Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση εισαγγελέα για 17 Νοέμβρη
  • [02] Πρωτόπαπας: ''Κρείττον το σιγάν''
  • [03] Συνεδρίαση ΚΕ, ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Ενιαίο κείμενο
  • [04] Σημίτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί προσκόμματα
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Ντε Σότο
  • [06] Εξι προσφορές για την Ολυμπιακή
  • [07] Αύριο ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς

  • [01] Πρόταση εισαγγελέα για 17 Νοέμβρη

    29/11/2002 20:46:35

    Να μη γίνει κατηγορία κατά του Αυγουστίνου Ξηρού, ζητά με την ογκωδέστατη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος που επόπτευσε της ανάκρισης για την υπόθεση της 17Ν.

    Ο κ. Καρούτσος προτείνει την παραπομπή των 18 κρατούμενων στις φυλακές Κορυδαλλού για πράξεις που τους αποδίδονται, αλλά αποφαίνεται ότι για τον Αυγουστίνο Ξηρό τα δακτυλικά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε κινητά αντικείμενα στις γιάφκες της οργάνωσης δεν αποτελούν σοβαρές ενδείξεις που να δικαιολογούν την παραπομπή του.

    Ο κ. Καρούτσος προτείνει στο συμβούλιο την παραπομπή των υπολοίπων κατηγορουμένων για σωρεία κατηγοριών που αφορούν τις ενέργειες της οργάνωσης από το 1983 μέχρι την εξάρθρωσή της, καθώς προηγούμενα χτυπήματά της έχουν παραγραφεί.

    [02] Πρωτόπαπας: ''Κρείττον το σιγάν''

    29/11/2002 20:35:55

    ''Κρείττον το σιγάν'', συνέστησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Τύπου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, σε σχόλιό του για τις αντιδράσεις της ΝΔ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία επιδικάζεται στον τέως βασιλιά αποζημίωση 4,6 δισ. δρχ. για τη λεγόμενη ''Βασιλική περιουσία''.

    Και μάλιστα ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε ''μη μας αναγκάσει (η ΝΔ) να υπενθυμίσουμε τη σύμβαση-αίσχος του 92 τα παραχωρούσε στον τέως, το Μόν Ρεπό, το Πολυδένδρι και μεγά μέρος του Τατοΐου''.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος στην απάντησή του σημείωσε ότι ''συνιστούν πρόκληση για τους Ελληνες πολίτες - γιατί αυτοί - όπως πάντα, μόνο αυτοί - θα κληθούν να πληρώσουν τα 4,6 δισ, ''οι αμετροεπείς πανηγυρισμοί και η αυταρέσκεια της κυβέρνησης, για τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου''.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην απάντησή του κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ''μια εξήγηση'' και να ζητήσει μια συγγνώμη, αφού μέχρι χθες δεσμεύονταν ότι ''δεν θα πληρώσουν ούτε μια δραχμή στον τέως'' και ότι ''το ποσό της αποζημίωσης θα είναι μηδενικό''.

    ''Για μια ακόμη φορά, κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος αποδεικνύεται ότι μηδενική είναι μόνο η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της κυβέρνησης Σημίτη''.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανταπάντησή του κατηγόρησε τη ΝΔ για ''όπως πάντα πολύ ασθενική μνήμη''. Και παρατήρησε ''Για τα κοντέϊνερ και τη ''συμφωνία της ντροπής'' της ΝΔ, ούτε κουβέντα ο κ. εκπρόσωπος''.

    Και ο κ. Πρωτόπαπας κατέληξε:

    ''Οι έννοιες πολιτική αξιοπιστία, αυτοκριτική και πολιτικό θάρρος είναι άγνωστες για αυτούς''.

    [03] Συνεδρίαση ΚΕ, ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Ενιαίο κείμενο

    29/11/2002 20:17:18

    Ενιαίο κείμενο, από την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου και το ψήφισμα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενέκρινε η κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας τις διήμερες εργασίες της. Το κείμενο συνετέθη, κατόπιν διαβουλεύσεων του Κώστα Λαλιώτη με το Θεόδωρο Πάγκαλο και, σύμφωνα με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, "απηχεί επισημάνσεις και προτάσεις του κειμένου του Θ. Πάγκαλου, αλλά και στο σύνολο των θέσεων των μελών της ΚΕ και της ΚΟ".

    Στο κείμενο της απόφασης που υπερψηφίστηκε δια χειροκροτήματος από το σώμα των συνέδρων:

    Εκτιμάται ότι "η πολιτική που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χάραξαν και εφάρμοσαν με σταθερό και συστηματικό τρόπο ως προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποδίδει τώρα καρπούς και φτάνει στην ολοκλήρωσή της" και πως η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, κινείται στο πλαίσιο της πάγιας ανταπόκρισης της ελληνοκυπριακής πλευράς στις πρωτοβουλίες του γγ του ΟΗΕ. "Η καθαρή αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της Ελλάδας, είναι προφανές ότι ενίσχυσε την πολιτική και διαπραγματευτική μας θέση μέσα στους υφιστάμενους διεθνείς συσχετισμούς", αναφέρεται.

    Επαναλαμβάνεται ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι

    "αυτονόητα" τμήμα της απόφασης για διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη και των άλλων εννέα υποψηφίων χωρών, ανεξάρτητα από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και επιβεβαιώνεται η θέση, ότι η ένταξη "είναι ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην Κοπεγχάγη, με γνώμονα το σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου".

