Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • [02] Λάρισα-Καραμαλής-Επίθεση κατά της κυβέρνησης
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
  • [04] Εποχικό φαινόμενο οι ιώσεις
  • [05] Συνάντηση Γιαννίτση-ΣΕΒ - ΕΕ.
  • [06] Συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης-Εμπόρων λαϊκών
  • [07] Στη Λάρισα ο κ.Καραμανλής
  • [08] Βουλή- Επερώτηση - Εκλογικοί κατάλογοι.

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    27/09/2002 20:41:59

    Η στρατηγική της μή πόλωσης ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, επιβεβαιώθηκε στην διάρκεια συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό του επικοινωνιακού οργάνου του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, παρουσίασε το κεντρικό σύνθημα του κόμματος για τις εκλογές, το οποίο είναι: έχεις δύναμη, πάρε θέση για το νομό και τον δήμο σου. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές θέλει να αναδείξει το όραμά του για μια ανεξάρτητη και αυτόνομη αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΝΔ, η οποία, όπως υποστήριξε, προσπαθεί να πολώσει το κλίμα και να οδηγήσει σε συγκρούσεις σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις λάθος επιλογές της.

    [02] Λάρισα-Καραμαλής-Επίθεση κατά της κυβέρνησης

    27/09/2002 20:41:53

    Για φθηνού χαρακτήρα προεκλογικού επισκέψεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα πρόσφατα εγκαίνια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών από τον πρωθυπουργό σε χωριό της Θεσσαλίας. Την επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο κ.Καραμανλής από την Λάρισα, πρώτη μέρα της τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, ο κ.Καραμανλής υποστήριξε οτι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος, αντιμετωπίζουν ένα κράτος δυνάστη και υβριστή και όχι ένα κράτος υπηρέτη.

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν

    27/09/2002 20:41:45

    Για την παρουσία μιας γυναίκας και στην επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, στις 14 Ιουλίου 1992, κατά την οποία σκοτώθηκε ο νεαρός Θάνος Αξαρλιάν, είχαν κάνει λόγο στις καταθέσεις που έδωσαν αμέσως μετά το περιστατικό, αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με αυτούς, η γυναίκα είχε ύψος περίπου 1,75, κανονική σωματική διάπλαση πλούσια και σπαστά μαλλιά που κάλυπταν αρκετά το πρόσωπο και τους ώμους της κάπως μεγάλη μύτη και λεπτά χείλη. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας που προϊσταται των ερευνών για την τρομοκρατία, Ιωάννης Διώτης, επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και συνομίλησε με τους Πάτροκλο Τσελέντη και Σωτήρη Κονδύλη. Τέλος, θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, συζητήθηκαν μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και του πρωθυπουργού.

    [04] Εποχικό φαινόμενο οι ιώσεις

    27/09/2002 20:41:38

    Καθαρά εποχικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει καμμία σχέση με βαρειά μορφή ιώσεων ή την γρίππη, χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις ιώσεις που εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά εξαιτίας των μεγάλων εναλλαγών του καιρού. Οι ιώσεις αυτές χτυπούν κυρίως το αναπνευστικό και στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός ορισμένων περιπτώσεων, διαρκούν 2-3 ημέρες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά μας ταλαιπωρούν. Οι συστάσεις είναι οι ίδιες που αφορούν μια απλή ίωση και έχουν να κάνουν με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, καλή διατροφή και ... υπομονή. Συνήθως δεν χρειάζονται ούτε κάν αντιπυρετικά.

    [05] Συνάντηση Γιαννίτση-ΣΕΒ - ΕΕ.

    27/09/2002 16:06:05

    Θέματα που άπτονται της ελληνινής προεδρίας στην ΕΕ (α' εξάμηνο 2003), συζήτησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης με το προεδρείο του ΣΕΒ.

    Η σημερινή συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών του κ. Γιαννίτση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Στη συνάντηση και τη συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ.

    Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν και έγινε ενημέρωση για εκδηλώσεις που προτείνεται να γίνουν στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας.

    Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε τους συνολικότερους στόχους της ελληνικής προεδρίας καθώς και τα θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και τα οποία αποτελούν μέρος του πολιτικού τοπίου στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους (διεύρυνση, Ιράκ, Βαλκάνια κ.α.)

    Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα ενημέρωσης και στήριξης από το υπουργείο Εξωτερικών για επιμέρους ζητήματα που απασχολούν το ΣΕΒ και εξετάζονται σε ευρωπαϊκά όργανα.

    Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της σκοπιμότητας για στενή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με τα επιμέρους υπουργεία ούτως ώστε να προωθηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της διερεύνησης της δυνατότητας διεξαγωγής των διαφόρων προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έγινε παρουσίαση του προγραμματισμού των εκδηλώσεων του ΣΕΒ ενόψει του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννίτσης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις προτάσεις του Συνδέσμου και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την πρόθεση του ΥΠΕΞ να προωθήσει κοινές προσεγγίσεις στα πεδία όπου αυτές είναι εφικτές, ούτως ώστε η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα να αποβεί όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική.

    [06] Συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης-Εμπόρων λαϊκών

    27/09/2002 16:05:57

    Προς αναστολή της εξαγγελθείσας απεργιακής κινητοποίησης προσανατολίζονται οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών μετά τη συζήτηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων ομοσπονδιών με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Χρήστο Θεοδώρου.

    Στις 8 το βράδυ τα σωματεία τους έχουν προγραμματίσει διοικητικά συμβούλια για να αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για διάλογο ώστε εντός διμήνου να διαμορφωθούν οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις για ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

    Οσον αφορά την εφαρμογή των ταμειακών μηχανών, ο υπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών από τη μερική εφαρμογή του μέτρου και τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ενιαίου πλαισίου.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 'δυστυχώς το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο στο ένα τρίτο των προϊόντων που πουλιούνται στις λαϊκές (δηλαδή στα βιομηχανικά προϊόντα), ενώ στόχος του υπουργείου είναι η διαμόρφωση μέσω μιας επιτροπής νέου θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων'

    Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα στην αγορά δεν λύνονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου, από τις αρχές του νέου χρόνου θα υπάρξουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

    Οι εκπρόσωποι παραγωγών και πωλητών δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις του υπουργού.

    Θα υπάρξουν ρυθμίσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, τόσο για την επιβάρυνση από την κατάργηση του ΕΛΓΑ όσο και για τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου έκδοσης αδειών, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα με τους ΟΤΑ.

    Αύριο ο υπουργός θα συναντηθεί με τα αντίστοιχα σωματεία στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Στη Λάρισα ο κ.Καραμανλής

    27/09/2002 16:05:49

    Τριήμερη περιοδεία στη Λάρισα ξεκίνησε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ο οποίος έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τα εγκαίνια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που έκανε ο κ. Σημίτης προ ημερών.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για φθηνού προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις και διερωτήθηκε 'ποιόν κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός 16 ημέρες πριν από τις εκλογές; Ποιόν επιχειρεί να πείσει ότι σκέφτεται τους πολιτες αφού είναι γνωστό ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος αντιμετωπίζουν ένα κράτος δυνάστη και υβριστή και όχι ένα κράτος υπηρέτη;"

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι η αλλαγή της δομής του δημόσιου τομέα αφού όπως επεσήμανε τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη χώρα αν δεν επιλυθεί το κεντρικό πρόβλημα που υπάρχει με το κράτος που είναι σήμερα στην Ελλάδα ο μεγάλος ασθενής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις είναι διατεθειμένος να συνδιαμορφώσει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει το κόμμα του όταν θα έλθει στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως είναι λογικό σε ορισμένα ζητήματα να μην υπάρχει συμφωνία.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κανόνες αξιολόγησης και αξιοκρατίας, επιβράβευση της προσπάθειας και αποκατάσταση της ιεραρχίας στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως η μετριοκρατία και ο κομματισμός οδηγούν στη διαφθορά.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική τονίζοντας ότι διευρύνονται οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 1/4 των Ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανεργία αυξάνεται, τα αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα συνεχίζονται, ενώ η χώρα έχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα και μεγενθύνονται τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημοσιονομικη της διαχείριση κάνοντας λόγο για ναυάγιο που είχε ως κόστος ένα τρισεκατομμύριο στην Ολυμπιακή Αεροπορία αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την επένδυση του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

    Ο κ. Καραμανλής που συναντήθηκε με το δήμαρχο Λάρισας κ. Κώστα Τζανακούλη, κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι 'αν θέλουμε να παίζουν ρόλο οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να είναι διεκδικητικοί και όχι φερέφωνα της κυβέρνησης. Αν είναι "γιές μέν" της κυβέρνησης τότε η τοπική κοινωνία θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με το μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, ενώ επισκέφθηκε και το συνεταιριστικό οινοποιείο του Τυρνάβου όπου υποσχέθηκε πως θα πιέσει την κυβέρνηση για να λάβουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις τους που καθυστερούν εδώ και μήνες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο συνεταιρισμός είναι κερδοφόρος και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε αντίθεση όπως είπε με άλλες περιπτώσεις όπου η διαχείριση είναι σκανδαλώδης και δεν τηρεί ουτε τα στοιχειώδη κριτήρια νομιμότητας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα αρκεί η κυβέρνηση να ενισχύσει με έργα υποδομών την περιφέρεια, να εφαρμόσει το πλαίσιο του ανταγωνισμού και να τηρεί αξιοπρεπή σταση σε θέματα όπως αυτό της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων

    [08] Βουλή- Επερώτηση - Εκλογικοί κατάλογοι.

