Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάσεις εργασίας στα φέρι μποτ της γραμμής Ρίο-Αντίρριο
  • [02] Αύριο η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό
  • [03] Βουλή-Κυπριακό-Σημίτης
  • [04] Citibank - Συνεχίζεται η επέκταση δικτύου και δραστηριοτήτων στην
  • [05] Βρέθηκε ρουκέτα σε παραλία.
  • [06] Κυπριακό-Σημίτης: Να εργαστούμε εντατικά
  • [07] Ερντογάν:''Ναι'' σε συνέχιση συνομιλιών για Κυπριακό
  • [08] Καθυστέρηση στην εξαγγελία μέτρων στήριξης τουρκοκυπρίων
  • [09] Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

  • [01] Στάσεις εργασίας στα φέρι μποτ της γραμμής Ρίο-Αντίρριο

    17/12/2002 20:55:46

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στην διακίνηση των εκδρομέων προς την Στερεά Ελλάδα και την Ηπειρο, ενόψει των εορτών, καθώς οι αξιωματικοί στα φέριμποτ της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου από αύριο έως και τις 25 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας 9 με 11 το πρωί και 7 με 9 το βράδι. Οι αξιωματικοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη αναγκαίων χώρων αγκυροβολίας για το σύνολο των πλοίων της γραμμής.

    [02] Αύριο η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό

    17/12/2002 20:55:31

    Αρχίζει αύριο βράδι στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2003. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία. Ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ψήφισή του το βράδι της Κυριακής, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, Νίκο Γκαργκάνα. Μετά την συνάντηση, ο κ.Καραμανλής επανέλαβε οτι αποτελεί τεράστια πολιτική απάτη το γεγονός, οτι τα περί δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν αποδεχθεί οτι ήταν μύθος, καθώς και οτι όλοι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί ήταν πλασματικοί. Κατέληξε λέγοντας, οτι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και οτι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής.

    [03] Βουλή-Κυπριακό-Σημίτης

    17/12/2002 20:55:18

    Εκκληση για εθνική ομοψυχία στο θέμα του κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών για τα συμπεράσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης, παρουσία και του προέδρου της κυπριακής βουλής, Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ.Σημίτης δήλωσε οτι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί καταλυτικό τμήμα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθώς εγγυάται την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων -και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο συμβίωσης που ουδέποτε προϋπήρξε. Τόνισε επίσης, ότι το Κυπριακό δεν λύνεται με ρητορικό πατριωτισμό, ούτε με επίκληση του διεθνούς δικαίου και υποστήριξε οτι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ, να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη. Για το λόγο αυτό Αθήνα και Λευκωσία αποδέχθηκαν το σχέδιο λύσης, όχι ως λύση, αλλά ως βάση διαπραγμάτευσης, διότι τυχόν άρνηση θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση και καθολική ανατροπή της εθνικής στρατηγικής μας. Οσον αφορά την Τουρκία, υποστήριξε οτι η Ελλάδα

    ακολουθεί νέα στρατηγική στις σχέσεις της με άξονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 8ος γύρος των διευρευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Στη Λευκωσία τέλος, αναβλήθηκε προσωρινά η εξαγγελία δέσμης μέτρων προς τουτς τουρκοκυπρίους, καθώς προέκυψαν κάποια μικροπροβλήματα.

    [04] Citibank - Συνεχίζεται η επέκταση δικτύου και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

    17/12/2002 17:08:24

    Συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος του κόσμου της Citigroup, μέσω της Citibank.

    Όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Consumer Banking της Citibank Χρήστος Βασιλειάδης η Τράπεζα το 2002 άνοιξε 20 νέα καταστήματα με αποτέλεσμα το δίκτυο να αριθμεί 63 καταστήματα στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του δικτύου θα συνεχιστεί το 2004 με στρατηγικό στόχο τα 100 καταστήματα. Αναφορικά με την κερδοφορία της τράπεζας στην Ελλάδα ο κ.Βασιλειάδης είπε ότι θα παρουσιαστεί αύξηση 10% to 2002 σε σχέση με πέρυσι, σε μια εποχή όπου οι περισσότερες τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική μείωση κερδών.

