Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόρισμα για πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ.
  • [02] Υπέκυψε η μία τραυματίας απο την έκρηξη στη Δράμα.
  • [03] Διαβουλεύσεις Καραμανλή με βουλευτές και στελέχη.
  • [04] Βενιζέλος για παράσταση πρωθυπουργού για μάρμαρα.

  • [01] Πόρισμα για πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ.

    29/10/2002 16:44:49

    Στις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και σε πιθανό ανθρώπινο λάθος αποδίδει η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, στο πόρισμα που συνέταξε, την πτώση του ελικοπτέρου SX-HDT του ΕΚΑΒ στις 14.1.2001, στη θαλάσσια περιοχή επτά μίλια ανοιχτά του Σουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα μέλη του πληρώματος

    -οι δύο χειριστές, η γιατρός και ο νοσηλευτής-

    αλλά και ο ασθενής που μετέφερε από την Πάτμο.

    Ως πιθανά αίτια του δυστυχήματος το πόρισμα αναφέρει τη συνέχιση της πτήσεως, νύχτα και υπό δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, την παραγνώριση της επικρατούσας κακοκαιρίας και την πιθανή απώλεια προσανατολισμού στο χώρο, η οποία οδήγησε σε αδυναμία ελέγχου της πτήσεως του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή του. Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο δεν διέθετε Συσκευή Καταγραφής Φωνής Θαλάμου Διακυβερνήσεως.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κυβερνήτης διέθετε όλα τα απαιτούμενα πτυχία εν ισχύι, ασκούσε δε τα καθήκοντά του από την Ιταλία, όπου βρίσκεται η έδρα της Helitalia, διέθετε επαρκή πείρα στην εναέρια μεταφορά σε χερσαίους ή παράκτιους χώρους της Ιταλίας, όχι όμως και στις ιδιάζουσες τοπικές και καιρικές συνθήκες του, νησιωτικού κυρίως, ελληνικού χώρου. Ο συγκυβερνήτης διέθετε πτυχίο κυβερνήτη εν ισχύι και κατείχε πτυχίο βοηθού προγνώστου στη μετεωρολογία.

    Η επιτροπή σημειώνει στο πόρισμά της ότι η Helitalia δεν είχε εγκαταστήσει στην Ελλάδα πλήρως οργανωμένη Επιμελητεία Πτήσεων, δεν είχε θεσπίσει εταιρικά όρια ανέμου και αναταράξεων και δεν είχε εγκαταστήσει σταθμούς UHF και VHF, ούτε σύνδεση on-line με την ΕΜΥ.

    Από την πλευρά του το ΕΚΑΒ αμέσως μετά την έναρξη των πτήσεων διαπίστωσε παραλείψεις της Helitalia και διαμαρτυρήθηκε για αυτές εγγράφως.

    Στο πόρισμά της η επιτροπή συνιστά στην Helitalia να αξιολογήσει όλους τους χειριστές της σε συνθήκες νυχτερινών πτήσεων, να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη οι χειριστές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη γνώση και εκμετάλλευση του ραντάρ καιρού και να τροποποιήσει η εταιρία τα Εγχειρίδια Πτήσεως για τη διευκόλυνση των χεριστών.

    Παράλληλα, συνιστά στο ΕKAB να εφαρμόσει συνδυασμούς αεροδιακομιδής (αεροπλάνα-ελικόπτερα) και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση αμφίδρομης επικοινωνίας των χαμηλά ιπταμένων πτητικών μέσων με τις Υπηρεσίες ΕΕΚ. Επίσης ζητάει όλοι οι χειριστές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων να εκπαιδεύονται στη Διαχείριση Δυναμικού Θαλάμου Διακυβερνήσεως.

    Το πόρισμα της επιτροπής εστάλη, σύμφωνα με το νόμο, στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, στον αρμόδιο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην ΥΠΑ και στην Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Ιταλίας, που είναι η χώρα κατασκευής και εκμετάλλευσης του ελικοπτέρου.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής διαβίβασε το πόρισμα στην ΥΠΑ, προκειμένου, εάν από τη μελέτη του προκύπτουν παραλείψεις ή ευθύνες στελεχών της ΥΠΑ, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης, την επιβολή διοικητικών και πειθαρχικών ποινών και την αποστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα όλων των σχετικών στοιχείων.

    [Φώτο-459880]

    [02] Υπέκυψε η μία τραυματίας απο την έκρηξη στη Δράμα.

