνωση.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ό,τι οι συλλήψεις δεν θα είναι ευρείας κλίμακας όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά μάλλον περιορισμένες.

    Συγκεκριμένα αναμένεται ότι θα προσαχθούν συνολικά γύρω στα δέκα άτομα από τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κρατηθούν τα πέντε ή έξι, ενώ για τα υπόλοιπα είναι αμφίβολο αν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία γνωρίζει για τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό ατόμων στις "ομάδες κρούσης" του ΕΛΑ κατά τη διάρκεια της 20ετούς δράσης του από το 1975 έως το 1995, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί τα στοιχεία, με βάση τα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί κατηγορία.

    Εν τούτοις στη δικογραφία που θα σχηματισθεί για την υπόθεση πέρα από αυτούς που θα συλληφθούν, θα συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα αρκετών ατόμων και με βάση όσα στοιχεία θα υπάρχουν θα αποφασίσουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

    [03] Πάτρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    31/01/2003 20:39:46

    Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Αχαΐας και των δήμων του νομού μετά τις πληροφορίες για νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος κήρυξε σήμερα το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της υπερχείλισης από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις χειμάρρων και ποταμών στην περιοχή της Αιγιάλειας, αλλά και την Κάτω Αχαΐα. Λόγω κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους επαρχιακούς δρόμους Πούντας - Καλαβρύτων και Κλειτορίας - Καλαβρύτων μέσω Πριολίθου.

    Πάντως, από το μεσημέρι τα φαινομένα έχουν υποχωρήσει. Το απόγευμα συνήλθε το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο με αντικείμενο τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Αντίθετα με ότι συμβαίνει στη στεριά, ηρεμία επικρατεί στο θαλάσσιο χώρο. Τα δρομολόγια των φέριμπότ Ρίου-Αντιρρίου διεξάγονται κανονικά.

    Προβλήματα στην Ηλεία.

    Σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν και στο νομό Ηλείας. Ο Αλφειός ποταμός υπερχείλισε καθώς η βροχή παρέσυρε το προστατευτικό ανάχωμα που είχαν δημιουργήσει συνεργεία της νομαρχίας. Από τις πλημμύρες προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες, με κυριότερες αυτές στο χωριό Καλυβάκια, όπου καταστράφηκαν αγροικίες, αποθήκες και ποιμνιοστάσια.

    Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στους δήμους Σκυλούντος και Ζαχάρως. Επίσης έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο δρόμο Αρχαίας Ολυμπίας - Λάλα στο 2ο και 9ο χιλιόμετρο. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκονται σε επιφυλακή οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της νομαρχίας Ηλείας, ενώ μετέβησαν στο νομό δυνάμεις από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Πάτρας, της Τρίπολης και της Κυπαρισσίας.

    [04] Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Λαμίας: Διακοπή κυκλοφορίας

    31/01/2003 20:26:47

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργεί από τις πλημμύρες στη Φθιώτιδα. Για περισσότερο από τρεις ώρες έχει διακοπεί η συγκοινωνία στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Λαμίας αφού τα νερά του Σπερχειού ποταμού έχουν καλύψει τη γέφυρα της γραμμής κοντά στο Λιανοκλάδι. Πάντως, οι τεχνικοί το ΟΣΕ διαπίστωσαν ζημιές και στη γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής στο Σπερχειό ποταμό, αφού η ορμή των νερών έχει καταστρέψει την υποδομή των γραμμών και έφτασε στη Λαμία ειδικός γερανός για να αποκατασταθεί η βλάβη στις γραμμές.

    Ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες, που είναι υποχρεωμένοι να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να διανύσουν την απόσταση από Λιανοκλάδι μέχρι την Τιθορέα, για να συνεχίσουν έτσι το ταξίδι τους. Πάντως, σύμφωνα με τους τεχνικούς του ΟΣΕ, η αποκατάσταση της βλάβης δεν πρόκειται να γίνει πριν τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 3 το μεσημέρι η στάθμη του νερού στο Σπερχειό ποταμό ανέβηκε κατά 15 πόντους και μηχανικοί της Νομαρχίας διαπίστωσαν προβλήματα στατικότητας σε δύο γέφυρες και διέκοψαν τη συγκοινωνία σε δύο δρόμους από Λαμία προς Υπάτη και από Λαμία προς Γοργοπόταμο.

    Τέλος, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες πλημμύρισαν περίπου 1.000 στρέμματα στο Φραντζή και Κωσταλέξι αφού υπερχείλισε ο ποταμός.

    Αισιόδοξη νότα είναι ότι έχουν σταματήσει οι βροχοπτώσεις στα ορεινά και σιγά-σιγά η στάθμη του νερού έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και η ορμή του.

    [05] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση Μητροπολίτη Ιερώνυμου

    31/01/2003 19:50:35

    Κατάθεση από το μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το απόγευμα ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών. Ο κληρικός έχει δηλώσει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού το 1998 κατά την περίοδο εκλογής αρχιεπισκόπου.

