Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις Πάγκαλου σε κυβέρνηση.
  • [02] Ακης:Δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων.
  • [03] Λαλιώτης:Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
  • [04] Εορτασμος ΟΧΙ στον Καναδά.
  • [05] Οι όμηροι πλην ενός πέθαναν απο τα αέρια.
  • [06] Μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
  • [07] Στον Κορυδαλλό ο Γ.Σερίφης.

  • [01] Επικρίσεις Πάγκαλου σε κυβέρνηση.

    27/10/2002 20:05:29

    «Η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα(...) Για ν΄αλλάξει τα πράγματα, θα χρειαστεί να κάνει ένα θαύμα.

    Δριμύς επέστρεψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην κριτική κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μία μόλις εβδομάδα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σήμερα στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

    «Η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται 5 έως 7 μονάδες μπροστά εκτιμά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές δε, «όπου ήταν λαϊκός ο πληθυσμός, εκφράστηκε μία αντίδραση λόγω έλλειψης κοινωνικής πολιτικής.

    Κατά τον κ. Πάγκαλο, στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δώσει τη μάχη με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια: «Έπρεπε να κατεβάσουμε Παπανδρέου στην Αθήνα, Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη, Λαλιώτη στον Πειραιά. Δεν την έκρινε αξιόλογη την πρόταση ο πρωθυπουργός και τα κεντρικά στελέχη δεν θέλησαν να αφήσουν τις καρέκλες των υπουργείων τους....

    «Η πηγή του προβλήματος στις εκλογές, είναι το αγροτικό πρόβλημα υποστηρίζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ωστόσο σε ερώτηση, εάν θα δεχόταν να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, απαντά χαρακτηριστικά: «Ο κυβερνητικός βουλευτής, πρέπει να είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και δεν έχει δικαίωμα να πει όχι. Όμως δεν είμαι εφεδρικός τροχός κανενός. Να πάρω ένα υπουργείο μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, δεν το βρίσκω σωστό και δεν το βλέπω με συμπάθεια. Οι προβληματισμοί μου, δεν ενδιαφέρουν τον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα του Κινήματος. Και εγώ δεν θα τρέχω από πίσω τους. Με έταξαν να είμαι μόνο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και εδώ θα μείνω. Έκριναν ότι δεν έπρεπε να είμαι στο Εκτελεστικό Γραφείο. Εκείνοι, όχι η βάση του κόμματος, γιατί το Συνέδριο έκρινε αλλιώς....

    [02] Ακης:Δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων.

    27/10/2002 19:57:54

    Η δυσαρέσκεια μεγάλων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, υπήρξε για τον ?κη Τσοχατζόπουλο, το μήνυμα για το ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρεται και στην προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΝ, αφήνοντας ανοιχτό και το ζήτημα του εκλογικού νόμου.

    «Το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία έχασε και τις τέσσερις νομαρχίες. ?ρα, εύκολα προκύπτει ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι στις αγροτικές περιοχές εκφράστηκαν αρνητικά οι πολίτες κατά της κυβέρνησης σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης. Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται όμως και από τις αστικές περιοχές, «που ζουν τις συνέπειες της άνισης ανάπτυξης που υπάρχει στη χώρα μας: «Παρά τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, γύρω στο 3,8-4%, ένα τμήμα του λαού, δεν συμμετέχει σε αυτή την εξέλιξη. Αισθάνονται απομονωμένοι από την κυβέρνηση, πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ τους ξέχασε και δεν προσφέρει σε αυτούς τα ίδια πλεονεκτήματα που προσφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως στο Λεκανοπέδιο, με έντονα υψηλή ανάπτυξη, πλούτο και ευημερία, τις μεγάλες επενδύσεις κλπ. σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Στην ανάγνωση, ωστόσο, του μηνύματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναδεικνύει και τα «θετικά μηνύματα της επιτυχημένης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, όπως επίσης και της επιτυχίας ανταρτών που κατάφεραν να λειτουργήσουν υπερκομματικά, ανεξάρτητα του κόμματος που προέρχονται.

