Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] θετικό ψήφισμα για την Κύπρο στη σύνοδο των Κεντρώων-Δημοκρατών
  • [02] Αύριο η απάντηση της Κύπρου σε Ανάν
  • [03] Εξιχνίαση ανθρωποκτονιών στην Λέσβο με θύματα δύο αλλοδαπές
  • [04] Εκτός κινδύνου οι 3 τραυματίες απο την πτώση του "Τσέσνα"
  • [05] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
  • [06] Επιδείνωση του καιρού απο το απόγευμα
  • [07] Σε εφαρμογή τα μέτρα για περιορισμό του καπνίσματος
  • [08] Μέτρα για δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Αθήνα
  • [09] Πτώση μονοκινητηρίου αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης ( 2 )
  • [10] Στεφανόπουλος: Αισιοδοξία για επίλυση Κυπριακού
  • [11] Πτώση μονοκινητηρίου αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης

  • [01] θετικό ψήφισμα για την Κύπρο στη σύνοδο των Κεντρώων-Δημοκρατών

    01/12/2002 12:54:30

    Ενα θετικό ψήφισμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''πέρασε'' η ΝΔ στη Σύνοδο των "Κεντρώων-Δημοκρατών", οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται το απόγευμα στην Κέρκυρα.

    Με το ψήφισμα ζητείται απο όλους τους εμπλεκομένους και ιδίως το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαβεβαιώσουν ότι η προοπτική της Κοπεγχάγης για την αποδοχή 10 νέων μελών θα σφραγιστεί στις 12 Δεκεμβρίου με μια καθαρή απόφαση, χωρίς επιπρόσθετους όρους για κάποια απο τις υποψήφιες χώρες.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τόνισε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

    [02] Αύριο η απάντηση της Κύπρου σε Ανάν

    01/12/2002 08:22:41

    Κρίσιμο είναι για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη λύσης μέχρι τη Σύνοδο.

    Στη Λευκωσία συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια αναμένεται να απαντήσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για τα σημεία του σχεδίου, στα οποία επιθυμεί να γίνει διαπραγμάτευση. Απο την τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίζεται έτοιμος να διαπραγματευτεί επί του σχεδίου Ανάν, με επιστολή που απέστειλε στις 27 Νοεμβρίου προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ορισμένα σημεία του σχεδίου αποτελούν χρήσιμη συμβολή για διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.

    [03] Εξιχνίαση ανθρωποκτονιών στην Λέσβο με θύματα δύο αλλοδαπές

    01/12/2002 08:22:27

    Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, το διπλό έγκλημα με θύματα την Αλβανίδα Βαλμπόνα Πέπα 29 ετών και της φίλης της βραζιλιάνας, Ρόζα Μάσια 21 ετών.

    Ως δράστης συνελήφθη ο Στυλιανός Φτεριανός του Ελευθερίου 56 ετών, που κατάγεται από τον Πολυχνίτο Λέσβου και διαμένει στην Αθήνα. Οπως προέκυψε από την προανάκριση ο Φτεριανός και οι δυο κοπέλες είχαν πάει μαζί για διακοπές για πενθήμερες διακοπές στη Λέσβο, στις 30 Ιουλίου 2002.

    Επειδή όμως οι δυο αλλοδαπές σταμάτησαν να δίνουν σημεία ζωής η αδελφή της Πέπα, Σιλβάνα, στις 16 Αυγούστου κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου την εξαφάνισή της.

    Λίγες μέρες αργότερα στις 30 Αυγούστου, η ίδια γυναίκα πήγε στη Μυτιλήνη και κατέθεσε στο τμήμα ασφαλείας σχετικά με την εξαφάνιση, προκειμένου να αρχίσουν έρευνες.

    Στις έρευνες συμμετείχε και ο Φτεριανός ο οποίος μάλιστα, εμφανίστηκε λίγο καιρό αργότερα και σε τηλεοπτική εκπομπή που ασχολήθηκε με την εξαφάνιση.

    Δεν προέκυψαν στοιχεία όμως από τις αναζητήσεις γι'αυτό, ο εισαγγελέας Μυτιλήνης ζήτησε από την ασφάλεια Αττικής περαιτέρω έρευνα για την τύχη των δυο γυναικών.

    Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε οτι ο 56χρονος είχε ερωτικές σχέσεις με την Πέπα η οποία όπως και η Βραζιλιάνα ήταν ιερόδουλη και μάλιστα τις πήγαινε στα ερωτικά ραντεβού ο ίδιος ο Φτεριανός.

