Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά την Πρωτοχρονιά η απάντηση Κληρίδη στον γγ του ΟΗΕ
  • [02] Ο ΕΟΦ ζητεί απαγόρευση κυκλοφορίας του «Τ4
  • [03] Ναυάγιο `Σάμινα`: Αποζημιώσεις
  • [04] Ρόγκ: Εξοχοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004
  • [05] Ανεστάλη η απεργία των εφοριακών
  • [06] Aπό 1η Ιανουαρίου το ασυμβίβαστο
  • [07] Παραπέμπονται 33 του ΕΕΣ

  • [01] Μετά την Πρωτοχρονιά η απάντηση Κληρίδη στον γγ του ΟΗΕ

    23/12/2002 21:15:18

    Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό ενόψει της άφιξης του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο στις αρχές Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα αποφασίσει αν θα απαντήσει στην επιστολή του γγ των Ηνωμένων Εθνών, αφού συζητήσει τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνέλθει μετά την Πρωτοχρονιά. Στην απαντητική επιστολή όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παπαπέτρου, θα υπογραμμίζεται η προθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς να εργαστεί εντατικά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, έως τις 28 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς δηλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν μετά την άφιξη ντε Σότο. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι η αποδοχή του σχεδίου αυτού, θα σημάνει μέσα σε πέντε δέκα χρόνια, το τέλος των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, ομάδα Τουρκοκυπρίων αποφάσισε να κατέλθει σε απεργία πείνας, ζητώντας λύση και ειρήνη στην Κύπρο.

    [02] Ο ΕΟΦ ζητεί απαγόρευση κυκλοφορίας του «Τ4

    23/12/2002 20:31:47

    Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει την ανάκληση της υπ αριθμ. 118/2002 αποφάσεως της επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

    Με την τελευταία αυτή απόφαση τον περασμένο Απρίλιο, το ΣτΕ ανέστειλε απόφαση του ΕΟΦ που απαγόρευε την κυκλοφορία και διάθεση του φαρμάκου «Τ4 το οποίο απευθύνεται στους πάσχοντες από θυρεοειδή. Ο ΕΟΦ στην αίτησή του αναφέρει ότι η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του Οργανισμού, κατόπιν των επιστημονικών αναφορών που συνέλεξε, έκρινε ότι το ιδιοσκεύασμα «Τ4 είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των πασχόντων. Η επιτροπή του ΕΟΦ εισηγήθηκε στον Οργανισμό την άμεση απαγόρευση διακίνησης του εν λόγω φαρμάκου και την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του. Ο ΕΟΦ επικαλούμενος κατεπείγουσα ανάγκη, ζητάει από το ΣτΕ την ανάκληση της 118/2002 απόφασής του.

    [03] Ναυάγιο `Σάμινα`: Αποζημιώσεις

    23/12/2002 19:57:46

    Με το ποσό των 3,4 δισ δρχ. περίπου θα αποζημιωθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και από δύο αξιωματικούς του μοιραίου πλοίου ''Εξπρές Σάμινα'', στο ναυάγιο του οποίου έχασαν τη ζωή τους 81 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, η διασωθείσα επιβάτης Χρυσαυγή Κούβδου και οι 12 συγγενείς της Λεμονιάς Καραγιαννάκη που έχασε τη ζωή της ανοιχτά της Πάρου.

    Στο σκεπτικό των δικαστών του πολυμελούς πλημμελειοδικείου Πειραιά που εξέτασε τις δύο αγωγές αναγνωρίζεται ότι το πλοίο είχε σοβαρές ελλείψεις στα σωστικά του και στα συστήματα ασφαλείας του. Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε κυρίως στην κατάθεση της Χρυσαυγής Κούβδου, αλλά και άλλων στοιχείων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τους συνηγόρους της.

    Η Κούβδου, σύμφωνα με την απόφαση, θα αποζημιωθεί με 150 εκατ. δρχ. τα οποία θα καταβάλλουν ο νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας και ο Βασίλης Γιαννακής πλοίαρχος και ο Τάσος Ψυχογιός υποπλοίαρχος αντίστοιχα του μοιραίου πλοίου.

    Στη δεύτερη αγωγή οι 12 συγγενείς της Λεμονιάς Καραγιαννάκη θα λάβουν το ποσό των 3,2 δισ. δρχ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εναγόμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης.

    [Φώτο-246103]

    [04] Ρόγκ: Εξοχοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004

    23/12/2002 19:43:33

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ προβλέπει την τέλεση έξοχων Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα, με την

    προϋπόθεση ότι οι εργασίες προετοιμασίας θα συνεχιστούν με το

    σημερινό ρυθμό.

    Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Week End Sportif" της βελγικής

    τηλεόρασης (RTBF), που προβλήθηκε χθες το βράδυ, ο Βέλγος ισχυρός

    άνδρας της ΔΟΕ επισήμανε ότι η αρχική καθυστέρηση στην προετοιμασία

    των αγώνων καλύφθηκε χάρη στην αύξηση της αποτελεσματικότητας.

    "Αν οι φίλοι μας οι Ελληνες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα έχουμε έξοχους Ολυμπιακούς Αγώνες", είπε χαρακτηριστικά. Σε αντίθετη

    περίπτωση, συνέχισε, οι αγώνες θα γίνουν αλλά θα είναι λιγότερο

    καλοί. Ομως, ο ίδιος δεν πιστεύει στην επαλήθευση αυτού του αρνητικού

    σεναρίου.

