Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραβάσεις και παραβιάσεις απο τουρκικά μαχητικά.
  • [02] Κύπρος:Ναί σε διαπραγμάτευση για σχέδιο Ανάν
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Ερντογάν:Προοπτικές συνεργασίας
  • [04] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Χριστόδουλου για Κυπριακό

  • [01] Παραβάσεις και παραβιάσεις απο τουρκικά μαχητικά.

    18/11/2002 14:04:43

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες για άλλη μία ημέρα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προέβη σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέχρι στιγμής επτά σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών έχουν προβεί σε αυτές τις ενέργειες στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και ανατολικά της Ρόδου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα απο αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    [02] Κύπρος:Ναί σε διαπραγμάτευση για σχέδιο Ανάν

    18/11/2002 13:51:48

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Κύπρο, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι αποδέχεται να διαπραγματευτεί την πρότασή του για τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου''.

    Τη σχετική δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Ερντογάν:Προοπτικές συνεργασίας

    18/11/2002 13:11:21

    Η πορεία των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το σχέδιο Ανάν καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξετάστηκαν κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση αυτή, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. Τέθηκε, πρόσθεσε, μια πολύ καλή βάση συνεννόησης και συνεργασίας με τη νέα ηγεσία της Τουρκίας. Η συνεργασία αυτή είπε είναι προυπόθεση για την ειρήνη στην περιοχή και την ανάπτυξη και ευημερία των δύο λαών.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση ανέφερε ο πρωθυπουργός έγινε μια αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι υπάρχει μια διερευνητική επαφή μεταξύ των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών για τα προβλήματα που μας απασχολούν και ιδίως αυτό της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν, ανέφερε κι άλλα σημαντικα προβλήματα στα οποία οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον κ.Ερντογάν ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό αποτελεί μια καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης και θα πρέπει σ'αυτή τη διαπραγμάτευση η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικές προτάσεις.

    Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε, πάσχουν γιατί σε ορισμένα σημαντικά θέματα η Τουρκία δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες όπως είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού ο κ.Σημίτης είπε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις στην τελευταία σύνοδο των Βρυξελλών ενώ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα θα λυθεί το θέμα αυτό. Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Η Ελλάδα, είπε, είναι υπέρ της άποψης να οριστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη. Χρειάζεται όμως, τόνισε και από πλευράς της Τουρκίας να αποσαφηνιστούν ορισμένα θέματα και ερωτήματα τα οποία υπάρχουν στην ΕΕ και έχουμε κι εμείς. Ο κ.Σημίτης κατέληξε ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ανεξάρτητο από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τόνισε ότι μια λύση πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης θα βελτιώσει πάρα πολύ το κλίμα.

    [Φώτο-514677]

    [04] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Χριστόδουλου για Κυπριακό

    18/11/2002 11:30:50

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ για το Κυπριακό που είχαν το πρωί ο Υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

    Όταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή ήταν πολύ χρήσιμη και πρόσθεσε ότι ''νομίζω πως η συμπαράσταση της Εκκλησίας σ' αυτές τις δύσκολες ιστορικές στιγμές είναι πολύ σημαντική''.

    Σημειώνεται ότι ο κ.Παπανδρέου είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο για να τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται δε ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για μεθαύριο Τετάρτη,ενώ ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ενημερωθεί σχετικώς από τους Κύπριους ιεράρχες.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αρχιεπισκοπή του Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Χριστόδουλο μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών φώναζαν έξω από την Αρχιεσπικοπή συνθήματα κατά του σχεδίου Αναν, κρατώντας ελληνικές σημαίες. Εκπρόσωπος τους, ο φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Γιάννης Αντωνιάδης δήλωσε ότι οι Κύπριοι φοιτητές διαφωνούν ριζικά με το σχέδιο αλλά και με τις απόψεις της κυβέρνησής τους.-

    [Φώτο-499565]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 November 2002 - 12:30:12 UTC