Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρη απελευθέρωση ομήρων στη Μόσχα.
  • [02] Ικανοποίηση Ελλάδας για απελευθέρωση ομήρων στη Μόσχα.
  • [03] Απολογισμός εκλογών απο ΔΗΚΚΙ.
  • [04] Χανιά-Νεκροί σε τροχαίο.
  • [05] Μηνύματα αρχηγών κομμάτων για την εθνική επέτειο.
  • [06] Θεσσαλονίκη-Εορταστικές εκδηλώσεις.

  • [01] Πολύνεκρη απελευθέρωση ομήρων στη Μόσχα.

    26/10/2002 19:50:16

    Με ανάμικτα αισθήματα δέχθηκε η ρωσική και η παγκόσμια κοινή γνώμη την κατάληξη του θρίλερ στο θέατρο του... τρόμου στη Μόσχα, μετά τη δυναμική και συντονισμένη επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 Τσετσένοι τρομοκράτες και 90 όμηροι, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Ωστόσο, σώθηκαν οι υπόλοιποι 750 όμηροι. Ηδη, ο η Γαλλία, η Γερμανία και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασαν την ανακούφισή τους για τον τερματισμό της ομηρίας στο μοσχοβίτικο θέατρο, όπως άλλωστε και η ρωσική κυβέρνηση που δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της επέμβασης. Θρήνος επικρατεί για τα αθώα θύματα και ανησυχία για τη δηλητηρίαση που υπέστησαν πολλοί από τους όμηρους από τη χρήση αερίων που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά την επέμβαση.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε νοσοκομείο προκειμένου να δει μερικούς από τους ομήρους που χρειάζονται θεραπεία μετά τη δηλητηρίαση από τα αέρια. Επίσης, έγινε γνωστό ότι κανένας από τους 70 ξένους που υπήρχαν μέσα στο θέατρο δεν έπαθε τίποτα, ενώ μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν παιδιά. Σύμφωνα με διευκρινήσεις των ρωσικών αρχών, έχουν συλληφθεί και δύο τρομοκράτες, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι όλοι είχαν σκοτωθεί. Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία εξαπέλυσαν, αμέσως μετά την επιχείρηση στη Μόσχα, ευρείας έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον αυτονομιστών ανταρτών.

    Ικανοποίηση για τη θετική κατάληξη της επιχείρησης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, ο κ.Μπεγλίτης εξέφρασε λύπη για τους ομήρους που σκοτώθηκαν. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του προς το Ρώσο ομόλογο του κ. Ιβανώφ.

    [02] Ικανοποίηση Ελλάδας για απελευθέρωση ομήρων στη Μόσχα.

    26/10/2002 19:21:28

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Μόσχα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θετική κατάληξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση εκατοντάδων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι εκρατούντο όμηροι σε θέατρο της Μόσχας από Τσετσένους τρομοκράτες.

    Εκφράζουμε συγχρόνως τη λύπη και τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των ομήρων που βρήκαν το θάνατο κατά την επιχείρηση της απελευθέρωσής τους.

    Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τη διεθνή τρομοκρατία η οποία αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας. Θα πρέπει να αποτελεί για όλους βασική προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των χωρών, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του προς το Ρώσο ομόλογο του κ. Ιβανώφ.

    [03] Απολογισμός εκλογών απο ΔΗΚΚΙ.

    26/10/2002 19:08:49

    Το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την προώθηση και διεύρυνση του «αντινεοφιλελεύθερου, προοδευτικού και πατριωτικού κοινωνικού μετώπου, καθώς «τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών ενισχύουν τη θέση μας, ότι η συνεργασία των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων, είναι επιβεβλημένη.