    Ερωτηθείς αν έχει προβλεφθεί εναλλακτική λύση σε περίπτωση που

    διαπιστωθούν προβλήματα στην προετοιμασία της Αθήνας, ήταν απολύτως

    κατηγορηματικός, διαβεβαιώνοντας ότι: "Δεν υπάρχει εναλλακτικό

    σενάριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα τελεσθούν στην Αθήνα και θα

    αρχίσουν στις 13 Αυγούστου".

    [Φώτο-334040]

    [05] Ανεστάλη η απεργία των εφοριακών

    23/12/2002 17:59:45

    Ανεστάλη η απεργία των εφοριακών υπαλλήλων που είχε προγραμματιστεί για τις 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου. Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε σήμερα την αναστολή της απεργίας καθώς το υπουργείο ικανοποίησε σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους που αφορούσαν στις μετατάξεις 300 υπαλλήλων των εφοριών.

    [06] Aπό 1η Ιανουαρίου το ασυμβίβαστο

    23/12/2002 16:02:24

    Απο την 1/1/2003 τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί ασυμβίβαστου της βουλευτικής θητείας και της παράλληλης άσκησης επαγγέλματος. Παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, προσδιόρισε τις συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα δραστηριότητες, όπως κάθε ερευνητική, επιστημονική, πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές ή άλλες κοινωφελής δραστηριότητες. Επίσης και η παροχή υπηρεσιών στο κόμμα, στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, στον ή στην σύζυγο και τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς έως 4ου βαθμού.

    Η μη συμμόρφωση με το νόμο επιφέρει έκπτωση απο το βουλευτικό αξίωμα για την οποία αποφαίνεται το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του βουλευτή, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το 65ο. Επίσης ο βουλευτής που συμπληρώνει συνολικά 20 έτη θητείας θεμελιώνει ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

    Αποψη του κ. Σκανδαλίδη είναι πως παρόλο που δεν προβλέπεται απο το Σύνταγμα τα σχετικά με το ασυμβίβαστο, θα πρέπει να ισχύουν και για τους ευρωβουλευτές.

    [07] Παραπέμπονται 33 του ΕΕΣ

    23/12/2002 15:30:18

    Την παραπομπή του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρου Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, μελών του ιδρύματος και εξωτερικών συνεργατών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου διατάσσει με βούλευμά του (αρ. 2859/2002) το Συμβούλιο Εφετών.

    Με το βούλευμα παραπέμπονται συνολικά 33 άτομα για τις κατηγορίες της απιστίας κατ'εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας όσον αφορά τους συνεργαζόμενους με το ίδρυμα.

    Συγκεκριμένα, στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν το 1992 κατά παράβαση του καταστατικού του ιδρύματος στην ίδρυση άλλου ιδρύματος με την επωνυμία ''Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν'' στο οποίο του παραχώρησαν κατά κυριότητα ακίνητα προερχόμενα από την περιουσία του ΕΕΣ αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δρχ.

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο ΕΕΣ σε καμιά περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να συστήσει Ιδρυμα και να του παραχωρήσει περιουσιακά του στοιχεία. Επιπλέον το Ερρίκος Ντυνάν είναι ιδιωτικό νοσοκομείο και δεν έχει κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα κερδοσκοπικό και ζημιογόνο, αφού δεν έχουν μέχρι στιγμής προκύψει κέρδη με αποτέλεσμα ο ΕΕΣ να προβαίνει σε πωλήσεις ακινήτων του ώστε να εκχωρεί τα τιμήματά τους στο ''Ερρίκος Ντυνάν'' για να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις του.

    Μεγάλα χρηματικά ποσά επίσης διατέθηκαν με αποφάσεις του ΔΣ του ΕΕΣ σε εταιρίες μεσολάβησης και γενικότερα σε εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με το βούλευμα ενώπιον του τριμελούς Εφετείου πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν οι: Ανδρέας Μαρτίνης, Γιάννης Πεσματζόγλου, Πανδώρα Τσαλδάρη, Σοφία Βαρβιτσιώτη, Ευτύχιος Βορίδης, Ελλη Δημητρίου, Κλειώ Τιερί-Μύρτσου, Νικόλαος Αντωνίου, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Γεώργιος Δοκιανάκης, Ναπολέων Παπανικολάου, Νίκος Τσιριγώτης, Μαρία Μαλικούτη, Μαρία Κυπριωτάκη, Βασίλης Πετρακάκης, Αικατέριν Μίνα-Δημητριάδου, Χαράλαμπος Μαστρογιάννης, Ηλίας Περιμένης, Δημήτρης Αθανασιάδης, Ευδοξία Βαγενά, Νικόλαος Αλεξάκης, Νικόλαος Μαρκάκης, Νίκη Βηθλεέμ-Κουντουλάκου, Μαρία Καβάντζα, Θεοδώρα Τρουμπούκη, Ελισάβετ-Μαριάνθη Καραβέλογλου, Νικόλαος Λαμνίδης, Ιωάννης Πιερουτσάκος, Ελένη Περιμένη, Ελευθέριος Παντελέοντος, Ιωάννης Καγκάβης, Ιωάννης Αργυρός, Ελένη Κωστοπούλου και Χρήστος Γυφτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 December 2002 - 21:30:20 UTC