    «Αυτό το στοιχείο πρέπει να προβληματίσει και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, άμεσα και τώρα, αλλά και τους πολίτες που σκέφτονται δημοκρατικά και προοδευτικά συνεχίζει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ερωτηθείς ωστόσο, για τον όρο που θέτει ο ΣΥΝ περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντά: «Στο παρελθόν, πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια, υπήρξαν και λάθη υπεροψίας από το ΠΑΣΟΚ απέναντι στους υπολοίπους, αλλά και μια εμμονή και μια αυταρέσκεια της παραδοσιακής Αριστεράς, στα ίδια και στα ίδια, αδυνατώντας να δει την εξέλιξη των πραγμάτων.

    «Το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας στην πράξη το ΄89 τον πλέον αναλογικό δημοκρατικό εκλογικό νόμο που ίσχυσε στη χώρα, έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει θετική προοπτική αποδοχής σε αυτό το θέμα, συμπληρώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] Λαλιώτης:Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

    27/10/2002 19:47:31

    Τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ, «μπορεί να έχει χάσει ορισμένες μάχες στη Θεσσαλία και την Αγροτιά, αλλά μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζει σε συνέντευξή του, στο «Έθνος της Κυριακής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης.

    «Το ΠΑΣΟΚ προωθεί συνδυασμένες πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που αναδεικνύονται ως λύσεις σωτηρίας και προοπτικής για τη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου, για το εγγυημένο εισόδημα με πολλαπλές εισροές πόρων. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο, αυτές οι πολιτικές σηματοδοτούν την Πράσινη Ελπίδα για την Ελλάδα και την ύπαιθρο και συνακόλουθα για το ΠΑΣΟΚ. Η Θεσσαλία, όπως και κάθε αγροτικός νομός, θα ταυτιστεί και πάλι με το πράσινο, με το χρώμα της ελπίδας, προβλέπει ο Κώστας Λαλιώτης.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επιτυχημένη εμφάνιση των συνδυασμών που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, επαναλαμβάνει την πρότασή του για έναν συντεταγμένο διάλογο με τον Συνασπισμό της Αριστεράς, πάντα όμως, «χωρίς ταμπού και προαπαιτούμενα.

    Τέλος, αναφορικά με τις συζητήσεις για την ακροδεξιά στην Ελλάδα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η ακροδεξιά είναι υπαρκτή ως ένα ρεύμα που εκφράζεται εκτός, εντός και επί τα αυτά στη Δεξιά, στη Ν.Δ.(...)Η ηγεσία της ΝΔ, άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας με τις επιλογές της και δημιούργησε ζωτικό χώρο για την ακροδεξιά, που διεκδικεί αυτόνομο και ρυθμιστικό πολιτικό ρόλο με τον Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ. Αυτή η ακροδεξιά δεν είναι επικοινωνιακό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπαρκτή κατάσταση που επωάζεται μέσα στους κόλπους της ΝΔ. Στη συνέχεια ωστόσο, ο Κώστας Λαλιώτης παρατηρεί: «Είναι ιστορικό παράδοξο, η συντηρητική παράταξη να έχει μία και μοναδική κομματική έκφραση, νομιμοποιώντας τους πάντες και τα πάντα, με ακροδεξιά αναφορά, ενώ σε όλη την Ευρώπη η Κεντροδεξιά έχει δύο, τρεις, ή τέσσερις εκφράσεις.

    [04] Εορτασμος ΟΧΙ στον Καναδά.

    27/10/2002 18:36:44

    Με αποκορύφωμα τη σημερινή παρέλαση των ελληνόφωνων σχολείων και των εθνικοτοπικών συλλόγων στην περιοχή του Λαβάλ, ολοκληρώνεται στο Μόντρεαλ το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για το έπος του 1940, αλλά και για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

    Στο μεγάλο τιμητικό δείπνο, που δόθηκε προς τιμήν της διπλής επετείου του Ελληνισμού, παραβρέθηκαν επίσημοι της Καναδικής κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, ενώ η παιδική χορωδία του σχολείου "Σωκράτης" έψαλλε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά, σε ατμόσφαιρα εθνικής συγκίνησης. Στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Φιλίας για την Κύπρο, Αντώνης Ροδολάκης αναφέρθηκε στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912-13 και στις απώλειες όπου οδήγησε ο εθνικός διχασμός, καταλήγοντας στην αντίσταση της Ελλάδας απέναντι στον φασισμό.