    [06] Συνάντηση Γ.Αγγελοπούλου με Φ.Γεννηματά.

    31/01/2003 16:41:01

    Μέσα σε άριστο κλίμα και με πολύ καλή διάθεση, διεξήχθη σήμερα το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου στη νέα υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, στην έδρα του ''Αθήνα 2004'', στη Νέα Ιωνία, ξεκινώντας, έτσι, την πολύ στενή και θερμή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκαν κυρίως τα θέματα δημόσιας υγείας και καθαριότητας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Οργανωτική Επιτροπή αναγνώρισε την καθοριστικής σημασίας συμβολή της υπερνομαρχίας στο τεράστιο εγχείρημα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η κα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι ''οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας δίνουν την ευκαιρία να συνεργαστούμε, ώστε να βρεθούν οι άμεσες λύσεις ή να επιταχυνθούν διαδικασίες ιδιαίτερα σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης κατά τις ημέρες των Αγώνων, όπως είνα -για παράδειγμα- η καθαριότητα, τα θέματα δημόσιας υγείας και άλλα. Η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή και βεβαίως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτή την πολύ καλή διάθεση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, αφού όλοι έχουμε και πρέπει να έχουμε την αίσθηση του επείγοντος και της δυσκολίας του εγχειρήματος''.

    Η κα Γεννηματά, από την πλευρά της, τόνισε ότι σ΄ αυτή την πρώτη συνάντηση το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο πολύ μεγάλο ζήτημα της δημόσιας υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ''πρέπει να ελέγξουμε όλους τους σταθμούς πώλησης νερών, τα τρόφιμα, τα εστιατόρια, τα κρουαζιερόπλοια, ακόμη και τις πισίνες''.

    Σημείωσε δε ότι αυτός είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2004.

    Επίσης, η κα Γεννηματά αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της καθαριότητας, ενώ επισήμανε ότι ''μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε την Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι Αγώνες με τον καλύτερο τρόπο, αλλά να εξυπηρετηθεί και η ζωή των επισκεπτών και των πολιτών του λεκανοπεδίου''.

    Τέλος, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, εξέφρασε την αγωνία της προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα παραπάνω για να βελτιωθούν μόνιμα οι συνθήκες της ζωής των πολιτών της Αθήνας.

    Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου προς την κα Αγγελοπούλου, για το κυριάρχο θέμα των ημερών, σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για εκβιασμούς επιχειρηματιών, η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' απάντησε ότι ''εδώ είμαστε για να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες...''

    Στο μεταξύ, Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπογράφηκε μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004 και του Δήμου Νέου Ηρακλείου. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ Ιωάννης Σπανουδάκης και ο Δήμαρχος Νέου Ηρακλείου Γεώργιος Μαστοράκος.

    [07] Σημίτης:Πιθανή σύγκληση ΕΕ για Ιράκ

    31/01/2003 15:36:29

    Δεν απέκλεισε τη σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετά την επιστολή των ''οκτώ'' για την κρίση στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΕΕ, κ. Κ.Σημίτης.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων δήλωσε οτι ''δεν πρόκειται να συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής λόγω του γράμματος. Αν χρειαστεί θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής, εφόσον πρόκειται να ληφθουν κρίσιμες αποφάσεις για τις εξελίξεις''.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε οτι ''το γράμμα (σσ η επιστολή των ''οκτώ'') είναι μια ενέργεια η οποία παρουσιάζει πρόβλημα, γιατί έγινε χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση''. Διευκρίνησε ομως οτι ''είναι και μία έκφραση γνώμης, η οποία ειναι ελευθερη στα κράτη-μέλη''.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε οτι η Προεδρία έχει επιδίωξη, καθήκον και υποχρέωση να οργανώνει το διάλογο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να υπάρξει μια κοινή θέση.

    -''Εχουμε συμφωνήσει, τόνισε, οτι πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική. Εμείς πρέπει να το επιδιώκουμε αυτό. Γι' αυτό είναι καλό να συνεννοούμαστε οι εταίροι μεταξύ μας. Γι αυτό ειναι καλό να προσπαθούμε να ξεπερνάμε αντιθέσεις''.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε στη συνέχεια οτι στην περίπτωση της επιστολής των ''οκτω'', ''ο τρόπος που ακολουθήθηκε δείχνει οτι υπήρξε έλλειψη συνεννόησης, δεν υπήρξε πληροφόρηση''.

    Και κατέληξε:

    -''Ετσι, δεν βοηθάμε την Ευρώπη να έχει μια δυνατή φωνή στο παγκόσμιο σύστημα''.

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός στην οικονομία

    [Φώτο-541343]

    [08] Επετράπη ο απόπλους των πλοίων.

    31/01/2003 15:36:15

    Απο τις 3 το μεσημέρι επετράπη ο απόπλους όλων των επιβατικών οχηματαγωγών πλοίων απο τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 January 2003 - 21:30:16 UTC