    Μετά από πολύωρη εξέταση ο 56χρονος ομολόγησε ότι αυτός σκότωσε τις δυο γυναίκες με τον εξής τρόπο. Κατά τη διάρκεια των διακοπών είπε στην 29χρονη Αλβανή ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης διαζυγίου με τη σύζυγό του, προκειμένου να την παντρευτεί. Εκείνη όμως τον επέπληξε για την ενέργειά του αυτή και τον πρόσβαλε γι'αυτό τη στιγμή που βρίσκονταν στο δωμάτιό τους της επιτέθηκε με το γρύλο του αυτοκινήτου που είχε πάρει μαζί του και την τραυμάτισε θανάσιμα στο λαιμό.

    Η Βραζιλιάνα προσπάθησε να τον εμποδίσει γι'αυτό τη σκότωσε και αυτή με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια έβαλε τα πτώματα σε σακούλες σκουπιδιών, τα μετέφερε σε απόκρυμνη περιοχή στην Πλάκα Πολυχνίτου, τους έδεσε από μια πέτρα και τα πέταξε στη θάλασσα.

    Ο δράστης μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη όπου έγινε αναπαράσταση του εγκλήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα πτώματα. Ωστόσο ο Φτεριανός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Μυτιλήνης.

    [04] Εκτός κινδύνου οι 3 τραυματίες απο την πτώση του "Τσέσνα"

    01/12/2002 08:22:21

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τα τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν στο μονοκινητήριο τσέσνα, το οποίο κατέπεσε χθες, στο Σχηματάρι, κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Εμμανουήλ Στεργιουδάκης. Τραυματίες είναι οι Ανδρέας Στάμος, Παναγιώτης Κατσιάνος και Κώστας Διονυσόπουλος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιδιωτικό αεροπλάνο της αερολέσχης Αθηνών, επιχείρησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, όταν ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη.

    [05] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

    01/12/2002 08:22:14

    Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και ο ιός, σύμφωνα με στοιχεία, σκοτώνει 8 χιλιάδες άτομα κάθε ημέρα.

    Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι φορείς της νόσου αυτής φθάνουν τα 42 εκατ., ενώ τα παιδιά, κάτω απο 15 ετών, που έχουν προσβληθεί απο τον ιό, ανέρχονται στα 3 εκατ. 200. Στη χώρα μας παρατηρείται μείωση του αριθμού των θανάτων και σταθεροποίηση του αριθμού νέων κρουσμάτων, όπως διατυπώνει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκδηλώθηκαν 35 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 218 νέα οροθετικά άτομα.

    Η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τη σημερινή ημέρα αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στον πόλεμο κατά του AIDS.

    Η οργάνωση παρατηρεί ότι "ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και οι διακρίσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το AIDS".

    Τα άτομα που κινδυνεύουν να μολυνθούν περισσότερο από τον ιό του AIDS, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, είναι εκείνα που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και που στερούνται των βασικότερων δικαιωμάτων τους: του δικαιώματος να μην υφίστανται διακρίσεις, του δικαιώματος στην εκπαίδευση, στη σωματική ακεραιότητα, στην περίθαλψη και στην οικονομική ασφάλεια.

    Η Αμνηστία ζητεί από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την άρση των προκαταλήψεων, της παραπληροφόρησης και των διακρίσεων, ενώ τις καλεί να εξασφαλίσουν στους φορείς πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα.

    [06] Επιδείνωση του καιρού απο το απόγευμα

    01/12/2002 07:37:41

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα αναμένεται απο τα δυτικά απο το απόγευμα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

    Στις περιοχές που θα πληγούν απο τα έντονα καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβάνεται και η Αττική.

    Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν και τα 9 μποφόρ.

    Υφεση των φαινομένων αυτών αναμένεται απο αύριο το βράδυ.

    [07] Σε εφαρμογή τα μέτρα για περιορισμό του καπνίσματος

    01/12/2002 07:37:28

    Απο σήμερα τίθονται σε εφαρμογή τα μέτρα για περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

    Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει χώρους για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές.

    Για τον πρώτο καιρό εφαρμογής του μέτρου στα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια δεν θα επιβληθούν ποινές στους παραβάτες, στη συνέχεια όμως θα γίνονται έλεγχοι από υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και θα επιβάλλονται και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι όσοι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή, τότε δεν θα ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε θα εκδίδονται καινούργιες εάν δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι.

    [08] Μέτρα για δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Αθήνα

    01/12/2002 07:29:42

    Μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων Παναθηναϊκού- ΠΑΣ Γιάννενα και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στα γήπεδα Απόστολος Νικολαΐδης και Νίκος Γκούμας έχει προγραμματίσει η τροχαία Αττικής.

