Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένη σήμερα η κίνηση στην αγορά
  • [02] Μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται η απάντηση Κληρίδη στον Ανάν
  • [03] Τα κάλαντα στον Πρόεδρο Δημοκρατίας
  • [04] Οι γιατροί του Κόσμου διαμαρτύρονται στη ΔΕΗ

  • [01] Αυξημένη σήμερα η κίνηση στην αγορά

    24/12/2002 21:15:30

    Αυξημένη ήταν σήμερα η κίνηση στην αγορά όπου οι καταναλωτές πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους αγορές ενόψει των Χριστουγέννων. Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, πραγματοποίησαν συνεχείς ελέγχους στην αγορά για την αντιμετώπιση ενδεχομένων φαινομένων αισχροκέρδειας. Κλειστοί θα παραμείνουν οι φούρνοι για δύο μέρες, καθώς ανήμερα των Χριστουγέννων οι φούρνοι θα λειτουργήσουν μόνο για το ψήσιμο φαγητών, ενώ στις 26 του μήνα θα παραμείνου κλειστοί.

    [02] Μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται η απάντηση Κληρίδη στον Ανάν

    24/12/2002 21:12:49

    Μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης να απαντήσει στην τελευταία επιστολή του Κόφιν Ανάν, αφού προηγουμένως συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Η καθυστέρηση στην επίδοση της απάντησης σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ, στις αρχές Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα και στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στη Λευκωσία.

    [03] Τα κάλαντα στον Πρόεδρο Δημοκρατίας

    24/12/2002 15:27:09

    Ο ήχος απο τα κάλαντα και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ήχησε σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτές τις ημέρες χαράς γιορτής και προσμονής για όλους.

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τα κάλαντα πρωτοέψαλε στο Προεδρικό Μέγαρο η προεδρική φρουρά. Ακολούθησε η χορωδία των Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά της Παλαιστινιακής παροικίας, τα παιδιά των αστυνομικών, απο το ''Χαμόγελο του Παιδιού'', πρόσκοποι, ενώ παραδοσιακούς χορούς απόλαυσε ο κ. Στεφανόπουλος απο τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου ''Αρκάδι'', οι οποίοι και του χάρησαν χειροποίητη Κρητική πετσέτα.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου τα κάλαντα έψαλαν στον πρωθυπουργό σύλλογοι της Θράκης.

    Με πολιτικό μήνυμα ήταν η ευχετήρια μαντινάδα των βρακοφόρων Κρήτης, που τραγούδησαν τα κάλαντα στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κων. Μητσοτάκη.

    Στην ευχή να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ και ο ίδιος να γίνει ο πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε με την παραδοχή ότι: είναι δύσκολοι καιροί και περιμένουμε δύσκολες μέρες αλλά με μεγαλύτερη προσπάθεια ο κόσμος θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

    [Φώτο-528009]

    [04] Οι γιατροί του Κόσμου διαμαρτύρονται στη ΔΕΗ

    24/12/2002 15:26:55

    Χριστούγεννα χωρίς φως και ζεστό νερό. Αυτόν τον, εξαιρετικής ανθρωπιάς, γιορταστικό μποναμά χαρίζει η ΔΕΗ στους πρόσφυγες της Πεντέλης. Τριάντα οικογένειες, πάνω από 150 άτομα εκ των οποίων τα 50 είναι παιδάκια, που ζουν στον καταυλισμό της Πεντέλης χάρη στη φροντίδα των Γιατρών του Κόσμου, βρίσκονται εδώ και δύο μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η ΔΕΗ έκοψε τις παροχές της λόγω οφειλών και επισφαλούς εγκατάστασης.

    Αυτή την ανάλγητη στάση της ΔΕΗ, παραμονή σήμερα Χριστουγέννων, αποφάσισαν να καταγγείλουν οι Γιατροί του Κόσμου με μία εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη σε μία ύστατη προσπάθεια να εμφυσήσουν λίγη ζεστασιά από αυτή που απαιτούν οι γιορταστικές μέρες στις καρδιές των γραφειοκρατών. Και φαίνεται ότι τα κατάφεραν τουλάχιστον για την Πρωτοχρονιά. Όπως τους διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Γκαγκαουδάκης, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τα μέλη της οργάνωσης, αύριο πρόκειται να αναθέσει σε εργολάβο μηχανικό να ελέγξει την εγκατάσταση και εντός των προσεχών ημερών, μέχρι την πρωτοχρονιά η ΔΕΗ θα δώσει το ?φως της.