    Αυτό αναφέρεται σε απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, που συνεδρίασε με στόχο την εξέταση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημήτρη Τσοβόλα, τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, υπήρξαν θετικά, τόσο για το ΔΗΚΚΙ, όσο και για τους συνδυασμούς συνεργασίας με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, «χρειάζεται όμως, πολύ δουλειά ακόμα, και κυρίως χρειάζεται διεύρυνση του αντινεοφιλελεύθερου, προοδευτικού, πατριωτικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, ώστε να σχηματίσουμε έναν ισχυρό δεύτερο πόλο, απέναντι στο νεοφιλελεύθερο δικομματικό πόλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    «Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να εκφραστούν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, τα οποία είναι εγκλωβισμένα στο δικομματικό νεοφιλελεύθερο σύστημα... σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, στην εισήγησή του.

    [04] Χανιά-Νεκροί σε τροχαίο.

    26/10/2002 16:49:55

    Τραγικό θάνατο βρήκαν στις 2.10 τα ξημερώματα στο 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χανίων - Καλαθά ο Γεώργιος Βάσσος του Αθανασίου 25 ετών, υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και μία νεαρή Γεωργιανή αγνώστων λοιπών στοιχείων, οι οποίοι απανθρακώθηκαν ύστερα από σύγκρουση σε σταθερό αντικείμενο του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία το ΡΙΜ 5571 ΙΧ αυτοκίνητο εκτράπηκε από την πορεία του, προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο και στη συνέχεια από άγνωστη αιτία παραδόθηκε στις φλόγες.

    Προανάκριση διενεργεί το οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

    [05] Μηνύματα αρχηγών κομμάτων για την εθνική επέτειο.

    26/10/2002 16:30:55

    Τα καθιερωμένα μηνύματα για την επέτειο του ''Οχι'', απηύθυναν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα:

    ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    «Σήμερα, τιμώντας την Εθνική μας επέτειο και με το δίδαγμα ενός ένδοξου και ηρωικού παρελθόντος, χωρίς να επαναπαυόμαστε σ΄ αυτό, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τη νίκη και το δημοκρατικό απελευθερωτικό μεγαλείο της 28ης Οκτωβρίου, σημειώνει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δίνοντας στη συνέχεια, τις παραμέτρους της πορείας αυτής:

    «Ως ισότιμο μέλος στην ΕΈ και την ευρωζώνη δίνουμε μάχες για την ολοκλήρωση των στόχων της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Ως μέλος διεθνών περιφερειακών οργανισμών, με διακριτή παρουσία συμβάλλουμε στην εμπέδωση και κατοχύρωση αξιών, όπως είναι η προσήλωση στον άνθρωπο, ο σεβασμός της προσωπικότητάς του, το απαραβίαστο της αξιοπρέπειάς του και η εξυπηρέτηση στοιχειωδών αναγκών του. Δηλώνουμε εμπράκτως την αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε φαινόμενα παράλογης βίας, αυτοδικίας και τρομοκρατίας να κατισχύσουν της Δημοκρατίας και του Δικαίου. Η Δημοκρατία στις μέρες μας, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, ωριμότητα και ευθύνη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ.Σημίτης.

    ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σημειώνει ότι «με το έπος του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης, η Ελλάδα, πιστή και συνεπής στην δισχιλιετή πορεία της, προασπίζοντας την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και την Ιστορία της, απέδειξε ότι όταν λαοί, ακόμη και μικροί, είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία, δεν υπάρχει δύναμη ικανή να καταλύσει την ελευθερία τους.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής, τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παλαίψει για τη συμμετοχή της Κύπρου στο επόμενο βήμα διεύρυνσης της Ε.Ε. και για την ενότητα της Ευρώπης σε επιπέδο διαβίωσης, αλλά και «σεβασμού στους πολιτισμούς, στην ταυτότητα και τη διαφορετικότητα του άλλου, όπως επίσης και ο ελληνικός λαός να κρατήσει αρραγές το μέτωπο έναντι των εξ Ανατολών γειτόνων, «φωνάζοντας «Όχι στις υπαναχωρήσεις και τις υποχωρήσεις.

    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Για το ΚΚΕ, το «Όχι της 28ης Οκτωβρίου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς αποδεικνύει, ότι «ο λαός μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το μέλλον που ανταποκρίνεται στα δικά του συμφέροντα.