    Στην εν λόγω εκδήλωση, εξάλλου, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μαρσέλ Προυντόμ τίμησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, Βασίλη Κατσαμπάνη με το μετάλλιο του ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, το πρώτο που δόθηκε στο Κεμπέκ.

    Ο Μαρσέλ Προυντόμ σημείωσε ότι στο πρόσωπο του Βασίλη Κατσαμπάνη τιμάται ολόκληρος ο Ελληνισμός για την αγωνιστική του πορεία μέσα στους αιώνες και ιδιαίτερα η ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, για την εδραίωσή της μέσα στην πολυπολιτιστική κοινωνία του Κεμπέκ.

    [05] Οι όμηροι πλην ενός πέθαναν απο τα αέρια.

    27/10/2002 18:29:22

    Μόνον ένας από τους ομήρους κατά την πολιορκία στο θέατρο της Μόσχας πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμό, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος υγείας.

    Όταν ρωτήθηκε πόσοι από τα θύματα πέθαναν ως αποτέλεσμα των αερίων που χρησιμοποιήθηκαν για να παραλύσουν τους τσετσένους αντάρτες που κρατούσαν περισσότερους από 800 ανθρώπους ως ομήρους, ο Αντρέι Σελτσόβσκι, επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης της Μόσχας, απάντησε: «Από τους 117 νεκρούς, ένας πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμό.

    Νωρίτερα, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, τους οποίους επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είχαν δηλώσει ότι οι όμηροι που πέθαναν είναι 118.

    [06] Μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

    27/10/2002 18:15:06

    Θερμά χειροκροτήματα από τους Θεσσαλονικείς απέσπασαν οι μαθητές από 21 σχολεία του νομού, που παρέλασαν, σήμερα το πρωί, στην οδό Τσιμισκή.

    Στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρευρέθηκαν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης και Παιδείας Νίκος Γκεσούλης.

    Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της παρέλασης, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι «η μαθητική παρέλαση είναι πράγματι η πιο ευχάριστη και η πιο ελπιδοφόρα στιγμή στον τριήμερο εορτασμό των εθνικών επετείων στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε πραγματικά πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι γιατί είδαμε τα φωτεινά χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    [07] Στον Κορυδαλλό ο Γ.Σερίφης.

    27/10/2002 14:39:20

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε το μεσημέρι ο Γιάννης Σερίφης ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Ο Γ.Σερίφης απολογήθηκε για δύο ώρες για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του και αφορούν τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής.

    Σύμφωνα με δήλωση των συνηγόρων του η απόφαση για προσωρινή κράτηση βασίστηκε στην κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση ενώ δεν προέκυψε από πουθενά στοιχείο για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Οπως δηλωσε ο συνήγορος του Σερίφη κ. Σπύρος Φυτράκης, η υπεράσπιση του 18ου κατηγορουμένου για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη θεωρεί ότι η απόφαση για προφυλάκιση είναι εσφαλμένη καθώς ο χρόνος που φέρεται ότι τέλεσε την πράξη είναι παραγεγραμμένος αλλα και γιατί η κατηγορία απαγγέλθηκε με μοναδικό στοιχείο ομολογίες αμφιβόλου αξίας κατηγορουμένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του Γιάννη Σερίφη ο εντολέας τους εξέφρασε ενώπιον του ανακριτή την άποψη οτι ''η δίωξή του εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες''.

    Επεισόδια σημειώθηκαν όταν ξεκίνησε η μεταγωγή του Γιάννη Σερίφη, όταν υποστηρικτές του, μέλη αριστερών οργανώσεων της συσπείρωσης ενάντια στην κρατική τρομοκρατια και του αναρχικού χώρου προσπάθησαν να εμποδίσουν τα υπηρεσιακά- συνοδευτικά οχήματα της μεταγωγής με αποτέλεσμα την επέμβαση των ΜΑΤ, τη ριψη χημικών καθώς επίσης και τη σύλληψη ενός εκ των υποστηρικτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 October 2002 - 21:30:15 UTC