Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη
  • [02] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Κληρίδη.
  • [04] Πιθανόν σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία
  • [05] Μέτρα για τις εκδηλώσεις επετείου του Πολυτεχνείου.
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή-Κληρίδη.
  • [07] Κυπριακό-Διαβουλεύσεις Κληρίδη στην Αθήνα

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη

    16/11/2002 13:55:37

    Θα πρέπει να σταθμίσουμε το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και ύστερα θα αποφανθούμε επί του σχεδίου Ανάν. Αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, όπου εξετάστηκε η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί έναντι του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Τα διαπραγματευτικά χαρτιά, ανέφερε ο κ.Σημίτης, δεν τα αποκαλύπτουμε τώρα, δεν πρόκειται να δεσμευτούμε από τώρα δημοσίως.

    Υπάρχουν, τόνισε, σημεία που θέλουν έντονη διαπραγμάτευση, σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, αλλά αφού σταθμίσουμε το σύνολο, το δάσος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και όχι το δέντρο.

    Σε καμία περίπτωση, επισήμανε, δεν θα δεχθούμε μια λύση η οποία να μην ικανοποιεί τις βασικές μας θέσεις.

    Η εθνική προσπάθεια, πρόσθεσε, όλων των κυβερνήσεων μετά το '74 να διεθνοποιηθεί το Κυπριακό και η επίλυσή του να ξεφύγει από τα στενά διμερή πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή της.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία και να δώσουμε δυναμική στη συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αλλά και λειτουργική με την ΕΕ λύση ώστε να λειτουργήσει το κράτος χωρίς δυσκολίες. Για τη δυναμική αυτή, είπε ο πρωθυπουργός χρειάζεται ομοψυχία, απαιτείται σύνεση και νηφάλια επιχειρηματολογία.

    Αποφασιστικότητα, όπως είπε, στη μία γράμμή του εθνικού συμφέροντος για το μέλλον μιας επανενωμένης κυρίαρχης Κύπρου. Στη μία γραμμή για το τι θέλει ο κυπριακός λαός που αυτος θα επιλέξει με ποιά λύση θέλει να ζήσει.

    [Φώτο-261252]

    [02] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία

    16/11/2002 12:43:22

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλάχ Γκιουλ, οικονομολόγο και εμπειρογνώμονα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ετσι στην Τουρκία ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια.

    [Φώτο-201463]

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Κληρίδη.

    16/11/2002 11:47:35

    Συνάντηση διάρκειας περίπου 55 λεπτών είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ.Κληρίδης έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στις 11 παρά τέταρτο, τον υποδέχθηκε ο κ.Κωστής Στεφανόπουλος.

    Αντάλλαξαν χειραψία και παρουσία των δημοσιογράφων δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Κληρίδης συνομίλησε με τον κ.Στεφανόπουλο και εξέφρασε τις απόψεις του για το σχέδιο Ανάν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά την έξοδό του δεν έγινε απολύτως καμία δήλωση.

    Ο κ.Κληρίδης μετέβη πεζή μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στο Μέγαρο Μαξίμου

    [04] Πιθανόν σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία

    16/11/2002 11:42:36

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ κάλεσε σε συνάντηση το μεσημέρι τον προαλειφόμενο υποψήφιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα Αμπντουλάχ Γκιουλ, οικονομολόγο και εμπειρογνώμονα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με συνεργάτες του τούρκου προέδρου, η συνάντηση αυτή προγραμματίσθηκε για τις 12:00 τοπική ώρα.

    Εάν ο Σεζέρ, όπως αναμένεται, αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκιουλ, θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θριαμβευτή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια.

    [Φώτο-202484]

    [05] Μέτρα για τις εκδηλώσεις επετείου του Πολυτεχνείου.

    16/11/2002 11:03:03

    Τα αυστηρότερα μέτρα των τελευταίων ετών για την ομαλή διεξαγωγή της επετείου του Πολυτεχνείου έχει προγραμματίσει για φέτος η αστυνομία.

    Πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των μέτρων ενώ όλη η δύναμη της Αττικής θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

    Ηδη από σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα σχέδια της αστυνομίας και από τις 6 το πρωί έχουν κλείσει η οδός Πατησίων, η Στουρνάρη και όλοι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια και τη Κάνιγγος.

    Παράλληλα, αστυνομικοί της ασφάλειας που έχουν συγκροτήσει ομάδες σύλληψης περιπολούν στα Εξάρχεια και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας ενώ δυνάμεις της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης, φρουρούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας.

    Τα μέτρα θα κορυφωθούν αύριο που από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της πορείας θα κλείνουν σταδιακά όλοι οι δρόμοι από το Πολυτεχνείο μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία και τα γύρω στενά, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις θα παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τους διαδηλωτές για την περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

    Παράλληλα, μονάδες της αστυνομίας θα βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, πολύ περισσότερα απ`ότι τα προηγούμενα χρόνια.

    Από την ηγεσία της αστυνομίας οι εντολές είναι οι αστυνομικοί και στο παραμικρό έκτροπο να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά και να προβαίνουν αμέσως σε συλλήψεις.

    Παράλληλα με τις διακοπές κυκλοφορίας γίνονται τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή-Κληρίδη.

    16/11/2002 10:01:57

    Το σχέδιο Ανάν και η στάση που θα τηρήσει η κυπριακή ηγεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στη συνάντηση που είχαν το πρωί στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος όπως είπε, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τον τρόπο προσέγγισης του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι από την πλευρά του εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους για την λειτουργικότητα του προτεινόμενου σχεδίου.

    Σε κάθε περίπτωση ο κ.Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ με όλες της τις δυνάμεις θα είναι δίπλα στον κυπριακό λαό και τις αποφάσεις που θα λάβει.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και θα γίνει αποδεκτό ως τέτοιο.

    [07] Κυπριακό-Διαβουλεύσεις Κληρίδη στην Αθήνα

    16/11/2002 08:05:24

    Αρχίζει το πρωί στην Αθήνα τον κύκλο των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Στις 8.30 θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Στις 11 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα μετάσχει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπου αναμένεται να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    Το απόγευμα, ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί διαδοχικά με τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλία με τον Αμερικανό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες το βράδυ επιστροφή στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία αποδίδεται σε λοίμωξη.

    Τα κατεχόμενα επισκέπτεται σήμερα ο νικητής των εκλογών της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε χθες ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγματεύσεων.

    Ενδεχομένως και σήμερα να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου πρωθυπουργού στην Τουρκία από τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Σεζέρ. Ως επικρατέστερος φέρεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλάχ Γκιούλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 November 2002 - 12:30:16 UTC