Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για επίθεση κατά Ντ. Μπακογιάννη
  • [02] Στην ασφάλεια ο δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίον της Ν.Μπακογιάννη
  • [03] Μητσοτάκης για Κύπρο και Ντόρα
  • [04] Σε ισχύ το Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [05] Πράσινο φώς απο ΕΕ για ένταξη Κύπρου το 2004
  • [06] Καραμανλής-Ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα για απόφαση ''15''
  • [07] Σημίτης: Ιστορική σύνοδος

  • [01] Ποινική δίωξη για επίθεση κατά Ντ. Μπακογιάννη

    14/12/2002 13:10:35

    Ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή (κακούργημα) και της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας σε βάρος του 35χρονου Γιώργου Σανδάλη, ο οποίος πυροβόλησε χθες τη Ντόρα Μπακογιάννη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά η ίδια και σοβαρότερα ο οδηγός του αυτοκινήτου της, αστυφύλακας Γιώργος Λυμπερίου.

    Ο Σανδάλης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας το 1997 είχε υποβληθεί σε αναγκαστική ψυχιατρική νοσηλεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

    Ο 35χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί για την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή

    [02] Στην ασφάλεια ο δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίον της Ν.Μπακογιάννη

    14/12/2002 12:41:06

    Στην Ασφάλεια εξακολουθεί να κρατείται ο 35χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Γιώργος Σανδάλης, ο οποίος πυροβόλησε χθες με καραμπίνα την Ντόρα Μπακογιάννη, στο κέντρο της Αθήνας, εξω απο το γραφείο, της στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.

    Η κυρία Μπακογιάννη φέρει ελαφρές αμυχές στο πρόσωπό της απο θραύσματα, ενώ εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυφύλακας οδηγός της Γιώργος Λυμπερίου, ο οποίος τραυματίστηκε απο σφαίρα του όπλου.

    Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε οτι ο δράστης είχε νοσηλευτεί το 1997 με ψυχολογικά προβλήματα. Ομως ερωτηματικά προκαλεί η ενέργεια αυτή για τα μέτρα ασφαλείας των δημοσίων προσώπων.

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φώτης Νασιάκος, διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πρωί τυχερή τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είπε οτι η αστυνομία και η δικαιοσύνη κάνουν τη δουλειά τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι θα γίνει ότι είναι δυνατόν.

    Τις ευχές του στην κυρία Μπακογιάννη και στον αστυφύλακα της φρουράς της για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απο τη Κοπεγχάγη ζήτησε να διαλευκανθεί γρήγορα η υπόθεση. Εξάλλου, την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε, τέλος, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

    [Φώτο-524475]

    [03] Μητσοτάκης για Κύπρο και Ντόρα

    14/12/2002 12:40:57

    Εθνική επιτυχία χαρακτήρισε ο επίτιμος Πρόεδος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την απόφαση της Κοπενχάγης γιά την Κύπρο, προσθέτοντας ότι '' γιά την Κύπρο ήταν καλό το αποτέλεσμα''.

    Οσον αφορά την επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη ο ίδιος δήλωσε οτι ήταν τυχερή που την γλίτωσε και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ''αστυνομία και δικαιοσύνη κάνουν καλά τη δουλειά τους'' και ο ίδιος είναι βέβαιος ''οτι θα γίνει ότι είναι δυνατόν''.

    [Φώτο-515161]

    [04] Σε ισχύ το Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    14/12/2002 10:54:33

    Σε ισχύ τέθηκε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα. Τα Σάββατα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά απο τις 9 εως τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές απο τις 9 το πρωί εως τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά απο τις 10 εως τις 6 το απόγευμα.Την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά εως τις 6

    [05] Πράσινο φώς απο ΕΕ για ένταξη Κύπρου το 2004

    14/12/2002 10:12:58

    Χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποφασίστηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάϊο του 2004, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο κορυφής της Κοπεγχάγης για διεύρυνση της Ενωσης με 10 νέα μέλη.