    [04] Σημίτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί προσκόμματα

    29/11/2002 20:01:19

    Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί προσκόμματα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε ότι το ''όχι'' της Ελλάδας θα είναι κατηγορηματικό απέναντι σε οποιαδήποτε διαδικαστική τακτική που θα παρεμποδίζει την ένταξη της Κύπρου. Και πρόσθεσε ότι ήρθε τώρα η στιγμή να δώσουμε αποφασισμένοι τον αγώνα που προετοιμάσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ''γόνιμη'' τη συζήτηση που έγινε αυτό το διήμερο, δεν άφησε όμως ασχολίαστες ορισμένες θέσεις που ακούστηκαν από ορισμένους ομιλητές.

    Αναφέρθηκε στο υποστηριζόμενο ότι αυτό που προωθείται είναι μια λύση ήττας. Αποκρούοντας αυτήν την άποψη, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η μόνη πολιτική ήττας είναι αυτή που αποδέχεται τη διχοτόμηση, εκείνη που οδηγεί στη διχοτόμηση. Αυτή την πολιτική δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν θα γκρεμίσουμε ό,τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ενισχύοντας αυτή τη θέση του, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε παλαιότερα με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ο Κρανιδιώτης σε συνομιλία που είχαν είχε υποστηρίξει ότι η διχοτόμηση είναι κακή λύση, αλλά χειρότερη είναι η διπλή ένωση (σ.σ ως αποτέλεσμα της διχοτόμησης).

    Σήμερα η Ελλάδα ζητεί άρση της διχοτόμησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και μπορεί να την προωθήσει με έργα. Σήμερα, πρόσθεσε, η Τουρκία βρίσκεται στην ανάγκη να δράσει σύμφωνα με όσα αναμένει η διεθνής κοινότητα. Και αυτό, όπως ανέφερε, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε η Ελλάδα μετά το 94.

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Ντε Σότο

    29/11/2002 19:47:43

    Την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης άν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, υπογράμμισε για άλλη μια φορά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.

    Μετά το τέλος της συνάντησης -η οποία διεκόπη προκειμένου να μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών στη συνεδρίαση της ΚΟ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "όλοι συμφωνούν ότι είναι προτιμότερη η λύση του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο πρέπει να συμβάλλουμε και να καταβάλλουμε προσπάθειες για να διατηρηθεί η δυναμική και μετά, εάν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί λύση".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό και στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Ντε Σότο από την πλευρά του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ενώ επισήμανε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών "θα επιθυμούσε να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς", αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγο της ασθένειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Ντε Σότο εξήγησε ότι γι αυτό το λόγο ο κ. Αναν ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υποβάλλουν απευθείας στον ΟΗΕ τα σημεία εκείνα επί των οποίων επιθυμούν να υπάρξουν βελτιώσεις. Αναγνώρισε επίσης ότι "τα χρονικά περιθώρια είναι στενά" επιμένοντας ταυτοχρόνως ότι "υπάρχει δυνατότητα μέχρι την Κοπεγχάγη να υπάρξει συμφωνία επί των βασικών σημείων του σχεδίου Αναν και τα υπόλοιπα να συζητηθούν μετά την Κοπεγχάγη και πριν από τα δημοψηφίσματα".

    [Φώτο-519023]

    [06] Εξι προσφορές για την Ολυμπιακή

    29/11/2002 18:56:01

    Κατατέθηκαν το μεσημέρι οι προσφορές από τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Συνολικά κατατέθηκαν έξι προσφορές στο σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, που είναι οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank.

    Τα έξι σχήματα που κατέθεσαν προσφορά, είναι:

    - Olympic Investors (επικεφαλής του ομίλου φέρεται ο δικηγόρος κ. Αλεξάκης).

    - Wex Ford, που αντιπροσωπεύει Αμερικανούς επιχειρηματίες

    - New Wings, του επιχειρηματία κ.Βαρδινογιάννη

    - Chrysler Aviation (επικεφαλής του Ομίλου φέρεται ο Ελληνοαμερικανός κ. Ράπης).

    - Gold Aviation, του επιχειρηματία κ. Ρέστη.

    - Η αεροπορική εταιρία Aegean Airlines που κατέθεσε, σύμφωνα με τη διαδικασία, μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος, με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγγυήσεων.

    Ο Ομιλος των Αυστραλών επιχειρηματιών, που είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής μέσω της εταιρίας I.A.S., ζήτησε από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης παράταση ολίγων ημερών για να καταθέσει τη δική του προσφορά.

    Οπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εγγυητικές επιστολές για τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εταιριών. Εντός της προσεχούς εβδομάδας ενδέχεται να ανακοινωθεί το όνομα του Ομίλου με τον οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    [07] Αύριο ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς

    29/11/2002 17:35:09

    Αρχίζει αύριο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ στον οποίο θα παρουσιαστούν 33.112 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί (καθηγητές Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Πληροφορικής και νηπιαγωγοί).

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα στις 7 το πρωί για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να μπουν στην αίθουσα μισή ώρα πριν δοθούν τα θέματα.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο (διαβατήριο, άδεια οδήγησης κλπ), να έχουν δυο στιλό μπλέ ή μαύρα και μία γόμα γιατί το ''μπλάνκο'' δεν επιτρέπεται. Οπως δεν επιτρέπεται το να έχει κανείς μαζί του κινητό τηλέφωνο, κομπιουτεράκι, βιβλία, σημειώσεις ή άλλου είδους βοηθήματα.

    Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους για κάθε θεματική ενότητα τέσσερις ώρες, στη διάρκεια των οποίων δεν επιτρέπεται να καπνίζουν.

    Τα θέματα κάθε μαθήματος θα διανεμηθούν γραπτώς από τους επιτηρητές. Η έξοδος στους διαγωνιζόμενους δεν επιτρέπεται αν δεν έχει περάσει μισή ώρα από την έναρξη των εξετάσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 November 2002 - 21:30:22 UTC