    29/10/2002 15:47:36

    Τρία έγιναν τελικά τα θύματα της φοβερής έκρηξης που σημειώθηκε πριν περίπου 10 μέρες στο λεβητοστάσιο διώροφης οικοδομής του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Η 31χρονη Ζωή Βεσμελή, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' της Θεσσαλονίκης, αφού η μάχη που έδωσε όλες αυτές τις μέρες για να κρατηθεί στη ζωή ήταν άνιση, λόγω των πολλαπλών σοβαρών εγκαυμάτων που έφερε σε όλο της το σώμα, τα άκρα και το πρόσωπο.

    Στο ίδιο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση η Σοφία Κεμπατσόγλου-Καραγκιαουρίδου, 34 χρόνων, μητέρα επίσης δύο ανήλικων παιδιών. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα της έκρηξης του Νευροκοπίου.

    Υπενθυμίζεται ότι όταν συνέβη η τραγωδία είχαν βρει ακαριαίο θάνατο ο Γιάννης Σαββίδης, 39 χρόνων, οδηγός του βυτιοφόρου που εφοδίαζε με πετρέλαιο δεξαμενή της οικοδομής και η προσωρινή διαχειρίστρια Ελένη Ερμαν, 45 χρόνων.

    Ο αντιδήμαρχος του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Λάζαρος Τσελεπής, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να προσφέρουν αίμα για την 34χρονη Σοφία Κεμπατζόγλου, προκειμένου οι γιατροί του ''Παπανικολάου'' να πάρουν δείγματα πλάσματος για να κληθούν στη συνέχεια συμβατοί αιμαδότες να δώσουν αιμοπετάλια απο τα οποία έχει άμεση ανάγκη η νέα γυναίκα. Μάλιστα έδωσε και τηλέφωνο για να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι που είναι το 05230/22921 στο Κάτω Νευροκόπι.

    Ο εισαγγελέας Δράμας έχει δώσει εντολή και διενεργούνται δύο προκαταρκτικές εξετάσεις, η μία απο την Πυροσβεστική και η άλλη απο την Αστυνομία, προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε μέχρι τώρα το θάνατο τριών ατόμων. Παράλληλα στάλθηκαν δείγματα του πετρελαίου στο Κρατικό Χημείο Καβάλας για αναλύσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπήρχαν προσμίξεις σ'αυτό και πολύ πιθανόν κηροζίνη, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε η έκρηξη. Ο εισαγγελέας αναμένει τα πορίσματα των δύο προανακρίσεων.

    [03] Διαβουλεύσεις Καραμανλή με βουλευτές και στελέχη.

    29/10/2002 15:47:28

    Συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και τις επαφές του με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενόψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας .

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ και συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο ζήτημα του ''ευρωστρατού'' ενώ είχε συνομιλία περίπου μιας ώρας και με το Μιχάλη Λιάπη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής ανέφερε οτι δεν είναι στις προθέσεις του να δημιουργήσει γραμματεία Πολιτικής Επικοινωνίας, όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα αλλά σκοπεύει να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη προκειμένου να προβληθεί ο πολιτικος λόγος του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.

    Ο κ. Καραμανλής θα συγκαλεί και σε πιό τακτά χρονικά διαστήματα την ομάδα ανάλυσης πολιτικής προκειμένου να συζητούνται πιό αναλυτικά οι πολιτικές του κόμματος. Μετά τις συναντήσεις, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [04] Βενιζέλος για παράσταση πρωθυπουργού για μάρμαρα.

    29/10/2002 15:47:21

    Εξαιρετικό προοίμιο της παρουσίασης που οργανώνεται στις 12 Νοεμβρίου στο Λονδίνο απο την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων με κύριο αντικείμενο το Νέο Μουσείο και την ελληνική θέση για τα Μάρμαρα, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Σημίτη να θεσει ευθέως το ζήτημα των Μαρμάρων στον Βρετανό ομολογό του κ. Μπλέρ, κατά τη συνάντησή τους χθες στο Λονδίνο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου , ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το θέμα της επιστροφής συζητείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία , πρώτον υπο την αιγίδα της UNESCO, δεύτερο στο επίπεδο των Υπουργείων πολιτισμού των δυο χωρών και τρίτον μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Οργανισμού του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    Και ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία Σημίτη να εγχειρίσει τον κ. Μπλέρ το σχετικό σημείωμα του Υπουργείου Πολιτισμού , στο οποίο κωδικοποιείται η ελληνική θέση για την Επιστροφή των Μαρμάρων, οπως αυτή έχει διαμορφωθεί απο το 1997.

    Τέλος , να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στην Βρετανία και την Ελλάδα πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΟRI, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 October 2002 - 21:30:12 UTC