Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεδαφίσεις και ένταση στο Μενίδι.
  • [02] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαλάνδρι
  • [03] Επίσκεψη Αλέκας Παπαρήγα στο Νοσοκομείο Νίκαιας
  • [04] Στο 3,4 ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου
  • [05] Σημίτης:Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
  • [06] 17N:Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο Αν.Παπαναστασίου
  • [07] Καραμανλής για Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ
  • [08] Παρουσίαση προγράμματος ελληνικής προεδρίας

  • [01] Κατεδαφίσεις και ένταση στο Μενίδι.

    10/01/2003 14:13:58

    Μέσα σε κλίμα έντασης και διαμαρτυριών συνεχίστηκαν και σήμερα οι καταδεφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, στο ρέμα του Κηφισσού, στο Μενίδι.

    Τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής κατεδάφισαν μια μάνδρα μήκους 15 μέτρων της εταιρίας "Μάρμαρα Ψωφάκη", η οποία είχε κτιστεί πάνω στην κοίτη του Κηφισσού, ενώ υπήρχε επέκταση πλάτους τριών μέτρων προς την κοίτη του ποταμού.

    Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και εργαζόμενοι στη μαρμαροβιομηχανία αντέδρασαν, ανέβηκαν πάνω στη μάνδρα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη μπουλντόζα. Κάποια στιγμή όμως υποχώρησαν και κατεδάφισαν μόνοι τους το τμήμα που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο ενώ σε κάποια άλλη φάση της κατεδάφισης κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της επικεφαλής της Πολεοδομίας Χωροταξίας που παρίστατο στην κατεδάφιση κ.Διονυσία Ζωγράφου.

    Ωστόσο το επεισόδιο δεν πήρε έκταση. Η κατεδάφιση συνεχίστηκε ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας που υποστήριζουν ότι έχουν άδεια συνέχισαν να διαμαρτύρονται φραστικά.

    Στο μεταξύ τα συνεργεία κατεδάφισης απέφυγαν να γκρεμίσουν σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί μια στάνη που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού, ο ιδιοκτήτης της οποίας στεγάζει εκεί εκατοντάδες αιγοπρόβατα, γουρούνια καθώς και ελάφια.

    Ο ιδιοκτήτης της στάνης ζητά προθεσμία δύο ή τριών μηνών για τη μεταστέγασή της επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους για τα ζώα.

    Οι υπεύθυνοι όμως της περιφέρειας Αττικής, διευκρινίζουν ότι τον είχαν ενημερώσει για την απόφαση εδώ και ένα μήνα αλλά αυτός αρνείται να συμμορφωθεί.

    Οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

    [02] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαλάνδρι

    10/01/2003 14:04:59

    Ενοπλος που φορούσε κράνος μοτοσυκλετιστή και γιαλιά ηλίου, μπήκε στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στη λεωφόρο Πεντέλης 34-36 στο Χαλάνδρι και αφού ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, απέσπασε απο δύο ταμεία 17 χιλιάδες ευρώ.

    Η ληστεία έγινε στις 9.25 και στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε με μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού, η οποία όπως διαπιστώθηκε, ήταν κλεμμένη απο τις 8 του μηνός, απο την περιοχή του Χαλανδρίου.

    [03] Επίσκεψη Αλέκας Παπαρήγα στο Νοσοκομείο Νίκαιας

    10/01/2003 13:53:56

    Να αγωνιστούν για να σταματήσει η άλωση του δημόσιου τομέα υγείας απο τα μονοπώλια και να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που να χρηματοδοτείται απο το κράτος και την εργοδοσία, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για την υγεία, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλο το λαό, κάλεσε τους εργαζόμενους η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια επισκέψεων που έκανε σήμερα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Νίκαια και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

    Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε πρώτα το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Νίκαια και συνομίλησε με εργαζόμενους και τη διεύθυνση.

    Σε δηλώσεις μετά τις επαφές που είχε, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ''αντί να διοργανώνει φιέστες και βεγγέρες για το ότι ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, κάτι που γίνεται κάθε έξι μήνες και ισχύει για όλες τις χώρες, να έρθει να κάνει μια επίσκεψη, εδώ στο ΙΚΑ της Νίκαιας σε μια περιοχή που κατοικούν άνθρωποι με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και να δει εδώ την κατάντια που υπάρχει στον τομέα προσφοράς υπηρεσιών ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας''.