    «Ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει κατά των λαών οι ιμπεριαλιστές, με πρόσχημα την τρομοκρατία, υπογραμμίζει τις ώρες ευθύνης για κάθε εργαζόμενο. Υπογραμμίζει την ανάγκη πλατειάς συσπείρωσης και δράσης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας σ΄ αυτόν.

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Συνασπισμός καλεί τον ελληνικό λαό, «σε μια ευρύτερη συνειδητοποίηση και εγρήγορση, τόσο για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, όσο και για τη διεκδίκηση κοινωνικών κατακτήσεων και την υπεράσπιση των εγγυήσεων των δημοκρατικών ελευθεριών, καθώς «οι αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, αυτονόητα σεβαστές.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    «Ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του έπους του ΄40 και κατόπιν της εθνικής μας αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων του 1-1-4 και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι η αντίσταση στον ενδοτισμό, την ηττοπάθεια, την έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας και την αποψίλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά εκφράζονται από το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό υποστηρίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας.

    [06] Θεσσαλονίκη-Εορταστικές εκδηλώσεις.

    26/10/2002 16:11:05

    Παρουσία του προέδου της Δημοκρατίας Kωστη Στεφανόπουλου τελέσθηκε το πρωϊ στον ιερό ναό του Aγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης η επίσημη δοξολογία με την οποία άνοιξε ο κύκλος των τριήμερων εκδηλώσεων, για τον πολυούχο, την απελευθέρωση της πόλης απο του Tούρκους και την επέτειο του ιστορικού OXI.

    O πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στον Aγιο Δημήτριο στις 11 π.μ. επευφημούμενος απο το συγκεντωμένο πλήθος των πιστών και αμέσως κατευθύνθηκε στο χώρο του ναού όπου εκτίθεται η ιερα εικόνα της Παναγίας Iεροσολυμιώτισσας και το τεμάχιο του Tιμίου Σταυρού που μεταφέρθηκαν ειδικά γι αυτές τις ημέρες απο την Iερουσαλημ, τα όποια και προσκύνησε.

    Nωρίτερα ειχαν προσέλθει οι υπουργοί, Eθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος, Aνάπτυξης Aκης Tσοχατζόπουλος, Mακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Nικος Γκεσούλης, ο πρόεδρος της NΔ Kωστας Kαραμανλής, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με επικαφαλής τον αρχηγό ΓEEΘA αντιστράτηγο Γιώργο Aντωνακόπουλο, ο δήμαρχος θεσσαλονίκης Bασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος κ.α.

    O κ.Στεφανόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια το Tελλογλειο Iδρυμα όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση για την «Eλλάδα που αλλάζει και το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    ΔHΛΩΣEIΣ-EYXEΣ ΠOΛITIKΩN O προεδρος της Nεας Δημοκρατίας Kώστας Kαραμανλής εξερχόμενος του ιερού ναού δήλωσε οτι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο και για να υπηρετηθούν οι υψηλοί στόχοι της πόλης δεν μπορούμε, όπως είπε, να αρκούμαστε στα μεγάλα και κούφια λόγια.

    «Xρειάζονται έργα και υποδομές που δεν προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. H πραγματικότητα είναι οτι η Θεσσαλονίκη και η Bόρεια Eλλάδα έχουν εγκαταλειφθεί. Tο μήνυμα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι καθαρό:οι πολίτες απορρίπτουν τον εμπαιγμό και αξιώνουν πρόγραμμα, έργο, αποτελεσματικότητα, αξιώνουν όραμα. Ετσι ώστε η Θεσσαλονίκη και η Mακεδονία να έχουν επιτέλους μια προοπτική.

    Aντίθετα με τον κ. Kαραμανλή, οι υπουργοί A. Tσοχατζόπουλος και E. Bενιζέλος και ο δήμρχος Bασίλης Παπαγεωργόπουλος, που επίσης έκαναν δηλώσεις απέφυγαν να αναφερθούν στις πολιτικές εξελίξεις και περιορίστηκαν να εκφράσουν τις ευχές τους με αφορμή τον εορτασικό χαρακτήρα της ημέρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 October 2002 - 20:30:14 UTC