Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΟΦΙΝ: Φορολογία αποταμιεύσεων
  • [02] Σημίτης: Η Ελλάδα θα εργάζεται για κοινή στάση ΕΕ
  • [03] ΕΚΟΦΙΝ: Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας
  • [04] Υπόθεση εκβιασμών-Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [05] Επίθεση στην κυβέρνηση από ΝΔ για την οικονομία
  • [06] Τα βιβλία της ΠΑΕ ΑΕΚ εξετάζει το ελεγκτικό συμβούλιο

  • [01] ΕΚΟΦΙΝ: Φορολογία αποταμιεύσεων

    21/01/2003 22:12:05

    "Aπόφαση σταθμό στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η οποία προάγει την ολοκλήρωση και ομοιομορφία των τραπεζικών συστημάτων", χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν, μετά από 14 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, οι "15" για τη φορολογία των αποταμιεύσεων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα για την παρακίνηση των κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, η απόφαση προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για τα εισοδήματα που προέρχονται από αποταμιεύσεις κατοίκων της ΕΕ σε χώρες των οποίων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ οι τρεις χώρες (Λουξεμβούργο, Αυστρία και Βέλγιο) που δεν μετέχουν στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, θα εφαρμόσουν ένα φόρο παρακράτησης στην πηγή στους τόκους των καταθέσεων.

    Ο συντελεστής παρακράτησης (φόρος) ορίζεται σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2004, σε 20% από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε 35% από την 1η Ιανουαρίου 2010. Οπως σημείωσε ακόμη ο κ. Χριστοδουλάκης, το 75% αυτής της φορολογίας θα αποδίδεται στη χώρα κατοικίας του φορολογουμένου (χώρα κατοικίας του καταθέτη), γεγονός που όπως είπε, θα συντελέσει σε μια πιο δίκαιη φορολογική μεταχείριση για τα εισοδήματα που έχουν παραχθεί σε κάποια χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά φοροδιαφεύγουν εφόσον είναι κατατεθειμένα σε χώρες που δεν εφαρμόζουν το σύστημα της ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών.

    Σημειώνεται ότι για τις υπόλοιπες χώρες όπου θα ισχύει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με βάση το φορολογικό σύστημα που ισχύει στην χώρα κατοικίας.

    [02] Σημίτης: Η Ελλάδα θα εργάζεται για κοινή στάση ΕΕ

    21/01/2003 19:38:26

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε σήμερα οτι μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, μέχρι δηλαδή να βγούν τα αποτελέσματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα εργάζεται για κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Ιράκ, απαντώντας σε ερώτηση, για το αν η ελληνική προεδρία θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για το θέμα του Ιράκ, μετά την επίσκεψη χθες στην Αθήνα του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ. Ο κ.Μπλιξ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και παράλληλα, ενημέρωσε την ελληνική προεδρία για τις έρευνες στο ιρακινό οπλοστάσιο. Εξέφρασε αβεβαιότητα για τα ευρήματα της ομάδας του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κλείσει ο φάκελος του Ιράκ. Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι δεν ξέρουμε εάν αυτά που βλέπουμε είναι κομμάτια πάγου, ή ολόκληρο το παγόβουνο. Ο κ.Παπανδρέου, μιλώντας το πρωί σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό εκτίμησε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα ζητήσουν χρονική παράταση για τους ελέγχους. Επισήμανε δε, ότι αν υπάρξει πράγματι συνεργασία από την πλευρά του Σαντάμ, αυτό θα είναι το κλειδί για να μην δοθεί αφορμή πολέμου. Στο μεταξύ κλιμακώνονται σε όλο τον κόσμο οι λαϊκές αντιδράσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη ζητά με επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών, να αποσυρθεί η ελληνική φρεγάτα που έχει διατεθεί υπό τις αμερικανοβρετανικές διαταγές στην περιοχή του Κόλπου. Ζητεί επίσης από την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας δεν θα εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο, σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [Φώτο-525857]

    [03] ΕΚΟΦΙΝ: Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας

    21/01/2003 18:40:33

    Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ενέκρινε το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για την περιοδο 2002-2006. Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε οτι ''ολοι αναγνώρισαν την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και γενικότερα της οικονομίας της χώρας μας''. Για το λόγο αυτό, διευκρίνησε, το Συμβούλιο επέμενε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική η οποία έφερε αυτά τα αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη μείωση του δημόσιου χρέους, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας έτσι ώστε να προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης.

    [Φώτο-460213]

    [04] Υπόθεση εκβιασμών-Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    21/01/2003 18:02:59

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε το μεσημέρι στα δημοσιεύματα που φέρουν μητροπολίτες να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού. Ο κ.Χριστόδουλος τόνισε ότι δεν ξέρει τίποτε ο ίδιος, ούτε και η Ιερά Σύνοδος. ''Αυτά, τόνισε, ο Αρχιεπίσκοπος, τα διαβάζουμε στις εφημερίδες και βεβαίως είναι, υποθέτω, τελείως ανεύθυνα''. Σε ερώτηση δε εάν εκείνος θα γνώριζε οτι έχουν ήδη κλητευτεί μητροπολίτες ο αρχιεπίσκοπος απάντησε οτι φυσικά και θα το ήξερε. Το θέμα των εκβιασμών βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση για άλλη μια φορά υπογραμμίζει πως επιθυμία της είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως και ως το τέλος αυτή η υπόθεση δήλωσε το μεσημέριο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [05] Επίθεση στην κυβέρνηση από ΝΔ για την οικονομία

    21/01/2003 18:02:48

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οικονομία σε συνδυασμό με τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο εξαπέλυσε η ΝΔ ύστερα απο τη σύσκεψη των συντονιστών υπο τον Κώστα Καραμανλή η οποία ασχολήθηκε με το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας που συζητείται σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θόδωρος Ρουσσόπουλος δήλωσε οτι το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορά την επόμενη κυβέρνηση και όχι τη σημερινή η οποία,όπως είπε,είναι δέσμια των αγκυλώσεων,της διαπλοκής και των εξαρτήσεων και δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Ο κ.Ρουσσόπουλος σημείωσε πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση.

    [06] Τα βιβλία της ΠΑΕ ΑΕΚ εξετάζει το ελεγκτικό συμβούλιο

    21/01/2003 18:02:39

    Στη διαδικασία ερευνών για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην ΑΕΚ αναφέρθηκε το μεσημέρι κ.Χυτήρης, σημειώνοντας πως απο χθες το ελεγκτικό συμβούλιο εξετάζει τα βιβλία της ΠΑΕ και αμέσως μετά θα παραδώσει την έκθεσή του στον αρμόδιο υπουργό, και εκείνος στον αθλητικό δικαστή,προκειμένου να εκδώσει την απόφαση, η οποία, τέλος, πρέπει να είναι εκτελεστή απο την ΑΕΚ. Αν δε γίνει εκτελεστή, τόνισε ο κ.Χυτήρης, η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα και η ΑΕΚ θα έχει ''την τύχη που της αρμόζει''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 January 2003 - 21:30:12 UTC