    27/09/2002 14:42:30

    Οι βουλευτικές εκλογές του 2004, θα διεξαχθούν με τέλειους εκλογικούς καταλόγους. Όσο για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές, «θα υπάρξουν προβλήματα, πολύ λιγότερα όμως σε σχέση με το παρελθόν.

    Τα παραπάνω διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την κατάσταση των εκλογικών καταλόγων.

    Η ΝΔ, ξεκίνησε δυναμικά τη συζήτηση, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής της διαδικασίας ανασύστασης των εκλογικών καταλόγων με βάση τα δημοτολόγια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 1998, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

    «Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών τα θαλάσσωσαν και οι δήμοι δεν στηρίχθηκαν για να φέρουν σε πέρας το έργο που είχαν αναλάβει υποστήριξε ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος (ΝΔ-Μεσσηνία), ενώ ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ-Ροδόπη) θεώρησε ότι «υπάρχει χάος και επεσήμανε τον κίνδυνο «πολλοί να μην ψηφίσουν μια εικόνα διάλυσης που προσβάλλει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Μετά ωστόσο, από τις διευκρινίσεις του υπουργού Εσωτερικών και την από πλευράς του υπενθύμιση, ότι η ΝΔ συμμετέχει «εποικοδομητικά στην διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί για θέματα υπουργείου Εσωτερικών, ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας διευκρίνισε ότι η επερώτηση του κόμματός του, περισσότερο αποσκοπούσε σε έναν έλεγχο της κατάστασης 17 ημέρες πριν τις εκλογές για τους ΟΤΑ και λιγότερο στην απόδοση ευθυνών. Επεσήμανε δε, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει εξεταστεί το ζήτημα των διπλοεγγραφών γυναικών με το πατρώνυμο και το συζυγικό τους επώνυμο, ενώ εκκρεμεί και το θέμα της εγγραφής των σύννομα «ελληνοποιηθέντων.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, επέρριψαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Σκυλλάκος και Λαφαζάνης.

    Επί της ουσίας της επερώτησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, θεώρησε ότι η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων 40 χρόνια μετά την κατάστρωσή τους, αποτελεί «γιγάντιο εγχείρημα, όπως επίσης και η διόρθωση των διπλοεγγραφών, οι οποίες στους παλαιότερους καταλόγους ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο. Δυσχέρειες προκαλεί και το επίπεδο οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το 70% των δημοτολογίων δεν έχουν καν μηχανοργάνωση και 200.000 Αθηναίοι δεν έχουν διεύθυνση, ή έχουν δώσει εικονικές διευθύνσεις.

    Το υπουργείο, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πραγματοποιεί κεντρική διαγραφή των διπλοεγγεγραμμένων, έχοντας μειώσει τον αριθμό αυτό, από το 1 περίπου εκατομμύριο, στις 65000. Από την άλλη, με δεδομένο ότι η τιμωρία για την διπλοψηφία είναι πενταετής φυλάκιση, «κανείς δεν πρόκειται να το κάνει στις δημοτικές εκλογές. Η πορεία πάντως, της εκκαθάρισης των διπλοεγγραφών, εξασφαλίζει κατά τον κ. Σκανδαλίδη, ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με «τέλειους εκλογικούς καταλόγους.

    Αξίζει τέλος, να καταγραφεί και η ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, Αλέξανδρου Ακριβάκη και Προκόπη Παυλόπουλου : Οι παρατηρήσεις του τελευταίου, ότι το νόμο για τους ενιαίους εκλογικούς καταλόγους, δεν τον ήθελε του ΠΑΣΟΚ, «αφού η εφαρμογή του βάζει φρένο σε πολλά από τα εκλογικά τερτίπια, τα οποία βοήθησαν το κόμμα αυτό να συντηρηθεί στην εξουσία οδήγησε τον κ. Ακριβάκη, αφ ενός να υπενθυμίσει τη «βία και νοθεία του 1961 και αφ ετέρου να κρίνει ότι «η Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη δεδομένη την ήττα της στην υπερνομαρχία Αθήνας που θα σηματοδοτήσει τις εκλογές του Οκτωβρίου και κατέθεσε την επερώτηση ετοιμάζοντας από τώρα τις δικαιολογίες της.

    «Οι αναφορές του κ. Ακριβάκη στην υπερνομαρχία δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει άλλοθι για το ναυάγιό του στις δημοτικές εκλογές, που επέρχεται απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 September 2002 - 20:30:17 UTC