    Ομως δεν επιλύθηκε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου μετά το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Κύπρου και πρόσθεσε οτι πραγματοποιήσαμε δύο βασικές επιδιώξεις μας, την καθαρή ένταξη της Κύπρου, αλλά και τη διατήρηση της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε οτι η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ ισότιμα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης τόνισε οτι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφάζει την ελπίδα για την επίλυσή του εως τις 28 Φεβρουαρίου του 2003, ενω πρόσθεσε οτι το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν συνεχίζει να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων.

    Σημειώνεται οτι η ΕΕ προωθεί μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβανομένου και του κατεχομενου τμήματος της Κύπρου. Ο κ. Σημίτης ανέφερε οτι θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Απρίλιο την Κύπρο ως προεδρεύων της ΕΕ ενώ οόπως είπε δεν υπάρχει προς το παρόν σκέψη για επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    Τα 10 νέα μέλη θα υπογράψουν τη συμφωνία ένταξης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, ενώ πλήρη μέλη της Ενωσης θα γίνουν την 1η Μαϊου του 2004.

    [06] Καραμανλής-Ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα για απόφαση ''15''

    14/12/2002 10:11:47

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κοπεγχάγη σχολίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής με δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης και ενώ είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιτελείς του.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως σημαντικό και θετικό γεγονός την ένταξη της Κύπρου και των εννέα νέων μελών στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη τον Κυπριακό λαό και την ηγεσία του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια της ένταξης παρά, όπως είπε ,τις αντίξοες συνθήκες της εισβολής και της κατοχής.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από το 1990 (σσ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη υποβλήθηκε η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ) η Νέα Δημοκρατία στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την ενταξιακή στρατηγική ανεξάρτητα από τη λύση ως μείζονα εθνικό στόχο.

    Πάντως ο κ. Καραμανλής εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις γιατί όπως είπε η διατύπωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής δημιουγεί προβληματισμό καθώς παραπέμπει σε ρητή δέσμευση για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Ελπίζουμε αυτό να μη σημαίνει σύνδεση της ένταξης με προαποφασισμένη λύση και αυτό διότι εκείνο που προέχει τώρα είναι η ουσιαστική βελτίωση των αδυναμιών του σχεδίου Ανάν. Αδυναμιών που αφορούν κυρίως στη λειτουργικότητα της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και τις σοβαρές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρωθυπουργό ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο ως λειτουργικό. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα την ασφάλεια και τις βασικές ελευθερίες των όλων των Κυπρίων πολιτών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλήγοντας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντα δίπλα στους Κυπρίους στην προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική προεδρία που αρχίζει σε λίγες ημέρες θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    [07] Σημίτης: Ιστορική σύνοδος

    14/12/2002 01:15:38

    Την ανακοίνωση οτι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίστηκε σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης μαζί με την ένταξη των άλλων εννέα χωρών του πρώτου κύματος της διεύρυνσης, έκανε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα και την Τουρκία. Για την Ευρώπη, τόνισε, ξεπεράστηκαν οι διαχωρισμοί του παρελθόντος και πλέον η Ευρώπη θα είναι ενιαία.

    Πετύχαμε δύο σημαντικούς στόχους τόνισε ο κ.Σημίτης, την καθαρή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ακόμη διατηρήθηκε η δυναμική επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων θα ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όσο αυτό παραμένει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 θα υπάρξει συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού ώστε να επιτευχθεί η εισδοχή της επανενωμένης Κύπρου. Ταυτόχρονα η Ενωση προωθεί μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    Αναφορικά με το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο Αναν συνεχίζει να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Γκιούλ, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα της επίλυσης πρέπει να κλείσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσουν πιέσεις ώστε να βρεθεί λύση.

    Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να επανέλθει το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επαναφοράς του θέματος.

    Εξάλλου σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις του σε Κύπρο και Τουρκία, ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τον Απρίλιο του 2003 την Κύπρο ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ενωσης που θα επισκεφθεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά 24 συνολικά χώρες. Ενώ όπως ανέφερε δεν υπάρχει προς το παρόν σκέψη για επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Κύπρος και τα υπόλοιπα εννέα νέα μέλη, θα υπογράψουν τη συμφωνία ένταξης στις 16 Απριλίου του 2003 στην Αθήνα, ενώ πλήρη μέλη της Ενωσης θα καταστούν την 1η Μαϊου του 2004.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 December 2002 - 12:30:18 UTC