Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις πριν από τη μαζική διαδήλωση εναντίον του Μπους στο
  • [02] Σε τροχιά πολιτικής κρίσης το Ισραήλ
  • [03] Νεκρός Τανζανός λεθρεπιβάτης.
  • [04] Κατανοητά χαρακτηρίζονται τα θέματα των πανελλήνιων.
  • [05] Κέρκυρα-Εορταστικές εκδηλώσεις-Στεφανόπουλος
  • [06] Αρχίζουν σήμερα οι πανελλήνιες εξετάσεις .
  • [07] Σημίτης για διοικητική μεταρρύθμιση στο Εθνικό Συμβούλιο.
  • [08] Προωθούνται στις χώρες της ΕΕ οι 13 Παλαιστίνιοι.
  • [09] Δηλώσεις Χριστοδουλάκη στο 9ο Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.
  • [10] Διάσκεψη προέδρων Νομοθετικών Σωμάτων χωρών ΝΑ Ευρώπης.
  • [11] Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κοινή λύση στο θέμα του ευρωστρατού.

  • [01] Συλλήψεις πριν από τη μαζική διαδήλωση εναντίον του Μπους στο Βερολίνο.

    21/05/2002 13:33:55

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Βερολίνο, ενόψει της αυριανής επίσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα, του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπούς, ο οποίος θα προσπαθήσει κυρίως να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων στην πολιτική του έναντι του Ιράκ. Περίπου 10.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, καθώς σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί μαζικές διαδήλωσεις κατά της Παγκοσμιοποίησης.

    Συνολικά 200 οργανώσεις, οι οποίες παράλληλα αντιδρούν στην αμερικανική τακτική, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα διαδηλώσουν στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

    Το πρωί η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρείς διαδηλωτές, κατηγορώντας τους οτι σχεδίαζαν να ξεδιπλώσουν ένα τεράστιο πανώ με αντιαμερικανικά συνθήματα, πάνω από ένα κτίριο σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου.

    Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Επόμενος σταθμός του κ.Μπούς θα είναι η Μόσχα και στη συνέχεια η Ρώμη.

    [02] Σε τροχιά πολιτικής κρίσης το Ισραήλ

    21/05/2002 13:33:48

    Σε πολιτική κρίση απειλείται να βυθιστεί το Ισραήλ μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να απομακρύνει από την κυβέρνηση τέσσερις υπουργούς και πέντε υφυπουργούς, που ανήκουν στο υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα ''Σας'', επειδή καταψήφισαν ένα επείγον οικονομικό πρόγραμμα που υπέβαλε στην Κνέσετ η κυβέρνηση και το οποίο αφορούσε τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

    Επίσης ακόμα ένας υπουργός του ''Σας'', ο οποίος απουσίαζε απο τη συνεδρίαση υπέβαλλε απο μόνος του την παραίτησή του, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους.

    Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 60 έδρες σε σύνολο 120 στην Κνέσετ- το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν διαθέτει 19 έδρες, το ''Σας'' 17 και το Εργατικό Κόμμα 23. Αν το ''Σας'' άρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση ο Σαρόν θα πρέπει να αναζητήσει νέους κυβερνητικους συμμάχους ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Στο μεταξύ σε έξι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να μεταφερθούν αύριο οι 12 απο τους 13 εξόριστους Παλαιστινίους, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.

    Οι 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν για το θέμα αυτό σε οριστική συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε χθες βράδυ στη Μύκονο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Πικέ, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ.

    Σύμφωνα με τον κ. Πικέ ο ένας Παλαιστίνιος θα παραμείνει στην Κύπρο, ενω απο τους υπόλοιπους 12, τρείς θα μεταφερθούν στην Ιταλία, τρείς την Ισπανία, απο δύο στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και απο ένας στην Πορτογαλία και το Βέλγιο. Τους Παλαιστίνιους θα παραλάβει αεροπλάνο της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας που αναμένεται στη Λάρνακα σήμερα.

    [03] Νεκρός Τανζανός λεθρεπιβάτης.

    21/05/2002 13:33:42

    Εξέπνευσε στο νομαρχιακό νοσοκομείο Κορίνθου, ο 18χρονος Τανζανός λαθρεπιβάτης ο οποίος πήδηξε νωρίς το πρωί από φορτηγό πλοίο, με σημαία Αντίκουα, στα νερά του Κορινθιακού.

    Μαζί του έπεσε στον Κορινθιακό κι άλλος ένας 25χρονος συμπατριώτης του, η τύχη του οποίου αγνοείτο ως το μεσημέρι.

    [04] Κατανοητά χαρακτηρίζονται τα θέματα των πανελλήνιων.

    21/05/2002 13:33:36

    Ανοιξε σήμερα η αυλαία των πανελλήνιων εξετάσεων για τους μαθητές της Δευτέρας και Τρίτης λυκείου, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στην Εκθεση και την Ιστορία, αντίστοιχα.