    Ο κ.Βασιλείαδης επισήμανε ότι η τράπεζα δίνει έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι προοπτικές στην αγορά αυτή είναι σημαντικές. Οι κινήσεις της τράπεζας θα γίνουν πάντως με προσεκτικά βήματα ώστε η τράπεζα να αυξήσει τα έσοδα της χωρίς να έχει επισφάλειες. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης με την επικείμενη λειτουργία του Γραφείου Πίστης στο πλαίσιο του Τειρεσία (η καλούμενη ''λευκή λίστα'') καθώς και την αναμενόμενη απελευθέρωση των πιστωτικών ορίων θα υπάρξει νέα ώθηση στην αγορά και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις τράπεζες, υπογράμμισε ο κ.Βασιλειάδης.

    Σχολιάζοντας την πτώση των επιτοκίων καταθέσεων ο κ.Βασιλειάδης επισήμανε ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί δεν μείωσε τα καταθετικά της επιτόκια ενώ προχωρεί και στην προσφορά και νέων προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου. Οι πωλήσεις των προϊόντων της σειράς αυτής ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 250 εκατ.δολάρια ενώ οι πωλήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων μέσω του δικτύου της Citibank έχουν ξεπεράσει τα 70 εκατ.δολάρια.

    [05] Βρέθηκε ρουκέτα σε παραλία.

    17/12/2002 16:48:35

    Ρουκέτα, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην παραλία της Αγίας Κυριακής στη Ν. Μάκρη, από τον ερασιτέχνη ψαρά Χρήστο Χατζόβουλο ο οποίος με τη βάρκα του ψάρευε με καθετή στην περιοχή.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε το αστυνομικό τμήμα και το λιμεναρχείο Ραφήνας.

    Βατραχάνθρωποι του ΛΣ και του ΠΝ που έφθασαν στην περιοχή διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ρουκέτα των 60 cm που ήταν σε βάθος ενός μέτρου και σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή ήταν νέας τεχνολογίας.

    Μέχρι και σήμερα η ρουκέτα των 60 cm παραμένει φυλασσόμενη από λιμενικούς στο ίδιο σημείο, αφου η ειδική μονάδα του ΠΝ δεν έχει μεταβεί προς εξουδετέρωσή της.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεύρεσή της αποσιωπήθηκε από το Λιμενικό, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς μάλιστα το Λιμεναρχείο της Ραφήνας το 1987 είχε γίνει στόχος τρομοκρατών.

    [Φώτο-50383]

    [06] Κυπριακό-Σημίτης: Να εργαστούμε εντατικά

    17/12/2002 16:35:28

    Την επισήμανση πως «πρέπει να εργαστούμε εντατικά και να αποφύγουμε τόσο τον εφησυχασμό όσο και τον μαξιμαλισμό για λύση στο Κυπριακό, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Μετά από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης -είπε- υπάρχουν δυνατότητες λύσης και στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι δεκτικές σε προτάσεις λύσης, παραγωγικές και διαλακτικές, ώστε «να δημιουργήσουμε τη βεβαιότητα στη διεθνή κοινότητα, ότι εμείς εργαζόμαστε με καλοπιστία, διότι αυτό είναι και το καταλυτικό μας επιχείρημα απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό αν θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση προέβλεψε ότι αυτή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα «ομιχλώδες τοπίο, και θα προβάλλει ανέφικτα αιτήματα.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε επίσης ότι τελευταία εκδηλώνεται το φαινόμενο αμφισβήτησης στοιχείων παλαιότερων συμφωνιών της κυπριακής ηγεσίας (όπως π.χ. η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα) και τόνισε πως πρέπει να είναι σαφές ότι ως βάση διαπραγμάτευσης είναι οι υπάρχουσες συμφωνίες και η νέα πραγματικότητα.

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό θα διεξαχθεί απόψε στη Βουλή. Τη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με την παρουσία του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, έχει ζητήσει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τέλος, αύριο στις 10 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Δημήτρη Χριστόφια και το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξή τύπου εφόλης της ύλης στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί και στο Κυπριακό.

    [07] Ερντογάν:''Ναι'' σε συνέχιση συνομιλιών για Κυπριακό

    17/12/2002 15:34:35

    Το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών για την Κύπρο, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο ηγέτης του κόμματος Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε μια λύση.

    Απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγορούν, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι ?δεν στηρίζουμε ούτε την πολιτική μη επίλυσης ούτε την πολιτική ?δώσε και ας ξεφορτωθούμε το πρόβλημα?.

    Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Ερντογάν είπε ότι η περίοδος πριν την Κοπεγχάγη ήταν πολύ μικρή ώστε να λυθεί το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν στην επίτευξη μιας δίκαιης και σταθερής λύσης.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Κοπεγχάγης, ο Ερντογάν είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την Τουρκία και τόνισε ότι μετά την Κοπεγχάγη ?οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν εισέλθει σε μια τροχιά ένταξης. Εχει αρχίσει μια νέα περίοδος?.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ?νέους όρους? για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    [08] Καθυστέρηση στην εξαγγελία μέτρων στήριξης τουρκοκυπρίων

    17/12/2002 15:34:06

    Αναβάλλεται η εξαγγελία γενικής διακήρυξης αρχών αναφορικά με τη δέσμη μέτρων για στήριξη των τουρκοκυπρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε μετά τη σύσκεψη υποεπιτροπής για τα μέτρα ότι μετά την ανακοίνωση για την εξαγγελία των μέτρων προέκυψαν κάποια θέματα και παρίσταται ανάγκη να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες και να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου, είπε, θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος προτού υπάρξει οριστική κατάληξη.

    Ο Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επομένως δεν υπάρχει ούτε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου Ανάν ως λύση για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο υπουργός είπε ότι εκείνο που θα υπάρξει είναι μια δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία δεν θα υιοθετεί οτιδήποτε.

    Ωστόσο απέφυγε να κάμει προβλέψεις για το περιεχόμενο της δήλωσης, λέγοντας ότι «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και δεν θα ήθελα τώρα να πω περισσότερα.

    [09] Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

    17/12/2002 14:45:18

    Το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας - ''η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μία Κοινότητα αξιών''- και τις πέντε προτεραιότητες που αναδεικνύει η Αθήνα για το επόμενο εξάμηνο, παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναλύοντας το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας, παρατήρησε ότι υπογραμμίζει την έμφαση της συλλογικής απόλαυσης των Ευρωπαίων πολιτών, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής. Υπογραμμίζει ακόμη την θέληση της ΕΕ να μην υπάρχουν διαχωρισμοί, αποκλεισμοί και εξαιρέσεις. Υπογραμμίζει, τέλος, το κοινό μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, που διαμορφώνεται μέσω πολιτικών, κοινωνικής συνοχής, πλήρους απασχόλησης, πολιτικών ακόμη για τον μικρομεσαίο αγρότη και επιχειρηματία.

    Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις πέντε προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε:

    Πρώτον, στην διεύρυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ώστε στις 16 Απριλίου να υπογραφεί στην Αθήνα η πράξη προσχώρησης και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα τόσο η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας όσο και η νέα εταιρική σχέση της Τουρκίας.

    Δεύτερον, στην στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία πρέπει να προωθήσει τις πολιτικές της ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής συνοχής και αειφόρου ανάπτυξης και οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν (στην κατεύθυνση επιτάχυνσης) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2003.

    Τρίτον, στη Μετανάστευση, τα προβλήματα της οποίας είναι καινούργια και άρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους.

    Τέταρτον, στο μέλλον της Ευρώπης, ως προς το οποίο η διαδικασία που έχει ξεκινήσει πρέπει σταδιακά να ολοκληρώνεται και

    πέμπτον, στην ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο διεθνές σκηνικό. Η ελληνική προεδρία, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα συνεργασίας και σταθερότητας των Βαλκανίων, θα συνεχίσει την προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και την προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Συμπερασματικά, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα στη διάρκεια της προεδρίας της ''θέλει να φέρει στο προσκήνιο νέες ιδέες, καλύτερες προτάσεις για μία πιο δυνατή οικονομία, να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στον πολίτη. Το αύριο πρέπει να είναι ένα αύριο ελπίδας και προόδου για όλους''.

    [Φώτο-525391]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 December 2002 - 21:30:20 UTC