    Η μη κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) φροντίζει τον καταυλισμό της Πεντέλης και φιλοξενεί πολιτικούς πρόσφυγες την τελευταία πενταετία με τη συνεισφορά του κόσμου. Σε ένα χώρο 15 στρεμμάτων που παραχώρησε η Αγροτική Τράπεζα υπάρχουν 20 λυόμενα 15 τ.μ. όπου βρίσκουν καταφύγιο και συνθήκες μίας στοιχειώδους διαβίωσης νόμιμοι πρόσφυγες Κούρδοι και Αφγανοί, ως επί το πλείστον, εν αναμονή μιας καλύτερης μοίρας. Για την υγειονομική τους περίθαλψη, τη διατροφή και την καθαριότητα φροντίζουν οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ ένα άλλο είδος πρώτης ανάγκης, το νερό, το παρέχει δωρεάν η ΕΥΔΑΠ.

    Τη γενναιοδωρία της ΕΥΔΑΠ δεν συμμεριζόταν όμως η ΔΕΗ η οποία, όπως μας είπαν οι κ.κ Βασίλης Κελάρης και Νικήτας Κανάκης, ειδικός γραμματέας του ΔΣ και υπεύθυνος του καταυλισμού της Πεντέλης και Γ.Γ των Γιατρών του Κόσμου, αντίστοιχα, ζήτησε από την ΜΚΟ να αναγνωρίσει το χρέος των 20 εκατομμυρίων για την πενταετία της λειτουργίας του καταυλισμού και συνεπώς να της το χρεώσει. Παράλληλα εκτός του χρέους σαν αιτιολογικό της διακοπής του ρεύματος φερόταν και αυτό της επισφαλούς εγκατάστασης την οποία όμως σαφώς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται να μετατρέψει σε ασφαλή η ΔΕΗ αυτό το δίμηνο.

    Ήδη οι Γιατροί του Κόσμου, όπως μας είπε ο κ. Κελάρης, ζήτησαν επανειλημμένα από τους υπευθύνους της ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα εξηγώντας ότι η ΜΚΟ δεν έχει χρήματα ούτε είναι δικός της ο καταυλισμός, καθώς οι ίδιοι φροντίζουν μόνο για τη σωστή λειτουργία του με τη βοήθεια του κόσμου. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία. Πίσω από την άρνηση της ΔΕΗ να επιδείξει ανθρώπινο πρόσωπο, όπως κατήγγειλε ο κ. Κελάρης, προφανώς βρίσκεται η έλλειψη ανοχής των προσφύγων από τους κατοίκους της περιοχής καθώς δεν είναι διόλου φιλικές προς αυτούς οι διαθέσεις της κοινότητας της Παλαιάς Πεντέλης.

    Στο πεζοδρόμιο της Χαλκοκονδύλη κάτω από τα γραφεία της ΔΕΗ μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου βρίσκονται και αρκετοί πρόσφυγες με τα παιδιά τους. Ζητούν σεβασμό, αναγνώριση της ανθρώπινης υπόστασης τους. «Λίγο ζεστό νερό μες το χειμώνα είναι το πιο απλό δικαίωμα για να νοιώθεις ότι θεωρείσαι άνθρωπος μας είπε ο κούρδος Μακοάν Χαουράμ πρόσφυγας από το Ιράν που μιλά καλά τα ελληνικά, καθώς βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στην Ελλάδα, και τελεί χρέη μεταφραστή σε άλλους πρόσφυγες που δεν μιλούν τη γλώσσα μας. Όπως στον 28χρονο Αμπντούλ Σαμί Ραούφι που βρίσκεται εκεί με την 23χρονη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά, ενός, τριών και έξι ετών, που τριγυρνούν μαζί με τα άλλα ανάμεσα στους συγκεντρωμένους.

    Ο Αμπτούλ, όπως μας είπε, έφθασε με την οικογένειά του στον καταυλισμό της Πεντέλης πριν από τρεις μήνες μετά από τρίμηνη κράτηση στην Κω και μία μεγάλη και ακριβή περιπέτεια. Έφυγε από το Αφγανιστάν και αφού πέρασε στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία με κάποιο πλεούμενο της ?κακομοίρας «έπιασε τις ακτές της Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας αναζητώντας μια μικρή χαραμάδα ζωής. Στην πατρίδα του ήταν κοσμηματοπώλης, είχε και ένα μικρό μαγαζί, που του εξασφάλισε τα έξοδα του ταξιδιού: 12.000 δολάρια για τα πέντε άτομα, τα 7.000 μόνο για το κομμάτι Τουρκία-Ελλάδα, τα 5.000 από το Ιράν για την Τουρκία. Τώρα με τρύπιες τσέπες βρίσκεται εδώ, σε έναν άγνωστο γι αυτόν δρόμο, ονόματι Χαλκοκονδύλη, να εκλιπαρεί για το δικαίωμά του να θεωρείται άνθρωπος στην Ελλάδα.

    [Φώτο-528020]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 December 2002 - 21:30:12 UTC