Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραυματισμός με μαχαίρι κοντά στο Πολυτεχνείο.
  • [02] Συνάντηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-Γλαύκου Κληρίδη
  • [03] Στο νοσοκομείο εκ νέου ο Ντενκτάς
  • [04] Αύριο οι τελικές αποφάσεις στο σχέδιο Ανάν
  • [05] Στην Αθήνα αύριο ο Ερντογάν
  • [06] Με την καθιερωμένη πορεία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για το

  • [01] Τραυματισμός με μαχαίρι κοντά στο Πολυτεχνείο.

    17/11/2002 11:46:46

    Επεισόδιο έγινε χθες το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου μεταξύ 4 νεαρών που βγήκαν από το Πολυτεχνείο και μιας ομάδας περίπου 20 άγνωστων ατόμων.

    Οπως κατάγγειλαν στην αστυνομία ο 20χρονος Πάρις Χρυσός και η Χρυσάνθη Τσιμπίδου 30 ετών, ενώ είχαν φύγει από το Πολυτεχνείο μαζί με δύο φίλους τους είδαν στη διασταύρωση της οδού Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου μια ομάδα περίπου 20 ατόμων που προπηλάκιζαν κάποιους αλλοδαπούς από το Μπαγκλαντές.

    Σύμφωνα με την καταγγελία οι δράστες ήταν μέλη της ''Χρυσής Αυγής'' τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο.

    Ο Χρυσός και η Τσιμπίδου παρενέβησαν για να βοηθήσουν τους αλλοδαπούς και τότε οι δράστες γρονθοκόπησαν την κοπέλα, ενώ ένας από αυτούς τραυμάτισε με μαχαίρι στο γλουτό, τον 20χρονο.

    Στη συνέχεια οι άγνωστοι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στον Ευαγγελισμό.

    Κατά την ίδια καταγγελία οι παθόντες πριν επέμβουν στο επεισόδιο με τους αλλοδαπούς είχαν ενημερώσει τροχονόμο που βρισκόταν στο σημείο και ο οποίος ήταν παρών στον τραυματισμό τους, χωρίς όμως να κάνει το παραμικρό.

    Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ο τροχονόμος επικοινώνησε με την Άμεση Δράση και ανέφερε το επεισόδιο. Ωστόσο για την υπόθεση θα διεξαχθεί έρευνα από την γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής.

    [02] Συνάντηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-Γλαύκου Κληρίδη

    17/11/2002 09:20:56

    Ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης θεωρεί την πρόταση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτή και από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να αποφεύγονται ακρότητες και πρόωρες τοποθετήσεις καθώς όπως σημείωσε η συμφωνία αν τελικώς υπάρξει θα τεθεί υπό την κρίση των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων με τα δημοψηφίσματα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ`ιδίαν συνομιλία με τους δημοσιογράφους έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις λέγοντας "την πρόταση Ανάν πρέπει να την δούμε ως πακέτο με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Και δεν θα δεχόμασταν αυτή τη συμφωνία αν δεν είχαμε να κάνουμε με την ένταξη. Απαλύνει η ένταξη της Κύπρου αιχμές και αδυναμίες και παρέχει σοβαρές εγγυήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η λειτουργικότητα του σχεδίου".

    Ο κ.Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε ότι το τριήμερο που έχει ζητήσει ο Ραούφ Ντενκτάς για να απαντήσει θα του δοθεί ενώ ανέφερε ότι οι άλλες προθεσμίες είναι δύσκολο να αλλάξουν γιατί προσδιορίζονται όπως είπε, από συγκεκριμένα δεδομένα όπως είναι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης και η ημερομηνία υπογραφής της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η επιρροή των ισλαμιστών θα είναι θετική μετά τη νίκη τους στις τουρκικές εκλογές για το Κυπριακό.

    Ο κ.Μητσοτάκης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Κληρίδη για τις διαπραγματεύσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν κυρίως ως αντικείμενο ασάφειες ή κενά που αφορούν στην λειτουργικότητα του κράτους.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε την ομοσπονδία των κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος και τους ενημέρωσε για βασικές αρχές του σχεδίου.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ.Κληρίδης θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Λευκωσία όπου και αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

    [03] Στο νοσοκομείο εκ νέου ο Ντενκτάς

    17/11/2002 08:28:53

    Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παραμένει στη Νέα Υόρκη μετά την πρόσφατη επέμβαση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε.

    Ο κατοχικός ηγέτης εισήχθη και πάλι σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ενώ ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι πάσχει από πνευμονικό οίδημα. Συνεργάτης του Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθεί από τους γιατρούς η κατάσταση για την πορεία της υγείας του, ενώ τόνισε ότι αύριο δεν θα δοθεί απάντηση επί του σχεδίου Ανάν. Πρόσθεσε δε, ότι η απάντηση θα δοθεί όταν επιστρέψει στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ραούφ Ντενκτάς επιδίωκε να πάρει παράταση προκειμένου να δώσει την απάντησή του στον γγ του ΟΗΕ, ενώ είχε δηλώσει ότι θεωρεί αδύνατη την υπογραφή μιας πρώτης συμφωνίας.

    [04] Αύριο οι τελικές αποφάσεις στο σχέδιο Ανάν

    17/11/2002 08:28:47

    Συνεδριάζει αύριο στη Λευκωσία το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το σχέδιο Ανάν.

    Χθες, ελληνική και κυπριακή ηγεσία συμφώνησαν να πουν κατ`αρχήν ναι στη διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης, συμφώνησαν για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε λύση, η οποία να μην ικανοποιεί τις βασικές μας θέσεις. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ομοψυχία απαιτείται σύνεση και νημφάλια επιχειρηματολογία, ενώ τόνισε ότι ο κυπριακός λαός θα επιλέξει με ποιά λύση θέλει να ζήσει.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε στις 8 το πρωί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Επίσης ο κ.Κληρίδης θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους κυπριακών οργανώσεων.

    [05] Στην Αθήνα αύριο ο Ερντογάν

    17/11/2002 08:28:40

    Στην Αθήνα αναμένεται αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν οι πορεία των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

    Επίσης αύριο το απόγευμα ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει για το Κυπριακό. Τέλος αύριο το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλο.

    Για την ερχόμενη Τετάρτη ο αρχιεπίσκοπος συγκάλεσε εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο με θέμα το Κυπριακό.

    [06] Με την καθιερωμένη πορεία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    17/11/2002 08:28:33

    Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον εορτασμό της 29ης επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Επίκεντρο των εκδηλώσεων έγινε για άλλη μια φορά το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείου όπου άτομα κάθε ηλικίας αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη των εξεγερθέντων.

    Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι μετά τις ομιλίες και την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών της εξέγερσης.

    Ηδη, έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί περίπου 5.000 αστυνομικοί. Ανδρες της ασφάλειας περιπολούν στα Εξάρχεια και σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας ενώ φρουρούνται όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις θα λάβουν επίκαιρες θέσεις καθ`όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία και θα επέμβουν σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Στο μεταξύ συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό ο 22χρονος φοιτητής Πάρις Χρυσός εναντίον του οποίου επιτέθηκαν μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης ''Χρυσή Αυγή'' χθες το βράδυ έξω από το Πολυτεχνείο και τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στο πόδι. Το θύμα δέχθηκε την επίθεση όταν προσπάθησε να παρέμβη σε επεισόδιο ανάμεσα στους δράστες και ασιάτες μετανάστες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 November 2002 - 12:30:13 UTC