    Το θέμα της έκθεσης βασιζόταν σε κείμενο του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιώργου Κουμάντου, και ζητούσε από τους μαθητές να συνδυάσουν την κριτική ικανότητα των εφήβων με την κοινωνία της πληροφορίας, η οποία καθορίζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μαθητές και καθηγητές φροντιστηρίων, χαρακτήρισαν εύστοχο το θέμα χωρίς παγίδες και προβλήματα.

    Εξάλλου οι ερωτήσεις της ιστορίας της τρίτης λυκείου, κάλυπταν μεγάλο φάσμα της εξεταστέας ύλης και όπως είπαν οι μαθητές, οι απαντήσεις απαιτούσαν μεγάλη κριτική ικανότητα.

    Τα θέματα μεταδόθηκαν με το καινούργιο υπερσύγχρονο σύστημα του υπουργείου Παιδείας, σε ελάχιστα λεπτά, ενώ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και δεν ζητήθηκε καμία διευκρίνιση.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Τσουροπλής επισκέφθηκε το πρωί το τέταρτο γυμνάσιο λύκειο Ζωγράφου, στην Αθήνα και διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι το υπουργείο έχει προετοιμάσει πολύ καλά τη διαδικασία των εξετάσεων. Το εκπαιδευτικό σύστημα, είπε λειτουργεί άριστα και εφόσον έχουν διαβάσει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, πρόσθεσε, θα εισαχθεί σε κάποια σχολή των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ.

    [05] Κέρκυρα-Εορταστικές εκδηλώσεις-Στεφανόπουλος

    21/05/2002 13:33:29

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εορτάζεται σήμερα στην Κέρκυρα η 138η επέτειος της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

    Το πρωί ο κ.Στεφανόπουλος παρέστη στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ενωσης της Επτανήσου και το μεσημέρι παρακολούθησε την παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσωπεί ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και τη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης. Χθες ο κ.Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τα τρία διαπόντια νησιά, του Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι.

    [06] Αρχίζουν σήμερα οι πανελλήνιες εξετάσεις .

    21/05/2002 07:42:52

    Στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ''ρίχνονται'' από σήμερα περίπου 100.000 μαθητές. Στις εξετάσεις θα πάρουν μέρος 98.000 υποψήφιοι τελειόφοιτοι και 46.000 απόφοιτοι περασμένων ετών, οι οποίοι διεκδικούν 68.000 θέσεις. Σήμερα οι τελειόφοιτοι του Λυκείου θα εξεταστούν στην Ιστορία, ενώ οι μαθητές της Β΄Λυκείου στη Νεοελληνική Γλώσσα. Εξάλλου, πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησαν από χθες οι καθηγητές των ΑΕΙ στα πανεπιστήμια Πειραιά, Πατρών και Θεσσαλίας.

    [07] Σημίτης για διοικητική μεταρρύθμιση στο Εθνικό Συμβούλιο.

    21/05/2002 07:42:46

    Η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης με καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, είναι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε οτι ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελεί την κύρια παράμετρο της ευρωπαϊκής προοπτικής, της πραγματικής σύγκλισης, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα γίνουν ορατές σε όλους τους πολίτες οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

    [08] Προωθούνται στις χώρες της ΕΕ οι 13 Παλαιστίνιοι.

    21/05/2002 07:42:40

    Τελική συμφωνία επιτεύχθηκε για την υποδοχή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 13 Παλαιστινίων, ανακοίνωσε από τη Μύκονο ο υπουργός Εξωτερικών Τζουσέπ Πικέ. Σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, ένα στρατιωτικό ισπανικό αεροσκάφος θα μεταβεί σήμερα στην Κύπρο για να παραλάβει τους 12 από τους 13 Παλαιστίνιους. Στην Αθήνα, θα αποβιβαστούν δύο από αυτούς,στην Ιταλία 3, στην Ισπανία άλλοι 3 και από ένας στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    [09] Δηλώσεις Χριστοδουλάκη στο 9ο Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

    21/05/2002 07:42:33

    Στην εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα φέρει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε και του Συμφώνου Σταθερότητας, δεσμεύεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, από το βήμα του 9ου φόρουμ, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    [10] Διάσκεψη προέδρων Νομοθετικών Σωμάτων χωρών ΝΑ Ευρώπης.

    21/05/2002 07:42:27

    Οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας και παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις των κοινοβουλίων της Αδριατικής και του Ιονίου εξετάστηκαν κατά τη δεύτερη διάσκεψη των προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων της περιοχής. Θέμα της διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων ήταν ''η Περιφερειακή Συνεργασία και το Μέλλον της Ευρώπης'' και συμμετείχαν η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Γιουγκοσλαβία.

    [11] Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κοινή λύση στο θέμα του ευρωστρατού.

    21/05/2002 07:42:21

    Οι προσπάθειες για μια κοινή λύση στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού συνεχίζονται, διαβεβαίωσαν αργά χθες με κοινές δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας Γιώργος Παπανδρέου και Τζουσέπ Πικέ. Μιλώντας στο περιθώριο του Μεσογειακού Φόρουμ,που πραγματοποιείται στη Μύκονο, ο κ. Πικέ δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί μια λύση στο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά θα βρούμε λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα ελληνικά αλλά και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 May 2002 - 11:30:22 UTC