Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σημίτη στη σύνοδο ΚΕ και ΚΟ ΠΑΣΟΚ.
  • [02] Το Μάιο θα "πετάξει" η HellasJet.
  • [03] Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένια.
  • [04] Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Νίκαια.

  • [01] Ομιλία Σημίτη στη σύνοδο ΚΕ και ΚΟ ΠΑΣΟΚ.

    28/11/2002 13:58:23

    Το Κυπριακό ήταν το βασικότερο θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα είναι η ώρα της Κύπρου, δήλωσε κ.Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί μείζονα στόχο της Ελλάδας τα τελευταία 27 χρόνια. Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν διαπραγματεύεται για να οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, αλλά για τη βελτίωση του σχεδίου και τη λύση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι αυτό δεν ήρθε απροσδόκητα και απροειδοποίητα, αλλά ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς με στόχο την υπέρβαση της συνεχούς άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συζητήσει το θέμα και να αρχίσει διάλογος. Και αυτό το σχέδιο η τουρκοκυπριακή πλευρά παρ΄όλη τη δυσφορία της δεν μπόρεσε να απορρίψει. Ο κ.Σημίτης επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της απόρριψης του σχεδίου και εκείνους που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας ότι είναι εκείνοι που πιέζονται πλέον μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν και την προοπτική ένταξης της Κύπρου, για την οποία επανέλαβε ότι θα γίνει στην Κοπεγχάγη χωρίς προϋπόθεση την επίλυση του προβλήματος. Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα απο τις Βρυξέλλες, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πράσινη γραμμή δεν εξυπηρετεί τώρα τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Για την οικονομία ο πρωθυπουργός είπε οτι η κυβέρνηση επιταχύνει την πολιτική της για την κατάκτηση των στόχων που έχει θέσει. Για τον προϋπολογισμό τόνισε οτι σχεδιάστηκε σε μία συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της κατάστασης της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας, ενώ, όπως ανέφερε, το κλίμα μπορεί να επιβαρυνθεί αρνητικά, αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ομως, παρά την αρνητική συγκυρία, επισήμανε, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, θα είναι 3,8%, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιος απο το Μέσο Κοινοτικό Ορο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ο νέος προϋπολογισμός θα εκτελεστεί στο πλαίσιο μίας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης απο την οποία ωφελημένοι βγαίνουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατηγόρησε τη ΝΔ οτι προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα με τις προσαρμογές στα στοιχεία του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και τόνισε ότι το 2003 θα αυξηθούν περίπου κατά 13% οι πόροι για τον τομέα αυτό.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, ο κ.Σημίτης είπε οτι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε ένα θετικό πολιτικό κεκτημένο, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό και δεν θα του χρησιμεύσει αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είπε επίσης οτι οι πολίτες απέρριψαν την άποψη περί δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης και επέστρεψαν «το αλαζονικό μήνυμα προς τα εκεί στην ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Σημίτης ανέφερε οτι το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές και έκανε λόγο για μεγάλη αδυναμία της συντηρητικής πολιτικής, η οποία χτίζεται, όπως τόνισε, αποκλειστικά πάνω στον λαϊκισμό, τον καιροσκοπισμό και την κοινή συνθηματολογία.

    [Φώτο-518402]

    [02] Το Μάιο θα "πετάξει" η HellasJet.

    28/11/2002 12:27:36

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ίδρυση της HellasJet, θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών, τα πρώτα αεροσκάφη της οποίας εκτιμάται ότι θα πετάξουν τον Μάιο του 2003.

    Η νέα εταιρία θα έχει έδρα την Αθήνα και θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ελλάδα Γιάννος Χατζημάρκου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκου το πρώτο αεροσκάφος η εταιρία θα το αποκτήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και θα είναι το ένα από τα τρία Airbus 320 που θα αποτελούν τον στόλο της εταιρίας για το 2003.

    Στα σχέδια της HellasJet είναι κάθε χρόνο να προσθέτει στο στόλο της και ένα ακόμη αεροσκάφος, κίνηση η οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία της.

    Η HellasJet έχει ως στόχο, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκου, να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού επιβατικού κοινού για προορισμούς σε χώρες της Ευρώπης, όπου είτε δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση, είτε αυτή γίνεται με λίγα έως ελάχιστα δρομολόγια.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές θα κατέχουν το 49% της νέας εταιρίας, ενώ το 51% θα ανήκει σε Ευρωπαίο εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα Έλληνα, καθώς για να μπορέσει η εταιρία να πραγματοποιεί ταξίδια από Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης θα πρέπει η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε επενδυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες για την παραχώρηση του 51% της HellasJet και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομά του.

    Σε σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές ο κ. Χατζημάρκου είπε ότι προχωρά ο εκσυγχρονισμός του στόλου με την αγορά νέων αεροσκαφών.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τον τουρισμό της Κύπρου ο διευθυντής του γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Κύπρου στην Αθήνα, Γιώργος Ιωαννίδης, είπε ότι το 2002 θα κλείσει με πτώση του τουρισμού κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μείωση σε συνάλλαγμα δεν θα ξεπεράσει το 5%.

    [03] Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένια.

    28/11/2002 12:10:09

    Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί στην πόλη Μομπάσα της Κένιας, εναντίον Ισραηλινών στόχων.

    Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο τζιπ εξερράγη στην είσοδο του ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείου «Παραντάις.

    Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρείς Ισραηλινοί τουρίστες, εκ των οποίων δύο παιδιά. Η επίθεση στόχευε Ισραηλινούς τουρίστες που κατέλυαν στο ξενοδοχείο, ενώ τρείς απο αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Απο την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν οτι είδαν ένα λευκό τζίπ, στο οποίο επέβαιναν τρείς Αραβες, να εισβάλει στην είσοδο του ξενοδοχείου και να εκρήγνυται. Το κτίριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

    Λίγο νωρίτερα, δύο πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί εναντίον ισραηλινού επιβατηγού αεροσκάφους που ετοιμαζόταν να απογειωθεί απο το αεροδρόμιο της Μομπάσα, χωρίς να βρούν το στόχο τους. Στο αεροσκάφος, της εταιρίας «Αρκια, επέβαιναν 140 άνθρωποι, που είναι σώοι και ασφαλείς. Η ισραηλινή αεροπορική εταιρία «Ελ Αλ, ματαίωσε μέχρι νεωτέρας εντολής, όλες τις πτήσεις απο το εξωτερικό, στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.

    [Φώτο-518383]

    [04] Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Νίκαια.

    28/11/2002 11:13:12

    Σοβαρές ζημιές υπέστη το ΙΧ αυτοκίνητο του Αντώνη Δημητρακόπουλου, 50 ετών, τορναδόρου, που ήταν σταθμευμένο έξω απο το σπίτι του, στην οδο Κεχαγιά 24, στη Νίκαια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά, αφού το περιέλουσαν πρώτα με βενζίνη.

    Οι πυροσβέστες, οι οποίοι έσπευσαν και έσβησαν τη φωτιά, βρήκαν κάτω απο το αυτοκίνητο τρία γκαζάκια, που δεν είχαν εκραγεί, ενω,

    σύμφωνα με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο εμπρησμός οφείλεται μάλλον σε προσωπικές διαφορές του ιδιοκτήτη με τους δράστες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 November 2002 - 12:30:11 UTC