    Συγκεκριμένα από τις 8 το πρωί θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των αυτοκινήτων στους δρόμους γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ μετά τις 2 το μεσημέρι θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία.

    Ειδικότερα η κυκλοφορία θα διακόπτεται στις οδούς Παναθηναϊκού, Τσόχα (από την οδό Κυριακού έως την Παναθηναϊκού), Π. Κυριακού (από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την Τσόχα) και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα της από Πανόρμου έως Λουκάρεως.

    Επίσης από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ και θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία.

    Ειδικά στη λεωφόρο Ηρακλείου στο τμήμα από την οδό Τραλέων μέχρι την οδό Ελ Αλαμέϊν, καθώς και στις οδούς Αργυρουπόλεως και Παραδείσου η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 5 μέχρι τις 6.30 και από τις 9 μέχρι τις 11.

    [09] Πτώση μονοκινητηρίου αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης ( 2 )

    30/11/2002 20:29:41

    Νεκρός είναι ο πιλότος του μοιραίου Τσέσνα, που κατέπεσε το μεσημέρι κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Στεργιουδάκη.Τραυματίες είναι οι Ανδρέας Στάμος, Παναγιώτης Κατσιάνος και Κώστας Διονυσόπουλος, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας καθώς και στο ΚΑΤ Αθηνών. Τα αίτια της πτώση του μονοκινητήριου ιδιωτικού αεροπλάνου, διερευνά η Επιτροπή Διερευνήσεως Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων το υπουργείου Μεταφορών. Επιτόπου βρίσκονται ήδη στελέχη της Επιτροπής.

    [10] Στεφανόπουλος: Αισιοδοξία για επίλυση Κυπριακού

    30/11/2002 16:41:46

    Αναφορά στο Κυπριακό έκανε από την Πάτρα, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Απόστολο Ανδρέα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος κατά την ομιλία του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο δήμος Πατρέων προς τιμήν του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική επίλυση του Κυπριακού μέσα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μεταξύ άλλων είπε: "Σήμερα σε αυτή τη φάση του Κυπριακού προβλήματος υπάρχει ένα στοιχείο που άλλοτε δεν υπήρχε. Υπάρχει η προοπτική της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτή είναι η νέα ελπίς, αυτή είναι η νέα προσδοκία. Με το σχέδιο το οποίο που έχει συντάξει ο κ. Ανάν, το οποίο είναι προς διαπραγμάτευση και ανεξαρτήτως αν θα βελτιωθεί ή όχι και ανεξαρτήτως αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι και σε τελική φάση θα αποφασίσουν οι Κύπριοι αδελφοί μας, είναι μια προσδοκία η οποία επιτρέπει μια αισιοδοξία. Και αν πρόκειται αυτήν την αισιοδοξία να την ενισχύσουμε με την αποδοχή των προτάσεων του κ. Ανάν, ας το κάνουμε. Μόνον αυτή είναι η ελπίδα, ότι κάποια στιγμή οι αρχές που ισχύουν στην ΕΕ και οι οποίες θα τελούν υπό αναστολή επί μακράν σειρά ετών, σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Ανάν, κάποια στιγμή θα εφαρμοσθούν. Και όταν εφαρμοσθούν και τα ατομικά δικαιώματα θα επικρατήσουν από άκρον εις άκρον και οι ατομικές ελευθερίες θα υπάρξουν και η επανένωσις της νήσου, κατά τρόπον πολύ σταθερότερον, πολύ πιο πραγματικό απ ότι μέχρι σήμερα και απ ότι μέχρι εις το πρόσφατο μέλλον, οι προτάσεις του κ. Ανάν προβλέπουν, θα γίνουν πραγματικότητα".

    [11] Πτώση μονοκινητηρίου αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης

    30/11/2002 16:00:25

    Μονοκινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση, εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

    Το αεροσκάφος, κατ' άλλους τύπου Πάϊπερ και κατ' άλλους τύπου Τσέσνα, ανήκε στην Αερολέσχη Αθηνών, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και σε αυτό επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη και συγκεκριμένα πρόβλημα στα υδραυλικά και ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', ο οποίος με τη σειρά του του πρότεινε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, που ήταν πιο κοντά. Στις 2.15 ο πιλότος επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χωρίς όμως επιτυχία, με αποτέλεσμα να προσκρούσει βίαια στο έδαφος σε παρακείμενο χωράφι.

    Οι τέσσερις επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με τη συνδρομή της μονάδας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, οι γιατροί του οποίου διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους τραυματίες είχε υποκύψει στα τραύματά του . Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας παρέμεινε για νοσηλεία ο ένας τραυματίας, ενώ οι άλλοι δύο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

    Τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 December 2002 - 12:30:31 UTC