    Συνεχίζοντας η γγ του ΚΚΕ είπε πως ξέρει ότι ο πρωθυπουργός θα βρει δικαιολογίες και θα τα ρίξει στους εργαζόμενους αλλά καλό είναι να έρθει να δει γιατί η κατάσταση είναι εκρηκτική.

    Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων και στη συνέχεια με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

    Κατά τις συζητήσεις εξέφρασε την απαισιοδοξία της για την πορεία της δημόσιας υγείας, λέγοντας ότι συνεχώς υποβαθμίζεται προς όφελος της ιδιωτικής και των συμφερόντων. Αυτή η πορεία είναι μεθοδευμένη, είπε, και πρόβλεψε πως θα υπάρξουν στο μέλλον ένα-δύο καλά κρατικά νοσοκομεία, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι υποβαθμισμένα και η εκμετάλλευση σε αυτά θα είναι πολύ μεγάλη.

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα αφού περιόδευσε στο νοσοκομείο, μίλησε σε εργαζόμενους.

    [04] Στο 3,4 ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου

    10/01/2003 13:49:05

    Μείωση στο 3,4% παρουσίασε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο απο 3,6% το Νοέμβριο του 2002 παρά τη σημαντική πίεση απο τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

    Το 12μηνο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στο 3,6% απο 3,4% το προηγούμενο έτος.

    Η κάμψη του πληθωρισμού το Δεκέμβριο οφείλεται κυρίως στη μείωση σε σχέση με πέρυσι των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα η εξέλιξη του πληθωρισμού το Δεκέμβριο οφείλεται:

    -Στην αύξηση κατά 1% των τιμών των ειδών διατροφής και των μή αλκοολούχων ποτών.

    -Στην αύξηση κατά 1,5% των υπηρεσιών στέγασης κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου θέρμανσης.

    -Στην αύξηση κατά 0,5% των υπηρεσιών στο χώρο της υγείας κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των φαρμάκων.

    -Στην αύξηση κατά 1% των υπηρεσιών στις μεταφορές λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης και της επιβάρυνσης του κομίστρου των ταξί απο το δώρο των Χριστουγέννων.

    -Στην αύξηση κατά 1,9% των υπηρεσιών εστίασης και τουρισμού.

    -Στην αύξηση κατά 0,6% των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών. Και,

    -Στη μείωση κατά 2,7% των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο έκλεισε στο 3,9% απο 3,7% το 2001.

    [05] Σημίτης:Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

    10/01/2003 13:40:03

    Η ολοκλήρωση της Διεύρυνσης της ΕΕ, η συνέχιση πολιτικών για την αντιμετώπιση της ύφεσης, τα θέματα μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης η ολοκλήρωση των εργασιών της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και η προώθηση θεμάτων σχετικά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική είναι οι πέντε προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κων. Σημίτης.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Κων. Σημίτη είπε οτι ''οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι και δικές μας προτεραιότητες".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε επίσης οτι η Ελληνική Προεδρία θα ασχοληθεί για την κατοχύρωση της ειρήνης ενώ αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε οτι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αναπόφευκτο γεγονός. Πρόσθεσε, επίσης, οτι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ.

    [Φώτο-532243]

    [06] 17N:Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο Αν.Παπαναστασίου

    10/01/2003 13:30:11

    Προθεσμία για τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι ζήτησε και έλαβε απο τον εφέτη-ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο Ανέστης Παπαναστασίου, 41 ετών, που κατηγορείται για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    Ο Παπαναστασίου νωρίτερα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Κωνσταντίνο Βομπίρη και όχι στον αρμόδιο Εισαγγελέα κ. Κυριάκο Καρούτσο, καθώς σε βάρος του Εισαγγελικού λειτουργού εκκρεμεί αίτημα εξαίρεσης που έχει υποβάλει ο συνήγορος των ''Θεσπρωτών'' με σκεπτικό ότι ο κ. Καρούτσος είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις τρομοκρατίας.

    Ο συνήγορος του Παπαναστασίου, εξαδέλφου του Νίκου Παπαναστασίου, που σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, φέρεται ιδρυτικό μέλος της ''17 Νοέμβρη'' σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι θύμα συμπτώσεων. Σύμφωνα με τον συνήγορο κ. Κώστα Κούρκουλο, ο Παπαναστασίου έχει πολιτικές απόψεις που τον καθιστούν ριζικά αντίθετο με την τρομοκρατία.

    Οπως είπε ο κ. Κούρκουλος ο εντολέας του χαρακτηρίζει μιλιταριστικό και συντηρητικό το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

    [Φώτο-475069]

    [07] Καραμανλής για Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ

    10/01/2003 12:56:40

    Την ευχή να είναι επωφελής η Προεδρία της χώρας μας στην ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας η οποία, όπως είπε, προσφέρει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε οτι η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά παρούσα σε κάθε μεγάλο εθνικό στόχο και εθνική προσπάθεια με μοναδική έγνοια την μέγιστη προσφορά. Η ΝΔ είπε ο κ. Καραμανλής θα παρακολουθήσει απο κοντά την Προεδρία ώστε με προτάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις να συμβάλει στην ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας στην προώθηση των συμφερόντων της και στην προσφορά της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε οτι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει στο ακέραιο την ευκαιρία που της δίνεται - σε μια περίοδο που αμφισβητείται ο θεσμός της εκ περιτροπής προεδρίας - και να αποδείξει οτι ακόμα και μικρότερα κράτη έχουν καινοτόμες ιδέες και είναι σε θέση να υλοποιούν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες όπως αποδείχθηκε και επι δανικής προεδρίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε οτι το κόμμα του σχεδιάζει μια σειρά απο παράλληλες εκδηλώσεις , πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να φέρουν πιό κοντά στα ευρωπαϊκά προβλήματα τους Ελληνες πολίτες και πιο κοντά στα ελληνικά τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Θέλουμε, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική , περισσότερο κοινωνική χωρίς αποκλεισμούς οπου οι Ελληνες πολίτες θα απολαμβάνουν την ίδια ευημερία και ασφάλεια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρότασή του για μεσογειακή συνεργασία την οποία είχε υποβάλει στη Σύνοδο της Κέρκυρας στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς οπως είπε παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία αφού η Ελλάδα και η Ιταλία προεδρεύουν φέτος στην ΕΕ. Ετσι, είπε ο κ. Καραμανλής μπορούν να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των χωρών του μεσογειακού Νότου.

    Ο κ. Καραμανλής, τέλος, εξέφρασε την ευχή μαζί με την πραγματική σύγκλιση να βρούν το δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και οι χώρες της Βαλκανικής.

    Είχε προηγηθεί δίωρη σύσκεψη με τους ευρωβουλευτές του κόμματος όπου συζητήθηκαν αναλυτικά οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μεγαλύτερη συμμετοχή και αξιοποίησή τους ενώ διαφώνησαν με τον τίτλο ''Παράλληλη Προεδρία'' που είχε δώσει η ΝΔ στις πρωτοβουλίες αυτές. Γι' αυτό και ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του δεν ανέφερε κάτι σχετικό.

    [Φώτο-532155]

    [08] Παρουσίαση προγράμματος ελληνικής προεδρίας

    10/01/2003 12:23:52

    Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε το πρωί από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις μία ο κ.Σημίτης μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, θα δώσουν συνέντευξη τύπου.

    Το πρωί, ο κ.Σημίτης, συναντήθηκε με τον κ.Πρόντι ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο οποίος του επιφύλαξε εγκάρδια υποδοχή. Σε ερώτηση του κ.Στεφανόπουλου για το εάν βαίνουν όλα καλά, ο κ.Πρόντι απάντησε ''όχι καλά, αλλά πάρα πολύ καλά''. Ο κ. Πρόντι είπε ότι η προεδρία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα που απαιτούν λύση.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του σήμερα στην Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι βλέπει την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαική Ενωση πως ένα σημαντικό λιθάριγια την ενίσχυση του κύρους της χώρας.

    Προσθέτει ότι βασικοί στόχοι της προεδρίας είναι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης με την υπογραφή στην Αθήνα των πράξεων προσχώρησης, η συμβολή στην καταπολέμηση της ύφεσης, η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους λαθρομετανάστες και η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης, απέναντι στην πιθανή πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ.

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι για το Κυπριακό χρειάζεται εγρήγορση και η λύση είναι εφικτή. Αναφέρει δε ότι η πολιτική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ θα έρθει στο τέλος όταν γίνει ορατό το έργο στους συμπολίτες.

    [Φώτο-532244]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 January 2003 - 12:30:17 UTC